URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2019, 10:25

Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO)

Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO) VÂNĂTOR PE BANI PUBLICI. În toamnă, Pásztor Sándor şi-a luat maşina de serviciu şi 1.600 euro de la Consiliul Judeţean ca să bifeze un congres desfăşurat în Austria şi să petreacă alte două zile la vânătoare de capre în Elveţia (foto). În total, o vacanţă de şase zile finanţată din banii bihorenilor, despre care naivii cred că sunt folosiţi pentru dezvoltarea judeţului
Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO) NEW YORK SUB ACOPERIRE. Ca să nu afle alegătorii că a plecat într-o vacanţă de lux, în primele zile după evadarea din ţară şeful CJ Bihor s-a ferit să apară în prim-planul imaginilor postate pe pagina clubului Nautilus Scufundări. La New York, în opulentul Manhattan, pe Wall Street (foto), capitala financiară a lumii, ori în faimosul Central Park, Pásztor Sándor s-a pitit, cu şapca trasă pe cap, în spatele amicilor
Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO) SUB APĂ. Şeful CJ Bihor a rămas discret şi după sosirea în Jamaica, preferând să lipsească din primele poze, făcute pe plaja Negril (stânga) şi la centrul de echipamente sportive din Sunset at the Palms. Poate că apare în fotografia cu scufundătorii, protejat de costumul şi masca specifice (dreapta)
Szia din Jamaica! În vreme ce Aeroportul rămânea fără zboruri externe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor era la scufundări în Jamaica (FOTO) DESCĂTUŞAT. Binedispus de meniuri cu homari şi cocktailuri, dar şi de privelişti decupate parcă din refrenele lui Bob Marley, politicianul UDMR-ist s-a dezbrăcat în final de inhibiţii şi a devenit „chill”. La mijlocul sejurului, Pásztor Sándor s-a etalat în locuri de vis, cu cascade mirifice, în resortul exclusivist ori ţopăind sincron cu amicii pe plajă. Vorba aia: „Cine nu sare / Nu vrea relaxare!”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de 28 februarie va rămâne scrisă cu negru în istoria Aeroportului Internaţional Oradea. După modernizarea infrastructurii şi o scurtă perioadă în care compania low cost Ryanair a operat curse spre patru destinaţii externe, conducerea Aeroportului anunţa, aproape conspirativ, exclusiv pe contul de Facebook, că Bihorul nu va mai avea nicio legătură aeriană spre Europa, Tarom anulând promisele zboruri spre Barcelona şi Milano înainte de a le porni.

Niciunul dintre mai-marii Consiliului Judeţean n-a catadicsit, de atunci, să dea explicaţii bihorenilor pe voturile cărora s-au căţărat în funcţii. Mulţi le-au pus muţenia pe seama laşităţii, dar BIHOREANUL a aflat că în cazul preşedintelui Pásztor Sándor nu e doar atât. Beneficiar al unui salariu de lux, politicianul îşi rezervase o vacanţă pe măsura acestuia şi doar nu era să şi-o anuleze pentru un lucru aşa mărunt cum e soarta Aeroportului. Aşa că a petrecut, netulburat, într-un paradis din mereu însorita Mare a Caraibelor...

Viaţă de belfer

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor trăieşte pe picior mare. Pasionat de vânătoare, pescuit şi voiaje, Pásztor Sandor nu ezită niciodată să-şi satisfacă hobby-urile, mai ales că, după majorările salariale din administraţie, şi le permite din plin. Până la sfârşitul anului trecut, politicianul avea o leafă de 17.100 lei, plus un spor de 25%, adică încă 4.275 lei, botezat ca "indemnizaţie pentru implementarea proiectelor".

Şefii CJ iau aceşti bani fără jenă, ca şi cum ar osteni cu adevărat pentru finanţări nerambursabile, în vreme ce angajaţii care chiar muncesc la asta nu beneficiază de niciun spor. Şi, spre deosebire de şefi, "pălmaşii" nici de măriri de salariu nu au avut parte…

Anul acesta, însă, fără a sufla o vorbă despre asta, Pásztor a semnat o dispoziţie prin care a majorat veniturile brute ale ambilor preşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea, la 20.800 lei, dar mai ales pe al său, la 23.400 lei, plus sporul "pentru proiecte", de 5.850 lei, ajungând astfel la un total lunar de 29.250 lei, adică aproape 6.200 euro.

Şi dacă ai atât bănet, cum să nu te bucuri de el? Deşi în ianuarie, după sărbătorile de iarnă, îşi începuse anul cu un concediu de odihnă de o săptămână, în februarie şeful CJ şi-a mai acordat încă unul, de această dată de două săptămâni. Avea de făcut un drum lung, la mii de kilometri depărtare de meleagurile bihorene...

Alien in New York

Unde era şeful judeţului în ziua în care Aeroportul Oradea rămânea fără nicio cursă externă? Tocmai în SUA, în cea mai mare metropolă a lumii, la New York. BIHOREANUL l-a localizat pe Pásztor ajutat de informaţiile şi imaginile oferite pe contul de Facebook al unui club exclusivist, Nautilus, ce reuneşte potenţi oameni de afaceri, pasionaţi de scufundări. Între bihoreni, cei mai cunoscuţi sunt Biró Barna, soţul fostei viceprimăriţe Biró Rozalia, acum deputat, deţinătorul unei averi de câteva milioane de euro acumulate din negoţ cu terenuri, şi fostul prefect Claudiu Pop, managerul Magazinului Crişul.

Pe data de 28 februarie, la 03:51 (ora României), pagina de socializare "Nautilus scufundare" posta un set de şapte fotografii din metropola americană, trei dintre ele incluzându-l şi pe preşedintele CJ Bihor. E adevărat, nici una nu-l arăta în prim-plan, cum se întâmplă când Pásztor pozează ca preşedinte al judeţului, imortalizat de "fotograful personal" plătit din bani publici, ci toate l-au înfăţişat cu chipul acoperit şi plasat în ultimul rând al grupului.

"Închide ochii": Insula Veselă

Discreţia avea un motiv întemeiat: şeful CJ nu voia să se afle că era plecat şi, mai ales, unde. Şi asta nu fiindcă petrecea în cine ştie ce escapadă "ca băieţii", căci şi-a luat cu el şi soţia, pe Pásztor Győngvér, doctoriţă de familie, ci pentru că vacanţa e una pe cât de exotică, pe atât de costisitoare, fapt ce nu dă bine alegătorului de acasă. "Consemnul a fost să nu spună nimeni unde era, ca să nu fie comparat cu Radu Mazăre ori Liviu Dragnea", spune o sursă a BIHOREANULUI, făcând referire la pasiunea grangurilor PSD pentru locuri asemănătoare, mereu de soare pline, cum ar fi Madagascar ori Brazilia.

Pásztor a profitat de o ofertă a clubului Nautilus, care organizează anual câte două "ieşiri", una la sfârşitul iernii, iar cealaltă la începutul toamnei. Toamna trecută, de pildă, destinaţia a fost insulele Maldive, în Oceanul Indian, acum a venit rândul Jamaicăi, în Marea Caraibelor.

Ce-i drept, pentru unul ca Pásztor, care nu duce lipsa banilor, chiar dacă toată viaţa a fost bugetar, oferta primită în decembrie era irezistibilă. "Închide ochii pentru un moment şi înlocuieşte ploaia de afară cu o destinaţie însorită. Imaginează-ţi că eşti într-un baldachin şi priveşti apa de culoarea safirului şi auzi valurile care lovesc uşor ţărmul. Caraibe, cu insula sa Jamaica, care se mai numeşte şi Insula Veselă, te îmbie cu briza caldă tropicală, plaje cu nisip alb, scăldate în soare, înconjurate de munţi înalţi cu peisaj format din jungle dese şi verzi. Gândul la Jamaica are aromă de rom şi condimente şi te face să vrei să dansezi pe ritmurile de reggae ale legendarului Bob Marley", îşi ademenea membrii clubul Nautilus.

Via Budapesta

Ca să ajungă pe una din cele mai superbe plaje din lume, Negril, Pásztor şi-a luat al doilea concediu, de luni, 25 februarie, până luni, 11 martie. Nu i-a spus unde merge nici măcar tovarăşului de încredere de la conducerea CJ, vicele PSD-ist Ioan Mang, cu toate că în dese rânduri merg împreună la vânătoare.

În prima zi de concediu, când o parte din "nautiluşi" au luat de la Bucureşti avionul spre New York, Pásztor a preferat Aeroportul Ferihegyi din Budapesta, la fel ca soţii Biró, împreună cu alţi câţiva orădeni. De aici au decolat la ora 11:45, iar după un zbor de 14 ore şi jumătate, cu tot cu escală, au aterizat pe aeroportul new-yorkez J.F. Kennedy la ora locală 20:30.

Clubul le-a rezervat locuri la hotelul Pennsylvania (foto), vizavi de celebra Madison Square Garden, în zona ultracentrală a metropolei, la doar 800 metri de la fel de faimoasa Times Square şi la nici 700 metri de cel mai emblematic zgârie-nori, Empire State Bulding.

The sky is the limit

Pásztor s-a răsfăţat trei zile la New York, din program nelipsind vizitarea celui mai bogat cartier, Manhattan, a celui mai cunoscut parc din lume, Central Park, plimbări în Times Square şi pe Wall Street, cartierul general al finanţelor mondiale, o ascensiune pe Empire State Bulding, o tură cu vaporul pe Ellis Island, insula de unde tronează Statuia Libertăţii, şi o vizită la Brooklyn Bridge.

Sursele BIHOREANULUI spun că în New York membrii Nautilus au avut asigurată doar cazarea, inclusă în costul pachetului turistic, iar cheltuielile de transport şi de masă, cu excepţia micului dejun, le-a suportat fiecare pe cont propriu. Asta înseamnă, numai pentru mesele de prânz şi cină, între 150 şi 300 dolari, fără banii de shopping. "De obicei, în asemenea situaţii, sky is the limit", spune un membru al clubului: doar cerul e limita... 

Azimut Jamaica

În a patra zi, vacanţa lui Pásztor şi a amicilor săi a continuat cu un zbor de pe aeroportul Newark până în Jamaica, la Montego Bay, iar de aici un drum de o oră şi jumătate până la locul de cazare, la complexul de lux Sunset at the Palms Resort (foto).

Odată ajunşi aici, turiştii au avut la dispoziţie un program îmbelşugat: excursii prin junglă, croaziere pe râuri liniştite, pe plute de bambus pilotate de localnici, drumeţii prin plantaţii de citrice şi de papaya, ture de rafting şi cu ATV-uri prin sate tradiţionale, scufundări în Marea Caraibelor, dar şi în lacuri cu cascade, plus, evident, relaxări pe plaja din Negril, străjuită de corali şi acoperită cu nisip fin de culoare albă.

Abia în fotografiile surprinse în aceste locuri de vis, probabil entuziasmat de splendoarea lor, s-a arătat şi Pásztor "în clar", pozele fiind postate pe contul de Facebook al clubului Nautilus pe 5 martie. Prea erau fără egal ca să nu se laude şi el că a ajuns acolo...

Cu delegaţie, la... capre negre

BIHOREANUL a descoperit că, aşa cum obişnuiesc mulţi bugetari de lux, Pásztor a petrecut sejururi de plăcere inclusiv pe banii instituţiei. O asemenea ispravă, nu singura, a comis-o în octombrie 2018, când - sub pretextul participării la "Conferinţa Europeană a Regiunilor şi oraşelor", organizată la Salzburg, în Austria - a plecat la vânătoare de capre negre în... Elveţia.

Şeful CJ Bihor şi-a luat delegaţie, conform documentelor oficiale, pe "patru zile" şi a încasat de la instituţie o diurnă de 7.362 lei, făcând deplasarea nu cu avionul, ci cu limuzina de serviciu, cumpărată cu un an înainte. În zilele de 10, 11 şi 12 octombrie (de miercuri până vineri), Pásztor a figurat ca participant la conferinţa din Austria, după care, în zilele de 13 şi 14 octombrie, a luat maşina de serviciu pentru a trece graniţa în Elveţia, unde a fost la vânătoare în cantonul St Gallen.

Apoi, în următoarele zile, 15 şi 16 octombrie, a figurat din nou ca participant la conferinţa din Austria. Practic, în acest fel, sub pretextul unei "îndatoriri oficiale", la care de fapt nu îl obliga nimeni şi nimic, politicianul a petrecut 6 zile de vacanţă pe banii bihorenilor, din care două la vânătoare.

Pădurar de export

BIHOREANUL a aflat că în escapada din Elveţia UDMR-istul a fost însoţit, printre alţii, de PSD-istul Nicolae Timaru (foto), director adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, împreună cu care mergea la vânătoare încă de când era şef la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

În ianuarie anul acesta, pentru a-şi recompensa amicii de vânătoare din Elveţia, Pásztor şi Timaru i-au invitat în Bihor, oferindu-le partide de vânătoare în zona Marghita (pe un fond cinegetic deţinut de fostul consilier judeţean UDMR Olah Sandor), în zona Beiuşului şi Lăzăreni - Hidişel. Potrivit surselor ziarului, acesta este, de altfel, şi motivul pentru care Pásztor şi-a luat primul concediu din acest an, la începutul lunii ianuarie.

Contactat de reporter, Timaru a confirmat participarea la partidele de vânătoare din Elveţia şi "reciprocitatea" oferită prietenilor străini în Bihor, dar a subliniat că a mers pe banii săi. În schimb, a refuzat orice detalii despre animalele ucise împreună cu Pásztor, aflat în delegaţie pe banii bihorenilor. "Nu-i treaba dumneavoastră!", a spus PSD-istul. Dar a cui o fi, măi politrucilor?


OFERTĂ
11 zile, 10.000 dolari

Potrivit ofertei clubului Nautilus transmise membrilor, escapada "Rasta Scuba Diving Tour" organizată la New York şi în Jamaica a costat 2.060 euro de persoană, adică 4.160 euro în cazul unui cuplu, cum a fost şi cazul lui Pásztor Sandor şi al soţiei sale. Suma a inclus transportul cu avionul Budapesta (Bucureşti) - New York - Budapesta (Bucureşti), 3 nopţi de cazare în metropola americană şi alte 6 nopţi în complexul Sunset at the Palms Resort de pe plaja Negril, asistenţa unui ghid specializat în scufundări şi un tricou personalizat.

Separat, participanţii au trebuit să-şi plătească excursiile, turele de rafting şi cu ATV-uri, închirierile de echipamente şi sesiunile de scufundări propriu-zise, fiecare costând în medie  echivalentul a 40 euro. "Cu tot cu banii de buzunar, costurile au sărit de 5.000 dolari pentru o singură persoană", afirmă o sursă a BIHOREANULUI, ceea ce înseamnă că Pásztor şi soţia sa au cheltuit cel puţin 10.000 dolari. Dar obrazul subţire cu cheltuială se ţine, la fel ca bronzul exotic depus pe piele...

Citiți și articolul: „Mea culpa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Bitch lover !
Ia uite-l si pe Tamas Lunca,mega-curv@rul orasului...care este si organizatorul acestor "excursii".
Postat 13 Martie 2019, 12:53 de Kuler
Alegeri
Procentul udemeristilor la alegeri e cel mai sigur pronostic. E practic un cec in alb pt ei.
Postat 12 Martie 2019, 19:22 de Alcor
Voturi
La udemeristi vorbim de procente de peste 90%, nu ca si la pesedisti, de 19%.
Postat 12 Martie 2019, 19:14 de Alcor
Pai cum altfel ? Se zice ca nu e prost cine cere...
Vin alegerile, ies iar cu niste declaratii sforaitoare cu "autonomia", "tara mama", ca sunt persecutati (cand sunt prinsi la furat) ca, "comunitatea" e in pericol de moarte, etc si primesc iar voturile "maghiarimii".
Postat 12 Martie 2019, 19:11 de Alcor
Pensionarul intre tinere
Salarii si pensii nesimtite. Incompetenti, nesimtiti, poate unii si cu intentii rele, contrare obligatiilor functiilor pe care au sarit.
Postat 12 Martie 2019, 16:00 de ZIP
Pensionarul intre tinere
Am mai spus ca salariile sefilor sunt exagerat de mari. La fel le vor si fi pensiile. Salarii si pensii nesimtite pt niste indivizi incompetenti, nesimtiti.
Postat 12 Martie 2019, 15:56 de ZIP
care-i placerea?
In a ucide un animal nevinovat? Inteleg smecheriile pe bani publici, daca se permite si nu se pedepseste...suntem niste prosti si manipulati si asta este! Dar sa te pozezi cu o biata capra neagra impuscata de la cateva sute de metri, cu un zambet cretin pe fatza, asta nu mai inteleg. Probabil ca nu li se mai scoala altfel. Daca n-as sti ca ar disparea si animalele, aproape ca as vrea sa detoneze astia niste petarde atomice p'acilea sa ne ducem cu totii dracului. Rasa asta nu merita sa traiasca! Scuze pt limbaj, dar nu m-am putut abtine.
Postat 12 Martie 2019, 15:30 de Kid
Impertinenta
Cu toate ca nu-l am la inima pe Pasztor, totus consider ca acest articol este tendentios si se baga in viata privata al unui om...
Postat 12 Martie 2019, 14:37 de Boron
mai avem nevoie si de iarba!
In baza probelor foto din acest articol, poporul (emberek) cere efectuarea controlului anti-doping asupra tov. Pasztor Sandor inaintea inceperii campaniei electorale. Se vede in acestea ca anumiti tovarasi deghizati cu peruci (dar care seamana cu presedintele cons. jud.) fumeaza iarba, un produs care se gaseste peste tot in Jamaica. Adevaratul scop al deplasarii este ca beneficiarii acesteia sa ia marfa "la prima mana", deoarece erau satui de marfa proasta fumata aici acasa... O vreme veti fi placut surprinsi de schimbarea inexplicabila suferita de dl. Pasztor in urma deplasarii: veselie, amabilitate, rasete din senin in timpul conferintei de presa, glumite, toate ca urmare a "calitatii" produsului jamaican! Mai rau va fi dupa ce iese de sub influenta lui si redevine ursuz. Prima intrebare propusa la conferinta de presa care urmeaza:"Ai o tigara?"
Postat 12 Martie 2019, 11:19 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON