URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când am văzut floarea taximetriei orădene comasată pe Centură m-am gândit că au făcut-o ca să se desolidarizeze de colegii lor giboni din Brăila, care au călcat în picioare un client pe principiul „mulți, dar proști”. Dar nu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Deşi marginalizat pe lista PSD pentru Parlamentul European 2019-2024, orădeanul Emilian Pavel rămâne un soldăţel cuminte al Partidului, calitate în care a comis două noi trăsnăi. Una comică - pretenţia ca Guvernul Dăncilă (he-he!) să ţină încă 6 luni „preşedenţia” Consiliului UE, pe care Finlanda cică nu va fi în stare s-o preia, alta toxică - o laudă pe Facebook cum că „ne asigurăm că drepturile angajaților români din străinătate, și ale copiilor lor mai ales, nu sunt afectate de diverse politici populiste”.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
01 Februarie 2013, 08:13

Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO)

Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO) JUSTIŢIE SUB BULDOZERE. De două săptămâni, clădirea Palatului de Justiţie e sub asediul constructorilor. Pentru a proteja cât de cât instanţele încă rămase aici de praf şi zgomot, muncitorii au montat plase care, totuşi, nu fac faţă. "Am umblat zile întregi cu mască de protecţie pe coridor", spune unul dintre grefieri
Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO) JUSTIŢIE SUB BULDOZERE. De două săptămâni, clădirea Palatului de Justiţie e sub asediul constructorilor. Pentru a proteja cât de cât instanţele încă rămase aici de praf şi zgomot, muncitorii au montat plase care, totuşi, nu fac faţă. "Am umblat zile întregi cu mască de protecţie pe coridor", spune unul dintre grefieri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În trei ani, instanţele bihorene vor avea o nouă faţă. S-a dat startul la şantierul pentru reabilitarea şi restaurarea Palatului de Justiţie, o mega-investiţie de 55 milioane lei menită să redea impunătoarei clădiri frumuseţea de odinioară.

BIHOREANUL a aflat că ambiţiosul proiect prevede schimbarea întregului circuit juridic din imobil. Adio ore lungi de aşteptare pe coridoare înguste şi slinoase, săli de judecată şi arhive ticsite de lume, plimbări inutile de la un etaj la altul! Pe viitor, toate se vor muta într-un singur loc: sub pământ. 10 încăperi delimitate pentru procese, arhive, săli de aşteptare separate pentru împricinaţi, martori, minori şi avocaţi. Şi asta nu e tot...

Doi ani de birocraţie

Clădirea din centrul oraşului a fost construită acum mai bine de un secol pentru împărţirea dreptăţii. În ultimele decenii, însă, zidurile au fost doar peticite, astfel că în interior pereţii scorojiţi şi înnegriţi începuseră să crape, la fel ca straturile de vopsea de pe tâmplăria ferestrelor niciodată înlocuite. În plus, din cauza numărului mare de procese, sălile de judecată şi arhivele instanţelor au devenit neîncăpătoare, iar beciul ce adăpostea arhiva unde se păstrează dosarele proceselor terminate a fost inundat în dese rânduri, ducând la distrugerea unor documente.

Rând pe rând, şefii instanţelor au tot cerut fonduri pentru reparaţii capitale, dar Ministerul Justiţiei a inclus abia în 2006 acest palat între cele 20 de clădiri propuse spre finanţare în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, din fonduri obţinute atunci de la Banca Mondială.

Angrenajul, până atunci doar plănuit, s-a pus în mişcare în decembrie 2010, când proiectul de reabilitare şi restaurare al Palatului de Justiţie din Oradea, întocmit de Institutul de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii Bucureşti (IPCTC) a fost prezentat Guvernului şi aprobat. În mare, arhitecţii propuneau consolidări, reparaţii capitale şi extinderea suprafeţei existente, de la 11.961 mp la 15.351 mp, costurile totale ale investiţiei fiind estimate la 107,8 milioane lei (cca. 26,5 mil. euro) din care construcţii-montaj 83,8 milioane lei (cca. 20,6 mil. euro).

Autorizaţia de construcţie a fost obţinută după încă un an, pe 25 iulie 2011, iar câteva zile mai târziu Ministerul a demarat procedurile pentru organizarea unei licitaţii internaţionale în vederea selectării constructorilor. Documentaţia a fost aprobată de Banca Mondială pe 31 ianuarie 2012, firmele precalificate au fost invitate să-şi depună ofertele, însă procedura a fost anulată din cauza lipsei de competitori (cauzată tocmai de complexitatea lucrărilor). Licitaţia s-a reluat în martie 2012, lucrarea fiind atribuită în final unei asocieri de firme: Selina Oradea (lider de proiect) şi Vahostav SK Zilina (Slovacia), care se ofereau să termine lucrarea pentru o sumă de 55,2 milioane lei.

... trei de şantier

06 Boros Laszlo.jpgAsocierea a fost una de circumstanţă, recunosc reprezentanţii companiei orădene. "Suntem capabili să finalizăm investiţia singuri. Probabil vom apela la firma slovacă pentru restaurări. În rest, ne descurcăm", spune Boros Laszlo (foto), directorul diviziei de construcţii civile a Selinei, care coordonează lucrările împreună cu managerul de proiect Alexandru Bucur.

Şantierul a fost deschis de câteva săptămâni şi, potrivit constructorilor, va dura trei ani, termenul de predare a lucrărilor fiind 6 decembrie 2015. În prima etapă se realizează subsolul şi recompartimentarea parterului. "Muncă de chinez bătrân!", spune Boroş. Motivul? Proiectul prevede extinderea subsolului sub întreaga clădire, acum el existând doar sub aripa dinspre strada Schubert. "Asta înseamnă să excavăm 4,5 metri în pământ, în unele locuri inclusiv sub fundaţie, pentru realizarea unui aşa-numit canal tehnic. Sunt lucrări de rezistenţă care ridică probleme tehnice deosebite. Sapi un metru, faci canalul, torni betonul, aştepţi să se întărească, iar apoi porneşti mai departe", explică Boros.

Lucrările sunt îngreunate însă de faptul că pe coridoarele clădirii mini-buldoexcavatoarele nu pot întoarce şi, ca urmare, molozul nu poate fi evacuat decât cu roaba. De altfel, după cum spune managerul proiectului, peste 70% din prima etapă a investiţiei se va realiza manual. Muncitorii vor trebui să scoată peste 10.000 mc de pământ cu roaba, să asambleze peste 300.000 kg de oţel-beton şi 20.000 mp de cofrage, iar apoi să toarne 6.000 mc de betoane, toate fără ajutorul vreunui utilaj. "Doar în cazul săpăturilor e vorba de 1.000 de camioane cu pământ care trebuie scoase din clădire şi transportate. Vom încerca montarea unor benzi transportoare, dar nici acelea nu vor aduce o foarte mare economie de timp", spune Bucur.

Justiţie la subsol

Realizarea subsolului va permite transformarea parterului şi a celor două etaje existente în spaţii destinate exclusiv judecătorilor şi grefierilor încadraţi la cele trei instanţe: Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel. Magistraţii vor avea în acest fel o sală de şedinţe, bibliotecă şi o sală de lectură, în prezent inexistente. Constructorii vor amenaja şi mansarda clădirii, care va fi destinată personalului administrativ. Totodată, pentru ca accesul să fie mai facil, între subsol şi mansardă se vor monta şi două lifturi.

Publicul va avea acces doar în subsolul Palatului de Justiţie, unde se vor desfăşura procesele. Aici vor fi 6 săli de judecată pentru procesele civile şi 4 săli pentru cele penale, arhivele celor trei instanţe şi săli de aşteptare separate pentru martori, minorii implicaţi în procese, avocaţi şi persoanele arestate, care vor ajunge aici printr-un culoar separat şi securizat.

Iluminatul întregului subsol, întins pe o suprafaţă de peste 2.000 mp, va fi posibil datorită unor luminatoare uriaşe cu geamuri blindate, fixe şi mobile, asemănătoare celor din "Piramida Primăriei", ce vor fi făcute în cele două curţi interioare.

06 Alexandru Bucur.jpgNici finisajele nu vor fi uşor de realizat, 99% constând în restaurare. Tâmplăria uşilor şi a ferestrelor, aflate într-o stare avansată de degradare, trebuie refăcute cu respectarea unor reguli specifice monumentelor arhitectonice, iar pardoseala de mozaic de la parter şi etaje va fi refăcută astfel încât să respecte originalele. "Sunt ornamente cu floricele, cu borduri speciale, modele complicate. Încă nu ştim unde vom găsi mozaicar, fiindcă este o meserie aproape dispărută", spune Alexandru Bucur (foto).

Evacuaţi

Până una-alta, după ce săptămâna trecută a fost desfiinţată parcarea din jurul clădirii, de luni se închide şi intrarea principală, accesul urmând să se facă doar dinspre strada Schubert (intrarea laterală), în vreme ce deţinuţii vor fi aduşi prin spatele clădirii. Şantierul a dat peste cap întreaga activitate a Judecătoriei şi Tribunalului Bihor, rămase încă la etajele clădirii, magistraţii, avocaţii şi justiţiabilii fiind obligaţi să suporte nu doar gălăgia demolatorilor, ci şi praful înecăcios rezultat din demolări.

Situaţia e, însă, doar temporară căci, după cum a declarat BIHOREANULUI Adriana Heredea, grefier în cadrul Biroului de presă al Tribunalului, cele două instanţe vor părăsi clădirea la vară, în vacanţa judecătorească: "S-a demarat o procedură de selecţie pentru închirierea unui spaţiu adecvat. Când îl vom găsi, ne vom muta".

Mutarea a fost solicitată şi de constructori, care susţin că rămânerea pe loc a magistraţilor ar îngreuna şi mai mult lucrările. "Nu poţi săpa la fundaţie, iar la etaj să se lucreze", explică managerul de proiect, care recunoaşte că va fi mai liniştit dacă nu ar mai avea grija magistraţilor. Are destule şi fără asta, trei ani de-acum încolo...


06 palat de justitie.jpgISTORIE VECHE
Acum un secol, au ridicat-o în trei ani

Palatul de Justiţie a fost ridicat la sfârşitul secolului XlX, după ce în 1891 s-a înfiinţat şi la Oradea o Curte Regală de Apel, iar autorităţile locale au fost obligate să-i asigure un loc corespunzător. Construcţia a început în 1895 şi a fost realizată, în două etape, de Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos, după proiectul inginerului Kiss Istvan.

Palatul a fost inaugurat la 13 august 1898, dată de la care a adăpostit Tribunalul până în 1951, anul transformării în sediu al administraţiei de stat din regiunea Crişana. În perioada 1951-1959 aici s-a mutat sediul Regionalei Partidului Comunist, între 1960-1989 adăpostind Comitetul Judeţean al PCR Bihor, iar între 1990-2000 Prefectura judeţului.

Clădirea, inclusă pe lista monumentelor istorice protejate din România, a intrat în administrarea Ministerului Justiţiei în 1998.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ARHITECT SEF - LIPSA
D-le Bolojan ,ati adus-o pe LIPOVEANU la Primarie,cea care aprobat toate magariile lui LUNCAN, \\\"marele \\\" Arh.SEF- de care ati vrut sa scapati ( si pe buna dreptate ) de cum v-am ales primar..Ati avut obligatie fata de vreun procuror. sau pilos al sistemului ? Nu gasim un ARHITECT SEF in tot orasul ? care sa nu percuteze la traficui de influenta impus de SISTEM ,ptr. servirea clientelei acestuia ? I
Postat 03 Februarie 2013, 23:44 de xyz-q
SFATURI
IBEBE,n-ar fi rau daca LIPOVEANCA ar primi SFATURI si de la tine,nu numai de la pilosii sistemului !
Postat 02 Februarie 2013, 15:58 de ADI
PALAT
SELINA NU STIE CA EXISTA POMPE DE BETON , MINIEXCAVATOARE SI ORGANIZARE DE SANTIER SPECIFICA PT.REABILITAREA MONUMENTELOR ISTORICE
Postat 02 Februarie 2013, 00:09 de NICU
LIPOVEANCA ASTA
a cam dat câteva rateuri pe la proiecte ... spre exemplu a uitat de aerisire la băi ... simplele geamuri ... vai ş-amar ...
Postat 01 Februarie 2013, 21:29 de ADINA
@ ***
Se poate face orice,! Dna. Arh.Sef ( constructor ) LIPOVEANU - se executa. intocmai si la timp. Comanda se executa nu se discuta ! Pe vremea lui Mircea Lungu ,era un respect vizavi de aceasta institutie,respect dat de competenta ,caracterul si verticalitatea acestuia. Primarul,procurorul sau pilosii SISTEMULUI,nu-ti pot impune nici o regula,nici o comanda care sa-ti incalce DEMNITATEA DE OM, indiferent din partea cui vine,daca ai coloana vertebrala. Nu suntem in stare sa refacem fatadele cladirilor de pe CORSO-ul Republicii,dar s-au dus bani pe APA SAMBETEI pe proiectul PAVAJULUI \" marelui Arh. Sef. Luncan,care si-a tras scurt si un premiu de 2000 de Euro. Deci dna. LIPOVEANU, tot inainte ! cu buldozerul ,distrugeti tot.! SANATETE MIRCEA LUNGU !
Postat 01 Februarie 2013, 20:57 de xyz-q
idee pt ing constructori de la selina
d-l Ing Bucur felicitari si Succes. exista cu 2000 euro de cumparat dumpar mic cu cupa de 1mc, care se preteaza la lucrarea dvs. daca va cumpara d-l Rus, 2 bucati, second hand sunt si la 750 euro/ buc, foarte performante puteti lucra pe 2 tronturi si nu mai folositi roabe pe distante peste 30 ml ultimi trei ani in constructii sa fie cu sanatate cit ati muncit atit sa beneficiati de pensie + 15 ani cu adm. si respect deosebit- Dan
Postat 01 Februarie 2013, 18:38 de Pitirici
GARANTIE DE OCHII LUMII
........"Sunt lucrări de rezistenţă care ridică probleme tehnice deosebite. Sapi un metru, faci canalul, torni betonul, aştepţi să ".......se prabuseasca in orice moment, mai ales daca proiectul a fost supervizat si de Institutia Arh. Sef,- in speta Dna LIPOVEANU. Nu de altceva dar cu toate garantiille date de Inspectia Teritoiriala in Construcii Bihor,( insp.sef LIPOVEANU ) lucrarilor de la PLAZA,de acum cativa ani, a murit un oradean,mai multi raniti si NICI UN VINOVAT.
Postat 01 Februarie 2013, 14:13 de constructor
****
Nu e cumva monument istoric? Se pot face modificari dupa cum ne taie capul?
Postat 01 Februarie 2013, 10:07 de ****
RESTAURARE SAU DEMOLARE
Sincer cu escavatorul prin interior si la sapaturile care le fac sper sa nu se prabuseasca, sigur stii aia ce fac pe acolo? parerea mea e ca trebuie lucrat mai atent la un monument istoric sau ma insel eu ...?
Postat 01 Februarie 2013, 09:55 de mesterul Manole
aritmetica ...
stati ca nu inteleg: pina acuma la judecatorie existau 5 camere de judecata 1 penal si 4 civil, la tribunal erau tot 5, una penal, 4 civil, iar la curtea de apel 3, una penal, doua civil, total 13 camere de judecata. acum vor fi doar 10??? inseamna ca va fi inghesuiala si mai mare !!!!
Postat 01 Februarie 2013, 09:19 de xlv
palatul de justitie
daca erati baieti destepti nu mai incepeati carpeala ci bagati o bomba acolo sa fie ras de pe suprafat pamantului locul unde au fost nenorociti o gramada de oameni cacat de tara de care se va alege praful
Postat 01 Februarie 2013, 09:01 de baicu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • S-au turnat cei 92 de piloţi care vor susţine viaductul drumului rapid de la ieșirea din Oradea spre Biharia (FOTO / VIDEO)
 • Biciclete în aer, în fața Primăriei Oradea: Sute de bicliști au participat la „Critical Mass” (FOTO / VIDEO)
 • Accident grav pe DN 76, în Beiuș. O persoană a decedat, iar alta a fost preluată de elicopterul SMURD. Trafic blocat pe ambele sensuri de mers! (FOTO)
 • Bihorenii participă la atelierul de încondeiat ouă al Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Elevii de la Liceul Nicolae Bolcaş Beiuş, experienţă IT la malul Oceanului Atlantic (FOTO)
 • Accident în Oradea: Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe Republicii. Şoferul şi pasagera au fost transportaţi la spital (FOTO / VIDEO)
 • Cei mai buni elevi din ţară la biologie, reuniţi la Oradea (FOTO)
 • Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO)
 • Haita Raksi: Un cuplu din Salonta îngrijeşte peste 180 de câini abandonaţi, într-un adăpost privat amenajat la marginea oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificiile au fost tricolore (FOTO / VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2268 RON
 • 1 EUR = 4.7581 RON
 • 1 HUF = 0.0148 RON