URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2013, 08:13

Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO)

Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO) JUSTIŢIE SUB BULDOZERE. De două săptămâni, clădirea Palatului de Justiţie e sub asediul constructorilor. Pentru a proteja cât de cât instanţele încă rămase aici de praf şi zgomot, muncitorii au montat plase care, totuşi, nu fac faţă. "Am umblat zile întregi cu mască de protecţie pe coridor", spune unul dintre grefieri
Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie (FOTO) JUSTIŢIE SUB BULDOZERE. De două săptămâni, clădirea Palatului de Justiţie e sub asediul constructorilor. Pentru a proteja cât de cât instanţele încă rămase aici de praf şi zgomot, muncitorii au montat plase care, totuşi, nu fac faţă. "Am umblat zile întregi cu mască de protecţie pe coridor", spune unul dintre grefieri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În trei ani, instanţele bihorene vor avea o nouă faţă. S-a dat startul la şantierul pentru reabilitarea şi restaurarea Palatului de Justiţie, o mega-investiţie de 55 milioane lei menită să redea impunătoarei clădiri frumuseţea de odinioară.

BIHOREANUL a aflat că ambiţiosul proiect prevede schimbarea întregului circuit juridic din imobil. Adio ore lungi de aşteptare pe coridoare înguste şi slinoase, săli de judecată şi arhive ticsite de lume, plimbări inutile de la un etaj la altul! Pe viitor, toate se vor muta într-un singur loc: sub pământ. 10 încăperi delimitate pentru procese, arhive, săli de aşteptare separate pentru împricinaţi, martori, minori şi avocaţi. Şi asta nu e tot...

Doi ani de birocraţie

Clădirea din centrul oraşului a fost construită acum mai bine de un secol pentru împărţirea dreptăţii. În ultimele decenii, însă, zidurile au fost doar peticite, astfel că în interior pereţii scorojiţi şi înnegriţi începuseră să crape, la fel ca straturile de vopsea de pe tâmplăria ferestrelor niciodată înlocuite. În plus, din cauza numărului mare de procese, sălile de judecată şi arhivele instanţelor au devenit neîncăpătoare, iar beciul ce adăpostea arhiva unde se păstrează dosarele proceselor terminate a fost inundat în dese rânduri, ducând la distrugerea unor documente.

Rând pe rând, şefii instanţelor au tot cerut fonduri pentru reparaţii capitale, dar Ministerul Justiţiei a inclus abia în 2006 acest palat între cele 20 de clădiri propuse spre finanţare în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, din fonduri obţinute atunci de la Banca Mondială.

Angrenajul, până atunci doar plănuit, s-a pus în mişcare în decembrie 2010, când proiectul de reabilitare şi restaurare al Palatului de Justiţie din Oradea, întocmit de Institutul de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii Bucureşti (IPCTC) a fost prezentat Guvernului şi aprobat. În mare, arhitecţii propuneau consolidări, reparaţii capitale şi extinderea suprafeţei existente, de la 11.961 mp la 15.351 mp, costurile totale ale investiţiei fiind estimate la 107,8 milioane lei (cca. 26,5 mil. euro) din care construcţii-montaj 83,8 milioane lei (cca. 20,6 mil. euro).

Autorizaţia de construcţie a fost obţinută după încă un an, pe 25 iulie 2011, iar câteva zile mai târziu Ministerul a demarat procedurile pentru organizarea unei licitaţii internaţionale în vederea selectării constructorilor. Documentaţia a fost aprobată de Banca Mondială pe 31 ianuarie 2012, firmele precalificate au fost invitate să-şi depună ofertele, însă procedura a fost anulată din cauza lipsei de competitori (cauzată tocmai de complexitatea lucrărilor). Licitaţia s-a reluat în martie 2012, lucrarea fiind atribuită în final unei asocieri de firme: Selina Oradea (lider de proiect) şi Vahostav SK Zilina (Slovacia), care se ofereau să termine lucrarea pentru o sumă de 55,2 milioane lei.

... trei de şantier

06 Boros Laszlo.jpgAsocierea a fost una de circumstanţă, recunosc reprezentanţii companiei orădene. "Suntem capabili să finalizăm investiţia singuri. Probabil vom apela la firma slovacă pentru restaurări. În rest, ne descurcăm", spune Boros Laszlo (foto), directorul diviziei de construcţii civile a Selinei, care coordonează lucrările împreună cu managerul de proiect Alexandru Bucur.

Şantierul a fost deschis de câteva săptămâni şi, potrivit constructorilor, va dura trei ani, termenul de predare a lucrărilor fiind 6 decembrie 2015. În prima etapă se realizează subsolul şi recompartimentarea parterului. "Muncă de chinez bătrân!", spune Boroş. Motivul? Proiectul prevede extinderea subsolului sub întreaga clădire, acum el existând doar sub aripa dinspre strada Schubert. "Asta înseamnă să excavăm 4,5 metri în pământ, în unele locuri inclusiv sub fundaţie, pentru realizarea unui aşa-numit canal tehnic. Sunt lucrări de rezistenţă care ridică probleme tehnice deosebite. Sapi un metru, faci canalul, torni betonul, aştepţi să se întărească, iar apoi porneşti mai departe", explică Boros.

Lucrările sunt îngreunate însă de faptul că pe coridoarele clădirii mini-buldoexcavatoarele nu pot întoarce şi, ca urmare, molozul nu poate fi evacuat decât cu roaba. De altfel, după cum spune managerul proiectului, peste 70% din prima etapă a investiţiei se va realiza manual. Muncitorii vor trebui să scoată peste 10.000 mc de pământ cu roaba, să asambleze peste 300.000 kg de oţel-beton şi 20.000 mp de cofrage, iar apoi să toarne 6.000 mc de betoane, toate fără ajutorul vreunui utilaj. "Doar în cazul săpăturilor e vorba de 1.000 de camioane cu pământ care trebuie scoase din clădire şi transportate. Vom încerca montarea unor benzi transportoare, dar nici acelea nu vor aduce o foarte mare economie de timp", spune Bucur.

Justiţie la subsol

Realizarea subsolului va permite transformarea parterului şi a celor două etaje existente în spaţii destinate exclusiv judecătorilor şi grefierilor încadraţi la cele trei instanţe: Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel. Magistraţii vor avea în acest fel o sală de şedinţe, bibliotecă şi o sală de lectură, în prezent inexistente. Constructorii vor amenaja şi mansarda clădirii, care va fi destinată personalului administrativ. Totodată, pentru ca accesul să fie mai facil, între subsol şi mansardă se vor monta şi două lifturi.

Publicul va avea acces doar în subsolul Palatului de Justiţie, unde se vor desfăşura procesele. Aici vor fi 6 săli de judecată pentru procesele civile şi 4 săli pentru cele penale, arhivele celor trei instanţe şi săli de aşteptare separate pentru martori, minorii implicaţi în procese, avocaţi şi persoanele arestate, care vor ajunge aici printr-un culoar separat şi securizat.

Iluminatul întregului subsol, întins pe o suprafaţă de peste 2.000 mp, va fi posibil datorită unor luminatoare uriaşe cu geamuri blindate, fixe şi mobile, asemănătoare celor din "Piramida Primăriei", ce vor fi făcute în cele două curţi interioare.

06 Alexandru Bucur.jpgNici finisajele nu vor fi uşor de realizat, 99% constând în restaurare. Tâmplăria uşilor şi a ferestrelor, aflate într-o stare avansată de degradare, trebuie refăcute cu respectarea unor reguli specifice monumentelor arhitectonice, iar pardoseala de mozaic de la parter şi etaje va fi refăcută astfel încât să respecte originalele. "Sunt ornamente cu floricele, cu borduri speciale, modele complicate. Încă nu ştim unde vom găsi mozaicar, fiindcă este o meserie aproape dispărută", spune Alexandru Bucur (foto).

Evacuaţi

Până una-alta, după ce săptămâna trecută a fost desfiinţată parcarea din jurul clădirii, de luni se închide şi intrarea principală, accesul urmând să se facă doar dinspre strada Schubert (intrarea laterală), în vreme ce deţinuţii vor fi aduşi prin spatele clădirii. Şantierul a dat peste cap întreaga activitate a Judecătoriei şi Tribunalului Bihor, rămase încă la etajele clădirii, magistraţii, avocaţii şi justiţiabilii fiind obligaţi să suporte nu doar gălăgia demolatorilor, ci şi praful înecăcios rezultat din demolări.

Situaţia e, însă, doar temporară căci, după cum a declarat BIHOREANULUI Adriana Heredea, grefier în cadrul Biroului de presă al Tribunalului, cele două instanţe vor părăsi clădirea la vară, în vacanţa judecătorească: "S-a demarat o procedură de selecţie pentru închirierea unui spaţiu adecvat. Când îl vom găsi, ne vom muta".

Mutarea a fost solicitată şi de constructori, care susţin că rămânerea pe loc a magistraţilor ar îngreuna şi mai mult lucrările. "Nu poţi săpa la fundaţie, iar la etaj să se lucreze", explică managerul de proiect, care recunoaşte că va fi mai liniştit dacă nu ar mai avea grija magistraţilor. Are destule şi fără asta, trei ani de-acum încolo...


06 palat de justitie.jpgISTORIE VECHE
Acum un secol, au ridicat-o în trei ani

Palatul de Justiţie a fost ridicat la sfârşitul secolului XlX, după ce în 1891 s-a înfiinţat şi la Oradea o Curte Regală de Apel, iar autorităţile locale au fost obligate să-i asigure un loc corespunzător. Construcţia a început în 1895 şi a fost realizată, în două etape, de Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos, după proiectul inginerului Kiss Istvan.

Palatul a fost inaugurat la 13 august 1898, dată de la care a adăpostit Tribunalul până în 1951, anul transformării în sediu al administraţiei de stat din regiunea Crişana. În perioada 1951-1959 aici s-a mutat sediul Regionalei Partidului Comunist, între 1960-1989 adăpostind Comitetul Judeţean al PCR Bihor, iar între 1990-2000 Prefectura judeţului.

Clădirea, inclusă pe lista monumentelor istorice protejate din România, a intrat în administrarea Ministerului Justiţiei în 1998.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ARHITECT SEF - LIPSA
D-le Bolojan ,ati adus-o pe LIPOVEANU la Primarie,cea care aprobat toate magariile lui LUNCAN, \\\"marele \\\" Arh.SEF- de care ati vrut sa scapati ( si pe buna dreptate ) de cum v-am ales primar..Ati avut obligatie fata de vreun procuror. sau pilos al sistemului ? Nu gasim un ARHITECT SEF in tot orasul ? care sa nu percuteze la traficui de influenta impus de SISTEM ,ptr. servirea clientelei acestuia ? I
Postat 03 Februarie 2013, 23:44 de xyz-q
SFATURI
IBEBE,n-ar fi rau daca LIPOVEANCA ar primi SFATURI si de la tine,nu numai de la pilosii sistemului !
Postat 02 Februarie 2013, 15:58 de ADI
PALAT
SELINA NU STIE CA EXISTA POMPE DE BETON , MINIEXCAVATOARE SI ORGANIZARE DE SANTIER SPECIFICA PT.REABILITAREA MONUMENTELOR ISTORICE
Postat 02 Februarie 2013, 00:09 de NICU
LIPOVEANCA ASTA
a cam dat câteva rateuri pe la proiecte ... spre exemplu a uitat de aerisire la băi ... simplele geamuri ... vai ş-amar ...
Postat 01 Februarie 2013, 21:29 de ADINA
@ ***
Se poate face orice,! Dna. Arh.Sef ( constructor ) LIPOVEANU - se executa. intocmai si la timp. Comanda se executa nu se discuta ! Pe vremea lui Mircea Lungu ,era un respect vizavi de aceasta institutie,respect dat de competenta ,caracterul si verticalitatea acestuia. Primarul,procurorul sau pilosii SISTEMULUI,nu-ti pot impune nici o regula,nici o comanda care sa-ti incalce DEMNITATEA DE OM, indiferent din partea cui vine,daca ai coloana vertebrala. Nu suntem in stare sa refacem fatadele cladirilor de pe CORSO-ul Republicii,dar s-au dus bani pe APA SAMBETEI pe proiectul PAVAJULUI \" marelui Arh. Sef. Luncan,care si-a tras scurt si un premiu de 2000 de Euro. Deci dna. LIPOVEANU, tot inainte ! cu buldozerul ,distrugeti tot.! SANATETE MIRCEA LUNGU !
Postat 01 Februarie 2013, 20:57 de xyz-q
idee pt ing constructori de la selina
d-l Ing Bucur felicitari si Succes. exista cu 2000 euro de cumparat dumpar mic cu cupa de 1mc, care se preteaza la lucrarea dvs. daca va cumpara d-l Rus, 2 bucati, second hand sunt si la 750 euro/ buc, foarte performante puteti lucra pe 2 tronturi si nu mai folositi roabe pe distante peste 30 ml ultimi trei ani in constructii sa fie cu sanatate cit ati muncit atit sa beneficiati de pensie + 15 ani cu adm. si respect deosebit- Dan
Postat 01 Februarie 2013, 18:38 de Pitirici
GARANTIE DE OCHII LUMII
........"Sunt lucrări de rezistenţă care ridică probleme tehnice deosebite. Sapi un metru, faci canalul, torni betonul, aştepţi să ".......se prabuseasca in orice moment, mai ales daca proiectul a fost supervizat si de Institutia Arh. Sef,- in speta Dna LIPOVEANU. Nu de altceva dar cu toate garantiille date de Inspectia Teritoiriala in Construcii Bihor,( insp.sef LIPOVEANU ) lucrarilor de la PLAZA,de acum cativa ani, a murit un oradean,mai multi raniti si NICI UN VINOVAT.
Postat 01 Februarie 2013, 14:13 de constructor
****
Nu e cumva monument istoric? Se pot face modificari dupa cum ne taie capul?
Postat 01 Februarie 2013, 10:07 de ****
RESTAURARE SAU DEMOLARE
Sincer cu escavatorul prin interior si la sapaturile care le fac sper sa nu se prabuseasca, sigur stii aia ce fac pe acolo? parerea mea e ca trebuie lucrat mai atent la un monument istoric sau ma insel eu ...?
Postat 01 Februarie 2013, 09:55 de mesterul Manole
aritmetica ...
stati ca nu inteleg: pina acuma la judecatorie existau 5 camere de judecata 1 penal si 4 civil, la tribunal erau tot 5, una penal, 4 civil, iar la curtea de apel 3, una penal, doua civil, total 13 camere de judecata. acum vor fi doar 10??? inseamna ca va fi inghesuiala si mai mare !!!!
Postat 01 Februarie 2013, 09:19 de xlv
palatul de justitie
daca erati baieti destepti nu mai incepeati carpeala ci bagati o bomba acolo sa fie ras de pe suprafat pamantului locul unde au fost nenorociti o gramada de oameni cacat de tara de care se va alege praful
Postat 01 Februarie 2013, 09:01 de baicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON