URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Se rade tot! Primăria mai face o încercare de mozaicare a Pasajului Vulturul Negru (FOTO)

Se rade tot! Primăria mai face o încercare de mozaicare a Pasajului Vulturul Negru (FOTO) L-AU "JUMULIT!" La un an după refuzul Primăriei de a recepţiona lucrările, pasajul Vulturul Negru arată mizerabil. Ameninţată cu penalităţi uriaşe, firma Marconst e dispusă să înlocuiască pe banii săi mozaicul făcut în batjocură. "Scopul nostru este ca lucrarea să se facă, nu să băgăm constructorul în faliment", spune împăciuitor viceprimarul Mircea Mălan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
S-a făcut, s-a respins, se sparge! Firma Marconst va începe săptămâna viitoare refacerea lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru. Mozaicul, capacele canalizării tehnice, sistemul de iluminat arhitectural - totul va fi reluat.

"Suntem dispuşi să ne asumăm o prelungire a termenului de execuţie, numai să avem în final o lucrare de calitate", spune viceprimarul Mircea Mălan. Atâta tot că şansele de reuşită sunt reduse.

Cu găleata-n mână

Reabilitarea Pasajului a pornit cu stângul de la început. În 2012 când, loviţi de criză, constructorii se băteau pe lucrări, Marconst Marghita, firmă de casă a UDMR, a fost singurul ofertant. Constructorul a câştigat contractul la un preţ de 2,5 milioane lei, coborând cu 10% sub cel estimat. Lucrările au început la sfârşitul anului cu decopertarea mozaicului vechi din anii '80. În primăvara lui 2013, după finalizarea canalului tehnic în care a mutat toate reţelele subterane, Marconst a închis pasajul pentru trei luni, invocând că altfel nu poate garanta un mozaic de calitate. Primăria şi-a ridicat în cap orădenii şi comercianţii din pasaj, dar a acceptat.

03_Mircea_Malan_bihoreanul_3.jpgÎn final, sacrificiul s-a dovedit inutil. În iunie 2013 comisia de recepţie a refuzat, în premieră absolută, preluarea lucrării. Viceprimarul Mircea Mălan (foto) a aruncat chiar o găleată de apă în mijlocul pasajului pentru a demonstra că pavajul nu are scurgere şi s-a certat cu dirigintele de şantier Ladislau Jakabffy, care zicea că lucrarea era bună de recepţionat. "Pentru ce v-aţi luat banii?", i-a reproşat vicele.

Constructorul a lucrat cum a vrut. Plin de crăpături, mozaicul are coloritul neuniform, este plin de urmele unor găuri făcute pentru inserarea unei răşini care să lege finisajul de placa suport, capacele canalelor tehnice, tăiate strâmb, joacă în lăcaşuri, elementele din sticlă au diferenţe de rost, inserţiile metalice sunt ştirbe ş.a.m.d. Apoi, abandonată vreme de un an, lucrarea s-a degradat!

Condamnaţi împreună

Primăria şi Marconst au negociat aproape un an reluarea lucrărilor. La fel ca în orice căsătorie ratată, partenerii au refuzat soluţia divorţului de teama "partajului". Marconst pentru că îşi asumase prin contract penalităţi înrobitoare de 1% pentru fiecare zi de întârziere, acumulând până în prezent o "amendă" şocantă de 1,9 milioane euro, care ar băga în faliment orice firmă, iar Primăria pentru că rezilierea contractului ar echivala cu returnarea finanţării către Uniunea Europeană.

Teoretic, părţile au doar de câştigat: constructorul scapă de penalităţi, iar municipalitatea îşi vede lucrarea terminată. Practic, însă, s-ar putea să piardă. Strâns cu uşa, în loc să încaseze bani pe lucrare, constructorul va cheltui cam 200.000 euro pentru refacerea mozaicului. Suma cuprinde inclusiv costurile amenajării, cu titlu demonstrativ, a unui tronson suplimentar, necuprins în proiectul iniţial, aflat în spatele localului Columbus.

Întrucât contractul interzice subcontractarea, Marconst va lucra cu mozaicari aduşi din Italia, care numai ieftini nu sunt, dar cu care nu a mai lucrat. La rându-i, deşi l-a concediat pe dirigintele de şantier şi a obţinut de la finanţator prelungirea termenului de predare a lucrării pentru octombrie, municipalitatea nu are nicio garanţie că noua lucrare va ieşi mai bine. Ba, dimpotrivă...

Cu mâinile legate

Constructori din Italia consultaţi de municipalitate şi de Marconst spun că reabilitarea pasajului se face după un proiect prost. Spre exemplu, şanţurile de canalizare pluvială, care îngreunează turnarea mozaicului, sunt total inutile într-un pasaj acoperit, iar capacele decorate de pe canalul tehnic vor avea joc mereu, astfel că în timp se vor rupe, neputând fi tăiate perfect, după forma în care sunt aşezate. Tot constructorii mai zic că ornamentele din mozaic, care au la capăt vârfuri ascuţite, vor da naştere în permanenţă la crăpături pornind din punctul de întâlnire al liniilor, din cauza tensiunilor pe care le generează, iar sistemul de iluminat arhitectural din pavaj se va defecta periodic. "Lămpile de iluminat încălzesc spaţiul de sub sticlă, ceea ce produce condens, şi se ard", explică un meseriaş.

Soluţia ar fi ca municipalitatea să amenajeze pentru modelul floral din centrul pasajului un sistem natural de ventilaţie, o canalizaţie, sau să renunţe la el. La fel, pentru un aspect unitar, culoarea mozaicului ar trebui modificată în ton cu bejul faţadelor dinspre Piaţa Unirii. Toate aceste modificări, necesare unei lucrări de calitate, sunt însă greu de făcut în această fază. Proiectarea lucrărilor de reabilitare a unui monument istoric de categoria A, cum este Vulturul Negru, se atribuie prin licitaţie, execuţia ei durează luni de zile, iar varianta finală trebuie aprobată de Ministerul Culturii, or Primăria e în criză de timp. "Vom lucra pe proiectele pe care le avem, încercând să găsim cele mai bune soluţii", spune vag viceprimarul Mălan. Adică la noroc...

Atenţie, lucrări!

Refacerea pasajului va începe săptămâna viitoare cu decopertarea mozaicului, singura operaţiune la care Marconst a demonstrat că se pricepe. "După toate probabilităţile se va lucra pe tronsoane, sub trafic. Calendarul lucrărilor va fi discutat în prealabil cu proprietarii localurilor din pasaj", zice Mălan.

Conform promisiunii firmei, mozaicul poate fi refăcut în două luni cu închiderea traficului pietonal sau în trei luni pe tronsoane. "Cea mai bună soluţie ar fi închiderea pe porţiuni. Aşa, chiar dacă nu facem profit, măcar putem plăti salariile angajaţilor", zice Horea Ţiril, în numele comercianţilor din pasaj. Coproprietarul localului Columbus spune că anul trecut, la redeschiderea pasajului după lucrările făcute de mântuială, majoritatea firmelor din zonă erau deja în pragul falimentului. Vadul comercial distrus nu şi-a mai revenit niciodată: "Aşa cum închiderea pentru lucrări a Corso-ului a relansat în urmă cu câţiva ani pasajul Vulturul Negru, închiderea pasajului va reanima alte zone comerciale din oraş".

Comerciantul speră, totuşi, că măcar de data aceasta lucrările vor fi făcute cum trebuie, pentru că afacerile din pasaj nu vor mai supravieţui unei noi închideri. Şi la fel speră şi reprezentanţii municipalităţii. Altminteri, a treia reabilitare ar trebui făcută pe banii orădenilor şi doar după returnarea fondurilor europene făcute praf pe mâna Marconst...


"MORTALE"
5.640
euro sunt penalităţile pe zi de întârziere pentru lucrările de la Pasajul Vulturul Negru


VA URMA!
Şantierul Vulturul Negru

Înlocuirea mozaicului prost executat nu înseamnă automat finalizarea lucrărilor la Pasajul Vulturul Negru. În paralel cu lucrările de decopertare, Luxten va înlocui sistemul de iluminat public, iar Administraţia Imobiliară Oradea va îngropa cablurile de pe clădiri, va reabilita vitraliile şi va pregăti reabilitarea faţadelor. "Vom aduce lucrarea la faza finisajelor, după care ne vom opri.

Reabilitarea faţadelor se va face abia după finalizarea mozaicării, pentru că altfel se vor umple de praf", spune Cristian Beltechi, directorul AIO. Estimate la circa 300.000 lei, lucrările vor fi licitate în perioada următoare, vor dura aproximativ o lună şi vor încheia procesul de reabilitare a întregului ansamblu arhitectural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
mesreiasi de doi bani
asta inseamna sa lucrezi cu neprofesionisti "de casa". problema e ca sunt afectati si ceilati cetateni, nu doar respectivii.
Postat 24 Mai 2014, 06:16 de mda
Afaceri made in udmr.
Firme de casa marca udmr.
Postat 22 Mai 2014, 23:07 de Rusine, udmr !
TUPEU DE ESCROCI !
Scrii despre escrocheriile pe care le fac si ei te acuza de "sovinism", "raca intre oameni", etcc. Firmele si "afacerile" udemeristo-separatiste.
Postat 22 Mai 2014, 18:41 de @jigodii udemeriste
nu va uitati unde trebuie
puteti sa ma acuzati ca sunt partinitor, fiind constructor. Am mai postat in nenumarate randuri. REAMINTESC URMATOARELE: Constructorii sunt niste executanti. Ei trebuie sa EXECUTE ceea ce gasesc in proiect. Este exact ca si comanda sefului catre subaltern. daca seful comanda stramb, executantul nu are cum sa rezolve bine o treaba. Prin urmare ia verificati un pic mai mult ce e cu proiectele pe genunchi. Au trebuit sa vina nu-s ce macaronari ca sa le deschida ochii ca proiectul e prost. Ia vedeti referintele proiectantilor sa vedeti cate lucrari de genul asta au proiectat si cate s-au executat pana la capat dupa specificatiile lor. Va spun eu: NICIUNA. De aceea avem drumuri si pasaje rutiere proiectate dupa google earth, centrale pe gaz proiectate in biroul fabricantului, aquaparcuri proiectate pe malul dambovitei, in biroul ministrului etc.
Postat 22 Mai 2014, 16:14 de constructor
ziarele...puf....
da pa astia de la BIHOREANUL nu-i rade nimeni ??? nu de alta da se cam cred buricul targului , si ei si aia de la Jurnalul....ce sa mai vb. de Crisana (ziarul pensionarilor).Slaba presa de Oradea , si nu de alta , dar e cam plina de indivizi dubiosi, care atata la scandal , nu fac jurnalism , astia fac sovinism...si intararta masele.... da si cine-i crede pe astia e slab de minte.
Postat 22 Mai 2014, 12:46 de jderul
@meserias
daca se monteaza becuri led nu mai avem caldura radianta deci nu exista condens,exista o directiva a ue toate becurile toate becurile din iluminatul public trebuie inlocuite cu becuri led pina in 2017
Postat 22 Mai 2014, 09:36 de WALL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON