URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
24 Aprilie 2018, 12:28

Pradă vandalilor! Parcurile au ajuns la voia huliganilor pentru că Primăria Oradea face economii cu paza (FOTO)

Pradă vandalilor! Parcurile au ajuns la voia huliganilor pentru că Primăria Oradea face economii cu paza (FOTO) SUB ASEDIU. Pentru că parcul dendrologic din Cetate a rămas fără pază, autori necunoscuţi au distrus în plină zi panourile informative şi au doborât mai multe corpuri de iluminat. "Panourile le-au apucat de marginile care, din raţiuni estetice, erau mai mari cu zece centimetri decât soclul, iar corpurile de iluminat le-au călcat pur şi simplu în picioare", spune directorul adjunct al Cetăţii, Ioan Ciorba
Pradă vandalilor! Parcurile au ajuns la voia huliganilor pentru că Primăria Oradea face economii cu paza (FOTO) PESTE TOT. Vandalii provoacă distrugeri în toate cartierele oraşului. Dacă în şanţul Cetăţii au distrus inclusiv corpurile de iluminat (foto 1), în Rogerius au devalizat ţarcurile pentru gunoi (foto 2), în Nufărul băncile din parcul Salca II (foto 3), iar în zona centrală au dezafectat toaleta din Parcul Brătianu (foto 4)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, autori necunoscuţi au spart cu bolovani harta din plexiglas de la intrarea în şanţul Cetăţii, au dislocat zece panouri de informare din parcul dendrologic şi au pus la pământ trei corpuri de iluminat. Totul în doar câteva ore! Vandalii nu se mai tem de nimic. "Distrugerile s-au făcut în plină zi. Noaptea parcul este închis", explică directorul adjunct al fortificaţiei, Ionuţ Ciorba. Explicaţia e una singură: nu mai există pază.

Sub asediu

Turiştii care vizitează Oradea chiar au ce vedea în şanţul Cetăţii! Investiţie de circa 3,7 milioane lei, parcul dendrologic care înconjoară fortificaţia arată jalnic. Făptaşi neidentificaţi au dislocat grătarele din lemn care acopereau zeci de bănci pentru odihnă, au călcat în picioare peste 20 de stâlpi de iluminat şi au furat în repetate rânduri florile plantate pe spaţiul verde. Situat în calea navetiştilor care iau autobuzele din strada Calea Clujului, a boschetarilor în căutare de adăpost şi a beţivilor aciuaţi cu o sticlă în sân, parcul este o ţintă ideală pentru vandali. Trecătorii sunt întâmpinaţi încă de la intrare de imaginea hărţii fortificaţiei ciuruite cu bolovani şi duhoarea de fecale dinspre toaletele "ecologice" în jurul cărora sunt "moviliţe" acoperite cu ziare şi cârpe. "Oricât facem curăţenie, în câteva ore toaletele sunt din nou murdare", spune directorul adjunct al Cetăţii, Ionuţ Ciorba.

La fel, de câte ori municipalitatea repară distrugerile, în câteva zile apar altele. "Nu avem încă un calcul exact, dar pagubele ajung, însumate, la vreo 5.000 lei pe lună", zice Ciorba.

Un haos generalizat

Mircea Stejărean, şef Servicii Publice şi Spaţii Verzi în cadrul Primăriei OradeaSituaţia e similară în tot oraşul. Conform evidenţelor Primăriei, numai în primele trei luni din 2018 pagubele provocate de vandali, fără cele din şanţul Cetăţii, s-au ridicat la 41.400 lei. Pe an, înseamnă 165.600 lei, adică 35.500 euro. "Până acum am avut o medie de 70 de coşuri vandalizate lunar", spune Mircea Stejărean (foto), şef Servicii Publice şi Spaţii Verzi în cadrul Primăriei.

La asta se adaugă distrugerile de panouri informative, bănci, corpuri de iluminat şi jocuri pentru copii. "Cele mai frecvente vandalizări au loc în zonele retrase. Spre exemplu, în zona străzii Averescu, persoane rămase necunoscute au aruncat în Crişul Repede cinci bănci care numai uşoare nu sunt", spune Stejărean.

O viaţă scurtă au şi corpurile de iluminat din pasajele subterane. "Dacă văd că nu pot să fure lămpile acoperite cu grilaj, vandalii le sparg numai să facă pagubă ", zice inginerul.

Astfel, numai anul trecut, pentru înlocuirea corpurilor de iluminat vandalizate Primăria a plătit către Luxten 402.800 lei, cu 33.800 lei mai mult decât în 2016.

Locurile predilecte ale vandalilor sunt malurile Crişului, atât pe porţiunea dinspre strada Averescu, cât şi pe tronsonul delimitat de podurile Sf. Ladislau şi Decebal, străzile centrale cum ar fi Sucevei, şi unele din cartiere, cum ar fi Salca şi Meiului.

"Un caz aparte, în Rogerius ne confruntăm nu atât cu vandalizarea mobilierului urban, cât cu devastarea incintelor metalice pentru depozitarea deşeurilor. Imediat ce sunt reparate, asociaţiile de proprietari din zonele Aleea Rogerius, Milcovului şi Italiană reclamă din nou distrugerea lor", spune funcţionarul.

Distrugeri zilnice

Reprezentanţii firmelor de salubritate care întreţin parcurile spun şi ei că distrugerile sunt la ordinea zilei . "Nu cred că este zi fără un coş spart sau o bancă ruptă", afirmă Adriana Bonte, administratorul firmei Adenandra, care are în administrare parcurile Brătianu şi Mihai Viteazul. Huliganii distrug tot ce prind. "În iarnă cineva a distrus toaleta din Parcul Brătianu, a spart bateriile chiuvetei, a rupt furtunurile şi capacele de pe WC-uri şi a smuls instalaţiile din perete. Am reclamat la Poliţie, dar degeaba", spune Bonte.

La fel s-a întâmplat şi cu toaletele din parcurile Padişului şi 1 Decembrie. Deşi angajaţii RER Ecologic le spală chiar şi de două ori pe zi, acestea rezistă curate doar câteva minute. Curăţenia dispare aproape instantaneu odată cu săpunul şi hârtia igienică.

Dau la coş!

Ţintele predilecte ale derbedeilor rămân, totuşi, coşurile de gunoi. "Am avut coşuri furate, incendiate, distruse, doborâte", spune Teofil Paul, şeful secţiei Salubrizare stradală din cadrul RER. Cele mai multe distrugeri au loc în zonele Decebal, Principatele Unite, Cantemir, Nufărul şi Sovata. "Majoritatea cazurilor se întâmplă în nopţile din weekend. În Parcul 1 Decembrie, rar lasă tinerii un coş în picioare când ies din cluburi", spune Paul.

Vandalii distrug şi grătarele care acoperă scurgerile pentru apa pluvială, şi capacele de canal. "Luna trecută, când am lucrat la sensul giratoriu de pe Oneştilor, ne-au furat peste noapte două capace pentru gura de scurgere. O bucată costă 140 de euro. Probabil le sparg şi le vând la fier vechi", spune directorul firmei Costavoc, Daniel Forţiu.

Tineri şi neliniştiţi

directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian BeltechiFurturile sunt însă nesemnificative comparativ cu vandalizările făcute doar din pofta de a distruge. "Majoritatea vandalilor prinşi de noi erau minori. Brusc deveneau spăşiţi, că le pare rău, că le este ruşine, că nu mai fac. Am identificat între autori şi persoane în stare de ebrietate, dar mai puţine", spune directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi (foto).

De aceeşi părere e şi Pavel Cociuba, administratorul firmei Rodac Securty, care păzeşte circa 20 de obiective ale oraşului, de la Orăşelul Copiilor până la Stadionul Voinţa. "Cei mai mulţi vandali sunt tineri care se iau la trântă cu coşurile de gunoi, cu băncile, cu tot ce apucă. Dacă le spui că n-au făcut bine, apar imediat părinţii care, în loc să le spună că au greşit, le ţin partea", spune Cociuba.

În lipsa paznicilor..

Huliganii parcă au prins curaj în primăvara anului trecut, după ce municipalitatea a renunţat la paznicii din parcuri, pentru a face economie. "Dacă în urmă cu un an numai în şanţul Cetăţii erau 16 agenţi de pază, astăzi sunt 8 şi păzesc doar porţile", zice Cociuba.

Factura pentru serviciile de pază plătită firmei Rodac Security, de 2,8 milioane lei pe an, a fost înjumătăţită, aşa că, logic, s-au rărit şi agenţii. Cei rămaşi au fost puşi în zonele prioritare. "Încercăm să acoperim zonele sensibile cum ar fi cele unde se fac plantări, măcar până se prind copacii sau florile", spune directorul economic adjunct al Primăriei, Eduard Florea.

Florin Birta, viceprimar OradeaSpusele acestuia sunt confirmate de viceprimarul Florin Birta (foto). "Vom face un calcul pentru a vedea dacă distrugerile depăşesc suma alocată pentru pază şi vom decide în consecinţă", spune Birta.

Cum odată cu majorarea salariului minim pe economie şi aplicarea noilor norme de muncă paznicii sunt tot mai scumpi, se pare că oraşul va rămâne în paza Domnului. Reprezentanţii municipalităţii sunt convinşi că vandalii sunt puţini la număr, iar distrugerile provocate de ei se vor împuţina după montarea a încă 360 de camere de supraveghere, aşa că pagubele se vor reduce. Numai de-ar fi aşa, pentru că de obicei zgârcitul mai mult păgubeşte...


CU CĂŢELUL
Fuga din parc

Maria Szabo, şefa Secţiei Spaţii Verzi din cadrul RER EcologicActe de vandalism comit nu doar tinerii ori beţivii care rup, sparg sau dislocă obiecte de mobilier urban. Potrivit reprezentanţilor firmelor de salubritate, un tip aparte de distrugeri fac şi proprietarii de câini. "Noi curăţăm în parcuri, ţarcurile pentru câini, şi punem la îndemână pungi de unică folosinţă, ca să aibă în ce aduna stăpânii fecalele. Degeaba, cum plecăm, toate pungile dispar şi nu adună nimeni mizeria", reclamă Maria Szabo (foto), şefa Secţiei Spaţii Verzi din cadrul RER Ecologic.

Szabo consideră că soluţia de a determina orădenii să cureţe în urma câinilor ar fi ca Poliţia Locală să-şi intensifice controalele ori ca proprietarii prinşi că nu curăţă după patrupede să fie fotografiaţi şi chipurile lor să apară pe gardurile parcurilor. Poate se civilizează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Game over
Problema se va rezolva cu megasistemul de supraveghere full hd, face recognition. Ciinilor li se va implanta un modul gps pentru tracking-ul fecalelor.Amenda iti vine acasa , se poate plati online cu bonificatie de 8%.
Postat 26 Aprilie 2018, 08:56 de excalibur
Doar parcurile?!
Tot orasul a incaput pe mana pradatorilor!
Postat 25 Aprilie 2018, 12:25 de pinonel
@Christa
Peste tot in lume politia patruleaza si prin parcuri pt mentinerea ordinii publice si pt siguranta cetateanului. Personal am vazut situati de genul celor descrise aici, si in Ungaria sau mergand mai departe in Germania, Franta si Anglia. Am dat doar cateva exemple. Huligani sunt peste tot. Este vorba de acel procent - mic - de rebuturi umane care traiesc peste tot in societate. In mare parte sunt recidivisti. Azi distrug intr-un loc, pe urma in alta zona. Dupa ce stricaciunile au fost reparate, vin si distrug iar. In general sunt cunoscuti de catre politisti. Problema este ca nu sunt pedepsiti drastic astfel incat sa nu mai comita astfel de fapte. Huliganul stie doar de frica.
Postat 25 Aprilie 2018, 06:35 de Control_Room
ei da
Poti sa le pui si armata sa pazeasca daca cetateanul.....distruge. In alte tari de ce nu sunt pazite parcurile si totusi se mentin? Doar la noi este paza in parcuri, paza la autostrada, paza la...
Postat 24 Aprilie 2018, 22:19 de Christa
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON