URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
06 Noiembrie 2018, 08:02

Paradoxul Oradea: Spre deosebite de trendul naţional, în Oradea se construiesc peste 2.000 de apartamente (FOTO)

Paradoxul Oradea: Spre deosebite de trendul naţional, în Oradea se construiesc peste 2.000 de apartamente (FOTO) ŢINTĂ, ORADEA. Majoritatea apartamentelor noi din cartierele Luceafărul (foto 1), Prima (foto 2) şi Ceyrat (foto 3) sunt contractate de investitori care vor să profite de oportunităţile pieţei locale. „După ani de zile, investitorii din Cluj vin acum în Oradea. S-au săturat de Cluj pentru că e tot mai aglomerat, mai murdar şi mai scump, iar ei tocmai de asta au plecat din Capitală”, spune un broker imobiliar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele au fost ca un duş rece. Reveniţi din concediile făcute în ţară pe tichete de vacanţă sau în străinătate pe bani împrumutaţi de la bănci, românii par să-şi fi pierdut cheful de investiţii. 

În septembrie, vânzările de apartamente la nivel naţional au scăzut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Bihor, lucrurile arată chiar mai rău. Vânzările s-au redus cu 57,8%, anunţând începuturile unei noi prăbuşiri imobiliare! Excepţie face doar Oradea...

Case fără căutare!

Statisticile publicate la jumătatea lui octombrie de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au pus pe jar mediul economic. În luna precedentă, la nivelul ţării au fost vândute 42.522 imobile, în scădere cu 26% faţă de octombrie 2017. În Iaşi vânzările au scăzut cu 70%, în Cluj cu 54%, iar în Bucureşti cu 50%. Mai mult, preţul mediu pe metrul pătrat în Cluj, ajuns la nivelul record de 1.520 euro, a scăzut  cu 0,1%, pentru prima dată după anul 2015, indicând că nici măcar IT-iştii nu-şi mai permit achiziţii mai scumpe decât în Capitală.

Piaţa bihoreană a urmat trendul general. Dacă în august, în vreme de concedii, vânzările s-au redus cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la doar 107 tranzacţii, în septembrie, când piaţa ar fi trebuit să-şi revină, au continuat să scadă până la 57,8% faţă de aceeaşi lună de acum un an.

Speriaţi de perspectiva unei noi crize imobiliare, în octombrie potenţialii cumpărători s-au retras, îngheţând piaţa. "De când cu zvonurile despre criză, a mai sunat la agenţie doar cine chiar a fost nevoit să cumpere. N-a fost neapărat rău, pentru că numărul de tranzacţii a rămas acelaşi. Dacă înainte aveam sute de apeluri, acum cu doar 10 telefoane primite am vândut 7 proprietăţi pe săptămână", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida (foto).

"Pe un trend bun"

Reprezentanţii municipalităţii spun că statisticile ANCPI pot fi înşelătoare. Cum majoritatea cumpărătorilor preferă apartamentele noi, tranzacţiile cu locuinţe din Calea Aradului, Oneştilor, Ceyrat şi Ciheiului nu au fost luate în calcul, pentru că se vor materializa doar peste câteva luni. Şi sunt multe! "Piaţa este pe un trend bun. În Oradea există în prezent circa 2.000 de apartamente în diferite faze de construire, care vor fi date în folosinţă cel târziu anul viitor", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Politica Primăriei Oradea de a încuraja construcţiile de locuinţe, prin asigurarea infrastructurii de apă, canalizare şi termoficare, prin amenajări de parcuri şi parcări, prin modernizarea reţelei de drumuri şi a transportului în comun, a făcut ca dezvoltatorii să investească masiv.

Noile blocuri sunt vândute încă din faza de şantier. "Constructorii pregătesc ridicarea unui bloc nou doar după ce blocul aflat în lucru e vândut măcar pe jumătate, deci cerere există!", zice viceprimarul Florin Birta. Din păcate, însă, nu neapărat din partea orădenilor...

Pontul cu Oradea

Majoritatea locuinţelor aflate în construcţie sunt contractate, de fapt, de cumpărători din afara oraşului şi a judeţului. "Foarte mulţi clienţi vin din Cluj, Bacău, Braşov, Constanţa şi Bucureşti. 80% din tranzacţii sunt cu titlu de investiţie, nu pentru că proprietarii ar vrea să se mute în Oradea", spune brokerul imobiliar Dacian Barna (foto), managerul societăţii Davilas Imobiliare.

Publicitatea agresivă făcută de municipalitate oraşului, piaţa imobiliară în curs de maturizare şi proximitatea frontierei, cu perspectiva conexiunii rapide la reţeaua europeană de autostrăzi,au stimulat tot mai multe firme şi persoane să caute proprietăţi în Oradea. "Aici, preţul mediu al construcţiilor noi este de 950 euro, pe când în Cluj este de 1.570 euro. Randamentul e mult mai bun, pentru că investesc cu 40% mai puţin", spune Barna.

Potrivit acestuia, cumpărătorii aleg pragmatic. "Pentru cine cunoaşte piaţa e limpede că în Cluj s-a format o bulă imobiliară. De ce să investeşti acolo peste 1.500 euro pe metrul pătrat când peste un an sau doi, dacă vine o criză, preţurile să coboare la 1.200 euro pe metrul pătrat şi să pierzi bani?", zice managerul.

Investiţi în imobiliare!

Achiziţia unui apartament în Oradea este o afacere pentru oricine are bani puşi deoparte. Ciprian Sonea (foto), directorul de vânzări al grupului Prima, cel mai mare dezvoltator imobiliar local, care plănuieşte să ridice în anii următori 2.500 de locuinţe, are şi argumente. "Un apartament nou îţi dă un randament de 6-10% pe an. Dacă ţii banii în bancă, dobânda este de numai un procent, din care statul îţi ia 16%", spune Sonea.

Concret, pentru un apartament cu 2 camere proprietarul poate percepe o chirie de 300 euro, ceea ce înseamnă 3.600 euro pe an, ceea ce - raportat la investiţia făcută - ar fi echivalentul unei "dobânzi" bancare de 9%.

În plus, directorul crede că locuinţele vor continua să se scumpească în Oradea. "Preţurile materialelor s-au dublat, iar manopera este tot mai scumpă. În cartierul Ceyrat am ajuns să lucrăm cu constructori din Italia, iar în zona Decebal cu firma Kesz, din Ungaria, constructori cu 30% mai scumpi decât ai noştri, pentru că firmele locale nu au oameni", zice Sonea.

Cel mai bun exemplu este cartierul Ceyrat, de lângă Universitate. "Când am început să vindem un bloc, un apartament cu 2 camere costa 40.000 euro, iar acum valorează 46.000 euro. O creştere de 6.000 euro în numai 4 luni!", spune directorul.

Preţuri în creştere

Constructorii resping categoric ideea unei crize care să forţeze căderea preţurilor. "Piaţa s-a blocat din cauza zvonurilor. Cei care aşteaptă să scadă preţurile cu 30%, cum au auzit ei la televizor, au doar de pierdut. Peste o lună vor cumpăra mai scump. Noi ne-am stabilit deja tarife cu 15% mai mari pentru anul viitor", spune directorul Prima.

Potrivit acestuia, nicio criză nu va forţa ieftinirea. "O reducere de 30% la un apartament de 50.000 euro înseamnă 15.000 euro. E o aberaţie să crezi într-o asemenea cădere în condiţiile în care piaţa din Oradea a crescut justificat, nu pe speculaţii. Chiar dacă ar veni o criză, constructorii ar opri lucrările până la revenirea pieţei, şi atât. Nu ar ieftini", explică Sonea.

De altfel, ieftinirea la care speră cumpărătorii este cu atât mai improbabilă cu cât firmele evită să construiască "pe stoc". "Blocul nou cu 154 apartamente din cartierul Luceafărul, care va fi predat la sfârşitul anului, este vândut în proporţie de peste 90%", spune directorul executiv al firmei Selina, Marius Dejescu. Şi la fel procedează toţi constructorii. Majoritatea apartamentelor noi din Oradea sunt vândute încă din faza de şantier, deci nu are cum să le mai ieftinească o criză...


CRIZA CARE VA VENI
Întâi vor "cădea" banii!

În ciuda optimismului dezvoltatorilor imobiliari, o nouă criză economică pare inevitabilă. "Economiştii anunţă declanşarea unei crize în prima parte a anului 2019, cu punct critic în 2020. Va fi generată de războiul economic dintre SUA şi China şi va avea efecte cu atât mai dure cu cât UE este incapabilă să vorbească pe o singură voce", spune consultantul Dan Octavian (foto).

Pentru a-şi putea exporta în continuare produsele în ciuda taxelor vamale impuse de americani, China şi-a devalorizat intenţionat moneda, făcând astfel propriile produse mai accesibile. Creşterea conflictului economic ar putea obliga ambele puteri să-şi retragă banii investiţi în restul lumii pentru a-şi susţine propriile economii, ceea ce va provoca o criză de lichidităţi. Afectate direct, marile economii europene vor fi obligate să adopte măsuri similare, repatriindu-şi capitalurile, ca în 2008, ceea ce va lăsa economiile emergente, cum este şi cea a României, fără "combustibil" financiar.

"România exportă 70% din producţie în UE. Pentru că nu are investiţii pe alte pieţe de pe care să se retragă, ar putea rămâne fără sprijin", spune consultantul. În această situaţie, criza imobiliară ar fi un efect al celei financiare, despre care se va vorbi, probabil, tot mai mult pe viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nici vorba
Dezvoltatorii ar spune orice doar sa isi vanda apartamentele. Intr-adevar se vand apartamentele noi. Dar nu asa cum prezinta ei problema, ca vin din Constanta sau Bucuresti sa se inghesuie sa cumpere in Oradea. Asta este vrajeala. Or fi venit cativa dad atata. Eu personal detin cateva imobile bine situate in Oradea pe care le inchiriez de cativa ani buni si vreau sa zic ca de prin primavara a inceput un declin. Adica, proprietarii cer mult pe inchirierea apartamentelor, asta se vede si din anunturi dar pretul de inchiriere real este mult mai mic. De ce? Oamenii nu au bani ca in Timisoara sau Cluj sa dea pe o chirie. Mai bine cumpara. Dar nu ma mir ca doar dezvoltatorii ar fi in stare sa zica orice ca sa vanda inainte de venirea unei crize.
Postat 06 Noiembrie 2018, 18:34 de xyz1999
Si in Oradea e o bula imobiliara si fraierii cad in plasa! 2
Am uitat sa adug la comentariul anterior un sfat pe toti oradenii, de la cineva care are pretentia ca stie ce vb si scrie: NU cumparati inca pt ca in 2019 va venii fara doar si poate o corectie a preturilor. Sigur, nu va asteptati la reduceri de 30% - aici sunt de acord cu articolul - dar macar cu un minus de 10%-15% tot se va ralia piata, pt ca in acest moment este supraincalzita. Valul ala de cadere imobiliara de la nivelul RO va ajunge si in Oradea, doar ca ii trebuie timp sa se propage. Asa cum incepe sa se corecteze deja inclusiv in Cluj (care sa fim seriosi, are alta dinamica imobiliara, desii culmea, Oradea tinde si ea NEJSUTIFICAT spre "scorurile" de acolo) asa se va corecta si in Oradea in paerioada urmatoare. Nu puneti botul la toti vanzatorii! A da, si aveti grija la CALITATEA blocurilor noi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Toti va fura cu vopseli frumoase dar se zagarcesc sa faca o parcare civilizata, subterana, iar spatiile verzi sunt o gluma pt standardele comune din Europa anului 2018! De multe ori ma si mir cum primesc autorizatii. NU VA LASATI INSELATI!
Postat 06 Noiembrie 2018, 09:51 de Juti
Si in Oradea e o bula imobiliara si fraierii cad in plasa!
Articolul e destul de documentat, dar parca pune prea mult accent pe acest optimism al dezvoltatorilor. In primul rand, ca sa obtii randamentul ala de care vb ei, la chirii, trebuie sa ai si clienti. Ori Oradea nu e Cluj sau un oras mare universitar sau pol economic. Ei socotesc 300 EUR chirie la 2 camere dar e o umflare exagerata!!! Pai mai pune omul 30-50 de EUR si deja iti gasesti apartament ok cu 2 cam. si in Cluj sau Timisoara, si sa fim seriosi, nu poti compara salariile si oportunitatile de toate tipurile de acolo, cu cele din Oradea. Aici in Oradea nu ai populatii de studenti care dau navala cu zecile de mii, si nici nu ai asa multi oameni care sa se mute din interes profesional, pt ca pur si simplu economia si oportunitatile sunt (mai) reduse ca si in orasele importate din Romania. Iar daca esti oradean, doar nu vei fi prost sa stai in chirie, mai bine iei ceva cu Prima Casa. Sunt de acord ca firmele nu construiesc pe stoc ca au invatat din criza trecuta, care oricum nu a afectat Oradea pt ca orasul nostru era prea subdezvoltat si pe atunci. Dar oricum, nu lipsa "stocului" va genera scaderea preturilor, ci insasi scaderea cererii, pt ca destule apartamente sunt luate de dragul investitiei si/sau a speculei de catre romani care lucreaza pe afara. Va pot garanta ca brasovenii, clujenii, sibienii sau bucurestenii NU fac coada ca sa investeasca in Oradea, si sper ca nici voi nu punteti botul la asa ceva! Orasul are potential dar am cam pierdut trenul din cauza administratiei Petru Filip cand multi investitori IMPORTANTI si MARI la nivel european si chiar global au fost nevoiti sa mearga spre alte orase. Bolojan a facut tot ce a putut el si a facut bine, doar ca mersul global al economiei si instabilitatea Romaniei din pacate nu au fost de partea lui.
Postat 06 Noiembrie 2018, 09:30 de Juti
Date din burta !
80% sunt cu titlu de investitie? de unde are D. barna aceste date? In fine...e clar ca sunt disperati si incearca sa isi vanda marfa inainte sa vina valul. Interesant e la cine le va da in chirie noii "investitori" daca populatia orasului scade?
Postat 06 Noiembrie 2018, 09:18 de alexcuce
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON