URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2018, 17:29

Oradea fircălită: În ciuda ambiţiilor turistice, oraşul s-a umplut cu mâzgălituri ce-i dau un aspect de ghetou (FOTO)

Oradea fircălită: În ciuda ambiţiilor turistice, oraşul s-a umplut cu mâzgălituri ce-i dau un aspect de ghetou (FOTO) BĂTAIE DE JOC. Nu există cartier care să nu fi fost mâzgălit de autori necunoscuţi, încurajaţi de pasivitatea Primăriei. Dacă pasajul gării centrale (foto) a fost inscripţionat cu înjurături chiar sub camera de supraveghere, cel din strada Secarei (stânga) a fost vandalizat imediat după inaugurare, iar exemplele ar putea continua cu podul Carol (mijloc) şi clădirile de pe strada Republicii (stânga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există un joc pe smartphone în care o fetiţă surprinsă desenând cu spray pe garniturile de metrou e fugărită dintr-o gară de paznic şi de un câine rău. Micuţa încearcă să scape pe skateboard, sare şi face tumbe printre trenuri, acumulând puncte, spre amuzamentul jucătorilor...

În viaţă nu este, însă, ca-n jocuri. Realitatea e chiar enervantă. Localitate cu pretenţii de oraş turistic, Oradea s-a umplut cu graffiti ca un ghetou, iar autorităţile nu fac nimic pentru limitarea măzgăliturilor. De parcă n-ar vedea nemulţumirile orădenilor...

"Cât să mai tolerăm?!"

Aproape că nu este zonă din oraş, de la pasajele pietonale din Rogerius şi Podul Carol până la blocurile din Centrul Civic şi clădirile din strada Republicii, care să fi scăpat nemâzgălită. "Până când să mai tolerăm pasivitatea autorităţilor?! Petiţii la Primărie am scris degeaba", a reclamat un orădean BIHOREANULUI. Omul are dreptate să fie indignat. Orice trecător ieşit la plimbare poate vedea că lucrurile au scăpat de sub control!

În Rogerius, pasajul de sub bulevardul Dacia din zona "Zigzag" e plin de fircălituri neinteligibile şi înscrisuri "Dari + Carina" sau "Parkour Samin", pasajul de lângă magazinul Profi are pereţii mânjiţi cu "semnături" de genul "Bubu", "Haita" ş.a., iar multe blocuri au pereţii iscăliţi multicolor.

Vandalii cu pretenţii de artişti stradali spurcă orice perete curat. Inaugurat în noiembrie 2016, pasajul ce leagă strada Secarei de bulevardul Ştefan cel Mare a fost mânjit după doar câteva zile cu inimioare, capete, zvastici şi mesaje de genul "Denis şi Denisa", "4 ever" şi tragicul "Te rog, nu mă lăsa pradă demonilor care aşteaptă în mintea mea".

Spray pe Oradea

Exemplele ar putea continua în strada Republicii, cu pasajul de la gară, unde autori necunoscuţi au mânjit pereţii cu mesajul "M***: Oradea - Iaşi - Galaţi" chiar sub camera de supraveghere, dar şi cu cel din bulevardul Magheru, unde înscrisurile s-au întins pe cam toate clădirile. În Centrul Civic, blocurile turn care domină şanţul Cetăţii au pereţii mânjiţi cu desene şi mesaje, clădirea Colegiului Gojdu are tot felul de înscrisuri, zidul de sprijin de pe malul Crişului la fel, iar iscălituri neinteligibile inundă şi cartierele Nufărul şi Ioşia.

Gabriel Bako jr, patronul Galeriei Visual Kontakt, autointitulat MiloiaCulmea tupeului, vandali cu pretenţii de artişti precum Etal şi Muian şi-au marcat cu vopsea, primul numele, iar al doilea moaca, inclusiv pe clădirile din strada Republicii, în plin centru istoric. Primul, rămas neidentificat, nu a fost sancţionat niciodată, iar al doilea, pe numele său Gabriel Bako jr (foto), patronul Galeriei Visual Kontakt, autointitulat Miloia, a fost amendat în urmă cu trei ani cu... 100 lei. Cât să-l încurajeze!

Lege există!

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât reguli există! În ianuarie 2016 Consiliul Local a împuternicit Poliţia Locală să aplice sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii 554/2003 privind asigurarea aspectului estetic al localităţilor. Potrivit acesteia, vandalii riscă amenzi de 500 lei, plus obligativitatea aducerii imobilului la starea iniţială, ceea ce poate însemna cheltuieli de mii de lei.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, cei 70 de poliţişti locali au descoperit doar două vandalizări prin graffiti, din care una singură cu identificarea autorilor. Sesizaţi telefonic, agenţii au prins în mai 2016 doi tineri mâzgălind peretele fântânii arteziene din intersecţia străzii Eroul Necunoscut cu bulevardul Dacia. "Cei doi au fost amendaţi fiecare cu 1.500 lei pentru că, pe lângă vandalizarea făcută, consumau băuturi alcoolice pe domeniul public. Suplimentar, au fost obligaţi la curăţarea desenelor făcute", afirmă directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

Apoi s-a lăsat liniştea. Ocupaţi cu supraimpozitarea clădirilor şi a terenurilor neîngrijite sau cu sancţionarea şoferilor care parchează pe trotuar din cauza lipsei parcărilor, poliţiştii locali n-au mai dat nicio amendă pentru graffiti. Şi în curând nici nu vor mai putea, pentru că toţi pereţii din oraş vor fi plini!

Spălat de mântuială

şeful compartimentului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie, Mircea StejeranPe lângă faptul că nu sancţionează vandalii, municipalitatea nici nu curăţă în urma lor. "În fiecare an organizăm măcar o acţiune de spălare a desenelor graffiti din pasajele orădene", spune şeful compartimentului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie, Mircea Stejeran (foto). Adică aproape deloc! Reprezentanţii municipalităţii evită acţiuni de anvergură pentru că acestea necesită soluţii scumpe, de circa 50 lei/litru, în condiţiile în care un pasaj "înghite" chiar şi 60 de litri, multă muncă brută, iar rezultatul nici nu rezistă.

În urmă cu un an, Primăria a curăţat Pasajul Magheru cu sprijinul Romprest, iar luna trecută l-a salubrizat pe cel de sub bulevardul Dacia cu sprijinul Cif, într-o campanie condusă de fostul jurnalist Lucian Mândruţă. Efectele sunt, însă, nesemnificative. Pasajul Magheru a fost mâzgălit imediat la loc, iar cel din Dacia arată la fel ca înainte! "Voluntarii au curăţat doar podeaua", explică viceprimarul Florin Birta.

Sancţiuni fără sancţionaţi

Florin Birta, viceprimar OradeaOcupată cu săpături, defrişări, asfaltări şi betonări, municipalitatea nu are resurse disponibile pentru înlăturarea mizeriilor grafice şi, la fel ca în cazul vandalizărilor de coşuri de gunoi, bănci sau corpuri de iluminat, nici pentru prevenirea lor. "Nu putem pune câte un poliţist sau câte o cameră de supraveghere lângă fiecare pod, pasaj sau bulevard", spune Birta (foto).

În schimb, viceprimarul ameninţă vandalii cu sancţiuni exemplare. "Va fi destul să fie prinşi unul sau doi, amendaţi şi puşi să cureţe la loc, iar ceilalţi se vor gândi de două ori înainte să se pună pe spoit". Că lucrurile nu stau deloc aşa o vede orice orădean, la o simplă plimbare în oraş. Sau, mai precis, îi sare în ochi...


ANULAT
Doar promisiuni

Sebastian Lascu, consilier județean în Bihor, fost consilier local OradeaÎn vreme ce Primăria ameninţă să sancţioneze drastic orice vandal, grafferii au la rândul lor motive să fie supăraţi. Susţinătorii artei stradale au cerut de ani de zile un spaţiu unde să se poată exprima. În 2016, la propunerea liberalului Sebastian Lascu (foto), pe atunci consilier local, Consiliul Local a hotărât organizarea unui concurs de profil cu premii în valoare de 10.000 lei în pasajul de sub bulevardul Magheru. Primit cu entuziasm, concursul nu a mai avut loc, însă, niciodată. "Pasajul urmează să intre în reabilitare cu ocazia realizării tunelului care va lega Parcul Traian de strada Aleea Ştrandului, iar desenele s-ar fi distrus", explică viceprimarul Florin Birta. Dar nici alt spaţiu nu a fost pus la dispoziţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Da
Ba voi vreti systeme de securitate și camere 360 și dealea dar cu problemele voastre cine se ocupă ?aveti un salariu de 800 de lei,stati în chirie dar mai vreti și fițe ?bine ca ăștia de la bihon știri despre arte ,cultura nu fac doar despre căcaturi ,normal ca sunteți ofticați dacă media va arata doar urâtul din orașul asta ,toată placul orașului este pe politica,sărăcie,fotbal, bătrâni din baruri și toată lumea îi în depressie și datorii ,chiar niste semnături pe pereți va deranjeaza sufletul?
Postat 18 Iunie 2018, 12:58 de traimdestept
Da
Cred ca l-am văzut pe Bolojan făcând graffiti ::::))))
Postat 08 Iunie 2018, 14:31 de Sandu1201
General Electric
Jucariile vin la pachet cu contract de mentenanta, n-are treaba primarul si IT-istul lui. Contravenienti si infractori sa mai fie in oradea pe cind va fi pus in functiune. Daca nu, macar sa vada live fatadele si cladirile executabile silit, vom primi majorarile si amenzile cu poza, ca la radar
Postat 08 Iunie 2018, 12:10 de excalibur
Excalibur
Autoritățile publice si GDPR se acopera, ca e vorba de siguranță comuna. E vorba de cum securizeaza datele respective. ITstul primariei e putin pe spate dar cu oleaca de push o sa inteleaga el ce are de facut. Bani ii trebuie, ca astea nu is ieftine. Un IRM, un storage cu encryption, si un KMS de la Gemalto de exemplu (Luna e destul de ieftin) si ceva proceduri sa aiba scrise. Atat!
Postat 08 Iunie 2018, 11:49 de poiu
Intreb si eu
Muianul ala se stie cine e. Deci fircare fircalitura a lui 50 de lei. Sau 100. Plus sa dispara. Etalu ala ce e asa de greu de gasit, ca doar participaa concursuri. Acuma sa invat eu politia sa mearga sa solicite listele de participanti si proiectele? Sau ca bealcovschi stie cine e, amenintat de complicitate la vandalizare si favorizare. Si scuipa fetita din chiloteii roz tot ce stie. Deja e scarbos, deja e prea mult. Si nu, nu e arta, e o alta tampenie copiata de la americani. Ca doar nu s-o ivi ziua in care romanii sa fie originali la ce a, fie el si rau. Iar muianul ala mai are si firma de design, deci isi face portofoliu prin oras, reclama neautorizata. Repet, e asa de greu de incadrat la niste amenzi de nici rinichii vanduti sa nu i le acopere.
Postat 08 Iunie 2018, 11:46 de poiu
Rezolva PMO
Tre' sa apara mega-sistemul de supraveghere si securitate al orasului, cu plate si face recognition, unde fiecare turist va fi filmat din 3 pozitii, cetatenii urbei vor fi amprentati si bagati intr-o baza de date, se va sti per individ pe unde-a mers si ce-a facut.Conform GDPR, desigur...
Postat 08 Iunie 2018, 11:41 de excalibur
Asta e ideeaaaaaa @EXCALIBUR
Sigur e o ideea buna pt Bolojan, trebuie amendati proprietarii cladirilor cu inscriptii, impozitarea nu e buna pt ca doar o singura data pe an, dar amenda poate fi zilnica. Deci, cei de la parcari, care dau amenda, noaptea sa dea cu vopsea pe cladiri, dimineata vine militia locala si da amenda. Cladirile pot fi reparate numai cu vopsele (si ce mai trebuie) cumparate dintr-un magazin al primariei, altfel se mai aplica inca o amenda mai mare decat prima. Da, se poate, pt ca Bolojan poate tot ce ii trece prin cap datorita unor oameni ca si el numiti consilieri PNL. Pe o parte face bine pe de alta face rau, asta e Bolojan.
Postat 08 Iunie 2018, 10:45 de detectiv
da' edilu' ce pazeste?
Toate se degradeaza mai rapid sau mai lent in Oradea, in schimb toata lumea e cazuta in admiratia lui Bolojan, iar primarii liberali de prin alte localitati isi doresc ca atunci cand vor fi mari sa fie toti bolojani... Uneori nici macar propaganda oamenilor primarului nu poate acoperi ceea ce este evident pentru oradeni.
Postat 08 Iunie 2018, 09:20 de TomaAlimos
Ar mai fi o solutie...
Proprietarii cladirilor mazgalite bagati la impozit 500% sau amendati, dupa caz.
Postat 08 Iunie 2018, 09:09 de excalibur
Nu sunt bani?!
Bancile si cosurile de gunoi sunt vandalizate, orasul fircalit, hotii de tot felul iti dau in cap ziua in amiaza mare, iti sparg locuinta fara nicio frica... Si inca in uniforma organului!!! Si toate astea in cel mai sigur oras! Seful politistilor n-are treaba cu Oradea/oradenii, el primeste ordine de la Bucuresti! Aia de la locala, la fel, ii vezi toata ziua facand orice altceva decat ar trebui: de pilda pazesc tarcurile de gunoi ale unei firme private(!!!), dar sunt platiti din banii nostri! Sau impart amenzi/amenintari tot in interesul firmelor private. Acum ni se spune si ca nu sunt bani! Desfiintati structura asta inutila si veti avea bani sa spalati de doua ori pe zi orasul! Si sa sustineti sportul oradean, cel care in ciuda piedicilor puse de birtinez (sigur, nu direct, sunt cozi de topor suficiente!) are rezultate an de an. Degeaba are, NU SUNT BANI!
Postat 08 Iunie 2018, 08:40 de pinonel
Primarie
Degeaba le ștergeți după o lună tot asta o sa fie, degeaba le organizați concurs, aia nu sunt artisti sunt fraieri care au dat de spray auto să fie "cool".asta e tolerați degeaba le dați 500 de lei amenda îs destui nu numai unu și si aceasta nu-i pasiune pentru ei îi doar o prostie
Postat 08 Iunie 2018, 00:06 de traimdestept
OK...
Când îi prindeți pe rahații cu ochi care mâzgălesc clădirile și pasajele subterane rupeți-le degetele într-o primă fază, apoi mâinile. Iar dacă nici așa nu se rezolvă mai sunt oase destule... Nesimțiții bip-bip-bip!
Postat 07 Iunie 2018, 18:44 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON