URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
06 Iunie 2018, 09:30

Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO)

Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO) CRIŞ "ÎMBLÂNZIT". La comanda constructorului Repcon, subantreprenorul Dewatering & Pilling, subsidiara bucureşteană a unei companii ce activează în ţări dezvoltate precum Franţa, Italia şi Emiratele Arabe Unite, a făcut "prizonier" Crişul Repede înfigând în albie palplanşe care formează o incintă din care apa va fi evacuată pentru ca în albia astfel golită să poată fi turnată "la uscat" fundaţia promenadei
Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO) MAGNET PENTRU PIETONI. Aşa cum arată proiectul de amenajare făcut public de Primărie la finele anului trecut, promenada de pe malul stâng al Crişului în zona centrală a oraşului va putea fi o atracţie nu doar pentru pietonii şi bicicliştii orădeni, ci şi pentru turiştii aflaţi în trecere prin Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorizate şi demarate în vara anului trecut, lucrările pentru amenajarea promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede în zona ultracentrală a oraşului, între Podul Ladislau şi viitorul Pod al Centenarului, au intrat în cea mai spectaculoasă fază, în care executantul foloseşte o tehnologie extrem de rară pentru România.

Orădenii care trec pe lângă şantierul din dreptul Primăriei până peste drum de policlinica din strada Tudor Vladimirescu au ocazia, poate unică în viaţă, să vadă cum pe un tronson de câteva sute de metri din albia râului apa, pur şi simplu, va dispărea. Fireşte, temporar şi sub supraveghere ecologică, până şi peştii urmând să fie "transferaţi" pe durata lucrărilor...

Folositoare...

Intitulat "Amenajare râu Crişul Repede - judeţul Bihor, intravilan Oradea, tronson pod Centru - pasarelă Centrul de Calcul, malul stâng" este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în colaborare cu Primăria, urmând să completeze lucrări realizate anterior pe malul stâng, de la Podul Dacia atât în amonte, până în cartierul Dragoş Vodă, cât şi în aval, până la pasarela de la "Nuiele".

Autorizat în vara anului trecut, proiectul vizează amenajarea malului stâng ca zonă de promenadă de la Podul Ladislau  până la viitorul Pod al Centenarului, urmând ca ulterior aceasta să fie completată de la Podul Ladislau, pe lângă viitoarea parcare subterană din strada Independenţei, până la "Nuiele".

... şi frumoasă

Lucrările constau în consolidarea zidului de sprijin din dreptul Primăriei printr-o tehnică modernă, de asemenea rar folosită în România, în suprabetonări ale elevaţiei zidului pe o lungime de 642 metri, refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidului, inclusiv montarea de noi balustrade, refacerea protecţiei prin înierbare taluze, realizarea de rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal.

Lucrările proiectate de SC Aquaproiect SA sunt executate de SC Repcon SA, fiind suportate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Ministerul Mediului, iar Primăria Oradea urmând să finanţeze restaurarea balustradei, a zidului şi stâlpilor originali, precum şi pavarea cu piatră a trotuarului.

Promenada a fost proiectată şi va fi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti, urmând să fie lărgită prin realizarea de console peste malul Crişului, iar din loc în loc vor fi amplasate bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.

Spectaculos...

Începute în toamna anului trecut, de două săptămâni lucrările au intrat în cea mai spectaculoasă fază, care va putea fi remarcată şi de trecători: "golirea" apei Crişului dintr-o parte a albiei, în care va fi turnată fundaţia viitoarei promenade. Inginerul Cristian Dragu, manager de proiect din partea subantreprenorului Repcon, Dewatering & Pilling, explică de ce.

"Am "înfipt" în albie aşa-numite palplanşe care se îmbină una într-alta cu scopul de a crea o incintă etanşă, în care apa nu mai intră, iar cea existentă va fi evacuată complet, pentru a turna "la uscat" betonul pentru fundaţia promenadei".

Tehnologia este extrem de rar folosită în România, deoarece sunt necesare utilaje speciale, dar absolut necesară având în vedere că în aval de Podul Ladislau debitul râului este cel mai rapid, iar în albie se află, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuie înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.

... şi complex

"Nu este doar o lucrare spectaculoasă, pe care curioşii o vor putea urmări pe măsură ce avansează, ci şi extrem de complexă din punct de vedere tehnic, deoarece conţine toate elementele unei construcţii hidrotehnice şi se realizează cu utilaje, cu materiale şi cu tehnologii de lucru speciale, greu de egalat în România în condiţiile actuale", spune şi directorul adjunct al Repcon, Mircea Pol.

Practic, după finalizarea incintei prin montarea completă a palplanşelor, orădenii vor putea vedea cum va fi scoasă complet apa din această incintă, cu faună cu tot (care va fi "transferată" în râu sub supravegherea unei asociaţii ecologiste), iar apoi în locul uscat va fi turnat beton "în scări", cu cofrare sub nivelul apei şi până la nivelul proiectat al promenadei.

Rezultatul final, asigură toţi cei implicaţi, va fi nu doar o funcţionalitate şi o estetică deosebită, ci şi o trăinicie de care se vor bucura multe, multe generaţii de acum încolo...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Inginerie la maxim "!!??
Dorel,renumitul Dorel am impresia că iar ne dă târcoale.Pilotii sau palplanșele,cum îi/ le denumiți acum,înfipți/înfipte în albia Crișului și îmbinați/îmbinate să realizeze o incinta etanșă,nu reușesc ,cu toată strădania constructorului,să oprească infiltrarea apei,cu toate că pompele au evacuat apa trei zile și trei nopți, funcționând continuu.Pai ingineria aceasta ,de maximă performanță și tehnologiei,folosite rar în România,de ce nu ați folosit-o și pentru realizarea parcării de pe Independentei,dacă tot avem atâtea garanții favorabile. Ei,da,probabil că încă nu și-au făcut apariția renumitele"utilaje speciale"... .Problema este că incinta "etanșă" nu poate fi evacuată de apa infiltrată, încontinuu,cu toată strădania constructorului și a motopompelor . Cetățenii curioși au putut observa, spectaculoasa negolire a incintei pregătite special ,cu o "tehnologie de vârf,rar utilizată în România".Referitor la podul Sf.Ladislau,"spectaculosul " acestuia rezidă si înn soluția găsită de proiectant pentru scurgerea apei pluviale : cunductele PVC folosite și de instalatori la rețeaua de apă canal menajer,,foarte vizibile la acest edificiu.Dar totuși e de bine,Oradea se dezvoltă nu-i așa?Cum ? Cu cine ? Cu Dorel de la Primărie ? Nu are importanță !Avem tehnologia"de vârf" și alogenii de partea noastră.Tot înainte,spre........
Postat 06 Iunie 2018, 23:50 de platona
pacat de pod
e absolut minunat si fantastic ce se realizeaza acolo. pacat, mare pacat ca podul refacut nu permite o buna vizibilitate a raului din cauza inaltimii si formei alese pt balustrade. mi se pare atat de rigid si lipsit de orice atractivitate podul, incat habar nu am cine e tantalaul care a ales balustradele alea lipsite de armonie si eleganta.
Postat 06 Iunie 2018, 10:04 de roger
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON