URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
06 Iunie 2018, 09:30

Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO)

Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO) CRIŞ "ÎMBLÂNZIT". La comanda constructorului Repcon, subantreprenorul Dewatering & Pilling, subsidiara bucureşteană a unei companii ce activează în ţări dezvoltate precum Franţa, Italia şi Emiratele Arabe Unite, a făcut "prizonier" Crişul Repede înfigând în albie palplanşe care formează o incintă din care apa va fi evacuată pentru ca în albia astfel golită să poată fi turnată "la uscat" fundaţia promenadei
Inginerie la max! Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului trec prin cea mai spectaculoasă fază (FOTO) MAGNET PENTRU PIETONI. Aşa cum arată proiectul de amenajare făcut public de Primărie la finele anului trecut, promenada de pe malul stâng al Crişului în zona centrală a oraşului va putea fi o atracţie nu doar pentru pietonii şi bicicliştii orădeni, ci şi pentru turiştii aflaţi în trecere prin Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorizate şi demarate în vara anului trecut, lucrările pentru amenajarea promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede în zona ultracentrală a oraşului, între Podul Ladislau şi viitorul Pod al Centenarului, au intrat în cea mai spectaculoasă fază, în care executantul foloseşte o tehnologie extrem de rară pentru România.

Orădenii care trec pe lângă şantierul din dreptul Primăriei până peste drum de policlinica din strada Tudor Vladimirescu au ocazia, poate unică în viaţă, să vadă cum pe un tronson de câteva sute de metri din albia râului apa, pur şi simplu, va dispărea. Fireşte, temporar şi sub supraveghere ecologică, până şi peştii urmând să fie "transferaţi" pe durata lucrărilor...

Folositoare...

Intitulat "Amenajare râu Crişul Repede - judeţul Bihor, intravilan Oradea, tronson pod Centru - pasarelă Centrul de Calcul, malul stâng" este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în colaborare cu Primăria, urmând să completeze lucrări realizate anterior pe malul stâng, de la Podul Dacia atât în amonte, până în cartierul Dragoş Vodă, cât şi în aval, până la pasarela de la "Nuiele".

Autorizat în vara anului trecut, proiectul vizează amenajarea malului stâng ca zonă de promenadă de la Podul Ladislau  până la viitorul Pod al Centenarului, urmând ca ulterior aceasta să fie completată de la Podul Ladislau, pe lângă viitoarea parcare subterană din strada Independenţei, până la "Nuiele".

... şi frumoasă

Lucrările constau în consolidarea zidului de sprijin din dreptul Primăriei printr-o tehnică modernă, de asemenea rar folosită în România, în suprabetonări ale elevaţiei zidului pe o lungime de 642 metri, refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidului, inclusiv montarea de noi balustrade, refacerea protecţiei prin înierbare taluze, realizarea de rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal.

Lucrările proiectate de SC Aquaproiect SA sunt executate de SC Repcon SA, fiind suportate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Ministerul Mediului, iar Primăria Oradea urmând să finanţeze restaurarea balustradei, a zidului şi stâlpilor originali, precum şi pavarea cu piatră a trotuarului.

Promenada a fost proiectată şi va fi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti, urmând să fie lărgită prin realizarea de console peste malul Crişului, iar din loc în loc vor fi amplasate bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.

Spectaculos...

Începute în toamna anului trecut, de două săptămâni lucrările au intrat în cea mai spectaculoasă fază, care va putea fi remarcată şi de trecători: "golirea" apei Crişului dintr-o parte a albiei, în care va fi turnată fundaţia viitoarei promenade. Inginerul Cristian Dragu, manager de proiect din partea subantreprenorului Repcon, Dewatering & Pilling, explică de ce.

"Am "înfipt" în albie aşa-numite palplanşe care se îmbină una într-alta cu scopul de a crea o incintă etanşă, în care apa nu mai intră, iar cea existentă va fi evacuată complet, pentru a turna "la uscat" betonul pentru fundaţia promenadei".

Tehnologia este extrem de rar folosită în România, deoarece sunt necesare utilaje speciale, dar absolut necesară având în vedere că în aval de Podul Ladislau debitul râului este cel mai rapid, iar în albie se află, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuie înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.

... şi complex

"Nu este doar o lucrare spectaculoasă, pe care curioşii o vor putea urmări pe măsură ce avansează, ci şi extrem de complexă din punct de vedere tehnic, deoarece conţine toate elementele unei construcţii hidrotehnice şi se realizează cu utilaje, cu materiale şi cu tehnologii de lucru speciale, greu de egalat în România în condiţiile actuale", spune şi directorul adjunct al Repcon, Mircea Pol.

Practic, după finalizarea incintei prin montarea completă a palplanşelor, orădenii vor putea vedea cum va fi scoasă complet apa din această incintă, cu faună cu tot (care va fi "transferată" în râu sub supravegherea unei asociaţii ecologiste), iar apoi în locul uscat va fi turnat beton "în scări", cu cofrare sub nivelul apei şi până la nivelul proiectat al promenadei.

Rezultatul final, asigură toţi cei implicaţi, va fi nu doar o funcţionalitate şi o estetică deosebită, ci şi o trăinicie de care se vor bucura multe, multe generaţii de acum încolo...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Inginerie la maxim "!!??
Dorel,renumitul Dorel am impresia că iar ne dă târcoale.Pilotii sau palplanșele,cum îi/ le denumiți acum,înfipți/înfipte în albia Crișului și îmbinați/îmbinate să realizeze o incinta etanșă,nu reușesc ,cu toată strădania constructorului,să oprească infiltrarea apei,cu toate că pompele au evacuat apa trei zile și trei nopți, funcționând continuu.Pai ingineria aceasta ,de maximă performanță și tehnologiei,folosite rar în România,de ce nu ați folosit-o și pentru realizarea parcării de pe Independentei,dacă tot avem atâtea garanții favorabile. Ei,da,probabil că încă nu și-au făcut apariția renumitele"utilaje speciale"... .Problema este că incinta "etanșă" nu poate fi evacuată de apa infiltrată, încontinuu,cu toată strădania constructorului și a motopompelor . Cetățenii curioși au putut observa, spectaculoasa negolire a incintei pregătite special ,cu o "tehnologie de vârf,rar utilizată în România".Referitor la podul Sf.Ladislau,"spectaculosul " acestuia rezidă si înn soluția găsită de proiectant pentru scurgerea apei pluviale : cunductele PVC folosite și de instalatori la rețeaua de apă canal menajer,,foarte vizibile la acest edificiu.Dar totuși e de bine,Oradea se dezvoltă nu-i așa?Cum ? Cu cine ? Cu Dorel de la Primărie ? Nu are importanță !Avem tehnologia"de vârf" și alogenii de partea noastră.Tot înainte,spre........
Postat 06 Iunie 2018, 23:50 de platona
pacat de pod
e absolut minunat si fantastic ce se realizeaza acolo. pacat, mare pacat ca podul refacut nu permite o buna vizibilitate a raului din cauza inaltimii si formei alese pt balustrade. mi se pare atat de rigid si lipsit de orice atractivitate podul, incat habar nu am cine e tantalaul care a ales balustradele alea lipsite de armonie si eleganta.
Postat 06 Iunie 2018, 10:04 de roger
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON