URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2017, 08:50

Grădiniţa "italiană": Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă şi foarte căutată (FOTO)

Grădiniţa 'italiană': Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă şi foarte căutată (FOTO) ZÂMBETE LA GRĂDI. Deşi frecventează de puţin timp grădiniţa bisericii din Velenţa, copilaşii se simt în largul lor în sala colorată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o zi de joi, pe la ora 11, grădina Bisericii Greco-Catolice Schimbarea la Faţă din Velenţa e plină de copii veseli şi zburdalnici. Sunt micuţii primei grupe a Grădiniţei Mina, înfiinţată de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, după ce parohia din Velenţa, cu sprijinul unor binefăcători italieni, a reuşit să cumpere în apropiere o clădire şi s-o reabiliteze complet.

"Nu ne putem ocupa doar de predici. E uşor să dăm indicaţii, dar trebuie să ne şi implicăm în comunitate", spune protopopul Gavril Buboi, iniţiatorul proiectului. Modest, părintele afirmă însă că tot meritul aparţine celor care au contribuit financiar la realizarea lui.

"Daţi-le voi să mănânce!"

protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril BuboiÎn urmă cu 5 ani, în Velenţa era sfinţită o biserică greco-catolică, ridicată după modelul singurei catedrale de acest rit din Atena, cu sprijinul mai multor enoriaşi şi asociaţii de binefacere din Italia. Parohul bisericii, protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril Buboi (foto), crede însă că orice biserică îşi îndeplineşte menirea dacă face şi alte lucrări, nu doar rostirea cuvântului lui Dumnezeu: "O biserică e plină atunci când se ocupă, pe lângă partea liturgică, şi de cea socială şi educativă".

Indiciile vin chiar din Biblie. "Când apostolii îi spun lui Iisus că oamenii ar trebui să meargă să-şi caute de mâncare, că le e foame, Mântuitorul a răspuns: «Daţi-le voi să mănânce!». La Judecata de Apoi, El spune: «Am fost flămând şi nu mi-aţi dat de mâncare, am fost gol şi nu m-aţi îmbrăcat»", exemplifică părintele.

Urmând învăţămintele, în 2003, Asociaţia Charitatis Sfântul Nicolae, coordonată tot de părintele Buboi, a deschis la Telechiu o casă pentru orfani, unde şi astăzi au adăpost copiii năpăstuiţi. În 2014, biserica şi asociaţia au cumpărat şi pus la dispoziţie, în vecinătate, un spaţiu pentru Pyramid Learning Center, un centru pentru copii cu dizabilităţi, în special autism şi ADHD, care azi nu poate face faţă solicitărilor.

Un sistem imunitar

De curând, Parohia din Velenţa şi-a extins lucrarea. Văzând că în zonă există prea puţine grădiniţe comparativ cu numărul de copii din cartier, părintele Gavril Buboi a iniţiat un proiect de amenajare a uneia noi.

Ca de obicei, preotul a apelat la asociaţiile din Italia aplecate şi spre nevoile altor comunităţi decât ale lor: Chiese dell’Est (Bisericile din Răsărit), înfiinţată cu scopul de a sprijini bisericile din fostele ţări comuniste, congregaţia de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) şi asociaţia Famiglie e Solidarietà (Familie şi Solidaritate).

Şi credincioşii din Velenţa au fost chemaţi să contribuie. "Un gest de caritate trebuie trăit de comunitate. Aceasta trebuie să funcţioneze ca un sistem imunitar, să se mobilizeze şi să rezolve problemele", spune parohul.

Predată la cheie

După ce fondurile au fost adunate, biserica a cumpărat o clădire din apropiere, pe strada Seleuşului nr. 67, pe care a reabilitat-o integral şi a mobilat-o cu cele necesare: pătuţuri, mese, scaune, jucării, perniţe. Ulterior, grădiniţa a intrat în subordinea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu şi a fost preluată de Primărie în sistemul public de învăţământ, pentru a-i asigura cheltuielile de funcţionare.

"Cererea este foarte mare în zonă. Chiar şi noi a trebuit să refuzăm câteva cereri de înscriere. Ceea ce a reuşit biserica din Velenţa este extraordinar", spune directoarea Liceului, Antonia Nica. Fiind în sistemul public, părinţii trebuie să plătească doar hrana copiilor, dar au asigurate pentru aceştia cele mai bune condiţii. În continuare, biserica va amenaja curtea grădiniţei şi un loc de joacă. Grădiniţa, cu program prelungit, are 27 de copii, iar pentru anul viitor greco-catolicii vor să înfiinţeze o a doua grupă.

Grădiniţa Minei 

Noua grădiniţă a primit numele Mina, după cel al unei voluntare din Italia. "Am dorit să-i dedicăm proiectul grădiniţei Giacominei Martani - Mina, cum îi spuneau toţi. În 2003, aceasta s-a implicat în realizarea casei de copii de la Telechiu şi a venit deseori să-i viziteze, deşi avea şi ea greutăţi acasă. Din păcate, s-a stins după un cancer galopant", povesteşte părintele Buboi.

Grădiniţa va fi inaugurată oficial sâmbătă, 21 octombrie, în prezenţa a peste 35 de reprezentanţi ai celor trei asociaţii caritabile din Italia şi a Preasfinţitului Virgil Bercea, care încurajează implicarea preoţilor în comunităţi, acesta urmând să conducă şi un serviciu religios în biserică. După-amiază, reprezentanţii organizaţiilor italiene se vor duce la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituoşi, de câte 300 de euro pe an, susţinute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag şi vor să ajute în amintirea acestora.

"Prin toate aceste proiecte iese în evidenţă avantajul unităţii. Este avantajul catolicităţii, catolic însemnând universal", spune cu tâlc părintele Gavril Buboi. Căci binele este universal dorit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON