URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 09:00

Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)

Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO) NEPOT FALNIC. Alex și bunicul lui, Gheorghe, au fost imortalizați pe prispa casei, ce datează din 1934, de un fotograf italian aflat în vizită în Bihor, Marcello Bonfani, care l-a lăudat pe tânăr pe Facebook, povestind cum acesta a realizat cu propriile mâini mobilă pentru casa tradițională, care să o imite pe cea originală
Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO) CASA LUI ALEX. După ce povestea i-a fost postată pe pagina Țara Beiușului, pe Alex l-au vizitat și cei 10 fotografi din România și mai multe colțuri ale lumii aflați în tabăra „Discover Bihor”, menită să promoveze frumusețile județului. Aceștia îi vor spune, prin imagini, povestea… (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nepotul lui Gheorghița Oanii Florii din Poiana de Vașcău e fecior de seamă! În timp ce alți adolescenți de vârsta lui iubesc mai degrabă smartphone-ul și festivalurile, Alex Răștariu este pasionat de tradițiile românești.

Tânărul colecționează uniforme militare și costume populare, ba mai mult, s-a apucat să-și coasă singur straie după modelul celor originale din zona lui folclorică. Tot de dragul păstrării tradițiilor, băiatul și-a convins bunicul să-l ajute la renovarea unei case vechi de 84 de ani, care stătea să cadă…

Dumnezo vă țâie…

Pagina de Facebook Țara Beiușului - Terra Beiusensis, lansată în urmă cu mai mulți ani de beiușeanul Radu Frențiu, stabilit în Indonezia, are o activitate bogată, promovând imagini cu strămoși în port popular și obiceiuri din satele de pe Valea Crișului Negru.

Pe pagina devenită destul de populară, cu peste 10.000 de urmăritori, au apărut recent crâmpeie dintr-o poveste remarcabilă. Este cea a lui Alexandru Răștariu, un adolescent care, la 17 ani, și-a convins bunicul, pe Gheorghe Lucaciu, cunoscut în satul natal ca Gheorghița Oanii Florii, în vârstă de 70 de ani, să nu doboare o casă bătrânească, datând din 1934, din Poiana de Vașcău. Ba mai mult, tânărul l-a coopat pe bunic să-l ajute la renovarea căsuței. „Dumnezo vă țâie sănătoşi pă amândoi, oameni faini şi gospodari!”, le-au transmis celor doi administratorii paginii, povestea fiind primită cu multe „like-uri” și laude în comunitatea online.

Mândru-n suman

Tânărul păstrător al tradițiilor locuiește de fapt în Ștei, acolo unde, din toamnă, va începe clasa a XII-a la Colegiul Național „Avram Iancu”. Dacă alți adolescenți nu sunt deloc interesați de rădăcinile lor, Alex își dedică tot timpul liber unor pasiuni pe cale de dispariție: istoria și tradițiile. „Culeg informații despre tehnica militară din al Doilea Război Mondial. Am uniforme ale soldatului român din acea perioadă”, se destăinuie Alex BIHOREANULUI.

Cum vacanțele și le petrece la bunici, în Poiana de Vașcău, un sat pitoresc din comuna Criștioru de Jos, adolescentul a învățat să aprecieze viața la țară, unde își însoțește bunicul la toate muncile câmpului. În vremea asta, de pildă, iese la adunat de fân. Tot la bunici s-a îndrăgostit de costumele populare, pe care nu doar că le poartă, ci le și creează. „Fac costume pentru mine și bunicii mei. Toate sunt autentice, nici ața cu care le cos nu e sintetică. Fac opinci, pantaloni, cămăși. Acum vreau să-mi fac un suman”, spune Alex despre neobișnuita lui pasiune. Mândru de portul popular, adolescentul merge în fiecare duminică la biserică purtând straie tradiționale și nu haine „în trend”.

Tradiții în familie

În urmă cu câțiva ani, bunicii lui Alex au cumpărat, la o aruncătură de băț de locuința lor, un teren pe care rămăsese o casă bătrânească ridicată în 1934. Cum era dărăpănată, cu tencuiala căzută, pereții surpați și acoperișul stând să se dărâme, bătrânul avea de gând să o demoleze. „În sat sunt tot mai puține case vechi și tot mai multe case noi. N-am vrut să se distrugă casa asta”, spune adolescentul.

Alături de bunicul lui, Alex a lucrat cu migală, timp de trei ani, la renovarea căsuței tradiționale. Construcția, care a aparținut unui „milițian” în anii 50, are o tindă, o cameră mare și o prispă din lemn. Tavanul îi este făcut din scânduri de brad, așa cum se obișnuia pe vremuri. „Am refăcut tencuiala exact așa cum a fost, cu pământ și mortar. Am făcut și o vatră din paie și flori de fân amestecate cu pământ”, povestește tânărul.

Ba mai mult, pe lângă recondiționarea celor câteva piese de mobilier rămase în casă, Alex s-a pus să și confecționeze. „Am găsit în pod paturi vechi, pe care le-am refăcut. În plus, am făcut și eu încă un pat nou, dar exact ca celelalte”. De când a renovat căsuța veche, Alex nu mai doarme în vacanță la bunici, ci în căsuța pe care a reparat-o. Iar bunicii nu se supără, ci-s tare mândri de nepotul lor iubitor de tradiții...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON