URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
22 Ianuarie 2013, 07:40

Fabrica de business: În Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern centru de afaceri din Ardeal (FOTO)

Fabrica de business: În Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern centru de afaceri din Ardeal (FOTO) MODEL. Deşi lucrările au fost finalizate în decembrie, Centrul de afaceri din Cetatea Oradiei, menit să relanseze mediul de afaceri şi piaţa forţei de muncă din Bihor, va fi inaugurat abia în aprilie. Culmea ironiei, după ce la început, acum doi ani, proiectul a fost pus în pericol de Federaţia Patronilor, ceea ce a făcut necesară intervenţia Primăriei, partenerii unguri din proiectul transfrontalier au avut şi ei probleme în finalizarea lucrărilor din Debreţin, aşa că au cerut o amânare pentru încheierea socotelilor. Aşa că, lucru rar, de data asta românii s-au dovedit mult mai harnici decât vecinii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În bătrâna Cetate, Oradea va avea în curând cel mai tare centru de afaceri din Transilvania, rezultatul unei investiţii de un milion de euro, bani gestionaţi de Primărie în baza unui proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu vecinii din Debreţin.

Noua facilitate va funcţiona într-o clădire modernizată ce fusese abandonată în urmă cu peste 17 ani şi va fi inaugurată în luna aprilie.

Proiect cu complicaţii

Intitulat deloc atractiv - "Centru non profit de susţinere a afacerilor în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: Dezvoltarea Facilităţilor de Operare şi Cooperare" - proiectul a fost iniţiat în primăvara anului 2010 de către Camera de Comerţ şi Industrie din Debreţin, în cadrul programului de colaborare transfrontalieră Ungaria-România, având ca partener Federaţia Patronilor Bihor. Din cei 4 milioane de euro, cât este valoarea totală a proiectului, părţii române îi revenea un milion, pentru amenajarea unui incubator de afaceri în Oradea, într-un spaţiu cedat de municipalitate Federaţiei, spre folosinţă gratuită, situat la etajul II al Corpului C din Cetate. Adică în clădirea unde pe vremuri funcţiona Poliţia Rutieră.

Proiectul era cât pe ce să dea chix, însă, la scurt timp după ce FPB a semnat parteneriatul cu ungurii. Motivul? Manageriatul păgubos al şefului Federaţiei, Ioan Lucian, a pus organizaţia în imposibilitatea de a asigura cota de contribuţie financiară proprie ce-i revenea, de doar 37.000 de euro, astfel că se punea problema abandonării planului şi, implicit, a pierderii milionului de euro de la UE.

În cele din urmă, situaţia a fost salvată de Primărie, solicitată să intre în parteneriat de partea maghiară. Realizând importanţa investiţiei, unica de acest gen în Ardeal, Consiliul Local a votat pe ultima sută de metri, în decembrie 2010, preluarea obligaţiei financiare a FPB şi, odată cu ea, transformarea oraşului în beneficiar al proiectului, în locul Federaţiei.

La foc continuu

Rezolvarea problemei financiare nu a însemnat automat şi începerea construcţiei, deşi în 2011 lucrarea era deja atribuită, prin licitaţie, firmei Constructorul Sălard, specializată pe intervenţii la clădirile monument şi care, de altfel, reabilitează şi restul Cetăţii. Ca urmare, lucrările la Centrul de afaceri au început abia în toamna anului trecut, după obţinerea tuturor autorizaţiilor speciale, iar de atunci s-a muncit non-stop.

Ce a ieşit? În trei luni, ruina a fost metamorfozată într-un spaţiu ultramodern, bineînţeles în interior. S-a schimbat absolut tot: geamuri, podele, instalaţia electrică, termică, cele de alimentare cu apă şi de canalizare. Şi, cu toate că era de aşteptat să apară dificultăţi tehnice, clădirea fiind dezafectată din 1995, anul mutării Poliţiei Rutiere, norocul a fost de partea constructorului. "Singurele probleme mari au fost la izolarea acoperişului, necesară pentru a împiedica infiltrarea umezelii în pereţi", explică şeful de şantier, inginerul Mihai Ungureanu.

22 Eugen Guba.jpg"Totul a mers şnur. Am început în octombrie şi am terminat în decembrie. Acum putem preda spaţiul la cheie", spune directorul companiei, Eugen Guba (foto), satisfăcut că s-a încadrat în termenul de finalizare prevăzut iniţial în proiect: 31 decembrie 2012.

Ăl mai tare

"Centrul de afaceri din Cetate este, fără dubii, cel mai mare şi modern din Nord-Vestul României, o realizare de excepţie", consideră Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea, responsabil din partea Primăriei şi cu amenajarea incubatorului.

Ce va aduce, concret, acest centru de afaceri comunităţii locale explică tot Sim: "E o infrastructură de susţinere pentru promovarea în plan intern şi extern a mediului local de afaceri şi, implicit, pentru stimularea creării a noi locuri de muncă. Scopul va fi urmărit prin acţiuni specifice, precum târguri de afaceri, cursuri de perfecţionare a forţei de muncă, promovare şi lobby pentru atragerea de investitori şi pentru absorbţia forţei de muncă".

22 Sim.jpgPotrivit spuselor lui Sim, în Centrul de afaceri vor fi găzduite organizaţii non profit din Bihor şi Hajdu-Bihar (Ungaria), cu domeniul de activitate în zona afacerilor. Acestea vor fi selectate de municipalitate începând cu luna viitoare, în baza unor criterii ce urmează a fi stabilite şi făcute publice. Fiecare dintre organizaţiile selectate va primi un birou şi acces la intrastructură (internet, telefonie, săli de conferinţe, bibliotecă) în schimbul unei chirii modice. "Centrul va fi un beneficiu evident pentru comunitate, eforturile Primăriei de a crea o atmosferă economică sănătoasă în oraş fiind dublate şi de aceste organizaţii specializate. Astfel va creşte şansa ca mediul de afaceri local să se dezvolte şi să se diversifice, iar forţa de muncă să fie mai bine instruită", a completat Sim.

Orădenii vor mai avea totuşi de aşteptat până să vadă funcţional Centrul din Cetate. Motivul? Culmea ironiei este că, după ce şi ei au avut dificultăţi să-şi termine propria investiţie, partenerii maghiari din Debrecen au cerut amânarea cu patru luni a încheierii proiectului. Aşa se face că inaugurarea oficială a "fabricii de afaceri" din Cetate va avea loc abia în aprilie, dată de la care Oradea se va putea lăuda cu cel mai important asemenea Centru din Ardeal.


NOU NOUŢ
Dotări ultramoderne

Acoperind întreg etajul II al corpului C din Cetate, incubatorul de afaceri este compus din 3 săli (în care au fost compartimentate 10 birouri), 2 săli de conferinţe, o sală de şedinţe, 3 biblioteci, o sală de mese şi o bucătărie, un secretariat şi un punct de informaţii pentru public, toate însumând o suprafaţă de aproape 1.100 metri pătraţi.

Din milionul de euro alocat pentru amenajarea Centrului de afaceri, aproximativ 800.000 euro au fost cheltuiţi pentru reabilitarea clădirii, precum şi pentru consolidarea şi amenajarea spaţiilor interioare. Restul de 200.000 euro au fost cheltuiţi pe dotări, adică mobilier, echipamente IT de ultimă generaţie, reţea proprie de internet şi telefonie prin fibră optică, un server central şi o centrală termică. Incubatorul de afaceri dispune şi de un performant sistem de traducere simultană din mai multe limbi de circulaţie europeană, un sistem de supraveghere video şi anti-efracţie, o instalaţie performantă de proiectare video şi de sonorizare, precum şi sisteme audio-video pentru conferinţe la distanţă. Motive suficiente pentru ca în Cetate să fie atraşi pe viitor nu doar simpli turişti, ci şi oameni de afaceri interesaţi de Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@vai de capul vostru-22.01-18:12
In mod normal ti-as fi dat replica, avand in vedere ca m-ai injurat si porcait in toate felurile, insa dupa o clipa de gandire mi-am dat seama ca nu am cum sa te fac mai de kkt decat te-ai facut tu insuti prin postarea comentariului. Totusi... trebuie sa comentez o afirmatie de-a ta, citez : "nu ne vom dezvolta cu tipicari care te inseala sctiind corect gramatical". Ai dreptate, motorul dezvoltarii societatii sunt cretineii ca si tine, prea prosti ca sa respire neasistat, daramite sa fie capabili sa scrie cat de cat corect. A scrie corect, e in primul rand un gest de respect fata de ceilalti forumisti si nu in ultimul rand un gest de respect fata de limba romana. A, inca ceva si cainele meu stie sa traga apa...
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:10 de anticomunistul
pe bune?
Pe bune fratilor! Articolul asta e un pamflet???? Cum k*rul calululului vine peretele ala pe mijlocul camerei rotunde?
Postat 22 Ianuarie 2013, 22:17 de sandy
scrie cu ma ta la parnaie CORECT, amin !
idiooTULE indiferent cum scruu nu ai sa schimbi tu ORadea cu prostime inculta ca tine, sunt care scriu corect si TE FURA pe fata ZAMBIND :))) asa ca marss in guta ma tii de zdreanta ! nu ne vom dezvolta cu tipicari care te inseala sctiind corect gramatical, asta e si scopul sa te faca sa te simti INFERIOR dar trebuie sa ignoram tactica de manipulare sa te simti INFERIOR :))), ma ta scrie corect pentru ca tu esti un amarat de BOU , trage apa dup[a ce PISI :))) asta e EDUCATIE !
Postat 22 Ianuarie 2013, 18:12 de anticomunistul
@vai de capul vostru
Vazand ce scrii, dar mai ales cum scrii, eu zic : Vai de capul tau.
Postat 22 Ianuarie 2013, 11:53 de anticomunistul
e de bine
este cel mai mare centru nonprofit de afaceri , poate chiar singurul din NV, cred ca asta era mesajul. In rest, doar sa isi faca treaba cei de acolo.
Postat 22 Ianuarie 2013, 10:59 de Johana
poze
Pozarului trebuie să-i mai temperaţi un pic entuziasmul. Mai lipsea un pic şi ne dovedea pe viu că buzile funcţionează. În altă ordine de idei, subliniez că tibetanii n-au fost în stare să rezolve partea lor de proiect. Vă daţi seama ce era la gura lor dacă situaţia era inversă. Iar partea aia cu "cel mai mare, cel mai grozav, cel mai..." e doar un clişeu tâmpit din mentalul colectiv al unei largi majorităţi a mongoloizilor.
Postat 22 Ianuarie 2013, 10:34 de pintea
Cel mai modern ... mare ... etc...
Nu vreau sa atac Primaria, pe Lucian sau alte asemenea personaje care se lauda in stilul lui Don Quijote. Centrul asta de afaceri e de dimensiuni foarte mici si nici prea modern nu pare a fi... aparatura si dotarile sunt de duzina, asa cum se vede din poze. Nici nu se compara cu marile Centre de Afaceri din Arad sau Timisoara si nici cu impresionantul Centru de Afaceri din Cluj. Iar ca dimensiune pana si amaratul de incubator de afaceri din Satu Mare are 1700 metri patrati... Ati facut o treaba buna... Dar de ce exagerati??? Pe cine ajuta??? Sunteti cei mai mici din zona... asta e... dar servicii de calitate sa fie!!!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:37 de Un oradean
atentie !!!
FUNDATILE au rolul de a asigura VENITURI ENORME anumitor categorii sociale, este organizatie non profit dar reflecta SALARI titanice , nimeni nu VERIFICA o fundatie inca , eu sugerez sa fiti mai atenti unde DONATI si de ce DONATI , o persoana educata sa nu platesca TAXE este un CETATEAN IRESPONSABIL, nu te faci HAIDUC ca iti place sa i vezi pe altii CHINUITI si tu ZAMBESTI ! DONATIILE se regasesc in CHELTUIELI administrative ale unei fundatii foarte putin ajung la NEVOIASI :)))) stiti ce inseama sa administrezi o cladire ? LEGEA este valabila si pentru o FUNDATIE :)).
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:20 de nu fiti PROSTI
avem asa ceva la PRIVAT
daca nu cunosti legea esti manipulat deci DOSAR PENAL ceea ce la BUGETARI nu exista INCA :)))) iti spune un functionar de ce DEPUI, DE CE PLATESTI ca seful pazeste OILE lui BECALI !!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:13 de vai de capul vostru
avem asa ceva la PRIVAT
ce prosti CENTRU de afacerii cu BIROCRATIE si spoagari in INSTITUTILE ADMINISTRATIVE TERITORIALE? mai fraieri un salariat de la FINANTE nu are NOTIUNI JURIDICE lelementare privind CODUL CIVIL si codul de procedura penala , face niste FORMALITATI demne de taota JENA, nu cunoaste LEGEA IN ROMANIA, sunteti penibili sa nu spun IRONICI !! PE NOI PRIVATUL ne trag in jos BUGETARII analfabeti :)))) voi trebuie sa ne reprezentati nu sa ne hartuiti !!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:10 de vai de capul vostru
count display

FOTO BIHOREANUL

 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
 • Accident, pe DN 1: Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza a zburat cu maşina peste un gard. „Scula rea nu piere!” (FOTO)
 • Carambol cu patru autoturisme lângă Real. O maşină a fost aruncată pe contrasens (FOTO)
 • Deghizaţi în Superman, Batman, Iron Man şi Spider Man, poliţiştii rutieri din Oradea au dus cadouri copiilor internaţi în Spitalul Municipal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON