A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/22 interior-exterior.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Fabrica de business: In Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern...
URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
22 Ianuarie 2013, 07:40

Fabrica de business: În Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern centru de afaceri din Ardeal (FOTO)

Fabrica de business: În Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern centru de afaceri din Ardeal (FOTO) MODEL. Deşi lucrările au fost finalizate în decembrie, Centrul de afaceri din Cetatea Oradiei, menit să relanseze mediul de afaceri şi piaţa forţei de muncă din Bihor, va fi inaugurat abia în aprilie. Culmea ironiei, după ce la început, acum doi ani, proiectul a fost pus în pericol de Federaţia Patronilor, ceea ce a făcut necesară intervenţia Primăriei, partenerii unguri din proiectul transfrontalier au avut şi ei probleme în finalizarea lucrărilor din Debreţin, aşa că au cerut o amânare pentru încheierea socotelilor. Aşa că, lucru rar, de data asta românii s-au dovedit mult mai harnici decât vecinii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În bătrâna Cetate, Oradea va avea în curând cel mai tare centru de afaceri din Transilvania, rezultatul unei investiţii de un milion de euro, bani gestionaţi de Primărie în baza unui proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu vecinii din Debreţin.

Noua facilitate va funcţiona într-o clădire modernizată ce fusese abandonată în urmă cu peste 17 ani şi va fi inaugurată în luna aprilie.

Proiect cu complicaţii

Intitulat deloc atractiv - "Centru non profit de susţinere a afacerilor în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: Dezvoltarea Facilităţilor de Operare şi Cooperare" - proiectul a fost iniţiat în primăvara anului 2010 de către Camera de Comerţ şi Industrie din Debreţin, în cadrul programului de colaborare transfrontalieră Ungaria-România, având ca partener Federaţia Patronilor Bihor. Din cei 4 milioane de euro, cât este valoarea totală a proiectului, părţii române îi revenea un milion, pentru amenajarea unui incubator de afaceri în Oradea, într-un spaţiu cedat de municipalitate Federaţiei, spre folosinţă gratuită, situat la etajul II al Corpului C din Cetate. Adică în clădirea unde pe vremuri funcţiona Poliţia Rutieră.

Proiectul era cât pe ce să dea chix, însă, la scurt timp după ce FPB a semnat parteneriatul cu ungurii. Motivul? Manageriatul păgubos al şefului Federaţiei, Ioan Lucian, a pus organizaţia în imposibilitatea de a asigura cota de contribuţie financiară proprie ce-i revenea, de doar 37.000 de euro, astfel că se punea problema abandonării planului şi, implicit, a pierderii milionului de euro de la UE.

În cele din urmă, situaţia a fost salvată de Primărie, solicitată să intre în parteneriat de partea maghiară. Realizând importanţa investiţiei, unica de acest gen în Ardeal, Consiliul Local a votat pe ultima sută de metri, în decembrie 2010, preluarea obligaţiei financiare a FPB şi, odată cu ea, transformarea oraşului în beneficiar al proiectului, în locul Federaţiei.

La foc continuu

Rezolvarea problemei financiare nu a însemnat automat şi începerea construcţiei, deşi în 2011 lucrarea era deja atribuită, prin licitaţie, firmei Constructorul Sălard, specializată pe intervenţii la clădirile monument şi care, de altfel, reabilitează şi restul Cetăţii. Ca urmare, lucrările la Centrul de afaceri au început abia în toamna anului trecut, după obţinerea tuturor autorizaţiilor speciale, iar de atunci s-a muncit non-stop.

Ce a ieşit? În trei luni, ruina a fost metamorfozată într-un spaţiu ultramodern, bineînţeles în interior. S-a schimbat absolut tot: geamuri, podele, instalaţia electrică, termică, cele de alimentare cu apă şi de canalizare. Şi, cu toate că era de aşteptat să apară dificultăţi tehnice, clădirea fiind dezafectată din 1995, anul mutării Poliţiei Rutiere, norocul a fost de partea constructorului. "Singurele probleme mari au fost la izolarea acoperişului, necesară pentru a împiedica infiltrarea umezelii în pereţi", explică şeful de şantier, inginerul Mihai Ungureanu.

22 Eugen Guba.jpg"Totul a mers şnur. Am început în octombrie şi am terminat în decembrie. Acum putem preda spaţiul la cheie", spune directorul companiei, Eugen Guba (foto), satisfăcut că s-a încadrat în termenul de finalizare prevăzut iniţial în proiect: 31 decembrie 2012.

Ăl mai tare

"Centrul de afaceri din Cetate este, fără dubii, cel mai mare şi modern din Nord-Vestul României, o realizare de excepţie", consideră Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea, responsabil din partea Primăriei şi cu amenajarea incubatorului.

Ce va aduce, concret, acest centru de afaceri comunităţii locale explică tot Sim: "E o infrastructură de susţinere pentru promovarea în plan intern şi extern a mediului local de afaceri şi, implicit, pentru stimularea creării a noi locuri de muncă. Scopul va fi urmărit prin acţiuni specifice, precum târguri de afaceri, cursuri de perfecţionare a forţei de muncă, promovare şi lobby pentru atragerea de investitori şi pentru absorbţia forţei de muncă".

22 Sim.jpgPotrivit spuselor lui Sim, în Centrul de afaceri vor fi găzduite organizaţii non profit din Bihor şi Hajdu-Bihar (Ungaria), cu domeniul de activitate în zona afacerilor. Acestea vor fi selectate de municipalitate începând cu luna viitoare, în baza unor criterii ce urmează a fi stabilite şi făcute publice. Fiecare dintre organizaţiile selectate va primi un birou şi acces la intrastructură (internet, telefonie, săli de conferinţe, bibliotecă) în schimbul unei chirii modice. "Centrul va fi un beneficiu evident pentru comunitate, eforturile Primăriei de a crea o atmosferă economică sănătoasă în oraş fiind dublate şi de aceste organizaţii specializate. Astfel va creşte şansa ca mediul de afaceri local să se dezvolte şi să se diversifice, iar forţa de muncă să fie mai bine instruită", a completat Sim.

Orădenii vor mai avea totuşi de aşteptat până să vadă funcţional Centrul din Cetate. Motivul? Culmea ironiei este că, după ce şi ei au avut dificultăţi să-şi termine propria investiţie, partenerii maghiari din Debrecen au cerut amânarea cu patru luni a încheierii proiectului. Aşa se face că inaugurarea oficială a "fabricii de afaceri" din Cetate va avea loc abia în aprilie, dată de la care Oradea se va putea lăuda cu cel mai important asemenea Centru din Ardeal.


NOU NOUŢ
Dotări ultramoderne

Acoperind întreg etajul II al corpului C din Cetate, incubatorul de afaceri este compus din 3 săli (în care au fost compartimentate 10 birouri), 2 săli de conferinţe, o sală de şedinţe, 3 biblioteci, o sală de mese şi o bucătărie, un secretariat şi un punct de informaţii pentru public, toate însumând o suprafaţă de aproape 1.100 metri pătraţi.

Din milionul de euro alocat pentru amenajarea Centrului de afaceri, aproximativ 800.000 euro au fost cheltuiţi pentru reabilitarea clădirii, precum şi pentru consolidarea şi amenajarea spaţiilor interioare. Restul de 200.000 euro au fost cheltuiţi pe dotări, adică mobilier, echipamente IT de ultimă generaţie, reţea proprie de internet şi telefonie prin fibră optică, un server central şi o centrală termică. Incubatorul de afaceri dispune şi de un performant sistem de traducere simultană din mai multe limbi de circulaţie europeană, un sistem de supraveghere video şi anti-efracţie, o instalaţie performantă de proiectare video şi de sonorizare, precum şi sisteme audio-video pentru conferinţe la distanţă. Motive suficiente pentru ca în Cetate să fie atraşi pe viitor nu doar simpli turişti, ci şi oameni de afaceri interesaţi de Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@vai de capul vostru-22.01-18:12
In mod normal ti-as fi dat replica, avand in vedere ca m-ai injurat si porcait in toate felurile, insa dupa o clipa de gandire mi-am dat seama ca nu am cum sa te fac mai de kkt decat te-ai facut tu insuti prin postarea comentariului. Totusi... trebuie sa comentez o afirmatie de-a ta, citez : "nu ne vom dezvolta cu tipicari care te inseala sctiind corect gramatical". Ai dreptate, motorul dezvoltarii societatii sunt cretineii ca si tine, prea prosti ca sa respire neasistat, daramite sa fie capabili sa scrie cat de cat corect. A scrie corect, e in primul rand un gest de respect fata de ceilalti forumisti si nu in ultimul rand un gest de respect fata de limba romana. A, inca ceva si cainele meu stie sa traga apa...
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:10 de anticomunistul
pe bune?
Pe bune fratilor! Articolul asta e un pamflet???? Cum k*rul calululului vine peretele ala pe mijlocul camerei rotunde?
Postat 22 Ianuarie 2013, 22:17 de sandy
scrie cu ma ta la parnaie CORECT, amin !
idiooTULE indiferent cum scruu nu ai sa schimbi tu ORadea cu prostime inculta ca tine, sunt care scriu corect si TE FURA pe fata ZAMBIND :))) asa ca marss in guta ma tii de zdreanta ! nu ne vom dezvolta cu tipicari care te inseala sctiind corect gramatical, asta e si scopul sa te faca sa te simti INFERIOR dar trebuie sa ignoram tactica de manipulare sa te simti INFERIOR :))), ma ta scrie corect pentru ca tu esti un amarat de BOU , trage apa dup[a ce PISI :))) asta e EDUCATIE !
Postat 22 Ianuarie 2013, 18:12 de anticomunistul
@vai de capul vostru
Vazand ce scrii, dar mai ales cum scrii, eu zic : Vai de capul tau.
Postat 22 Ianuarie 2013, 11:53 de anticomunistul
e de bine
este cel mai mare centru nonprofit de afaceri , poate chiar singurul din NV, cred ca asta era mesajul. In rest, doar sa isi faca treaba cei de acolo.
Postat 22 Ianuarie 2013, 10:59 de Johana
poze
Pozarului trebuie să-i mai temperaţi un pic entuziasmul. Mai lipsea un pic şi ne dovedea pe viu că buzile funcţionează. În altă ordine de idei, subliniez că tibetanii n-au fost în stare să rezolve partea lor de proiect. Vă daţi seama ce era la gura lor dacă situaţia era inversă. Iar partea aia cu "cel mai mare, cel mai grozav, cel mai..." e doar un clişeu tâmpit din mentalul colectiv al unei largi majorităţi a mongoloizilor.
Postat 22 Ianuarie 2013, 10:34 de pintea
Cel mai modern ... mare ... etc...
Nu vreau sa atac Primaria, pe Lucian sau alte asemenea personaje care se lauda in stilul lui Don Quijote. Centrul asta de afaceri e de dimensiuni foarte mici si nici prea modern nu pare a fi... aparatura si dotarile sunt de duzina, asa cum se vede din poze. Nici nu se compara cu marile Centre de Afaceri din Arad sau Timisoara si nici cu impresionantul Centru de Afaceri din Cluj. Iar ca dimensiune pana si amaratul de incubator de afaceri din Satu Mare are 1700 metri patrati... Ati facut o treaba buna... Dar de ce exagerati??? Pe cine ajuta??? Sunteti cei mai mici din zona... asta e... dar servicii de calitate sa fie!!!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:37 de Un oradean
atentie !!!
FUNDATILE au rolul de a asigura VENITURI ENORME anumitor categorii sociale, este organizatie non profit dar reflecta SALARI titanice , nimeni nu VERIFICA o fundatie inca , eu sugerez sa fiti mai atenti unde DONATI si de ce DONATI , o persoana educata sa nu platesca TAXE este un CETATEAN IRESPONSABIL, nu te faci HAIDUC ca iti place sa i vezi pe altii CHINUITI si tu ZAMBESTI ! DONATIILE se regasesc in CHELTUIELI administrative ale unei fundatii foarte putin ajung la NEVOIASI :)))) stiti ce inseama sa administrezi o cladire ? LEGEA este valabila si pentru o FUNDATIE :)).
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:20 de nu fiti PROSTI
avem asa ceva la PRIVAT
daca nu cunosti legea esti manipulat deci DOSAR PENAL ceea ce la BUGETARI nu exista INCA :)))) iti spune un functionar de ce DEPUI, DE CE PLATESTI ca seful pazeste OILE lui BECALI !!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:13 de vai de capul vostru
avem asa ceva la PRIVAT
ce prosti CENTRU de afacerii cu BIROCRATIE si spoagari in INSTITUTILE ADMINISTRATIVE TERITORIALE? mai fraieri un salariat de la FINANTE nu are NOTIUNI JURIDICE lelementare privind CODUL CIVIL si codul de procedura penala , face niste FORMALITATI demne de taota JENA, nu cunoaste LEGEA IN ROMANIA, sunteti penibili sa nu spun IRONICI !! PE NOI PRIVATUL ne trag in jos BUGETARII analfabeti :)))) voi trebuie sa ne reprezentati nu sa ne hartuiti !!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:10 de vai de capul vostru
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON