URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
14 Martie 2013, 07:22

Din groapă în hârtoapă: Şoselele orădene au ieşit din iarnă ciuruite, spre disperarea şoferilor (FOTO)

Din groapă în hârtoapă: Şoselele orădene au ieşit din iarnă ciuruite, spre disperarea şoferilor (FOTO) ASFALTAŢI, VĂ ROG! În ciuda iernii blânde şi fără multă zăpadă, drumurile orădene sunt "ştirbe" şi periculoase. Recordul de adâncime a fost bătut de una dintre gropile cu dimensiuni de peste 10 centimetri, apărută de două luni la poalele străzii Spartacus. Exemplele ar putea continua cu străzi precum Haţegului, Mihail Sadoveanu, General Nicolae Şova şi altele. Multe altele...
Din groapă în hârtoapă: Şoselele orădene au ieşit din iarnă ciuruite, spre disperarea şoferilor (FOTO) LUCRĂRI! După ce a început programul de plombări cu zona centrală, spre sfârşitul săptămânii trecute angajaţii firmei Selina decopertau carosabilul în pregătirea turnării de asfalt pe străzi ca Traian Lalescu şi Spartacus din cartierul Rogerius, sau Ciheiului şi Leonardo Da Vinci din Nufărul. Numai de-ar ţine...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumurile orădene s-au topit odată cu zăpada, de parcă ar fi fost făcute din zahăr. Conducerea municipalităţii a inventariat în ianuarie noile gropi apărute în carosabil. Acum, vrea să le vadă acoperite cât mai curând.

"Am discutat cu firma Selina să rezolve problema cât mai rapid. Dorinţa noastră este ca, dacă vremea ne permite, până la sfârşitul lunii martie să avem toate gropile acoperite", spune viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Tehnice.

Ne sar plombele!

Patru echipe de muncitori ai firmei Selina lucrau săptămâna trecută în toate cartierele oraşului la decopertarea carosabilului în jurul gropilor apărute în şosele. Şi sunt destule! Inginerii municipalităţii au numărat în ianuarie nu mai puţin de 200 de gropi, din care 130 suficient de mari ca să provoace pagube maşinilor conduse de şoferi neatenţi.

Cele mai distruse artere s-au dovedit şoselele intens circulate. La ieşirea din iarnă zeci de gropi împânzesc căile de acces în oraş, Şoseaua Borşului, Calea Aradului, Nufărului, arterele importante precum Republicii, Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Meşteşugarilor, Alexandru Cazaban sau Vlădeasa, dar şi străzi din cartiere cum ar fi Onisifor Ghibu, Traian Lalescu, Iza, Anatole France sau Fagului.

09 Leontin Patcas.jpgMajoritarea acestora se regăsesc şi pe lista străzilor care au ieşit ciuruite din iarnă şi anul trecut. Drumarii Primăriei găsesc acest lucru explicabil. "La străzile noi, unde s-a turnat covor asfaltic, nu avem probleme, dar la cele vechi, unde s-a plombat în asfaltul vechi, au apărut gropi. La îngheţ şi dezgheţ apa se inflitrează între carosabil şi plombă, lucrează, iar apoi aceasta este smulsă de roţile maşinilor care trec pe şosea", spune Leontin Pătcaş (foto), şeful Serviciului Drumuri Publice.

Munca în zadar

Pentru a opri adâncirea şi înmulţirea gropilor, municipalitatea a cerut firmei Selina, contractate să se ocupe de întreţinerea străzilor, să înceapă plombările încă din ianuarie. Odată cu topirea prematură a zăpezii constructorul a trecut la acoperirea gropilor. Atunci s-au umplut cu mixtură asfaltică craterele apărute pe şosele aglomerate ca Borşului, Drumul Uzinal, Clujului, Dacia, Ştefan cel Mare şi multe altele. Atât doar că plombele au "sărit" la primul îngheţ!

Muncitorii firmei Selina au folosit mixtură stocată la rece, material special pentru lucrul pe timp de iarnă, dar calitatea îndoielnică a acestuia a făcut ca gropile să reapară, în acelaşi loc, câteva zile mai târziu. "Unde au lucrat prost nu le dăm niciun leu. Din 7.543 lei, cât ne-a facturat firma pentru lucrările din ianuarie, Primăria va plăti doar 3.043 lei, pentru plombele care au rezistat. Cele care au sărit vor trebui refăcute", spune Pătcaş.

Drumari la lucru...

Penalizată de municipalitate, firma s-a reapucat de lucru. "Am avut nişte probleme cu mixtura la rece, care nu a prins cum trebuie, dar acest lucru nu se va întâmpla. Acum lucrăm cu mixtură la cald, pe temperaturi de peste 5 grade, aşa că nu vor mai fi probleme", promite Ioan Lăzău, şeful şantierului Întreţinere străzi din cadrul Selina.

Săptămâna trecută, patru echipe de muncitori lucrau în tot oraşul la decopertarea asfaltului pentru a pregăti locul viitoarelor plombări. Cu această ocazie au fost lărgite cu bună ştiinţă gropi de pe străzile Teatrului, Piaţa Ferdinand, Moldovei, Lacul Roşu, Leonardo da Vinci, Ciheiului ş.a. Pe cât posibil, constructorul încearcă să asfalteze imediat, dar de obicei acoperirea străzii se face la o zi sau două de la decopertare. Vreme în care maşinile trec prin zonă vălurind peste şanţuri. Aşa s-a întâmplat pe Calea Aradului, pe Ciheiului, pe Lacul Roşu sau Traian Lalescu.

Pe lista de reparaţii au fost trecute 40 de străzi, din care un sfert au şi fost plombate. "Adevărul este că pe unele şosele vom acoperi doar gropile mari care prezintă pericol. Trebuie să ţinem cont şi de lucrările altor companii. Sunt străzi, precum Mihai Eminescu, Sfântul Apostol Andrei sau Sovata, unde CAO va începe înlocuirea reţelelor şi ar fi păcat să aruncăm banii pe lucrări iar peste o săptămână să vină constructorii să spargă şoseaua", spune Leontin Pătcaş.

Reprezentantul Primăriei spune că executanţii vor putea începe săpăturile doar după ce vor prezenta asigurări că la finalizare vor aduce carosabilul la starea iniţială. Iar prin asta nu se înţelege şosea plină de cratere, ci covor asfaltic nou. Pentru că, oricât ar părea de ciudat în România, o situaţie normală este cea în care autoturismele circulă pe carosabil intact. Nu pe arătură de asfalt...


ASFALTAŢI!
22

milioane de lei va aloca anul acesta municipalitatea pentru reparaţii străzi


"În Oradea nu există în prezent pericol de accidente din cauza gropilor. Lucrez în domeniu din 1981 şi pot să spun că am ieşit din iarnă mai bine decât în alţi ani. Anul trecut, de exemplu, în aceeaşi vreme, erau de două ori mai multe gropi"

Ioan Lăzău


ORAŞ LA ÎMPĂRŢEALĂ
Se licitează reparaţiile de străzi!

Contractul încheiat pe patru ani de municipalitatea orădeană cu firma Selina pentru serviciile de întreţinere străzi expiră la jumătatea acestui an. Spre deosebire de perioada post-decembristă, când întreţinerea străzilor a fost atribuită unei singure firme, iniţial Drumuri Orăşeneşti care a fost vreme de 10 ani asociată cu municipalitatea, iar apoi firmei Selina, care a câştigat în 2008 licitaţia pentru întreţinerea drumurilor, începând din 2013 Primăria vrea să împartă Oradea în două zone, pentru a avea un termen de comparaţie la calitatea şi preţul lucrărilor executate.

09 Mircea Malan.jpgLa propunerea municipalităţii, Consiliul Local a hotărât în decembrie 2012 să liciteze reparaţiile de străzi pe două loturi: malul stâng şi malul drept al Crişului Repede. Contractul se va încheia pentru perioada iulie 2013 - iulie 2017 şi va avea prevederi noi. "Noul contract va fi mai detaliat. Vom specifica de pildă materialele care trebuie folosite pe timp de iarnă, pentru a beneficia de lucrări de calitate şi pentru a ne asigura că reparaţiile nu vor mai fi condiţionate de vremea bună", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Edilii mai au de gând să oblige firmele să poată licita doar pentru unul din cele două sectoare din oraş. E de văzut, însă, cum vor putea institui această regulă în condiţiile în care majoritatea constructorilor mari au în jurul lor firme satelit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cica "mai bine ca in alti ani"
Auzi la ei, cica am iesit din iarna mai bine decat in alti ani... Pai cum asa? La cati bani avem, ne permitem sa pighelim pe gropi o primavara intreaga, petru ca plombele sa reziste putin peste 4 saptamani, sa nu mai spun ca in momentul in care incerci sa ocolesti o groapa din buricul targului, ramai suspendat pe prag in cratere sapate si lasate nesemnalizate de faimosii lucratori din cadrul Selina (ceea ce mi s-a intamplat mie si altor persoane)! Apropo... pana la urma cate taxe de drum platim? Sa faca socoteala cine vrea...
Postat 08 Aprilie 2013, 21:53 de Crina Cicortas
eu
bine ca ne amendati toata ziua cu parcarile dar macar asiguratine drumuri pe care sa circulam gunoaielor, impozit platesc, parcare platesc, in fata blocului platesc si imi * toata masina datorita voua, cat dracu sa mai platim si ce ca sa avem si noi ceva ce mi se pare un lucru normal!!
Postat 15 Martie 2013, 15:25 de huuuuuuuuu
eu
sa va inecati o data in bani dracului sa va ia sa nu mai puteti respira o secunda pentru deserviciile pe care le faceti oradenilor gunoaielor
Postat 15 Martie 2013, 15:22 de huuuuuuuuu
h
astea is drumurile din bihor iar de oradea ce sa zic, da mai faceti dracului un covor asfaltic nu numai bataie de joc pt ca baniii iii puteti baga in bordurile de pe centura care numai deservicii fac!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 15 Martie 2013, 15:19 de huuuuuuuuu
a
canalele de pe drumuri strica cel mai mult soselele, o intrebare am DE CE DRACU SUNT PORTIUNI DE DRUM CU 10 -20 DE CANALE ? fiecare bloc cu canalul lui?
Postat 14 Martie 2013, 13:12 de a
Pt. primarul din Sanmartin!
Catre primarul de Sanmartin! La iesirea din Sanmartin , directia de mers spre Oradea, cand reparati gropile, ca sunt asa de multe si de adanci ca suntem nevoiti sa o luam pe contrasesns! Si drumul asta trebuie sa-l facem zilnic!
Postat 14 Martie 2013, 12:46 de Ioan
asta nu'i nimic...
face'ti n drum pana la Stei, acolo sa vedeti drum!!!! si mai ii si national. Noi suntem vinovati, ca nu iesim in strada, de ce in moldova si oltenia nu sunt drumuri din astea??? defapt dupa ce intri in jud Cluj, nu mai vezi o groapa. Ce sa mai zic....DE TOATA JENA!!!!
Postat 14 Martie 2013, 12:04 de andrei
a
canalele de pe drumuri strica cel mai mult soselele, o intrebare am DE CE DRACU SUNT PORTIUNI DE DRUM CU 10 -20 DE CANALE ? fiecare bloc cu canalul lui?
Postat 14 Martie 2013, 09:35 de A
a
daca se asfalteaza cu material de prosta calitate....nimeni nu verifica ,putem tot asfalta
Postat 14 Martie 2013, 09:33 de A
Danute, da' prin judet nu iesi ?
Ia du-te pe la sedintele cj si interpeleaza-l pe popa ciordel, ca in opozitie facea si dregea, promitea drumuri, poduri, ce mai, lapte si miere urma sa curga daca-l vota prostimea ! Si prostimea (multi, nu unu-doi !!!!) l-a votat si pe el si pe toti retardatii de pe listele usl. Rezultatul ? Il stitm/vedem cu totii !
Postat 14 Martie 2013, 08:50 de pinonel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON