URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2016, 13:46

Cernobîl de Oradea: Angajaţii CET-ului muncesc în maldăre de pulbere, cu masca pe figură (FOTO)

Cernobîl de Oradea: Angajaţii CET-ului muncesc în maldăre de pulbere, cu masca pe figură (FOTO) ATENŢIE, GAZE! Angajaţii Electrocentrale lucrează cu masca pe figură îngropaţi până peste glezne în pulberea de cărbune. "Dacă te dai Tarzan şi nu-ţi iei masca rişti să ţi se facă rău, te lasă picioarele", povesteşte un muncitor.
Cernobîl de Oradea: Angajaţii CET-ului muncesc în maldăre de pulbere, cu masca pe figură (FOTO) MUZEU. Odată cu îmbătrânirea echipamentelor centrala s-a umplut de fum, pulbere şi gaze. Conducerea CET vrea, de altfel, s-o transforme într-un muzeu industrial.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poţi să nu crezi în Dumnezeu, dar când uşa masivă a sălii cazanelor se dă la o parte realizezi că diavolul sigur există. În încăperea înaltă cât un bloc cu 16 etaje, cazanul îşi mocneşte raţia de cărbune. Pâcla ce ţine loc de aer duduie. O pulbere fină acoperă totul, de la haine la plămâni, lăsând neînnegrit doar albul ochilor. "Nu vă pot lăsa să mergeţi mai departe. E prea periculos", zice inginerul reporterului care încuviinţează.

Muncitorii de la cazane nu se bucură însă de acest lux. Bărbaţi cu masca pe figură urcă tot la câteva ore, în beznă, pe scări şubrede de fier, la 8, 19 sau 45 de metri, să învârtă robineţi gigantici. Întotdeauna doi, pentru că de unul singur nu-i sigur că s-ar mai întoarce careva viu...

Stare de asediu

CET-ul e o uzină sub asediu. Angajaţii au ordin să ţină în viaţă bătrâna centrală cu orice preţ. Se lucrează în condiţii de front, cu aerul încărcat de pulberi care te face să scuipi mâzgă, în miros de sulf care îţi duc în gură gust de ouă clocite, cu noroi până la glezne, în vipia cazanelor şi crivăţul benzilor transportoare.

Vilhem Bauman, inginer la CET OradeaAbia în primăvară, la inaugurarea noii turbine pe gaz, bătrâna centrală pe cărbune va putea fi lăsată să se prăbuşească. Până atunci, însă, cu niciun preţ nu! "CET împlineşte 50 de ani. A fost construit după o tehnologie la nivelul anilor ’60. E normal să fie depăşit", explică inginerul Vilhelm Bauman (foto). După o jumătate de secol în care a revărsat valuri de fum şi pulberi, centrala se apropie de pensie plină de boli profesionale. Doar oamenii care o ţin în viaţă n-au voie să se plângă...

În măruntaiele centralei

Dacă descărcarea vagoanelor cu cărbune e muncă de ocnaş, întreţinerea cazanelor este batalion disciplinar. "Când pleci, iei masca de gaze cu tine. Doamne fereşte să urci singur pe cazan. Acum două săptâmâni i s-a făcut rău unui muncitor. Noroc cu colegu-său, că l-a tras după el, altfel acolo rămânea", povesteşte un muncitor.

În sala cazanelor e o beznă de iad spartă pe alocuri de scântei ce ţâşnesc din încheieturile instalaţiilor şi becuri chioare, comuniste. Atmosfera de film de groază e întărită de pulberea de cărbune care încarcă aerul şi întunecă privirea. Straturile de praf de câte un metru aşternute pe cazane sunt risipite doar la avarii. Aburul fierbinte tună atunci, transformând praful într-o smoală neagră care mânjeşte tot - maşini, haine, obraji, plămâni.

În caz de avarie totul o ia razna. O bubuitură străbate centrala, iar peste se lasă bezna. În loc să iasă pe hornul înalt de 220 metri, fumul scapă prin toate încheieturile. "Când bubuie ceva nu ai ce să faci. Fugi ca poţocul şi aştepţi să se limpezească. Dacă te bagi în fum ca prostul, acolo rămâi!", spune un muncitor. Pentru ca sudorii să se poată apuca de peticit, răcirea cazanului durează până la 24 de ore. Peste iarnă oraşul se încălzeşte cu două cazane, iar unul e ţinut tot timpul în rezervă. Pornirea lui, însă, poate dura patru ore.

Cea mai recentă avarie, la începutul lui februarie, s-a lăsat cu sute de reclamaţii din partea orădenilor. "Înţeleg că oamenii sunt supăraţi, dar dacă în oraş se simte fumul şi praful, vă daţi seama ce e aici", zice un muncitor. Energeticienii sunt revoltaţi că, pentru a economisi bani, conducerea nici măcar nu le recunoaşte condiţiile grele de muncă.

Muncă grea şi... gratis

Angajaţii şi-au pierdut beneficiile pentru condiţii grele de muncă încă la începutul anilor 2000. Deşi de atunci instalaţiile s-au învechit şi mai mult, conducerea nu le-a mai recunoscut nici măcar grupa a doua de muncă. "Pentru grupa a doua omul trebuie să fie în condiţii grele cel puţin 70% din timpul de lucru. Or, la cazane, muncitorul vine, face ce are de făcut şi pleacă, nu stă acolo tot timpul", explică inginerul Bauman.

Revoltaţi, în primăvara lui 2013, 239 salariaţi au cerut Tribunalului să le constate condiţiile de muncă. După doi ani de proces, cu expertize şi contraexpertize, instanţa a dat câştig de cauză pentru 144 de muncitori. Cam 20 din ei s-au şi pensionat, bucurându-se de avantajele grupei a doua de muncă. După intrarea în insolvenţă, însă, Electrocentrale a făcut recurs la Curtea de Apel Oradea. Magistraţii au anulat sentinţa Tribunalului, iar muncitorii s-au trezit şi fără pensie, şi puşi la plată. "Mi-au tăiat pensia şi m-au pus să şi returnez 25.000 lei", povesteşte un bărbat. Muncitorul s-a rugat de şefi să-l ia înapoi la lucru, ca să aibă din ce plăti statului. Asemeni centralei, acum stă în câmpul muncii cu de-a sila până va cădea de pe picioare...

Sacrificaţi

Muncitorii se consideră sacrificaţi ca pompierii de la Cernobîl. "Primarul Bolojan îşi face capital politic pe pielea noastră: ca să nu ne plătească drepturile, ţine gigacaloria ieftină", spune un bărbat. Avocatul angajat de energeticieni, Paşcu Balaci, este de aceeaşi părere. "N-am văzut niciodată atâta adversitate împotriva propriilor angajaţi. Nu se poate ca angajaţii de la CET-ul din Arad, care e mult mai nou, să beneficieze de grupa a doua de muncă, iar cei de la Oradea nu", spune Balaci. Avocatul a cerut strămutarea unui nou proces la o instanţă din alte judeţe, poate aşa muncitorii vor avea mai mult noroc.

Stănel Necula, administrator special al ElectrocentraleCulmea, Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale, spune că nici nu şi-a dorit orbeşte să câştige procesul. "Eram obligat să fac recurs, că altfel mă lua la întrebări Curtea de Conturi. Dacă o comisie de specialişti spune că se întrunesc condiţiile pentru grupa a doua de muncă, eu nu am nimic împotrivă", spune Necula. Şeful termoficării orădene recunoaşte însă că odată cu uzarea centralei condiţiile de muncă au devenit şi mai grele. Şi nici oamenii, nici CET-ul nu îşi permit să se pensioneze. Nu încă...


CET-UL MUZEU
Centrala pe gaz intră în probe

CET-ul pe cărbune din Şoseaua Borşului va fi închis, cel mai probabil, în aprilie, când va fi pusă în funcţiune noua centrală pe gaz. "Aici ar putea fi amenajat un parc tematic industrial ori s-ar putea pune bazele unei platforme industriale moderne. Decizia aparţine Consiliului Local", spune Stănel Necula.

Electrocentrale a început dealtfel pregătirile pentru a prelua noua centrală pe gaz. "Lucrările sunt finalizate în proporţie de 98,5%. Mai avem de făcut doar izolaţia la acumulatorul de căldură, care nu poate fi montată înainte de finalizarea probelor de presiune, şi amenajarea unor căi de acces şi spaţii verzi", spune Ioan Maghiar, managerul de proiect.

Noua centrală a fost deja racordată la reţeaua de gaz şi urmează să obţină avizele pentru descărcarea în sistemul energetic naţional a curentului electric obţinut în timpul probelor turbinei, programate în luna martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Danut, treci pe la casierie! Cum care?! A penalilor!
Unicul scop al articolului este repararea imaginii şifonate a lui nea ilie. Cu toate astea, el este singurul vinovat de toate relele care vin peste oradeni ca plagile peste Egipt, el şi-a numit directorii, sefii de servicii, el a semnat contractele prin care ne-am trezit cu impozitele inzecite, el a ,,transferat” plata celor 6(sase!) milioane de euro de la antreprenorii de casa ai pnl-ului care nu au respectat termenele de executie catre oradeni, deh, sa nu le scada ,,profitul” si sa-i bata baietii obrazul! Tot el este principalul vinovat pt. disconfortul pricinuit oradenilor de lipsa caldurii in apartamente, indiferent ca crapӑ cet-ul vechi. Nimic nu l-a oprit in cinci ani sa-si aleaga colaboratorii si antreprenorii astfel ca noul cet sa fie gata de exploatare in noiembrie. Initial a zis ca va porni in martie, acum ni se spune ca in aprilie. Adevarul care nu ni se spune este pretul la care ne vom incalzi! Cei care mai scapa cate o vorba spun ca va fi aproape dublu decat cel actual, ori daca il pornea si primeau oradenii facturile nu-l mai alegea nici mӑ-sa ca primar! N-am nimic cu angajatii de la cet, pot sa lucreze şi in costume de scafandru, nu le plȃng de mila, daca nu le-ar conveni salariul, sporurile, cota de kwh şi toate avantajele şi-ar da demisia. Ei au ales si aleg sa-si vȃnda viaţa, zi cu zi, ceas cu ceas. La fel fac fumatorii si nu le plange nimeni de mila, ba statul hoţ ii mai si jupoaie.
Postat 16 Februarie 2016, 10:17 de pinonel
Doar intreb..
Am si eu niste intrebari: daca de ani de zile CET-ul e intr-o situatie dezastruasa, de ce nu s -au luat masuri sa se repuna in functiune CET-ul 2 care e mult mai modern si era in conservare? Daca tot se stia ca sunt interese sa se dea CET-ul 2 la fier vechi, de ce nu s-a permis racordarea orasului la reteau de gaze, sau macar sa fie trecute punctele termice pe gaz? ( sunt convins ca ar fi fost mai ieftin sa montezi minicentrale de cartier pe gaz decat da schimbi zeci de kilometrii de magistrale + pretul noii centrale reactor). Pana erau mai mult 500 de angajati la CET, primaria se scuza ca nu vrea sa inchida CET ul din cauza unei posibile "bombe sociale" in cazul in care angajatii ajunsi pe drumuri ar protesta blocand soseau Borsului. Din pacate pentru ei, oricum vor ajunge pe drumuri, cu pretul mentinerii oradenilor captivi intr-un sistem centralizat si bazat pe interesul unui grup restrans, nici decum in interesul oradenilor. Deci?
Postat 15 Februarie 2016, 19:43 de User anonimizat
ce munca,ce conditii
Cand ma gandesc cum sare lumea la fiecare avarie de la Cet,dar ce munca e acolo si ce conditii,bine ca se termina in 2 luni cosmarul si va fi pornita instalatia pe gaz.Toti muncitori de la cet merita apreciati pt ce fac,la ce conditii groaznice au la locul de munca.
Postat 15 Februarie 2016, 15:41 de suporter_oradean
Multumim!
Sa lea dea Dumnezeu sanatate la oamenii astia!
Postat 15 Februarie 2016, 14:38 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON