URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO)

Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) VERDE... PE ORIZONTALĂ. Blocul Prima Şova din strada General Nicolae Şova, cartierul Nufărul, are mai mult verde în vopseaua de pe faţade decât în jurul imobilului. Indirect, dezvoltatorul şi-a recunoscut lipsurile în reclame: toate fotografiile postate pe Facebook au fost făcute dintre copacii plantaţi pe peluzele caselor vecine, oferind astfel o iluzie...
Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) DOAR BURUIENI. Amenajat pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea după sacrificarea a numeroşi plopi, centrul Prima Shops nu are nici măcar un copac. Pe terenurile din jur cresc doar buruienile...
Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) foto Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea riscă să devină un oraş cu un aer tot mai greu de respirat. Pe lângă faptul că în ultimii ani s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat, majoritatea blocurilor noi au un evident deficit de vegetaţie: dezvoltatorii nu le-au amenajat spaţii verzi şi n-au plantat arbori care să ţină umbră şi să absoarbă praful şi poluarea. La fel, şi la noile centre comerciale...

Regulamentul de urbanism al oraşului prevede explicit că fiecare bloc nou trebuie să aibă un spaţiu verde suficient de mare, iar străzile nou create - aliniamente de arbori. Problema e că regula a fost instituită abia în 2016, iar blocurile construite în ultimii doi ani au fost autorizate înaintea reglementării. Între timp, Primăria, care la rându-i nu-şi respectă obligaţiile "verzi" şi nu sădeşte arbori de-a lungul străzilor, asistă la extinderea betoanelor fără verdeaţă...

Palmier de Nufărul

Dincolo de bucuria de a-şi cumpăra o locuinţă într-un bloc recent construit, mulţi dintre noii proprietari oftează adânc când se mută în noul cămin. Deşi sunt moderne şi spaţioase, le lipsesc spaţiile verzi. Dornici să construiască pe o suprafaţă cât mai mare din terenurile deţinute, dezvoltatorii "uită" să ofere clienţilor un loc de relaxare în aer liber şi nu mai amenajează spaţii verzi în jurul imobilelor. Nici măcar banale aliniamente de arbori nu sădesc lângă ele, astfel că, lesne de înţeles, locatarii nu vor avea parte nici de umbră, nici de filtre împotriva noxelor.

Exemple sunt prin tot oraşul. Pe strada Lăpuşului din Ioşia, blocul turn cu 7 etaje dat în folosinţă anul trecut nu are niciun metru pătrat de spaţii verzi şi nici măcar un copac. Pe strada Grigore Moisil, unul din blocurile complexului Nufărul Plaza are, de-a lungul unui gard, pe o fâşie de pământ îngustă de doar 20 centimetri, zeci de puieţi firavi, puşi parcă doar pentru a "bifa" o obligaţie. Blocul vecin are un singur copac, plantat în faţa scării, şi un palmier în ghiveci, iar în spatele celor două clădiri delăsarea e totală: parcarea n-a fost asfaltată, iar de amenajări vegetale nici nu se poate vorbi.

La două străzi distanţă, în intersecţia străzilor General Nicolae Şova cu Grigore Moisil, blocul Prima Şova, înalt de 9 etaje şi dat în folosinţă anul trecut, n-are nici el vreun copac în jur, iar printre locurile de parcare amenajate alături sunt doar câteva peluze înguste de gazon.

Tuia... premium

La blocul Prima Premium din strada Sucevei situaţia este ceva mai bună: imobilul are o curte interioară, cu gazon şi câţiva arbori. Totuşi, de-a lungul parcării care se învecinează cu şoseaua, n-au fost sădiţi copaci care să absoarbă noxele, ci doar nişte tuia. Blocurile ARED din Ioşia duc şi ele lipsă de amenajări verzi, în jurul lor fiind câteva peluze de gazon şi, ici-colo, câte un copac.

În imobilele din Ceyrat, din apropierea Universităţii, verdele se regăseşte doar pe pereţii imobilelor. Ce-i drept, cartierul e încă în şantier, doar două blocuri fiind până acum locuite. Pare aproape cert, însă, că nici la finalul lucrărilor nu va fi prea multă verdeaţă, în faţa imobilelor fiind păstrate doar câteva fâşii înguste de pământ, probabil pentru a fi înierbate.

Atenţionaţi de mult

Nici noile centre comerciale nu stau mai bine. Cu excepţia Lotus Center şi ERA Park, niciun complex nou nu are arbori sădiţi în parcări, care să ţină umbră.

O situaţie şi mai proastă este la complexul Prima Shops, ridicat pe locul fostei întreprinderi Înfrăţirea din Decebal. Deşi a defrişat câteva zeci de copaci pentru a construi spaţiile comerciale, dezvoltatorul n-a plantat nici măcar unul în jur, chiar dacă i-au rămas terenuri generoase. BIHOREANUL a cerut companiei Oasis Retail & Development Consulting, care deţine terenul şi complexul, să explice dacă are vreun plan pentru amenajarea de spaţii verzi ori pentru plantări de copaci, dar reprezentanţii firmei nu au transmis niciun răspuns.

Orlando Balaș, ecologist"Încă din anul 2008 am tot cerut Primăriei să prevadă obligativitatea arborizării corespunzătoare a ansamblurilor comerciale şi rezidenţiale care se construiesc. Din punctul meu de vedere, angajaţii şi conducerea Direcţiei de urbanism au rămas repetenţi la responsabilitate civică. Este halucinant să vezi parcări uriaşe, blocuri şi magazine fără arbori în jur", spune ecologistul Orlando Balaş (foto).

Se caută soluţii

Atenţionările acestuia au avut efect abia în 2016, când regulamentul de urbanism a fost modificat, instituind obligaţia de a amenaja spaţii verzi în jurul noilor construcţii. Conform normativelor în vigoare azi, fiecare dezvoltator trebuie să amenajeze zone verzi pe o suprafaţă cuprinsă între 20% şi 40% din suprafaţa terenului deţinut.

Adriana Lipoveanu, șefa Instituției Arhitecului Șef din Primăria OradeaNumai că regula a venit prea târziu! "În exemplele pe care le-aţi oferit vorbim de autorizaţii eliberate înainte de adoptarea noului regulament, în 2016", spune directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu (foto). Aşadar, pentru că Primăriei i-a venit târziu "mintea de pe urmă" şi a introdus reguli verzi doar atunci, orădenii care au cumpărat apartamente autorizate anterior trebuie să se mulţumească cu viaţa între betoane.

Deşi susţin că sunt conştienţi de problemă, edilii nu-i dau de capăt. "Nu ştiu cum putem, juridic, să obligăm proprietarii acestor imobile şi terenuri să amenajeze nişte spaţii verzi. Dar mă voi consulta cu colegii şi vom căuta o soluţie", promite viceprimarul Florin Birta. Până atunci, poate se vor "simţi" locatarii şi îşi vor planta singuri copacii care să-i apere de poluare...


DRUMURI CU RĂDĂCINI
Primăria, pe lângă regulament

Regulamentul de urbanism al Oradiei, actualizat în 2016, prevede la articolul 19 că orice stradă nou creată sau modernizată trebuie să fie străjuită de aliniamente de copaci, dar obligaţia este încălcată deopotrivă de dezvoltatorii imobiliari şi de municipalitate!

Şoselele din cartierele noi nu au copaci, la fel cum nu au nici arterele asfaltate în ultimii doi ani de Primărie, exemple elocvente fiind artera care leagă străzile Oneştilor şi Ştefan Octavian Iosif ori drumul expres.

"Da, aşa este, există această obligaţie, dar nu se pot face toate deodată. Din păcate, Primăria nici utilităţile nu reuşeşte să le asigure în tot oraşul", spune arhitecta şefă a Oradiei, Adriana Lipoveanu, recunoscând o realitate neconformă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pentru "postacul" David
Iarasi postacul David (probabil un angajat al primariei) incearca sa dezinformeze populatia sustinand ca arborii se vor planta ulterior. Dar nu ne spune UNDE ? Exemplu : str. Lapusului. Probabil aici se vor face plantari pe masinile parcate la 2-3 metri de peretele blocului. Iata ce spune Legea: Ordin nr. 536/1997 Art.3 (d) d) zone verzi de folosinţă generală, luându-se în calcul minimum 2-2,2 m2 teren/locuitor (în afara parcurilor publice).
Postat 01 Iunie 2018, 08:44 de Anuta
David
Esti de-al lui Sonea?
Postat 31 Mai 2018, 20:24 de poiu
@ david
Ma baiatule, nu doar ca sunt bine informat, ci sunt patit..
Postat 31 Mai 2018, 18:03 de bihoreanoradean
Discount
Primaria ,daca-si doreste spatii verzi, ar putea sa nu perceapa impozit pe spatiile verzi amenajate si intretinute...sau alte forme de bonificatie,pe care un creier relaxat le-ar putea imagina fara prea mari eforturi.
Postat 31 Mai 2018, 14:49 de excalibur
@bihoreanoradean
nu esti bine informat baiatule. AAA scuza-ma, tu esti un celebru postac pesedist, deci nu ai cum sa fi bine informat
Postat 31 Mai 2018, 12:23 de David
Cardasie
Dezvoltatorii orădeni construiesc câte un bloc in jurul căruia e camp/bălării iar la vânzare ii aburesc pe fraieri că urmeaza sa amenajeze parcări, spatii verzi, locuri de joaca, etc. Nici nu apuca sa vândă toate apartamentele că se si apucă de construit noi blocuri ghici unde? Pe terenul unde promiteau spatii verzi și parcări... cu acordul tacit al primăriei care nu vede, nu aude..
Postat 31 Mai 2018, 11:41 de bihoreanoradean
.
toate acele blocuri sunt in cinstructie, si toate acele zone sunt in plin proces de dezvoltare. Zonele verzi apar la final. Ar fi culmea sa faca prima data zonele verzi si sa le distruga la urma in timpul constructiei
Postat 31 Mai 2018, 10:36 de David
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)
 • Marşul 'roşu': De ziua lor, pompierii bihoreni au făcut demonstraţii şi au defilat prin oraş (FOTO/VIDEO)
 • Expoziția „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Șase mascaţi din Bihor se luptă pentru Cupa Structurilor speciale. Vezi cum arată fără echipamente! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON