URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO)

Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) VERDE... PE ORIZONTALĂ. Blocul Prima Şova din strada General Nicolae Şova, cartierul Nufărul, are mai mult verde în vopseaua de pe faţade decât în jurul imobilului. Indirect, dezvoltatorul şi-a recunoscut lipsurile în reclame: toate fotografiile postate pe Facebook au fost făcute dintre copacii plantaţi pe peluzele caselor vecine, oferind astfel o iluzie...
Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) DOAR BURUIENI. Amenajat pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea după sacrificarea a numeroşi plopi, centrul Prima Shops nu are nici măcar un copac. Pe terenurile din jur cresc doar buruienile...
Captivi între betoane: Noile blocuri şi centre comerciale din Oradea sunt aglomerări de betoane fără verdeaţă (GALERIE FOTO) foto Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea riscă să devină un oraş cu un aer tot mai greu de respirat. Pe lângă faptul că în ultimii ani s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat, majoritatea blocurilor noi au un evident deficit de vegetaţie: dezvoltatorii nu le-au amenajat spaţii verzi şi n-au plantat arbori care să ţină umbră şi să absoarbă praful şi poluarea. La fel, şi la noile centre comerciale...

Regulamentul de urbanism al oraşului prevede explicit că fiecare bloc nou trebuie să aibă un spaţiu verde suficient de mare, iar străzile nou create - aliniamente de arbori. Problema e că regula a fost instituită abia în 2016, iar blocurile construite în ultimii doi ani au fost autorizate înaintea reglementării. Între timp, Primăria, care la rându-i nu-şi respectă obligaţiile "verzi" şi nu sădeşte arbori de-a lungul străzilor, asistă la extinderea betoanelor fără verdeaţă...

Palmier de Nufărul

Dincolo de bucuria de a-şi cumpăra o locuinţă într-un bloc recent construit, mulţi dintre noii proprietari oftează adânc când se mută în noul cămin. Deşi sunt moderne şi spaţioase, le lipsesc spaţiile verzi. Dornici să construiască pe o suprafaţă cât mai mare din terenurile deţinute, dezvoltatorii "uită" să ofere clienţilor un loc de relaxare în aer liber şi nu mai amenajează spaţii verzi în jurul imobilelor. Nici măcar banale aliniamente de arbori nu sădesc lângă ele, astfel că, lesne de înţeles, locatarii nu vor avea parte nici de umbră, nici de filtre împotriva noxelor.

Exemple sunt prin tot oraşul. Pe strada Lăpuşului din Ioşia, blocul turn cu 7 etaje dat în folosinţă anul trecut nu are niciun metru pătrat de spaţii verzi şi nici măcar un copac. Pe strada Grigore Moisil, unul din blocurile complexului Nufărul Plaza are, de-a lungul unui gard, pe o fâşie de pământ îngustă de doar 20 centimetri, zeci de puieţi firavi, puşi parcă doar pentru a "bifa" o obligaţie. Blocul vecin are un singur copac, plantat în faţa scării, şi un palmier în ghiveci, iar în spatele celor două clădiri delăsarea e totală: parcarea n-a fost asfaltată, iar de amenajări vegetale nici nu se poate vorbi.

La două străzi distanţă, în intersecţia străzilor General Nicolae Şova cu Grigore Moisil, blocul Prima Şova, înalt de 9 etaje şi dat în folosinţă anul trecut, n-are nici el vreun copac în jur, iar printre locurile de parcare amenajate alături sunt doar câteva peluze înguste de gazon.

Tuia... premium

La blocul Prima Premium din strada Sucevei situaţia este ceva mai bună: imobilul are o curte interioară, cu gazon şi câţiva arbori. Totuşi, de-a lungul parcării care se învecinează cu şoseaua, n-au fost sădiţi copaci care să absoarbă noxele, ci doar nişte tuia. Blocurile ARED din Ioşia duc şi ele lipsă de amenajări verzi, în jurul lor fiind câteva peluze de gazon şi, ici-colo, câte un copac.

În imobilele din Ceyrat, din apropierea Universităţii, verdele se regăseşte doar pe pereţii imobilelor. Ce-i drept, cartierul e încă în şantier, doar două blocuri fiind până acum locuite. Pare aproape cert, însă, că nici la finalul lucrărilor nu va fi prea multă verdeaţă, în faţa imobilelor fiind păstrate doar câteva fâşii înguste de pământ, probabil pentru a fi înierbate.

Atenţionaţi de mult

Nici noile centre comerciale nu stau mai bine. Cu excepţia Lotus Center şi ERA Park, niciun complex nou nu are arbori sădiţi în parcări, care să ţină umbră.

O situaţie şi mai proastă este la complexul Prima Shops, ridicat pe locul fostei întreprinderi Înfrăţirea din Decebal. Deşi a defrişat câteva zeci de copaci pentru a construi spaţiile comerciale, dezvoltatorul n-a plantat nici măcar unul în jur, chiar dacă i-au rămas terenuri generoase. BIHOREANUL a cerut companiei Oasis Retail & Development Consulting, care deţine terenul şi complexul, să explice dacă are vreun plan pentru amenajarea de spaţii verzi ori pentru plantări de copaci, dar reprezentanţii firmei nu au transmis niciun răspuns.

Orlando Balaș, ecologist"Încă din anul 2008 am tot cerut Primăriei să prevadă obligativitatea arborizării corespunzătoare a ansamblurilor comerciale şi rezidenţiale care se construiesc. Din punctul meu de vedere, angajaţii şi conducerea Direcţiei de urbanism au rămas repetenţi la responsabilitate civică. Este halucinant să vezi parcări uriaşe, blocuri şi magazine fără arbori în jur", spune ecologistul Orlando Balaş (foto).

Se caută soluţii

Atenţionările acestuia au avut efect abia în 2016, când regulamentul de urbanism a fost modificat, instituind obligaţia de a amenaja spaţii verzi în jurul noilor construcţii. Conform normativelor în vigoare azi, fiecare dezvoltator trebuie să amenajeze zone verzi pe o suprafaţă cuprinsă între 20% şi 40% din suprafaţa terenului deţinut.

Adriana Lipoveanu, șefa Instituției Arhitecului Șef din Primăria OradeaNumai că regula a venit prea târziu! "În exemplele pe care le-aţi oferit vorbim de autorizaţii eliberate înainte de adoptarea noului regulament, în 2016", spune directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu (foto). Aşadar, pentru că Primăriei i-a venit târziu "mintea de pe urmă" şi a introdus reguli verzi doar atunci, orădenii care au cumpărat apartamente autorizate anterior trebuie să se mulţumească cu viaţa între betoane.

Deşi susţin că sunt conştienţi de problemă, edilii nu-i dau de capăt. "Nu ştiu cum putem, juridic, să obligăm proprietarii acestor imobile şi terenuri să amenajeze nişte spaţii verzi. Dar mă voi consulta cu colegii şi vom căuta o soluţie", promite viceprimarul Florin Birta. Până atunci, poate se vor "simţi" locatarii şi îşi vor planta singuri copacii care să-i apere de poluare...


DRUMURI CU RĂDĂCINI
Primăria, pe lângă regulament

Regulamentul de urbanism al Oradiei, actualizat în 2016, prevede la articolul 19 că orice stradă nou creată sau modernizată trebuie să fie străjuită de aliniamente de copaci, dar obligaţia este încălcată deopotrivă de dezvoltatorii imobiliari şi de municipalitate!

Şoselele din cartierele noi nu au copaci, la fel cum nu au nici arterele asfaltate în ultimii doi ani de Primărie, exemple elocvente fiind artera care leagă străzile Oneştilor şi Ştefan Octavian Iosif ori drumul expres.

"Da, aşa este, există această obligaţie, dar nu se pot face toate deodată. Din păcate, Primăria nici utilităţile nu reuşeşte să le asigure în tot oraşul", spune arhitecta şefă a Oradiei, Adriana Lipoveanu, recunoscând o realitate neconformă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pentru "postacul" David
Iarasi postacul David (probabil un angajat al primariei) incearca sa dezinformeze populatia sustinand ca arborii se vor planta ulterior. Dar nu ne spune UNDE ? Exemplu : str. Lapusului. Probabil aici se vor face plantari pe masinile parcate la 2-3 metri de peretele blocului. Iata ce spune Legea: Ordin nr. 536/1997 Art.3 (d) d) zone verzi de folosinţă generală, luându-se în calcul minimum 2-2,2 m2 teren/locuitor (în afara parcurilor publice).
Postat 01 Iunie 2018, 08:44 de Anuta
David
Esti de-al lui Sonea?
Postat 31 Mai 2018, 20:24 de poiu
@ david
Ma baiatule, nu doar ca sunt bine informat, ci sunt patit..
Postat 31 Mai 2018, 18:03 de bihoreanoradean
Discount
Primaria ,daca-si doreste spatii verzi, ar putea sa nu perceapa impozit pe spatiile verzi amenajate si intretinute...sau alte forme de bonificatie,pe care un creier relaxat le-ar putea imagina fara prea mari eforturi.
Postat 31 Mai 2018, 14:49 de excalibur
@bihoreanoradean
nu esti bine informat baiatule. AAA scuza-ma, tu esti un celebru postac pesedist, deci nu ai cum sa fi bine informat
Postat 31 Mai 2018, 12:23 de David
Cardasie
Dezvoltatorii orădeni construiesc câte un bloc in jurul căruia e camp/bălării iar la vânzare ii aburesc pe fraieri că urmeaza sa amenajeze parcări, spatii verzi, locuri de joaca, etc. Nici nu apuca sa vândă toate apartamentele că se si apucă de construit noi blocuri ghici unde? Pe terenul unde promiteau spatii verzi și parcări... cu acordul tacit al primăriei care nu vede, nu aude..
Postat 31 Mai 2018, 11:41 de bihoreanoradean
.
toate acele blocuri sunt in cinstructie, si toate acele zone sunt in plin proces de dezvoltare. Zonele verzi apar la final. Ar fi culmea sa faca prima data zonele verzi si sa le distruga la urma in timpul constructiei
Postat 31 Mai 2018, 10:36 de David
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON