URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2020, 19:50

Cântec pentru Strugurel: Povestea faimosului cântăreț din Oradea care i-a adunat la înmormântare pe greii muzicii lăutărești (FOTO/VIDEO)

Cântec pentru Strugurel: Povestea faimosului cântăreț din Oradea care i-a adunat la înmormântare pe greii muzicii lăutărești (FOTO/VIDEO) LA ADIO. Strugurel de la Oradea (medalion) a fost condus vinerea trecută pe ultimul drum de circa 800 de rude şi prieteni. Manelistul Adrian Copilul Minune, venit în Băile Felix încă de miercuri pentru a fi alături de familie, nu s-a mișcat de lângă sicriu. „Dacă aș putea să-i vorbesc, tot ce i-aș spune ar fi: «Dumnezeu să te odihnească în pace, prietene!», zice el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul lăutar Strugurel de la Oradea a încetat din viață la 63 de ani, de ziua fratelui său, acordeonistul Fănică, împreună cu care a cântat ani de zile. Iubit de public și colegi, de la manelistul Adrian Copilul Minune până la solistul Vasile Coca, Stelian Burcă, unul dintre cei mai talentați lăutari ai României, şi-a trăit ultimii ani în Olanda, de unde voia să se pensioneze la vară ca să-și deschidă un hotel în Băile Felix. BIHOREANUL vă spune povestea lui...

Taragotul plânge ca o sălbăticiune sub cuțit. Cântecul taie liniștea amiezii, smulgând bucăți de suflet cu zimții unor cuvinte simple. „Am avut și eu o viață și mi-a plăcut să trăiesc...”, cântă Doruțu, cu jugulara umflată cât degetul, de răsună cimitirul. Prieteni și apropiați cu fețele udate de ploaie și lacrimi fac o ultimă reverență aplecându-se să arunce valuri de trandafiri galbeni deasupra sicriului. „Însă moartea nemiloasă nu mă lasă să trăiesc...”, răsună lângă cea mai proaspătă groapă din cimitirul Băilor Felix. Peste 800 de cunoscuți și muzicanți și-au luat rămas bun vinerea trecută de la cel care a fost Stelian Burcă. Adică, Strugurel de la Oradea...

Ultima cântare

Strugurel de la Oradea a încetat din viață pe 1 martie, la ora 3 noaptea. Locuia de opt ani în Tilburg (Olanda) și tocmai se întorsese de la o petrecere unde a cântat. „S-a așezat pe marginea patului, a spus că merge la baie, dar a căzut înapoi în pat”, povestește nepotul Sorin Stan (foto) din spusele unui văr care a fost de față.

Alertat, echipajul de urgență a ajuns la locuinţa lui Strugurel abia după 36 de minute, când tot ce a mai putut face a fost să constate decesul.

Pentru familia din țară vestea a căzut ca un trăsnet. „Nu s-a plâns niciodată de nimic. În urmă cu două săptămâni a și fost acasă, și-a făcut analizele și era sănătos”, spune Sorin.

Câteva ore mai târziu, medicii au stabilit că artistul a murit cu zile. Strugurel a fost răpus de un accident vascular cerebral pe care l-ar fi putut evita. „În urmă cu două săptămâni și-a făcut un implant dentar. Trebuia să ia anticoagulante. El, considerând că este puternic și nu are nevoie, nu le-a luat, și a făcut infarct cerebral de la un cheag de sânge”, spune fiica acestuia Laura Burcă.

Strugurel și Fănică

Fratele artistului, acordeonistul Alexandru Stan (foto), cunoscut publicului sub numele Fănică, care a cântat ani de zile alături de Strugurel, urma să-şi petreacă aniversarea în acea zi alături de el. „Anul trecut mi-am ținut ziua la restaurantul Ciuperca cu vreo 200 de persoane. Anul ăsta am zis, pentru prima dată, că n-o țin. Soția m-a și întrebat cu două zile înainte: «Nu te-ai răzgândit?» «Nu», am zis eu. Şi bine am făcut. Dacă mă răzgândeam, Strugurel ar fi murit în timp ce eu chefuiam de ziua mea”, povestește Fănică cu lacrimi în ochi.

Strugurel și Fănică provin dintr-o familie de muzicanți din Craiva, Arad, aproape de limita cu judeţul Bihor. „Tata n-avea nicio clasă, dar era cel mai mare viorist din zonă, lumea îl știa de Șandor din Cărăsău (n.r. - comuna Cociuba Mare, Bihor). Mie mi-a luat acordeon la 13 ani și a treia zi m-a și dus cu el la o nuntă. Strugurel era așa de talentat că pe el l-a luat la nunți de la 9 ani”, povestește acordeonistul.

Lăutarul își trage numele Strugurel de la un vecin de peste gard. „La capătul curții era o vie. Frate-meu, care n-avea mai mult de 2 - 3 ani, mergea și mânca struguri de acolo, așa cum erau, necopți și acri. De aici i-a rămas numele”, spune Fănică. La rândul său, botezat Alexandru, ca bunicul dinspre tată, Fănică își trage numele de la faptul că în clasa întâi n-a știut lecția „Fănică și fulgul”, despre litera „F”. Și așa au ajuns cunoscuți ca Strugurel și Fănică...

Lăutar la nunta soției...

Strugurel a devenit prim-solistul familiei în 1969, când Fănică a mers în cătănie. „Când m-am întors din armată și am văzut ce realizase, m-am dat la o parte. Era un diamant neșlefuit. Știa să cânte orice, aşa că eu am rămas să cânt la acordeon”, povestește Fănică.

Absolvenți a doar opt clase, cei doi frați au venit în Oradea în a doua jumătate a anilor ʼ70 ca șoferi la IRTA, dar trăiau, de fapt, din muzică. Aveau trei nunți pe weekend, venituri peste medie, însă îşi doreau mai mult. „Strugurel a lucrat până în 1980, când a vrut să fugă în Germania pentru un trai mai bun, dar l-au prins la Orșova. L-au ținut două săptămâni în arest. Apoi i-au dat drumul acasă fără nicio condamnare”, spune acordeonistul.

Întors acasă, Strugurel a început să cânte la hotel Belvedere, la vremea aceea cel mai elegant din Băile Felix, iar apoi la Lotus, cu frații Rădoi.

„Până și pe soția Marta a cunoscut-o fiindcă i-a cântat la nuntă”, zice Fănică. La scurt timp mariajul femeii s-a destrămat şi și-a refăcut viața cu Strugurel. Tânărul cuplu a crescut un băiat și o fată, Soran și Laura. „Şi-a iubit soţia foarte mult, ea era creierul, iar el sufletul”, zice artistul.

Cei doi au ținut timp de șase ani hotelul Mureșul, până când a fost preluat de SIF Transilvania. Marta administra afacerea, iar Strugurel le cânta oaspeților...

Adio, Strugurel!

Capabil să cânte orice, de la doine și hore până la romanțe și muzică bănățeană ori sârbească, lăutarul s-a făcut iubit atât de public cât și de artiști. Strugurel a cântat, printre mulți alții, cu maneliștii Adrian Copilul Minune (foto), Marian Mexicanu’ şi Dinescu de la Arad, cu cântăreața de muzică de petrecere Violeta de la Timișoara, cu interpreții de muzică populară Corina Szatmari, Simion Moise și Vasile Coca, cu instrumentiștii Toni Iordache (țambal), Gheorghe Udilă (clarinet), Ionică Minune (acordeon), Călin Komlodi (orgă) ori Zbiciu (vioară cu goarnă).

De altfel, mulți artiști au și venit săptămâna trecută la privegherile de miercuri și joi, organizate într-un cort pe care familia l-a pus în cimitirul din Băile Felix. Circa 300 de persoane au petrecut, două seri la rând, depănând amintiri și cântând muzică de jale.

„L-am cunoscut acum 20 de ani la Oradea, de atunci ne leagă o frumoasă prietenie. Avea un suflet deosebit”, spune Adrian Minune. Manelistul venea periodic cu familia în Felix, unde petrecea cu Strugurel, iar o dată i-a și dăruit un microfon. „Pentru noi a fost ca un părinte. El cu nea Fănică ne-a pus primul acordeon în mână. Era blând și ne încuraja mereu”, zice şi lăutarul Doruțu Berdea.

Niciunul dintre apropiați nu s-ar fi așteptat ca Strugurel să moară așa brusc. „Pe 14 februarie ne-am întâlnit la un restaurant din Felix. Am cântat, am povestit, a fost frumos... Nici în cele mai negre vise nu mi-aș fi imaginat că n-am să-l mai văd viu”, povestește şi Vasile Coca, patronul Hora TV.

Planuri de pensionare

Adevărul e că nici Strugurel nu se aștepta să fie una din ultimele sale cântări. „A plecat în străinătate cu inima îndoită. Nu s-ar fi dus”, povestește Fănică.

În Olanda, lăutarul lucra ziua la o firmă, iar trei sau patru seri pe săptămână ținea cântări pentru românii din zonă. „Nu voia să se lase de lucru. Avea în plan să iasă la pensie din Olanda. Eu i-am spus «Ce trebuie, frate, că tu pensia pe un an o faci din câteva cântări....» «Nu mai am mult. Mai stau două -  trei luni și vin acasă», mi-a răspuns el”, spune Fănică.

După opt ani în Olanda, Strugurel s-ar fi retras la pensie în Felix. „Voia să își facă un hotel cu restaurant. «O să aduc tot la două săptămâni alți lăutari să cânte, ca să știe lumea că aici găsește tot timpul ceva nou», mi-a zis el”, povestește acordeonistul.

Dar Strugurel nu s-a mai întors viu în țară, cu toată dragostea lui pentru casă și cei lăsați aici. Vorba cântecului pe care l-a făcut celebru: „Am avut și eu o viață / Și mi-a plăcut să iubesc / Însă moartea nemiloasă / Nu mă lasă să trăiesc”...


„Noi nu i-am spus niciodată: «Unchiuʼ». Îi ziceam Strugurel, ca toată lumea. Îi plăcea să stea cu tineretul, cu nepoții. În sufletul lui nu avea mai mult de 25 de ani. Chiar zicea «O să vedeți, eu o să trăiesc peste o 100 de ani»”

Sorin Stan, nepot


„CEVA S-A RUPT ÎN EL”
Tot la șase ani o dramă...

În ciuda firii vesele și prietenoase, Strugurel nu a fost ferit de necazuri. Printr-o stranie coincidență, în ultima perioadă tot la șase ani a pierdut pe cineva iubit. În urmă cu 12 ani pe soția Marta, răpusă de o boală incurabilă. „A iubit-o foarte mult. Nu era omul care să se plângă, dar cine-l cunoștea vedea că-l doare, că s-a rupt ceva în el”, povestește un apropiat.

După fix șase ani, lăutarul și-a pierdut apoi nepotul, băiatul fiicei sale, Laura, murind la vârsta de doar 4 ani în Olanda, din cauza unei boli cardiace.

„Aceste drame l-au marcat. A suferit prea mult ca să nu fie la rândul său afectat”, spune un prieten. Șase ani mai târziu, Strugurel s-a stins şi el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON