URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În splendida luncă a Crișului, între podurile Paralelor și Ladislau, de zeci de ani se luptă să supraviețuiască sălciile pletoase, chinuite de inundații și rupte de vânt. Acum câțiva ani, chiar mă întrebam într-un editorial unde sunt ecologiștii să planteze copaci tineri în locurile rămase goale. Ei bine, iată că au apărut și ecologiștii!
Zic şi eu
Adrian Cris
Orădenii şi bihorenii vor ţine minte doar faptul că după 4 luni de administrare a Aeroportului sub gir PNL tot nu avem curse externe. Vestea şi mai proastă e că, în pofida declaraţiilor primarului Bolojan, nici n-o să avem curând. Ceea ce iar nu spun nici CA, nici edilul, nici şefii CJ. Iar motivul e dezarmant de simplu...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
90% dintre bucureştenii care au participat la sondajul online iniţiat de primarul general Gabriela Firea au fost împotriva vinietei Oxigen, ce îşi propune să taxeze circulaţia maşinilor poluante în Bucureşti şi să le interzică de tot accesul celor sub Euro 3 în centru. E drept, nu este un sondaj făcut ca la carte, iar Firea nu-i un personaj prea simpatic, dar cu toate acestea rezultatul este uşor de interpretat - oamenilor le pasă mai mult de banii din buzunar decât de sănătate.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 12 februarie a.c., Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a Codului administrativ invocată de Avocatul Poporului, astfel încât acest act normativ rămâne în vigoare şi produce efecte juridice. Deşi lumea juridică se aştepta la o decizie de neconstituţionalitate rapidă a acestui act normativ, după ce a ţinut dosarul pe rol aproximativ 6 luni, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, că este absolut constituţional să adopţi un cod prin ordonanţă de urgenţă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
18 Septembrie 2019, 08:07

Abandonată în mucegai: O femeie din Salonta se zbate de 4 ani să demonstreze că apartamentul ei este distrus de o lucrare ilegală la acoperişul blocului (FOTO)

Abandonată în mucegai: O femeie din Salonta se zbate de 4 ani să demonstreze că apartamentul ei este distrus de o lucrare ilegală la acoperişul blocului (FOTO) VIAŢA CA UN CHIN. „Săptămânal eu trebuie să frec pereţii şi tavanul cu soluţii antimucegai. Totuşi, când a venit în casa mea, constructorul a zis că el nu vede nicio problemă”, susţine Ileana Borbely (foto), privind cu amărăciune spre tavanul înnegrit din baia locuinţei sale. Deşi urmele infiltraţiilor sunt evidente şi pe casa scării, bărbatul care a reparat acoperişul pretinde că n-a greşit cu nimic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De patru ani de zile, salontanca Ileana Borbely simte că luptă cu morile de vânt. Neobosită, femeia reclamă că o lucrare la acoperişul blocului în care locuieşte, prost executată de un constructor angajat la negru, îi distruge locuinţa. Dar fără folos...

În timp ce apartamentul ei este cuprins de mucegai, asociaţia de proprietari o pasează constructorului, acesta îi spune că nu există nicio problemă, iar instituţiile publice la care femeia a apelat o trimit la asociaţia de proprietari. Un cerc vicios, plin de mucegai...

Lucrări necesare

Ileana Borbely locuieşte în garsoniera aflată la ultimul etaj al blocului de pe Aleea Petre Păunescu din Salonta din 1998, dar de patru ani încoace urmăreşte zilnic îngrijorată prognoza meteo. La fiecare ploaie, locuinţa ei se umple de umezeală!

În 2015, proprietarii din bloc au decis că vor să facă lucrări de hidroizolaţie pe acoperiş, necesare unui imobil vechi din anii ’70. „La o şedinţă de scară, cei de la asociaţie au zis că se va da jos toată izolaţia blocului şi se va pune catran, care apoi va fi testat cu apă, ca să fie sigur că nu sunt infiltraţii. Toată lumea a fost de acord, inclusiv eu”, spune femeia.

Deşi era firesc ca asociaţia să adune oferte de la mai multe firme şi să le prezinte locatarilor, acest lucru nu s-a întâmplat. „Nu m-a deranjat neapărat, am crezut că totul e în regulă. Ne-au zis doar că firma aleasă are un tarif de 6 euro pe metru pătrat”.

Invadată de mucegai

A intrat la bănuieli când a văzut că, în timpul şantierului, uşa de acces spre acoperişul blocului a fost închisă. „Au pus lacăt şi nimeni n-a mai avut voie să urce. N-a văzut nimeni ce-au făcut acolo”, zice Ileana. După ce lucrările au fost finalizate şi au venit primele ploi, a elucidat misterul: pe la colţurile tavanului au apărut urme de umezeală, care apoi s-au transformat în igrasie.

„Dacă sunt plecată o zi de acasă şi nu aerisesc, miroase a mucegai peste tot. Periodic curăţ pereţii cu soluţii anti-mucegai, frec cu cuţitul sau cu peria, spăl... Tencuiala de pe tavan se decojeşte, de pe pereţi la fel. Mă aştept să cadă tot tavanul peste mine”, spune reclamanta. La fel se întâmplă şi pe casa scării, şi în apartamentele vecinilor. „Dar nimeni nu ripostează. Unii pentru că oricum nu stau aici, alţii pentru că nu vor scandal”.

De mântuială

De una singură, Ileana a cerut socoteală asociaţiei, care a pasat-o rapid constructorului. „Lucrarea a fost făcută de un domn Feher, de-aici din Salonta. L-am sunat, a venit la mine în apartament, dar a zis că el nu vede nicio infiltraţie”.

Reclamanta e convinsă că bărbatul a făcut o lucrare de mântuială şi fuge de orice răspundere: „Nici nu mă mir, că nu e de meserie. Înainte să aibă firmă de construcţii, a avut un magazin de haine, iar apoi un fast-food. Probabil că a învăţat să facă hidroizolaţii pe spatele nostru”.

Când a prins uşa deschisă şi a reuşit să urce pe acoperişul blocului, femeia a văzut cu ochii ei că lucrarea pare o cârpeală: plafonul este acoperit cu o membrană de plastic, care nu a fost însă etanşeizată prin lipire la cald, cum se face în mod obişnuit, ci prinsă ici şi colo cu şuruburi. „Apa a ajuns fără probleme sub materialul ăsta”, acuză Ileana.

Expertiză fără folos

În ultimii patru ani, femeia a scris numeroase reclamaţii la Primăria Salonta, Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ITSC), Prefectură şi Poliţie. Aproape fără excepţie, toate instituţiile au trimis-o să ceară socoteală asociaţiei de proprietari. Asta fiindcă, potrivit Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, asociaţia este responsabilă de lucrările făcute în spaţiile comune.

Singura instituţie care n-a expediat-o din prima a fost ITSC Bihor, care a impus asociaţiei de proprietari să facă o expertiză tehnică a blocului, dar şi reparaţii, acolo unde se impune. „Atunci mi-am ridicat vecinii în cap, pentru că expertiza a trebuit plătită, 174 lei pe apartament”, povesteşte Ileana.

Culmea este, însă, că expertiza s-a axat pe structura de rezistenţă a blocului, fără ca cineva să verifice şi lucrările de hidroizolaţie! Aşa că documentul a scos la iveală că oamenii şi-au închis fără autorizaţii balcoanele cu geamuri termopan, dar n-a lămurit de ce coridorul şi apartamentele de la ultimul etaj sunt mucegăite şi decojite. Urmarea? Asociaţia n-a făcut nicio reparaţie pe acoperiş...

În aceste condiţii, Ileana Borbely nu ştie ce va face. „Ori mă mut, ori trăiesc aşa. Dar cine-mi cumpără apartamentul în starea asta?”.

Asociaţia, pe lângă

Salontanca mai este convinsă că, pe lângă că a lucrat prost, constructorul a prestat la negru. „Am cerut asociaţiei contractul, să văd ce lucrări trebuia să facă şi ce garanţie a oferit. Pur şi simplu, nu mi-a dat nicio hârtie”, spune Ileana.

Culmea este că atât preşedintele asociaţiei de proprietari, Joó Ludovic, cât şi constructorul, recunosc că nu există un contract. „Asociaţia n-are nicio legătură cu lucrarea, nu prin noi s-a făcut. Oamenii din scară au angajat constructorul, ei au urmărit lucrările”, zice Joó, susţinând că va da acelaşi răspuns şi Primăriei Salonta, care, săptămâna trecută, după o nouă reclamaţie a Ilenei Borbely, a cerut asociaţiei toate documentele legate de lucrare.

Oricât încearcă preşedintele să se spele pe mâini, însă, e primul care ar trebui să dea socoteală şi să repare paguba. În primul rând, pentru că asociaţia nu a stat departe de lucrări, cum pretinde el, ci a fost chiar cea care a strâns banii de la locatari. În al doilea rând, pentru că asociaţia nu trebuia să permită executarea unor lucrări fără contract, pentru care nu se pot emite pretenţii ulterioare.

Este evident, aşadar, că toată această tevatură putea fi evitată dacă asociaţia de proprietari îşi făcea treaba şi contracta legal un constructor, îi pretindea lucrări de calitate şi, implicit, avea asigurată garanţia. Dar, cum totul s-a făcut la negru, dreptatea rămâne şi ea în zona gri...


CONSTRUCTOR... VOLUNTAR
„Am lucrat după cum au fost banii”

Bărbatul care a făcut hidroizolaţia, Ştefan Feher, spune şi el franc că nu a avut un contract de lucrări. „Eu am un apartament în acelaşi bloc, la etajul 1. Practic, noi, locatarii am decis să facem lucrările în regie proprie”. Feher susţine că s-a ajuns la această variantă tocmai pentru că era cea mai ieftină, pentru un bloc cu oameni cu venituri mici. „Eu am lucrat în străinătate, acolo am învăţat tehnica izolării cu membrană PVC şi m-am oferit să fac lucrările, la costuri minime. Nu am lucrat chiar ca la carte, ci după cum au fost banii, dar nu sunt probleme”, pretinde el.

În 2015, bărbatul nici nu deţinea o firmă prin care să facă lucrările, devenind antreprenor abia un an mai târziu. Între timp, societatea lui, Salucamin, a izolat numeroase blocuri şi instituţii publice din ţară, fără să primească reclamaţii, susţine afaceristul. „Numai doamna Borbely se plânge”.

Constructorul pretinde că mucegaiul din apartamentul femeii ar fi de dinainte de lucrările de hidroizolaţie şi că, de fapt, proprietara ar fi delăsătoare. „De ce este singura de la care am reclamaţii, din tot blocul? Pentru că toţi ceilalţi îşi întreţin apartamentele. Ea nu a zugrăvit o dată în 20 de ani”, spune bărbatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3926 RON
  • 1 EUR = 4.8068 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON