URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2013, 07:41

Şcoală pericol public! Zeci de elevi învaţă într-o clădire ce stă să se prăbuşească peste ei (FOTO)

Şcoală pericol public! Zeci de elevi învaţă într-o clădire ce stă să se prăbuşească peste ei (FOTO) SUSPENDATĂ DEGEABA. Funcţionarea şcolii primare din Dumbrava a fost suspendată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor tocmai din cauza ruinării clădirii. Deşi, teoretic, nimeni n-ar trebui să-i treacă pragul, elevii continuă să înveţe tot aici, pentru că nici conducerea şcolii, nici primarul comunei n-au găsit un alt imobil mai de Doamne-ajută...
Şcoală pericol public! Zeci de elevi învaţă într-o clădire ce stă să se prăbuşească peste ei (FOTO) LA PĂMÂNT. Jumătate din tavanul unei săli a şcolii s-a prăbuşit, din fericire la o oră când elevii nu erau în clasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Geamuri sparte şi peticite de bucăţi de carton, pereţi cârpiţi cu o urmă de spoială şi o poartă răblăgită. Aşa se vede din uliţă clădirea şcolii primare din Dumbrava, comuna Holod. Vocile copiilor se aud, însă, puternic dinspre curte, semn că imobilul e folosit.

După o vizită a inspectorilor sanitari accesul în şcoală a fost interzis, dar interdicţia e respectată numai în scripte, căci, în lipsă de alte spaţii, cei 67 de şcolari n-au de ales decât să înveţe tot aici, sub ameninţarea pereţilor gata să se surpe în orice moment.

Şcoala de-un veac

Construită în urmă cu un secol, în 1913, clădirea şcolii primare din Dumbrava găzduieşte patru clase de elevi. Zi de zi, 67 de şcolari şi patru învăţători intră în clădire. "Nu ne convine, avem condiţiile pe care le vedeţi, dar ce putem face?", spun într-un glas învăţătorii, întrebaţi cum e să educe copii într-o asemenea şcoală. Pe lângă geamuri se simte cum "trage" curentul, uşile abia se mai închid, iar podeaua scârţâie sub fiecare pas. Pereţii s-au înnegrit de fumul pe care-l mai aruncă sobele din sălile de clasă, care - de vechi ce erau şi acestea - au fost suplimentate cu altele, aduse de învăţători de-acasă. Şi tot aceştia au agăţat peste tot planşe educative, ca să ascundă crăpăturile din pereţi.

Ca la multe şcoli de la sate, toaleta înseamnă de fapt o latrină în curte. În localul şcolii se găsesc doar două chiuvete, pentru ca elevii să se poată spăla pe mâini. Lângă ele e pregătit un lighean, în cazul în care apa îngheaţă în ţevile fără izolaţie. Cancelaria profesorilor, o încăpere de vreo 10 metri pătraţi, e locul în care dascălii depozitează materialele didactice la un loc cu laptele şi cornurile copiilor.

Pereţii exteriori n-au putut fi cosmetizaţi cu planşele dascălilor. Igrasia pătrunsă din plin în cărămizi a făcut ca tencuiala să cedeze, iar pe lângă uşi zac mormane de cărămizi căzute după ce au fost măcinate de umezeală. Ca şi cum pe-acolo n-ar fi trecut de ani buni ţipenie de om.

Închisă doar în acte

Pe o uşă stă scris "Accesul copiilor interzis", iar ca să se asigure că nu intră niciun elev dascălii au pus şi un lacăt. E sala în care depozitează lemnele, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, jumătate din tavan s-a prăbuşit. Din fericire, înăuntru nu se afla nimeni. Atunci şi-au dat seama învăţătorii că lucrează într-o clădire de la care se pot aştepta la ce-i mai rău.

De altfel, starea deplorabilă a clădirii i-a şi determinat pe inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică să sisteze, încă din septembrie, activitatea în respectivul imobil, aceasta fiind singura şcoală din judeţ asupra căreia s-a dispus o astfel de măsură extremă. Ca urmare, niciun elev sau dascăl n-ar trebui să intre în imobil. "Şcoala trebuie să fie închisă în actuala locaţie", spune doctorul Dorel Ţîrţ, de la DSP.

06 Anca Goga.jpgTotuşi, până acum n-a ţinut cont nimeni de interdicţie. BIHOREANUL a găsit elevii şi dascălii în aceeaşi clădire şi săptămâna trecută, pentru că autorităţile nu au găsit nicio soluţie pentru a-i muta. "Am încercat să relocăm elevii, dar n-am avut unde. La şcoala din Holod nu-i putem aduce, pentru că avem un singur microbuz şcolar pentru toată comuna şi nu ne-ajunge timpul ca să-i transportăm pe toţi", spune Anca Goga (foto), directoarea şcolii din Holod.

De unul singur

06 Ioan Horga.jpgPrimarul comunei, Ioan Horga (foto), recunoaşte că n-ar trebui să lase copiii în şcoală, dar susţine la rându-i că nu are alternativă. "De cel puţin 15 ani nu s-a renovat nimic în şcoala asta. Eu aşa am "moştenit-o" şi am încercat să rezolv problema", zice edilul ales vara trecută.

Horga susţine că a cerut bani autorităţilor judeţene, pentru a amenaja o nouă şcoală. Clădirea e oricum în proprietatea parohiei greco-catolice din sat, astfel că primăria nu poate interveni de capul ei cu lucrări de reabilitare. Şi chiar dacă biserica şi-ar da acordul, renovarea din temelii ar costa, probabil, mai mult decât ridicarea alteia noi. "Am trimis notificări la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Inspectoratul Şcolar, la Ministerul Educaţiei... Dar toată lumea preferă să ascundem gunoiul sub preş", spune Horga.

Primarul a crezut că suspendarea activităţii în imobilul dărăpănat va mişca lucrurile, dar n-a fost aşa. "Culmea e că pe toţi şefii de instituţii judeţene îi cunosc. Dar nu m-ajută nimeni", se plânge edilul, membru PSD.

Soluţie provizorie

Proprietara clădirii, parohia greco-catolică, ar vrea să ajute şcoala, dar suferă de aceeaşi boală: lipsa banilor. "Am vrea ca şcoala să funcţioneze în aceeaşi clădire, şi primăria e liberă să o reabiliteze", spune părintele Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice. Din ce fonduri, însă, nimeni nu ştie.

În următoarele săptămâni, elevii au totuşi o şansă să scape din clădirea părăginită. Primarul Ioan Horga a încheiat vinerea trecută un acord cu o fundaţie din zonă, Asociaţia Creştină Shubanah, care până la finele anului şcolar îşi va pune sediul - o casă cu două camere - la dispoziţia şcolii. "Elevii vor învăţa în două schimburi, dar măcar vor fi în siguranţă", spune Horga.

Ce se va întâmpla după ce va expira înţelegerea cu fundaţia, deocamdată nu ştie nimeni. Poate şi pentru că elevii ar putea ajunge din nou în şcoala care se surpă. Dacă până atunci o mai fi în picioare...


MAI BINE, DAR TOT RĂU
Pericol în şcolile rurale

Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, din 142 de unităţi de învăţământ din mediul rural controlate de inspectori în vara anului trecut, jumătate n-au primit aviz de funcţionare, fie pentru că nu au apă potabilă curentă, fie pentru că grupurile sanitare nu îndeplinesc normele de igienă. Totuşi, nicăieri situaţia nu e atât de gravă precum la Dumbrava, motiv pentru care activitatea şcolii de aici a şi fost suspendată.

Inspectorii susţin că în acest an şcolar starea unităţilor de învăţământ din judeţ e, totuşi, mai bună decât în anii precedenţi, când 70% din şcolile de la sate n-au primit avizul de funcţionare. Lipsa unui asemenea document nu opreşte activitatea unei şcoli, ci doar obligă primăriile să ia măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care învaţă elevii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
2
HORGA cel mai tare!
Postat 23 Februarie 2013, 19:50 de 1
PRIMARUL HORGA
Lasa-ti ca a venit primarul HORGA care mu stie sa articuleze doua vorbe sa aiba si esenta si o sa faca el mai mult in acest mandat!! ,iar ceilalti de la primaria Holod care a intocmit carduri false in numele tiganilor si au sustras banii nu le-a facut nimic politia din ORADEA,CHIAR MAI MULT au promovat in functie si le-a crescut salariile.Faceti toti la fel si nu se intimpla nimic.Asa-i d-le pol de la invest.fraudelor ca nu li s-a aplicat legea?de ce??
Postat 22 Februarie 2013, 18:57 de VICTORIA
scoala
Atentie Popa Cornel, ai promis marea cu sare, acum tine-te de promisiuni, repara scolile ,drumurile judetului,nu sta degeaba, spune -i lui Bodea sa ceara bani de la Guvern si puneti-va pe treabaIIIIIIIIIIIIIII
Postat 22 Februarie 2013, 17:17 de sluga
Invatatii
Aceiasi "invatati" s-au ingrijit,probabil,de edificiul care se vede-n planul secund al fotografiei.Vede-se ca unele invataturi au fost interpretate anapoda...Memento: In 1831 pictorul Marin Teodosie a prezentat o situatie de lucrari preotului Ioanichie, 1)Am corectat creasta cocosului lui Sf.Petru,i-am indreptat si coada.;2)Lotrului din dreapta i-am pus un alt deget si l-am legat mai serios pe cruce.;3)Aripile Arhanghelului Gavril le-am desfacut mai tare,...6)Am inrosit focul Iadului,lui Lucifer i-am pus coada,apoi i-am ascutit unghiile...S.a.m.d.,pana la punctul 14....Dupa rascoala lui Tudor Vladimirescu!
Postat 22 Februarie 2013, 14:34 de gyorgy tozser
xx
Ce sa mai zicem ? Bani au fost pentru ridicarea unei sali de sport, care nu se stie ce rol are. Asta nu vede nimeni? Pozele din galeria de imagini reflecta interesul pentru bietii elevi : intr-o sala de clasa este o soba de incalzit dar si acccesul caldurii spre elevi este stopat de catedra d-nei invatatoare, ( d-na isi protejaja sanatatea ei si nu pe a copiilor). Or poate a fost o alta stratejie de amenajare a salii de curs.
Postat 22 Februarie 2013, 11:49 de x
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON