URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2019, 11:15

Piaţă în mizerie: Cerşetorii care îşi fac veacul în Piaţa Bucureşti din Oradea îi dezgustă pe localnici şi turişti deopotrivă (FOTO)

Piaţă în mizerie: Cerşetorii care îşi fac veacul în Piaţa Bucureşti din Oradea îi dezgustă pe localnici şi turişti deopotrivă (FOTO) AMENDAŢI DEGEABA. Poliţiştii locali împart amenzi printre romii care îşi fac veacul în Piaţa Bucureşti, dar cam în zadar: aceştia nu le plătesc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare vară, Piaţa Bucureşti, din faţa Gării Centrale, devine un loc de evitat. Zeci de cerşetori veniţi din satele judeţului umplu zona de gunoaie, inclusiv fecale, iar autorităţile par depăşite. Poliţişti locali împart amenzi care nu vor fi achitate niciodată, oamenii merg seara în satele de baştină, dar revin în ziua următoare.

Strigăt de ajutor

Locul prin care intră în oraş turiştii care ajung cu trenul la Oradea, Piaţa Bucureşti, este probabil cea mai murdară zonă a oraşului. Zilnic îşi fac veacul aici numeroşi indivizi de etnie romă, care vin la cerşit din sate. În aşteptarea trenurilor care să-i ducă înapoi acasă, lenevesc pe băncile din piaţă, împrăştiind în jur o duhoare greu de suportat.

În plus, aruncă pe jos felurite mizerii, de la PET-uri de bere la ambalaje, ba chiar îşi fac nevoile pe unde apucă: în pasajul subteran care face legătura între Gară şi Piaţă, pe spaţiile verzi sau direct pe trotuare, în jurul blocurilor!

Situaţia i-a determinat pe orădenii care locuiesc în preajmă să iniţieze o petiţie online prin care cer salubrizarea zonei şi, mai ales, identificarea unei soluţii pentru păstrarea curăţeniei. În doar o săptămână, petiţia a adunat aproape 600 de semnături.

WC de test

Viceprimarul Florin Birta dă asigurări că problema este în atenţia municipalităţii. "Am discutat cu directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, şi i-am cerut să redeschidă toaleta publică din pasajul subteran. Zona este infectă, într-adevăr, dar nici nu există un loc unde oamenii să meargă. Îşi fac nevoile pe unde apucă, chiar şi în maşina Poliţiei Locale, cum s-a întâmplat o dată, când agenţii au ridicat nişte cetăţeni", spune edilul.

Birta promite că Poliţia Locală va patrula şi mai des în zonă, dar spune că oamenii nu pot fi sancţionaţi dacă pur şi simplu doar stau acolo. "Amenzi pentru că fac mizerie s-au dat şi se vor da în continuare, dar adevărul e că rămân neplătite", zice el.

Viceprimarul spune că a încercat şi o colaborare cu primarii localităţilor din care vin aceşti oameni, dar edilii comunali n-au niciun interes să-i ţină acasă. Cât timp pierd vremea în Oradea, nu le dau lor bătaie de cap...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Politia (incapabila) locala
Unicul rol al politiei locale este de a da amenzi pentru contraventii minore (in special pentru parcari) si mai putin sa faca fata unor infractori. Rusunica..
Postat 02 August 2019, 19:27 de oradeanbihor
unde este politia locala si protectia copilului?
o toaleta publica nu va rezolva situatia! trebuie vazut de ce ajung oamenii astia sa urce in tren fara bilet, din ce statii pornesc, sa intervina cu politia locala acolo. se cheama vagabondaj, nu sedere nevinovata in gara! si daaa, trebuie urgent gasita o solutie pt acestia, pt ca de multe ori vin cu copiii dupa ei. sa tii in soare 10 ore/zi puradeii nu cred ca e cel mai inteligent lucru de facut, deci poate cei de la protectia copilului se autosesizeaza!
Postat 01 August 2019, 13:39 de roger
Guvernul
Ăștia sunt o forță de muncă tânără. Reprezentanți ai guvernului, ar trebui să-i ia de pe străzi, să-i deratizeze, și să le de-a un loc de muncă. E inadmisibil că acești tineri să-și irosească viața.
Postat 01 August 2019, 12:02 de Sandu1206
Eutanasiati
Aceasta specie/rasa de bipezi trebuie eutanasiata
Postat 01 August 2019, 11:50 de Dan1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON