URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 10:52

Super-mama: Are 46 de ani și doi copii, dar are corpul unei domnişoare. Care este secretul? (FOTO)

Super-mama: Are 46 de ani și doi copii, dar are corpul unei domnişoare. Care este secretul? (FOTO) ÎN MIŞCARE. Daniela Baciu petrece 40 de minute pe banda de alergat, iar după-amiaza încă o oră şi jumătate la aparate. "Alţii stau la televizor, pe calculator sau tabletă. Eu prefer să-mi petrec timpul liber făcând sport"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă de 46 ani, mamă a doi copii, a ocupat primul loc la etapa zonală a Campionatului Naţional de Culturism şi Fitness şi va merge în faza naţională a competiţiei, şi a fost inclusă în lotul naţional pentru Campionatul balcanic.

Care este secretul unui corp ca la 20 ani? Disciplină, determinare şi sport, a explicat BIHOREANULUI Daniela Baciu, pentru care o felie de prăjitură este un festin pe care şi-l permite foarte rar, chit că îşi răsfaţă copiii cu dulciuri, ca orice mămică, săptămânal...

Sportul ca pasiune

Daniela a făcut sport din copilărie. A fost o pasiune, la fel ca şi muzica, spune orădeanca, absolventă a cursurilor de canto şi muzică uşoară la Şcoala Populară de Arte Francisc Hubic şi prezentă la numeroase spectacole ca interpretă.

Totuşi, dragostea mai mare a fost sportul, pe care îl practică, sub diferite forme, încă de la 3 ani. A început cu gimnastica, apoi a continuat cu atletismul, până la terminarea liceului, cu gândul că va urma Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. A schimbat direcţia în clasa a XII-a, când a cochetat cu Medicina şi, în final, s-a înscris la Colegiul Sanitar. "Asta am şi făcut ulterior. Am lucrat asistentă la Neurochirurgie, la Spitalul Judeţean, apoi o perioadă şi la Spitalul CFR", spune Daniela.

Două meniuri

Între timp a continuat să facă mişcare, dar numai pentru întreţinere. "Apoi au venit copiii şi, recunosc, n-a fost uşor", spune ea, referindu-se la faptul că în timpul sarcinilor şi câteva luni după, născând prin cezariană, n-a făcut deloc sport.

În plus, a fost obligată să gătească în două feluri, căci meniul ei, bazat pe carne slabă de pui, salate şi legume, diferă de cel al familiei. "Copiii au un meniu normal, le fac inclusiv prăjituri în weekend, şi e foarte greu doar să miroşi şi să nu te poţi atinge de nimic", recunoaşte Daniela.

Familia o susţine, ba chiar e mândră de ea. "Şi ei fac sport. Întotdeauna m-am străduit să le insuflu această dorinţă de a face mişcare, nu doar acum, ci şi mai târziu, când vor fi adulţi, pentru că sportul înseamnă, de fapt, sănătate".

Nişte murături...

De pe la 40 ani Daniela a cochetat cu ideea de a participa la concursuri de fitness, motiv pentru care a început să se pregătească. O vreme a oprit-o o problemă medicală. "Am căzut pe scări cu borcanele de murături. Le duceam în beci şi am alunecat. În loc să am grijă de mine, am avut de borcane...". De pe urma căzăturii s-a ales cu un traumatism la coloană care a ţinut-o departe de sport peste doi ani. "Am făcut atunci gimnastică medicală, yoga, pilates, mai mult acasă. Am învăţat cum să fac mişcările astfel încât să nu îmi dăuneze coloanei".

Apoi, de prin 2015, s-a întors în sala de sport. Întâi pentru întreţinere, dar de anul trecut, de când a decis să-şi încerce norocul la un concurs, mai intens. Are câte două antrenamente pe zi, 5-6 zile pe săptămână, nu a "chiulit" niciodată şi nici n-a simţit nevoia. Dimineaţa începe cu un program de alergare de 40 minute, iar după-amiaza revine la sală, la aparate, unde exersează după un program special, pe grupe musculare, încă cel puţin o oră şi jumătate.

Competiţia "muşchilor"

Rezultatele se văd cu ochiul liber. Mămicile elevilor din clasele copiilor ei au crezut că glumeşte când le-a spus că are 46 de ani, la fel cum nu au crezut-o nici membrii juriului la Campionatul Naţional de Culturism şi Fitness la care a participat în urmă cu două săptămâni, clasându-se pe primul loc în etapa zonală.

"M-am simţit foarte bine pe podium. Am fost mândră de forma la care am ajuns. Competitoarele mele toate au fost cu 10-15 ani mai tinere", spune Daniela, care zilele trecute a şi fost convocată la Bucureşti, la Federaţia naţională. Scopul? Includerea sa în lotul naţional, pentru Campionatul Balcanic şi European!

La îndemâna oricui

Orădeanca susţine că vârsta nu e un obstacol în calea unui corp perfect. "Începutul este greu, recunosc, dar dacă îţi faci un program şi ştii că de la ora X trebuie să faci mişcare, parcă e mai simplu. E bine oricât, chiar şi 15-20 minute, căci sportul trebuie adaptat vârstei şi potenţialului fiecăruia. Mersul pe jos, de pildă, este mişcare la îndemâna oricui şi poate fi practicat la orice vârstă. Nu trebuie neapărat alergare, pentru că de la o vârstă articulaţiile sunt suprasolicitate chiar şi la alergarea pe bandă. Dar mersul pe bandă în ritm mai alert ajută foarte mult", recomandă ea.

Ce sfaturi le dă altora? Nu are nici diete şi nici secrete care fac minuni, dar există câteva reguli general valabile. Fructele, de pildă, se consumă zilnic, dar ca masă separată, nu la desert, mesele trebuie să fie regulate, cam la trei ore, mai bogate dimineaţa, iar între ele să nu ronţăim biscuiţi şi sărăţele. După cum se vede, la ea a funcţionat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sirop
asta am intalnit-o deseori prin cluburile de swing din Oradea , Arad , Timisoara unde barbtso George o dadea la schimb sau se uita cum ii reguleaza altii nevasta . Niste panarame basite
Postat 05 Noiembrie 2020, 17:28 de Eftimie
todo
E bună TANTI
Postat 02 Aprilie 2019, 00:26 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON