URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
23 Octombrie 2019, 08:03

Jocuri de război: Militărie și relaxare între tancuri, tunuri, aquapark şi tiroliene, la Arsenal Park Transilvania, la numai câteva ore de Oradea (FOTO / VIDEO)

Jocuri de război: Militărie și relaxare între tancuri, tunuri, aquapark şi tiroliene, la Arsenal Park Transilvania, la numai câteva ore de Oradea (FOTO / VIDEO) SUB ARME. Echipa BIHOREANUL a testat facilitățile Arsenal Park, în urmă cu o săptămână, într-o aventură cazonă punctată de bătălii cu arme airsoft, trasee prin copaci și coborâri cu tiroliana alternată cu momente de relaxare în parcul acvatic sau la focul de tabără din Satul Dacic
Jocuri de război: Militărie și relaxare între tancuri, tunuri, aquapark şi tiroliene, la Arsenal Park Transilvania, la numai câteva ore de Oradea (FOTO / VIDEO) LA INSTRUCȚIE. Baza militară de vacanță oferă vizitatorilor cele mai diverse posibilități de distracție, de la trageri cu arme de foc sau airsoft, până la trasee prin copaci și instrucție de front
Jocuri de război: Militărie și relaxare între tancuri, tunuri, aquapark şi tiroliene, la Arsenal Park Transilvania, la numai câteva ore de Oradea (FOTO / VIDEO) U.M. ARSENAL. Amplasat într-o fostă unitate militară la intrarea în Orăștie, Arsenal Park îşi provoacă vizitatorii să se relaxeze, în propriul aquapark, dar și cu senzații tari prin coborâre liberă sau cu tiroliana din fostul turn de apă înalt de 45 metri. Lung de 600 metri, este unul dintre cele mai mari trasee din țară

Situat la doar câteva ore de Oradea, Arsenal Park Transilvania din Orăștie pune la bătaie 110 hectare de distracție „cazonă” pe amplasamentul unei foste baze militare secrete. Manageriat de un bihorean, cel mai mare parc tematic militar din Europa de Sud-Est, cu peste 150 de piese de tehnică, de la tancuri la avioane, oferă aventuri pentru întreaga familie, de la trasee prin copaci, jocuri de airsoft sau paintball, până la aquapark, tir cu arme de foc, salturi de la înălţime şi coborâri pe tiroliană cu 45 km/h.

Când calci pe platforma din vârful turnului de apă, inevitabil genunchii se înmoaie. La 45 metri înălțime, instructorul vorbește tare și răspicat, să se audă peste vânt. Pare serios. „E important să ajungeți la sosire cu fața, pentru că altfel vă puteți răni”, încheie el grav. Dai din cap și te lași în ham, atent să nu îți freci capul de coarda metalică de deasupra și picioarele de capătul platformei de dedesubt.

Pornirea lină se transformă îndată în coborâre accelerată. Coarda vâjâie, în vreme ce capătul cursei se apropie vertiginos. Picioarele numai nu vor să stea spre înainte. „Ce zicea instructorul de oprire?”, îți fulgeră prin minte, puţin cam târziu. Coborârea cu tiroliana din Arsenal Park Orăștie este o experiență unică. Pe care o vei retrăi de câte ori o vei povesti prietenilor...

Baza Arsenal Park

Parcul de aventuri se află la circa 4 ore de mers cu mașina de Oradea, imediat după coborârea de pe autostrada A1, la intrarea în Orăștie dinspre Deva. Un tanc tras la șosea delimitează zona din care începe aventura. Drumul spre „unitate” e marcat cu mașini de luptă scoase din uz, culminând cu un avion înfipt într-un TAB, închipuind parcă o luptă între un prădător aerian și unul terestru. Surprizele încep dincolo de poarta păzită de o mitralieră antiaeriană și un portar cu caschetă care salută militărește.

Rod al unei investiții de 25 milioane euro, Arsenal Park este cel mai mare muzeu de tehnică militară din sud-estul Europei și cel mai mare parc tematic din România. Construit pe amplasamentul unei foste unități militare secrete, unde în comunism funcționa o fabrică de muniție păzită cu un soldat la trei muncitori, complexul timişorenilor Marian și Emil Cristescu adăpostește peste 150 de exponate, de la avioane, camioane, locomotive și lansatoare de rachete, până la TAB-uri, tunuri și tancuri.

Cu excepția submarinelor și a bombelor atomice, aproape nu există armă importantă a fostului Tratat de la Varșovia care să lipsească din colecție. Astfel, dacă la intrarea pe aleea principală pare că tocmai a aterizat un elicopter Kamov Ka 26 ca să ridice infanteriști răniți din munţii Afganistanului, în celălalt capăt al drumului, între terenul de mini-golf și patinoar, un tanc T-34 își încoardă mușchii ca la bătălia de la Kursk.

Cazarma de vacanță

Parcul de aventură din Orăștie a coborât milităria din pod. Complexul de trei stele este mai mult decât un muzeu în aer liber, având o capacitate de 280 locuri de cazare, cu diferite grade de confort, de la camerele „soldat” și „ofițer” la apartamente de tip „colonel” sau vile „general”. Amatorii de senzații speciale pot dormi chiar şi într-un TAB înfipt până la jumătate în peretele unui dormitor și transformat într-un pat cu vedere la aparatele de ochire sau chiar într-un buncăr.

Dormitoarele simple și curate par aliniate din riglă, iar vilele ofițerești camuflate sub copaci sunt protejate de dâmburi de pământ. Atmosfera cazonă e întregită de clădirea Comandamentului, adică recepția de unde se împart ordinele de împrăștiere pe camere, și cea a Popotei, cu pereții plini de arme și caschete, unde recruții îşi potolesc foamea după o zi de instrucție. Totul e gândit în detaliu, iar meniul cuprinde de la nelipsita fasole, care a ostoit foamea atâtor generații de cătane, până la delicatese precum cozonacii ori crema de zahăr ars.

Cine mai găsește energie după o zi de instrucție poate petrece, cu muzică și fripturi, la un foc de tabără în Satul Dacic cu căsuțe de lemn amintind de vecinătatea capitalei dacice Sarmizegetusa Regia, aflată la nici 40 kilometri distanță.

„O oază de distracție”

Înființat în 2009 ca un complex turistic cu tematică militară, Arsenal Park oferă posibilități de distracție și relaxare nu doar pasionaților de aventură și firmelor care doresc să facă team-building, ci și familiilor şi copiilor în vacanță. „Oamenii ar trebui să vadă Arsenal Park ca pe o oază de distracție. Aici nu ești inginer, IT-st sau antreprenor, ci un om care împărtășește o experiență unică alături de cei apropiați”, spune directorul Sebastian Antal (foto).

Salontan de origine, care a deprins industria ospitalității în Dubai, Sebi a preluat conducerea complexului în urmă cu trei ani. Astăzi, „unitatea” oferă amatorilor de adrenalină jocuri de război, dar şi modalități de petrecere a timpului liber în familie, și are propriul aquapark, cu bazine, jacuzzi și saună. „Din păcate, românii au uitat să se distreze. Îi văd relaxați abia după câteva zile de ședere la noi”, zice directorul.

Oricum, dacă în urmă cu câțiva ani majoritatea vizitatorilor erau corporatiști aduși de firme, în prezent peste 70% dintre clienți sunt familii cu copii. În sezon, aquaparkul Arsenal primește până la 2.000 vizitatori pe zi și 400 în parcul de aventură, atingând în total undeva la 150.000 clienți pe an. Iar numărul este în creștere...

În compania eroilor

Unitatea din pădure pregătește „trupe speciale” de toate vârstele. După 10 ani în Legiunea Străină, colonelul Jack (foto), cum este numit instructorul de pregătire militară, se impune ca un lider natural în fața copiilor veniți în tabără sau în cadrul acțiunilor „Şcoala altfel”. Generația Y, pe care toți specialiștii o consideră dificilă, este aici cât se poate de disciplinată. „Dă-le răspundere copiilor și vor fi mândri să se achite de sarcini. Fiecare pluton are un șef care își verifică oamenii și fiecare cameră are un responsabil cu apa și curentul”, zice bărbatul îmbrăcat în uniformă mozaic.

În funcție de programul ales, micuții fac instrucție militară, joacă fotbal, mini-golf, fac patinaj, trag cu arcul, se dau cu bicicletele, se joacă într-un parc special amenajat pentru ei ori se aventurează pe unul din cele 6 trasee din copaci, cu diferite niveluri de dificultate, la înălțimi de 3, 6 și chiar 27 metri. Sigur, ultimul traseu le dă bătăi de cap inclusiv adulților, iar unii bărbați în toată firea, altminteri obișnuiți să fie la înălțime, au chemat instructorii să-i coboare în coardă pentru că au făcut atac de panică. „Se mai întâmplă”, zice împăciuitor Jack.

Foc cu foc

Traseele prin copaci sunt doar începutul. Amatorii de senzații tari pot trage cu arme de foc, de la pistolul Glock la automatul Kalashnikov, pot călători cu șenilata, pot escalada un turn de apă până la 30 metri, se pot arunca de pe platforma PowerFan Jumps pentru a savura 20 metri de cădere liberă, urmați de încă 10 metri de frânare ușoară, ori pot încerca coborâri cu tiroliana în care ating viteze de 45 km/h pornind de la 45 metri înălțime.

Gălăgioșii care încearcă să se dea mari sunt temperați discret de instructori experimentați. „Tot al treilea mă întreabă dacă am prins bine hamul. Dacă e genul gălăgios, îi zâmbesc și spun: «Nu știu, sunt în prima zi aici»”, povesteşte Robert Iacob, coordonatorul de activităţi. Vizitatorii gustă gluma și se liniștesc.

La cererea amatorilor, „unitatea” poate organiza jocuri de paintball sau airsoft, în care adversarii se „măcelăresc” cu bile de vopsea sau din plastic alergând prin pădure sau prin labirinturile unor hale părăsite. Bilele sunt mai rapide şi mai puţin dureroase, dar cele de paintball au avantajul că lasă urme de vopsea și jucătorul poate ascunde mai greu că a fost rănit. În spatele măștii de protecție vizibilitatea scade brusc, tensiunea crește exponențial, iar respirația accelerează, ca la război. În fond, ăsta e și scopul: să trăiești „periculos” în deplină siguranță...


MERGI ORI CRAPĂ!
Inimă neînfricată

Dincolo de tancuri, avioane și arme, Arsenal Park Orăștie vinde de fapt întâmplări, senzații și amintiri. Vrei să știi din ce material ești făcut? Sari din turnul PowerFan Jumps! Vrei să îți cunoști rezistența fizică? Intră la instrucție! Vrei să te distrezi alături de copii? Urmează-i pe podurile de funii din Aventura Park, alătură-te lor la probele de Treasure Hunt sau pur și simplu ia-i la o tură pe biciclete sau pe tobogane în aquapark. Rețeta e simplă și eficientă.

„Noi ne creăm realitatea prin simțuri care au misiunea să ne mențină integritatea fiziologică. Chiar dacă știu că sunt asigurat în coardă la înălțime sau că bila de airsoft nu are cum mă răni, simțurile îmi transmit tot timpul că există riscul accidentării. Acest risc este creator de adrenalină, o încărcare cu tensiune și energie care mă ajută să înfrunt momentul”, explică psihologul Florin Geamănu, unul dintre specialiştii care ţin cursuri la Arsenal Park.

Potrivit acestuia, descărcarea de adrenalină e cu atât mai intensă cu cât pericolul pare mai mare sau, prin empatie, cu cât situația este împărtășită cu mai mulți parteneri, fiind urmată de un val de endorfine ce creează senzația de bine.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON