URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2019, 12:46

Orășelul Speranței: Mihai Neşu ne cere ajutorul pentru a clădi în Bihor un complex de recuperare a copiilor bolnavi (FOTO / VIDEO)

Orășelul Speranței: Mihai Neşu ne cere ajutorul pentru a clădi în Bihor un complex de recuperare a copiilor bolnavi (FOTO / VIDEO) PROIECTAT DE NEŞU. Complexul de recuperare a fost desenat în 3D chiar de fostul sportiv Mihai Neşu (foto) într-un program pe calculator accesibil lui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de 8 ani de la cumplitul accident petrecut la un antrenament al FC Utrecht, care i-a schimbat radical viața ţintuindu-l într-un scaun cu rotile, fostul fotbalist orădean Mihai Neșu a lansat campania „Cred în minuni”.

Mihăiţă vrea ca în doi ani să deschidă primul complex de recuperare medicală caritabil din România, un „orășel al speranței” pentru sute de familii cu copii care trăiesc imobilizaţi, ca el, sau care suferă de diferite boli neurologice. Acolo, micuții vor face terapie în apă, cu animale şi cu plante, iar părinții se vor putea caza alături de ei în schimbul unor contribuţii reduse. 

Un vis mai vechi

Construirea unui astfel de centru nu e o idee nouă, ba dimpotrivă. „Am avut-o de foarte mult timp. Ne doream un loc al nostru, căci aici, unde facem terapiile de peste 4 ani, suntem chiriași”, spune fostul sportiv. Actualul sediu al Fundației Mihai Neșu, din Cantemir, are mai multe lipsuri. Asigură zilnic terapia pentru 70 de copii, însă doar 8 pot fi îngrijiţi în acelaşi timp, pentru că spațiul e mic şi, fiind amenajat la parterul unui bloc, nici vorbă de vreun bazin ori de animale pentru terapii neconvenţionale.

Iulia Băcăran, Fundaţia Mihai NeşuIulia Băcăran (foto), directorul Fundaţiei, a încheiat parteneriate cu un hotel și un centru de echitație din apropierea orașului pentru a le oferi copiilor hidroterapie și terapia cu animale. „Problema noastră cea mai mare este că centrul e acreditat pentru a asigura terapii doar pentru copiii până în 14 ani, după care îi pierdem, pentru că trebuie duși la școli profesionale, unde nu toţi profesorii se știu ocupa de ei. Noul complex le va asigura terapiile până la 18 ani, când vor putea fi chiar angajați”, explică Iulia.

Fundația a găsit un teren de 2 hectare în Cihei pe care speră să îl achiziționeze în cel mai scurt timp, din donaţii.

Îngrijiri complete

Aşa cum e dorit de Neşu, complexul de recuperare caritabil Sfântul Nectarie, unde vor putea fi îngrijiţi 300 de copii, va fi dotat cu săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (un costum de benzi elastice care ţine corpul pacientului într-o poziție cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie, psihopedagogie, logopedie, terapie horticolă și terapie cu animale.

Centrul va avea și săli de așteptare, locuri de joacă adaptate și o clădire pentru cazarea familiilor venite din alte zone. Un loc special va fi grădina senzorială cu plante aromatice, care îi va ajuta pe copii să se „conecteze” cu natura, locuri de relaxare din lemn și zone cu luciu de apă. „Sper că va fi cel mai modern din țară. Va fi un loc de recreere atât pentru copii, cât și pentru părinți, care la rândul lor au nevoie de o terapie pentru suflet”, explică Mihăiță.

Terapie cu animale

Transparent

În Cihei, îl completează Iulia Băcăran, tinerii nu vor beneficia doar de terapii, ci și de activități unde vor învăța să cultive plante şi să gătească. „Ne dorim ca după ce împlinesc 18 ani să îi și angajăm fie ca fermieri, îngrijitori de animale, sau chiar în bucătărie, la restaurantul pe care îl vom construi acolo”, explică directoarea Fundaţiei. Viitorul centru le va permite părinţilor copiilor cu afecţiuni neurologice trataţi la Cihei să stea alături de ei, achitând doar 30% din costurile de cazare, aşa cum se întâmplă şi acum la sediul din Cantemir.

Centrul va fi accesibil și bihorenilor care vor putea folosi piscina, să ia la lecții de echitație ori să ia masa la restaurant. „Locuitorii din zonă vor putea vedea cu ochii lor ce se întâmplă la centru și cum îi ajutăm pe copii, totul va fi transparent”, spune Iulia. „Sunt mult mai fericit acum decât înainte de accident, pentru că acum lupt pentru acești copii”, se bucură, de pe acum, Mihăiţă.

Poţi să ajuţi

Fostul fotbalist își doreşte ca în 2021 centrul de recuperare să fie deschis pentru prima serie de copii. Pentru ca visul să devină realitate, e nevoie însă de 3 milioane euro, iar ca să strângă această sumă, Fundaţia a inițiat o campanie de colectare prin SMS denumită „Cred în minuni”.

Orice român care locuiește în țară și dorește să ajute poate s-o facă trimițând un SMS la 8844 cu textul „CRED”, virând astfel 2 euro lunar. „Cine vrea să oprească virarea în fiecare lună poată să trimită la același număr textul «CRED STOP»”, explică Iulia. „Am inițiat campania pe 1 decembrie și de atunci am primit peste 9.000 de mesaje. Dacă reușim să strângem 180.000 de mesaje, în 10 luni vom strânge banii necesari”, socoteşte Mihai. În ce priveşte firmele, indiferent de mărimea lor, acestea pot contribui la crearea centrului donând 20% din impozitul pe profit, iar cei din străinătate pot face donaţii online, pe site-ul Fundației.

Ar fi frumos să reuşească, aşa încât, la fel ca Mihăiţă Neşu, cât mai mulţi copii să înveţe să se bucure de viaţă şi, de ce nu, chiar să se vindece...

Vezi cum va arăta Complexul Sfântul Nectarie:

Vezi cum arată actualul sediu:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON