A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/18 oua.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Ferma cu oua de aur: Cea mai moderna ferma avicola bihoreana e atat...
URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
17 Noiembrie 2012, 10:36

Ferma cu ouă de aur: Cea mai modernă fermă avicolă bihoreană e atât de computerizată încât un singur muncitor îngrijeşte 34.000 de găini (FOTO)

Ferma cu ouă de aur: Cea mai modernă fermă avicolă bihoreană e atât de computerizată încât un singur muncitor îngrijeşte 34.000 de găini (FOTO) OUĂ DIN BIHOR. Deşi pare imposibil, niciun angajat al fermei din Cauaceu, de la muncitorul de la bandă până la şoferul care face distribuţia, nu e nevoit să atingă nici măcar o coajă de ou. "Totul este automatizat. Un sortator automat alege ouăle pe patru categorii de greutate şi le ambalează câte 10 sau 30 de bucăţi. Tot ce trebuie să facă muncitorii este să aleagă de pe bandă rebuturile şi ouăle ciobite", spune managerul Francisc Simon
Ferma cu ouă de aur: Cea mai modernă fermă avicolă bihoreană e atât de computerizată încât un singur muncitor îngrijeşte 34.000 de găini (FOTO) CONTROLAT. Găinile ouătoare sunt ţinute în ferma din Cauaceu într-un mediu controlat de calculator, la care are acces un singur angajat. În spatele geamului de sticlă, benzile transportoare duc ouăle de la cuibare la zona de sortare, unde câteva femei în halate albe supraveghează ambalarea lor în cofraje
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un singur angajat are grijă de 34.000 de găini. Cu numai doi angajaţi care au dreptul să intre în cele două hale de păsări, ferma de la Cauaceu produce zilnic peste 60.000 de ouă. Model de eficienţă, firma Simonzid lucrează, în total, cu doar 12 angajaţi.

"N-o să creadă nimeni, dar cel mai mult este de lucru cu hârtiile. Pentru fiecare lot de ouă se ţin separat nu mai puţin de 39 de registre", spune Francisc Şimon, patronul uneia dintre cele mai performante ferme de găini ouătoare din ţară.

După afaceri...

18 Francisc Simon.jpgÎnainte să investească în sectorul avicol, Francisc Şimon (foto) a făcut de toate. Pe vremea comunismului a fugit în Ungaria, unde a început ca muncitor pentru ca în final să urmeze cursuri de management. "Acolo, dacă munceai, puteai câştiga şi de trei ori salariul lunar, nu ca la noi", povesteşte bărbatul ajuns acum la 50 de ani.

După 1990 s-a întors acasă, în Biharia, şi cu banii câştigaţi a intrat în afaceri. "Cursurile de management mi-au prins bine. Întâi am făcut import-export, dar nu cu portbagajul, ca toată lumea, ci cu vagoanele", spune Feri, cum îi zic prietenii. În 1993 şi-a deschis prima brutărie lângă Biserica cu Lună, iar apoi a cumpărat încă una lângă stadionul FC Bihor. Acolo a şi făcut prima investiţie imobiliară, ridicând împreună cu un asociat Hotelul Eden, astăzi Toscana, din strada Ioan Cantacuzino. "Am lucrat pe şantier cot la cot cu muncitorii", zice bărbatul, care nu se fereşte de muncă.

Experienţa i-a prins bine. Când totul a fost gata, şi-a vândut partea sa din afacere şi a reinvestit în imobiliare. A construit cartierul Forvila din Paleu, a vândut cele 56 de case, iar după izbucnirea crizei imobiliare s-a reorientat încă o dată...

Găina mecanică

În prezent, firma Simonzid, botezată aşa pentru că fusese înfiinţată pentru construcţii, deţine la Cauaceu una din cele mai performante ferme avicole din ţară. Ridicată vara trecută de la zero, ferma a costat peste 2,1 milioane de euro. 800.000 de euro i-a obţinut din fonduri europene, diferenţa fiind acoperită din credite şi cu fonduri proprii. "Am girat inclusiv cu fotoliile din birou", glumeşte Feri. Dar a meritat.

În ferma de la Cauceu care produce "Ouă din Bihor" totul este automatizat. "Calculatorul reglează umiditatea, concentraţia de oxigen, de amoniac şi tot ce ţine de atmosfera din halele de păsări. Dacă trebuie, deschide aerisirea, porneşte ventilatoarele, face tot", explică bărbatul.

Găinile primesc apă cu pipeta şi sunt alimentate automat la orele 7, 11, 14 şi 17, cu hrană în care concentraţia de nutrienţi e calculată la miligram. Spre deosebire de vechile "avicole", ferma de la Cauaceu nu miroase deloc, pentru că până şi dejecţiile sunt evacuate automat, uscate în suflante uriaşe şi depozitate în spaţii acoperite. În plus, toate deşeurile, de la pene la ouă sparte, sunt arse într-un incinerator.

Sub pază strictă

Fiecare din cele două hale ale fermei adăposteşte câte 34.000 de găini ouătoare din rasa belgiană Isa Brown. Nu foarte mari, dar cu o productivitate de 300 de ouă pe an fiecare. "Numai găinile dintr-o singură hală au costat 168.000 de euro", spune Feri.

Pentru că păsările sunt principalul mijloc de producţie, măsurile de precauţie luate pentru protecţia acestora sunt de-a dreptul extreme. În hală nu intră nici măcar patronul. "Până şi eu mă uit la ele din spatele geamului de vizitare. Pentru fiecare hală există un muncitor, cu analize medicale la zi, care intră să le verifice, dar şi acela numai echipat într-o salopetă specială, ca să nu transmită vreun virus", zice Feri. Ca o măsură suplimentară de siguranţă, angajaţii îşi fac lunar analizele, iar starea păsărilor e controlată periodic de medici veterinari.

Nimic nu se pierde!

Automatizarea completă face ca ouăle din cuibare să ajungă în hala de sortare aduse de benzi transportoare, fără să fie măcar nevoie de recoltare. Astfel, numărul de salariaţi e redus la minim. Simonzid are doar 12 angajaţi, din care trei muncesc în birou şi se ocupă de acte. Practic, ferma e deservită de doar 7 muncitori care lucrează în echipamente speciale sau în halate albe, şi doi şoferi care se ocupă de distribuţie pe maşinile frigorifice ale firmei.

La închiderea unei zile de lucru, depozitele sunt goale, căci toate cele 60.000 de ouă produse zilnic sunt vândute în cele mai importante supermarketuri din Oradea, de la Carrefour şi Real până la Metro şi Artima, dar şi exportate în Ungaria prin reţeaua CBA. Pentru clienţii din industria alimentară, cum ar fi patiseriile Dorbob, ferma produce inclusiv melanj din ouă, un lichid pasteurizat obţinut din amestecul omogenizat de albuş şi gălbenuş, destinat preparării produselor care sunt supuse unor tratamente termice de fierbere sau coacere.

În ciuda productivităţii record pe cap de angajat, ferma lui Feri nu se poate lăuda cu profit. "Deocamdată tot ce câştigăm merge pe salarii, impozite şi plata ratelor. Băncile ne-au impus un termen de 5 ani pentru rambursarea creditului, aşa că mai avem de plătit încă 4 ani. După aceea, mai vedem ce va fi", spune investitorul. Care, între timp, a mai găsit o idee de eficientizare a activităţii: o centrală pe biogaz l-ar ajuta să-şi încălzească toată ferma gratis. Doar îngrijeşte 68.000 de găini, şi nu numai ouăle sunt de aur...


"Din 12 angajaţi, trei lucrează la birou, pentru că birocraţia e foarte mare. Ca să putem scoate un ou pe piaţă trebuie să ţinem 39 de registre pe diferite teme, cu analiza la ouă, la apă, la furaje, la tot. La noi, când vine un control, sunt cel puţin opt specialişti, fiecare în alt domeniu, şi fiecare cere registrele lui"

Francisc Şimon


CLASA LUX
750
de centimetri pătraţi are la dispoziţie fiecare găină în boxa ei pentru a nu fi "stresată"


FERMA "INSTANT"
Finalizată în timp record

Ferma de găini ouătoare de la Cauaceu este nu doar cea mai modernă din Bihor, dar şi cel mai repede realizată. Firma Simonzid a primit autorizaţia de construcţie pe 6 mai 2011, iar pe 15 septembrie deja încheia lucrarea. "Investiţia a fost finalizată în timp record. Aveau la dispoziţie 36 de luni, dar au terminat în câteva luni", spune Sandu Zaharia, şeful Serviciului Plăţi din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor, instituţia care răspunde de implementarea Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, finanţat prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Zaharia spune că investiţii similare în dezvoltarea producţiei de ouă şi de carne de pasăre derulează în prezent şi alte firme din judeţ, precum Avi-Vest în Oradea şi Nutripui la Salonta. "Cea mai mare investiţie în domeniu o face Nutripui, care va cheltui 1,5 milioane de euro pe modernizarea a cinci hale existente şi pentru dublarea capacităţii lor prin supraetajare", zice funcţionarul. Astfel, ferma din Salonta îşi va putea dubla şi producţia la 600.000 de pui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
buna ziua
UFUK NAKLYAT MERSİN TURKYE bunaziua daca se poate sa ne dati un pret pentru toata marfa dv la tonaj oua : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 1) Carne Tocata : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 2) Tacam Pasere : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 3) Pulpe Pasere : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 4) Pui: pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 5) Pipote şi İnimi Pasere : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 6) Piept Pui : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 7) Ficat Pasere : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? 8) Aripi PAsere : pretul ? şi la tonaj daca se poate sa ne dati pretul ) ? gramajele daca se poate la 1,500 ,1,600, 1,700 ,,1,800 ) ?? lunar aproksimativ 100 şi 150 de tone ?? o zi buna spor la treaba ... iyi çalışmalar, Saygılarımızla, UFUK NAKLİYAT İNŞ SAN VE TİC LTD ŞTİ. CAMİŞERİF MAH 5208 SOK. NO:4 TOLON İŞH. 2/5 AKDENİZ-MERSİN ULUSLARARASI İHRACAT-İTHALAT FRİGOFİRİK TRANSPORT IRAK-İRAN-KIBRIS-GÜRCİSTAN-AZERBAYCAN ALMANYA-HOLLANDA-BELÇİKA SAMSUN-RUSYA DORSE TAŞIMACILIĞI TEL : 0324 238 57 48 - 283 66 94 FAX : 0324 238 44 61 MAİL: mehmet@ufuknakliyatltd.com WEB: www.ufuknakliyatltd.com Mehmet FAHLİOĞULLARI MOBİL : 0533 529 43 63
Postat 24 Septembrie 2014, 16:16 de alexndru
coment
domnilor ,,,activez si eu in domeniu de afaceri ...dar pina nu umpli buzunaru incepind de la primar si pina la dsv,,si pina la garda financiara nu te lasa,,mai ales la licitatii,,,
Postat 02 Ianuarie 2013, 15:41 de viorel
boicot oo roşu alb verzi
Lăsaţi-i să-şi cumpere oole între ei. Şi aşa sunt falimentari şi pe cale de dispariţie, asta şi din cauza alimentaţiei specifice. Peste unsorile alea supracondimentate mai trebe sparte ceva oo produse cu furaje cu hormoni d-alea bune, de Hunlandia........
Postat 19 Noiembrie 2012, 10:22 de bandi
canalizare ?
da cu Forvila ?a vandut fara canalizare.acum vrea sal bage pe gatul Bihariei. da cu Pasunea Bihariei ???????????????
Postat 19 Noiembrie 2012, 09:26 de dezso
asta da
te, daca nu vopsesti ouale verde, io nu cumpar. mai bine ma bag in greva foamei.
Postat 18 Noiembrie 2012, 22:18 de gyorgy
hahahaha......
Din cauza asta a falimentat ungaria. investitiile ungurilor se fac in Romania.
Postat 18 Noiembrie 2012, 21:56 de LOL
@ce rude are ungurul
bai hungur, asta exporta in ungaria ! deci cine ce "kaxxkat', ingurgiteaza ?
Postat 18 Noiembrie 2012, 21:51 de hehehehehe
bla-bla-bla daca e lasat in pace se inmulteste repede :))
ma intereseaza calitatea la OUA nu ce crede el ca face :))) ce hrana le da ? Cum le controleaza bolile , ce le da ca sa le EVITE sau TRATEZE :))) unde este mult obligatoriu este si REBUT mult :))) asta nu v a invatat la MANAGEMENT ? Cum suportati PIERDERILE cu spaga si mita unde trebuie, cu ce cantitate aprovizionati garda financiara, altii :))?Cand ati avut ultimul control de la cei ce supravegheaza CONCURENTA NELOIALA :)) ca sa va achitati taxele la zi :))) bla0bla -calitatea ati invatat o la management privind responsabilitatile nu doar productia buna sau de proasta calitate, romanul manaca si gunoaie nu e o problema se adapteaza repede la piata, le dai kaxxkat aia manaca :))).
Postat 18 Noiembrie 2012, 14:01 de ce rude are ungurul
@ Ioanea
Ai dreptate ! Chiar daca ar parea ridicol propun ca romanii sa boicoteze produsele acestei firme. E indecent ca si ambalajul de oua sa fie rosu-alb-verde ! Cred ca domnul simon nu are simtul masurii si nici bun-simt.
Postat 18 Noiembrie 2012, 12:41 de titel
ioioioioioiiii te
ouale nu sunt verzi ????
Postat 18 Noiembrie 2012, 01:47 de unguru' bullan
Rosu-Alb-Verde
Si pe eticheta de la cutiile de oua au fost alese culorile rosu - alb - verde. Asta-i chiar culmea ! Ungurii astia daca nu folosesc culorile steagului Ungariei nu-s sanatosi la cap. Cred ca-s bolnavi ! Oare gainile nu-s vopsite si ele in rosu - alb - verde ?? In hala stalpii sunt si ei verzi! Nu-i doare capu de la atata verde? HA! HA! HA!
Postat 17 Noiembrie 2012, 22:31 de Ioanea
VISUL
ORICARIU BARBAT: STAPAN PESTE CARDURI DE GAINI !!!!!!!!!! OMU S-A REALIZAT !!!!!!!!!
Postat 17 Noiembrie 2012, 15:37 de CARLA
...
De ce oare n-au pus nici macar o fotografie cu hala de gaini? Oare sunt chiar asa de sanatoase... dar duc oare si bietele oratanii o viata decenta sau sunt tinute unele peste altele in custi ori pe jos si hranite numai cu furaje pline de lucruri nesanatoase?Mda...suntem ceea ce mancam...:( si da, asta e reclama in toata regula.
Postat 17 Noiembrie 2012, 12:33 de Bia
automatizare
Articolu de mai sus e o mostră clară de publicitate mascată şi dacă vreţi poate fi încadrată chiar la "corupţie". E clar că Ferike, cel calificat la locu de muncă prin pustă, le-a umplut porbagajele cu oo şi cu altele pentru ca ..ziariştii...să producă o compunere laudativă precum textul de faţă....Degeaba te dai rotund Ferike, automatizare la creşterea înaripatelor s-a făcut în România de multă vreme, n-ai inventat-o tu şi nici cei la care te-au "calificat". Asta chiar dacă tu şi coetnicii tăi aveţi convingerea nestrămutată, că orice *ahat ce provine de dincolo de Borş e automat nagyon szuperjoo. Deşi atitudinea asta a fost fatală pt voi. Se pare că nu puteţi învăţa din greşeli.....
Postat 17 Noiembrie 2012, 11:59 de pamfil şeicaru
aria
750 centimetri patrati egal 25cmx(ORI)30 cm sau 12 gaini pe metrul patrat...Vi se pare OK? Apropo cm patrat de reclama la bihoreanul cit costa?
Postat 17 Noiembrie 2012, 11:39 de alex
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON