URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2018, 09:02

Artişti... de verde: Doi tineri îi invită pe orădeni într-o grădină să se bucure de flori... schimbătoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum poate fi primăvara mai bine întâmpinată decât între mii de lalele? Aşa au făcut, cu două weekend-uri în urmă, peste 5.000 de bihoreni care au participat la Festivalul Primăverii din Santăul Mic.

Amfitrioni au fost Csaba Szoboszlai şi Krisztina Kabai, care i-au invitat să se relaxe în grădina lor de două hectare, completând atmosfera idilică a lalelelor colorate cu armonii simfonice. "Asta ne-am dorit, să-i facem pe oameni să savureze natura, dar nu ne-am aşteptat la atât de mulţi vizitatori", mărturiseşte Csabi.

Specialişti în peisagistică, cei doi tineri se bucură că evenimentul a "prins" atât de bine şi promit că porţile grădinii lor se vor deschide şi cu alte ocazii. Vor să arate semenilor cum, ajutată de munca unor mâini pricepute, natura e cel mai desăvârşit artist...

Pasiune în 2

Csaba Szoboszlai are înclinaţii artistice de când se ştie. În copilărie îi plăcea să deseneze, dar n-a avut norocul să intre la Liceul de Artă. În schimb, a învăţat într-o clasă de horticultură-peisagistică a Liceului Agricol din Borş, unde şi-a dat seama că aceasta este meseria care i se potriveşte. "Din primul stagiu de practică m-am convins că amenajarea şi îngrijirea grădinilor este o muncă pe placul meu, pentru că aşa pot crea artă folosind natura", spune orădeanul, astăzi în vârstă de 26 de ani.

Când a ajuns la majorat şi-a înfiinţat o firmă de amenajări de spaţii verzi, iar "Grădinarul orădean", cum se prezintă pe Facebook, are mare succes. "Astăzi am nouă angajaţi, cu care lucrez cot la cot", spune tânărul, devenit între timp inginer peisagist cu acte în regulă.

Alături de el lucrează şi logodnica sa, Krisztina (22 de ani), încă studentă la aceeaşi facultate. "Înainte să-l cunosc pe Csabi, nu ştiam exact ce vreau să fac. Văzându-l pe el atât de pasionat de grădinărit, m-am «contaminat» şi eu", povesteşte fata. Viitorul soţ o completează, mărturisind că şi el îşi dorea ca aleasa sa să-i împărtăşească pasiunea. "Am găsit-o!".

Grădina... altfel

În urmă cu trei ani, Csaba şi Krisztina erau într-o excursie în Germania, când au văzut ceva de vis. "Am ajuns într-o grădină plină cu flori, frumos amenajată, unde oamenii stăteau pe iarbă, se cânta jazz, era idilic. Am spus că asta vrem şi noi", spune Csabi. Din profitul făcut de "grădinarul orădean" au cumpărat 2 hectare de teren în Santăul Mic, comuna Borş, şi au început să-l lucreze. Deşi apropiaţii îi sfătuiau să facă agricultură clasică, pentru că florile nu le vor aduce niciodată bani, nu le-au dat ascultare.

Astăzi, pe o parte din teren există o plantaţie de lavandă, iar pe cealaltă o grădină... schimbătoare. "Am citit multe cărţi despre horticultură şi aşa am descoperit grădina perenă. Practic, am plantat o sută de specii de flori care înfloresc unele după altele. În luna mai avem anumite flori şi culori, în iunie altele, şi tot aşa, până în octombrie. Veselie în fiecare lună", explică Csabi. A propus conceptul şi multor clienţi, care au fost încântaţi de rezultat. "Asta mi-ar plăcea să văd şi în parcurile din Oradea, care sunt frumoase, dar n-au culoare", spune grădinarul.

Pe lângă flori, cei doi tineri au sădit 39 de specii de copaci mai rar întâlniţi, de la cedru de Himalaya la brad negru. "Vom avea o mini-grădină botanică", zice Krisztina. Vedeta rămâne însă un stejar uriaş, pe care abia îl cuprind cinci oameni cu braţele întinse. "Stejarul nostru se găseşte pe hărţi ale Borşului vechi de 200 de ani", întăreşte Csabi.

Un succes

După trei ani de muncă, parcul a crescut destul încât să poată găzdui evenimentul la care Csabi şi Krisztina au tot visat. La jumătatea lunii aprilie, aici s-a ţinut Festivalul Primăverii, unde vizitatorii s-au bucurat de priveliştea florilor şi de muzica simfonică. "Parcul nostru a fost făcut pentru cine iubeşte frumosul", spune Csabi. Numărul mare de participanţi, 5.100 în două zile, i-a copleşit, dar şi mai mult i-a surprins "calitatea" lor. "Luni dimineaţă, căutam prin iarbă chiştoace de ţigară. Nu am găsit!", zice tânărul.

Lavender Farm va mai fi şi pe viitor gazda unor festivaluri în aer liber, promit cei doi tineri. Totodată, grădina este deschisă pentru oricine este dornic să facă aici o şedinţă foto. Anul trecut, aproape 80 de mirese şi-au făcut poze între tufele de culoare mov, cu miros îmbietor. Vara asta, Csabi şi Krisztina trec la un nivel superior şi vor găzdui şase nunţi! "Punem la dispoziţia mirilor un cort de 300 de persoane, o filigorie pentru cununie şi întreaga grădină, ca ring de dans", spune Krisztina. Printre mirii care vor petrece în aer liber se numără inclusiv ei, căci în iulie se vor căsători. La cât de pasionaţi sunt de natură şi de flori, nici nu puteau avea nunta de vis altundeva...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON