URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2010, 09:05

Vizer vrea în A

Vizer vrea în A O 9 SPERANŢĂ. În urmă cu fix 7 ani, FC Bihor câştiga meciul de baraj împotriva echipei Oţelul Galaţi, promovând în Liga I, pe un stadion arhiplin, care vuia ca un vulcan. Pentru suporteri, revenirea lui Marius Vizer în fruntea clubului ce a terminat campionatul pe locul 9 în liga secundă înseamnă şi şansa de a retrăi bucuria promovării...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Pe 5 noiembrie 1999, cu Marius Vizer la conducere, clubul Liberty reuşea una dintre marile performanţe din istoria sportului românesc, cucerirea Cupei Campionilor Europeni. La judo.

Întrebat mereu despre fotbal, Vizer a evitat în acea perioadă să se implice în sportul rege. Până într-o zi, când le-a spus apropiaţilor: "Gata, hai să promovăm FC Bihor". Şi s-a ţinut de cuvânt. Astăzi cere din nou conducerea clubului...

Victorie!

Strategia era clară: în trei ani echipa trebuia să ajungă în prima ligă. Primul pas a fost făcut la finele turului de campionat 2000-2001 când FC Bihor a fost preluat de Marius Vizer. Echipa se afla în partea a doua a clasamentului, dar avea să încheie sezonul pe un incredibil loc 4 şi o serie de 12 jocuri fără înfrângere, sub bagheta lui Ioan Andone. Sezonul următor a reprezentat o bătălie în care FC Bihor a fost la un moment dat pe primul loc, în minutul 16 al meciului cu FC Baia Mare, dar a pierdut cu 1-2 marele derby şi a prins ultima poziţie a podiumului, după UTA şi FC Baia Mare.

Al treilea şi ultimul sezon al lui Vizer la FC Bihor a fost cel mai fructuos. Orădenii au reuşit să încheie campionatul pe locul doi, după Unirea Alba Iulia, şi să prindă barajul de promovare contra Oţelului Galaţi. Prima manşă avea să fie pierdută cu 1-2 la Galaţi, dar returul de la Oradea a intrat în istorie. Cu 25.000 de orădeni în tribune - ultima dată când stadionul a găzduit atâţia spectatori -, orădenii, conduşi cu 0-1, au revenit şi s-au impus după prelungiri. "Golul de aur" a fost reuşit de Bogdan Vrăjitoarea, cel care a marcat de altfel toate golurile echipei orădene din dubla cu gălăţenii.

Victoria a scos oraşul în stradă. Au fost momente de euforie aşa cum au mai trăit orădenii doar la evenimentele din decembrie 1989 sau la marile performanţe ale "Generaţiei de Aur". Seara care a urmat marii promovări a prilejuit întâlnirea dintre Marius Vizer şi oficialităţile locale. Zâmbetul, însă, dispăruse de pe faţa tuturor. Urma greul păstrării locului câştigat...

La răscruce de vânturi

Părţile nu s-au înţeles la o continuare a colaborării. Marius Vizer a plecat de la FC Bihor, Primăria a preluat echipa, iar soarta a fost nemiloasă. În timp ce Vizer îşi deschidea la Salonta Centrul de Fotbal Liberty şi înfiinţa o echipă de Liga a IV-a, clubul orădean retrograda din prima ligă la finele sezonului. La numai un an, Liberty, care luase locul celor de la CSM Medgidia, era deja în Liga II, exact acolo unde ajunsese şi FC Bihor după un parcurs dezastruos în primul eşalon.

Ironia sorţii, încă din prima etapă a sezonului 2004-2005 FC Bihor şi Liberty s-au întâlnit în meci direct, pe Stadionul Municipal. Vizer devenise de-acum adversarul orădenilor! Partida s-a încheiat la egalitate, 1-1, surprinzător, pentru că echipa gazdelor era mare favorită. Din acel moment s-a născut rivalitatea care a dat mai tot timpul câştig de cauză salontanilor. "Numai pe Bihorul nu vreau să-l bat, dar ce să fac? Să le spun băieţilor să nu joace? Îmi este drag dar îmi este şi adversar, aşa că trebuie să-l bat", spunea Vizer. Şi s-a ţinut de cuvânt, Liberty terminând, de fiecare dată, în faţa lui FC Bihor...

În sezonul 2005-2006 s-a dus cel mai aprig război între cele două cluburi. Orădenii au câştigat în Cupa României, chiar la Salonta, cu 3-0. La o săptămână distanţă, în campionat, salontanii au aliniat altă echipă care s-a impus cu 1-0 sub comanda lui Adrian Văsâi. După această victorie Liberty şi-a păstrat 12 etape invincibilitatea, iar finalul de sezon a găsit echipele apropiate ca punctaj. Bihorul s-a impus în retur cu 2-1 dar Liberty a încheiat sezonul pe primul loc, iar orădenii au fost nevoiţi să se mulţumească cu locul secund. Roş-albaştrii au mers la baraj, însă nu au reuşit decât să dezamăgească în faţa echipelor Forex şi Unirea Urziceni.

Oferte peste oferte

Chiar înainte de a promova în prima ligă, Marius Vizer şi-a îndreptat atenţia spre Primăria Oradea, oferindu-i şansa de a prelua locul lui Liberty. "Încă nu aţi promovat", i s-a răspuns. La două săptămâni distanţă, Liberty promova de-adevăratelea, iar Bihorul era ciuca bătăilor la barajul de la Bucureşti. Vizer şi-a reînnoit oferta. "Idealul este ca din două echipe să facem una puternică, iar cu centrul de fotbal în spate am avea asigurat viitorul ani de zile". Oficialităţile l-au tratat cu refuz aşa că a cedat locul clubului UTA condus de prietenul său, Sandu Ion. Arădenii, care retrogradaseră în Liga a III-a, s-au trezit, peste noapte, cu echipă în prima ligă!

Vizer nu a renunţat la ideea parteneriatului cu FC Bihor, dar în fiecare sezon oferta lui s-a lovit de refuzul finanţatorilor: Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Ultimele discuţii au fost purtate în urmă cu o lună şi, pentru că nu au avut finalitate, patronul clubului Liberty a pus un termen limită. "Dacă până luni nu primesc un răspuns, nu mă mai interesează", a declarat Marius Vizer joia trecută.

Să batem palma...

Vineri, Adunarea Generală a Acţionarilor FC Bihor şi-a dat acordul de principiu pentru un parteneriat între cele două cluburi pe termen de un an. Detaliile înţelegerii ar urma să fie perfectate în cursul acestei săptămâni în urma întâlnirii de luni dintre Marius Vizer şi oficialii clubului orădean. Teoretic nu ar exista impedimente majore.

Surse apropiate clubului spun că Vizer a cerut patronilor FC Bihor să investească împreună un milion de lei pe an faţă de 2 milioane cât şi-au asumat anul acesta prin buget, patronul CF Liberty urmând să participe cu aceeaşi sumă. Omul de sport mai cere plata la zi a restanţelor faţă de jucători şi antrenori, de circa o jumătate de milion de lei, pentru a stinge orice conflict în club, şi vrea putere deplină în numirea Comitetului Director, pentru a avea în mână managementul clubului.

Pe de cealaltă parte, finanţatorii roş-albaştrilor îi cer lui Marius Vizer o delimitare clară a sumelor provenite din bani publici, ca să existe un control riguros asupra lor, şi o implicare directă a omului de sport în managementul clubului, pentru a aduce echipa la promovoarea în prima ligă deja în termen de un an. Acum 7 ani a demonstrat că se poate, deci s-o mai facă o dată!


14 baraj.jpgMO(NU)MENTUL FOTBALULUI ORĂDEAN

Mai tare ca Oţelul

Meciul retur cu Oţelul Galaţi disputat în iunie 2003, a fost cel mai important joc găzduit de Stadionul Municipal în era post-decembristă. A fost pentru ultima dată când spectatorilor li s-a permis accesul la tribuna a II-a care primise "cod roşu". Organizatorii au făcut apeluri repetate la suporteri să nu sară în momentele de bucurie, de teamă că tribuna va ceda sub sarcină.

"Vom construi, în cel mai scurt timp, o altă tribună a II-a", promiteau la acea dată oficialităţile locale. După 7 ani, tribuna arată însă la fel şi tinde să devină o ruină contemporană unor vremuri de legendă. "Partida cu Oţelul Galaţi reprezintă pentru suporterii bihoreni poate cel mai important moment pe care l-au trăit după 1990. Mi-aş dori ca, împreună, să mai avem parte de bucurii dar nu depinde numai de mine", spune acum Marius Vizer.  

Eroii meciului din iunie 2003 au fost: Rotaru - Fl. Lazăr, Zaha, Cr. Munteanu - Gado (65 Mihuţ), Naidin (63 Fele), Dumitra (căpitan), Fl. Călin (67 Lungan), Sfârlea - Csehi şi Vrăjitoarea. Coţan şi Keseru nu au jucat, fiind accidentaţi.


INSOLVENŢĂ!

1.000.000 de lei a acumulat ca datorie FC Bihor faţă de angajaţi, furnizori şi bugetul de stat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www.obiectia.blogspot.com
frumos articol... Hai Bihoru!!
Postat 21 Iunie 2010, 12:36 de polo
sa fie
Sa speram ca nu sunt doar zvonuri, si Fc Bihor inca odata sa ajunga in divizia A.
Postat 21 Iunie 2010, 11:52 de unu'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON