URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2011, 08:34

Victoria furată: FC Bihor a ratat Liga I din cauza politicienilor şi a conducătorilor clubului

Victoria furată: FC Bihor a ratat Liga I din cauza politicienilor şi a conducătorilor clubului "RETROGRADAŢI". Bucuria orădenilor care în iunie sărbătoreau în faţa Primăriei împreună cu jucătorii promovarea FC Bihor în Liga I a fost uriaşă, dar nu a durat! Câteva zile mai târziu s-a anunţat că, învingătoare în teren, echipa va evolua în continuare în divizia secundă, din cauza "golurilor" primite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

FC Bihor este în situaţia alergătorului care a câştigat maratonul dar, la sosire, în loc să urce pe podium, e descalificat pe motiv că nu şi-a plătit taxa de participare. Şi acum trebuie s-o ia de la capăt!

Învingător în teren de-a lungul precedentei ediţii a campionatului Ligii secunde, clubul orădean a fost înfrânt în plan financiar de indiferenţa finanţatorilor şi de incompetenţa celor care s-au perindat la conducere în ultimii opt ani.

Pe mâna "politrucilor"

03 Marius Vizer_1.jpgMulţi microbişti orădeni visează de ani de zile să aibă o echipă în Liga I. Imediat după Revoluţie, în 1990, s-a consemnat penultima prezenţă orădeană în prima divizie, iar "minunea" s-a repetat în 2003. Dar n-a ţinut decât un an. După sărbătorirea victoriei, finanţatorul echipei, Marius Vizer (foto), cel care preluase clubul în 2000, l-a cedat Primăriei şi Consiliului Judeţean pentru 800.000 de dolari. Rezultatele managementului "bugetar" s-au văzut rapid: în 2004 echipa a încheiat sezonul pe ultimul loc şi a retrogradat din nou în Liga a II-a, fără a mai cunoaşte apoi gustul performanţei.

Asta până acum. În 2010 Vizer a preluat din nou managementul, pe doi ani, cu promisiunea promovării în Liga I până în 2012, dar a reuşit-o încă "din prima"! În ciuda unui sezon reuşit, care a mângâiat orgoliul suporterilor, echipa nu a fost primită, însă, în "lumea bună" a fotbalului românesc. Federaţia Română de Fotbal (FRF) a retras clubului licenţa de joc pentru Liga I, invocând datoriile acumulate. Aşa că, victorioasă în teren, echipa a fost învinsă în culise "graţie" incompetenţei celor plătiţi să conducă clubul în trecut...

Condamnaţi la eşec

În 8 ani de la ultima promovare, FC Bihor a fost prăduit sistematic, astfel că în septembrie 2009 a evitat falimentul intrând în insolvenţă. Conform planului de reorganizare, clubul datora la acea dată circa 3 milioane de lei, din care 2 milioane către Finanţele din Oradea, Timişoara şi Curtea de Argeş, diferenţa de 1 milion reprezentând datorii către diverse firme sau persoane private.

03 Serban Morcan.jpgDatoria pentru care echipa a fost oprită de la promovare este, însă, mult mai mică. Practic, FRF a "retrogradat" FC Bihor strict pentru neplata impozitelor aferente salariilor jucătorilor, sumă estimată la 600.000 lei. "Poţi să ai datorii de milioane de lei la firme. Pe cei de la Federaţie îi interesează doar să nu ai restanţe către jucători, CAS sau alte cluburi", explică Şerban Morcan (foto), preşedintele FC Bihor.

Paradoxal, chiar dacă suma ar fi fost virată rapid clubului de către Primărie şi Consiliul Judeţean, FC Bihor tot nu şi-ar fi putut stinge datoria. "Suntem în insolvenţă, aşa că dacă ar fi fost să plătim trebuia să plătim tuturor creditorilor, nu doar datoriile adunate din impozitele pe salarii", spune preşedintele.

Conform regulamentului de licenţiere, restanţele trebuiau achitate până la 31 martie, iar planul de reorganizare al FC Bihor, în urma căruia clubul face plăţile către creditori, a fost aprobat abia pe 1 iulie. Astfel, echipa şi-a ratat şansa de a juca în prima ligă chiar dacă municipalitatea şi judeţul şi-au asumat în scris obligaţia de stingere a datoriei în cel mult trei ani, în rate de 84.000 de lei pe lună. Şi asta începând chiar din august...

"Patron" rău-platnic

Oricât s-ar ascunde după deget, principalii vinovaţi pentru "retrogradarea" FC Bihor sunt chiar finanţatorii. Asociat în club în părţi egale cu Primăria, Consiliul Judeţean şi-a plătit întotdeauna contribuţia cu întârziere şi foarte rar integral. Iar asta a dat peste cap bugetul echipei.

03 Eduard Florea_1.jpg"Problema este că dacă aprobi un buget din care fiecare partener susţine jumătate dar unul nu varsă banii la timp, pierderile cresc, deoarece cheltuiala este deja făcută şi se adună penalităţi", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Ultima estimare făcută de asociaţi arată că CJ a plătit în ultimii ani cu 3 milioane de lei mai puţin decât Primăria.

Paradoxal, asta nu schimbă structura acţionariatului. Conform statutului, FC Bihor a fost înfiinţat ca un ONG, dar funcţionează după regulile unei societăţi comerciale. "Dacă tragem linie, Primăria a finanţat clubul mai mult decât CJ, proporţia fiind de 65% la 35%, dar nu poate pretinde mai multe acţiuni. Potrivit statutului, hotărârile se iau numai în consens, iar asta înseamnă să există paritate deplină", zice Florea.

Privind înapoi cu mânie

Profitând de dezinteresul, lipsa de control sau chiar complicitatea "patronilor", majoritatea celor 11 preşedinţi care s-au perindat în ultimii opt ani la conducerea clubului şi-au făcut de cap. BIHOREANUL a făcut un inventar al metodelor prin care a fost devalizat clubul, iar "pierderea" - intenţionată - a jucătorilor valoroşi a fost de departe una din cele mai uzitate.

În 2006, de pildă, fotbalişti precum Sorin Vâtcă, Daniel Stan şi Ramses Gado au fost cedaţi la grămadă pentru doar 70.000 euro, în condiţiile în care cu câteva luni înainte Sheriff Tiraspol oferise 100.000 euro doar pe Gado, iar Gloria Bistriţa ofertase 150.000 pentru Stan. La fel, fundaşul Dorin Mihuţ a plecat la Dinamo pe bani de nimic, deşi Rapid oferise pentru el 300.000 euro, plus un alt jucător!

Ani de zile, clubul a vândut ieftin şi a cumpărat scump, ajungându-se până acolo încât, de exemplu, a plătit pentru Tibor Szelesi 15.000 euro unui club deşi jucătorul putea fi adus gratis fiindcă nici măcar nu era legitimat!

Facturi "umflate"

Tot al doilea leu băgat în club a fost ban pierdut. Un audit din 2006 a arătat că din bugetul de 2,2 milioane de lei, mai bine de un milion a fost "tocat" fără acte. Într-un singur tur de campionat, clubul plătise doar pentru alocaţia de hrană a sportivilor o sumă cu 40.000 lei mai mare decât cea bugetată, pentru chirii cu 18.000 lei mai mult, iar pe jucători faţă de care nu avea nicio obligaţie a dat peste 8.000 lei.

Cheltuielile fictive au fost regulă. Spre exemplu, acum cinci ani FC Bihor a achitat 28.000 lei pe două cantonamente programate simultan în două locuri diferite: Sinaia şi Băile Felix. Doar mai târziu s-a aflat că, în vreme ce orădenii se antrenau la Sinaia, în Felix erau cazaţi "adversarii" de la Câmpia Turzii. Tocmai echipa pe care Bihorul o bătuse în deplasare, după ce în minutul 70 era condus cu 2-0 şi avea un jucător mai puţin în teren. Altfel spus, cazarea plătită din banii publici a fost răsplata blatului oferită celor de la Câmpia Turzii!

Plată pentru chiul

03 Alexandru Toth.jpgO metodă constantă de jecmănire a clubului au constituit-o şi primele şi bonusurile consistente plătite conducerii şi jucătorilor. Numai salariul preşedintelui Alexandru Toth (foto), care a condus FC Bihor în perioada iulie 2006 - iunie 2009, a costat bugetul 2.500 de euro pe lună. Cât leafa unui director de bancă! La asta se adăugau primele pentru victorie duble faţă de cele ale jucătorilor şi un procent de 10% din sponsorizări. Cum fostul primar Petru Filip ordonase CET-ului, Apatermului şi OTL-ului să sponsorizeze clubul, Toth încasa lunar, fără să depună niciun efort, sume fabuloase în contrast cu rezultatele echipei.

La cealaltă extremă, Ioan Lucian, al cărui ultim mandat a durat din noiembrie 2009 până în ianuarie 2011, a "brevetat" altă metodă. A promis că va atrage sponsorizări de 500.000 de euro, lucru care nu s-a întâmplat, dar a cheltuit banii necâştigaţi înglodând clubul în datorii. Ba mai mult, a semnat cu unii jucători acte adiţionale la contracte, obligându-se în numele clubului la plata unor penalităţi consistente pentru întârzierea salariilor jucătorilor, deşi tot el era cel care nu le dădea banii la timp. Lucru care a costat clubul nu mai puţin de 29.000 de euro!

Sumă care s-a adunat altor şi altor datorii, aducând echipa în situaţia revoltătoare de a câştiga cinstit promovarea în Liga I, dar de a fi retrogradată pentru "golurile" primite în trecut. Precum o armată de lei ce pierde doar pentru că a fost condusă de măgari...


ÎN CEAŢĂ TOTALĂ
Audit necesar, dar nedorit

Deşi situaţia financiară a FC Bihor afectează direct performanţele echipei, Primăria şi Consiliul Judeţean ezită să ceară un audit care să stabilească vinovaţi. Experienţa a demonstrat că verificările nu duc nicăieri. La FC Bihor au făcut controale de-a lungul timpului Finanţele, Curtea de Conturi, Poliţia Economică şi chiar DNA, dar degeaba.

În plus, cele două instituţii conduse de liberali nu au niciun interes să ceară un control la club pentru că şi-ar ridica în cap aliaţii politici în ultimul an înaintea alegerilor locale. UDMR a avut tot timpul oameni în Consiliul de Administraţie al FC Bihor, iar eventualele nereguli descoperite s-ar repercuta, cu siguranţă, şi asupra lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
fara speranta
articol adevarat dar incomplet.Chear nu vede nimeni ce se intampla acum in club,ca este condus de un baiat care pana acuma nu a mai condus nimic decat masina, defapt baiatul e coada lui Voloseniuc care il baga in fata, dar domnilor ziaristi nu e frumos sa scrieti urat de un fost coleg de breasla:).sau ca postul de presedinte e cu juma de norma. Hai sa fim seriosi in cazul asta mai bine sa fie onorific ca oricum nu mai conteaza atata timp cat acolo e o combinatie politica.Dilema mea e de ce in continuare Vizer se compromite intr-o astfel de situatie dezamagind suporterii clubului care il vedeau ca pe un om avid de performanta, pracmatic si corect fata de sport.
Postat 03 August 2011, 17:16 de suporter
Bravo Stixule!
Felicitari Dane pentru material! Doar tu puteai scrie adevarul gol-golut despre situatia reala de la FC Bihor. Pana acum, colegii tai se limitau la a \'\'injura\' federatia pentru neprimirea licentei. Asta e realitatea dragi cititori... Politicienii locali si conducatorii actuali (si cei care s-au perindat pe la club dealungul timpului) si-au batut joc de toti suporterii! Pacat, mare pacat... Nu ne mai intalnim noi cu promovarea prea curand...
Postat 03 August 2011, 02:17 de Calin Miron
JOS!
JOS MONSTRUOASA COALITIE, pnl-udmr !
Postat 02 August 2011, 23:19 de safe
iarasi???
Eu nu mai inteleg nimic! De 4 ani aproape e PNL-ul la conducere....datoria FC Bihor e mica, cica poate fi suportata fara probleme (ori de Primarie, ori de CJ)... si cu toate acestea tot vechii conducatori ai clubului sunt de vina!!! Da, cu siguranta ei sunt de vina pt ca nu trebuiau sa fure. Corect 100%. Dar galbejitii astia ce fac de 4 ani incoace??? In ritmul asta draga Bihoreanule, si peste 50 de ani tot Filip si ai lui vor fi de vina pt ca Peta....curge...prin acelasi loc. Fir-ar sa fie, ce ti-e si cu Peta asta.... Morala: Bihoreanule, e clar: esti bolnav. Nu vezi padurea din cauza copacilor!
Postat 02 August 2011, 22:57 de razvi
afacere nu sport
afacere buna e fotbalul pt companii de pariuri nu dm. Vizer ? sa ai grija ca nu e Petrol este sport nu numai bani pt spalat !!!!!
Postat 02 August 2011, 17:02 de spoitorul oradean
Daca-i si Statul prezent, precis e bulibaseala !
Clubul ar trebui vandut in totalitate la un privat/asociatie de privati. Stadionul dat si el in chirie, suma se poate discuta ! Daca actionariatul era 100% privat, sa vedeti ca nu se intamplau porcariile astea ! Nu inteleg de ce trebuie sa platim cetatenii orasului/judetului pt. fotbal ?! Sa-l ia privatii si daca dau faliment o fac pe buzunarul lor !
Postat 02 August 2011, 13:26 de ionel
iar CJ
asa conducere la CJ nu am avut nciodata,drumuri nu,sport nu,nmic din ce a promis TIRLE nu sa facut,nu inteleg totusi ce face cu banii de la guvern ca la aeroport am inteles ca primaria se ofera sa-i ajute cu 10 milioane de euro cu conditia sa incheie contracte cu companii aeriene care sa asigure curse externe,cit despre UDMR astia daca nu le iese nimic nu se implica,dar sa aiba reprezentanti peste tot si sa nu-i deranjeze nimeni indiferent ce porcarii fac,in rest sintem cu judetul ca si acum 3 ani dar cu drumuri mai proaste si de la guvern vin inapoi 53 la suta din impozitele incasate in Bihor
Postat 02 August 2011, 12:41 de luky
Banul public atrage
De 20 de ani banul public atrage lichele care se folosesc de astfel de oportunitati. Codoban este cel care aranjeaza vinderea jucatorilor pe bani putini sau ii ofera gratuit. Nimeni nu il indeparteaza din jurul clubului. Cazurile Gado, Stan, Mihut sunt de notorietate, dar cel de anul trecut cu Filip? A iesit campion cu Otelul dar la FCB nu a fost bun. A fost cedat gratuit (oare? - Codoban stie bine!). S-a decontat Viagra de 70 de milioane, s-au luat masuri? Nu. Banii disparuti nici macar nu se cauta. Solutia ar fi vanzarea clubului catre un investitor privat SERIOS. Problema este ca nimeni nu vrea clubul. Numai ,,investitori\" care vor sa paraziteze clubul- Crintini, Vizer etc s-au aratat interesati. Dar noi macar inca mai existam in liga a2-a nu ca Poli Timisoara adevarata, care este undeva prin liga a5-a. Sa nu patim si noi ca ei!!!
Postat 02 August 2011, 12:14 de Jabbar
hmm
Eu nu pot sa inteleg, pe astia chiar nu ii poate baga nimeni la inchisoatre? CJ Bihor care e rostul lui din moment ce nu are nici 1,5 milioane de euro sa finalizeze MTC, nu au bani nici sa repare drumurile in judet, Prefectura Bihor, care e rolul ei, inafara de a ataca unele hotarari ale primariei Oradea, de ce sunt tinuti liberi asemenea oameni, care doar jegmanesc banul public, incepand cu sistemul medical, care e corupt pana in maduva oaselor, la Universitate parca se mai schimba ceva, aeroportul care e vai mama lui, de 20 de ani... singura exceptie care imi vine in minte e primarul I. Bolojan care se vede ca lupta pentrubinele orasului, restul pentru ce trebuiesc tinuti asemenea incompetenti care nu au adus nici o dezvoltare judetului de 20 de ani incoace? La noi in Bihor chiar nu e nimeni care sa vrea ceva inafara de umplerea buzunarului propriu. Tarle, Ghilea se aude? Dobitoci ordinari cu un singur scop, sa fure banii nostri si nu faca nimic.
Postat 02 August 2011, 11:10 de zero
gaozarilor
multumin vizer o sa fie 8000 de spectatori la sfantul asteapta
Postat 02 August 2011, 10:22 de ggg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON