URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2011, 11:17

Teren de luptă: şmecheri contra fraieri

Teren de luptă: şmecheri contra fraieri ÎNŢELEGERI LA FILEU. Râvnită atât de CS Crişul cât şi de Palatul Copiilor, fiecare susţinând că are drept de administrare, baza sportivă din strada Republicii 58 a ajuns la Asociaţia Sportivă Ten-Mar, care a închiriat-o până în 2026 pe o sumă de nimic. Asta, deşi terenul e în plin centrul oraşului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După principiul că atunci când doi se ceartă, al treilea câştigă, Asociaţia Ten-Mar a închiriat în 1998 baza sportivă din strada Republicii 58 pe o perioadă care s-a prelungit la 25 de ani.

Asociaţia a avut parte şi de "noroc", căci CS Crişul i-a concesionat la acea vreme terenul cu doar 1.300 de dolari pe an. Terenul are însă un statut neclar, dreptul de a-l administra fiind revendicat atât de club, cât şi de Palatul Copiilor.

Istorii contradictorii

11-Nicolae-Peter.jpgTerenul "Muzeu", cum este numit fiindcă, pe vremuri, acolo se afla muzeul oraşului, are o istorie complicată. Donat la începutul anilor 1900 de orădeni Uniunii Regionale de Istorie şi Arheologie, o suprafaţă de 11.926 de metri pătraţi a ajuns în posesia statului român, după ce instituţia s-a desfiinţat. Din 1971, statul a dat Casei Pionierilor (Palatul Copiilor de acum) 7.821 mp din acel teren, care include clădirea, dar şi baza sportivă. "Orice teren care intră în proprietatea statului poate fi împărţit numai prin Hotărâri de Guvern. Noi am primit cu drept de administrare operativă toată această suprafaţă", spune Nicolae Peter (foto), directorul Palatului Copiilor, a cărui afirmaţie e întărită şi de actele de Carte Funciară.

Numai că, în realitate, terenul nu este folosit de Palat. O suprafaţă de 5.107 mp este administrată de CS Crişul, de zeci de ani. "În 1958, anul înfiinţării clubului, am primit acest teren în folosinţă printr-un protocol de la Uniunea de Cultură Fizică şi Sport, actualul Departament al Sportului din Ministerul Educaţiei. Eu am acte că e al nostru", susţine Gheorghe Frenţ, preşedintele CS Crişul, club departamental al Ministerului.

Ghinionul unora...

În perioada comunistă, terenul era folosit atât de sportivii clubului, cât şi de cercurile de la Casa Pionierilor. "Pe atunci nu era o departajare clară pe domeniul statului. A fost o perioadă în care am folosit terenul împreună", explică directorul Palatului. Problemele au început după 1990, când fiecare a încercat să-şi stabilească proprietăţile.

"Noi ne-am dat seama prin '95 că plătim mai multă apă decât folosim, adică şi cea folosită la teren, aşa că le-am tăiat ţevile", spune Peter. Dacă problema apei a fost rezolvată în acest fel, Palatul plăteşte în continuare canalizarea pluvială pe toată suprafaţa. "Extrasul CF prezentat la reînnoirea contractului, în 2003, arată că Palatul Copiilor are 7.821 mp", confirmă şi Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.

11 remus cobirzan.jpgDeşi ţine cu dinţii de teren, CS Crişul nici măcar nu-l foloseşte pentru activităţile celor 14 secţii sportive. În 1998, clubul - condus la acea vreme de defunctul Ioan Alexandrescu - a dat terenul în chirie unei asociaţii sportive înfiinţate cu un an înainte: Ten-Mar, condusă de afaceristul orădean Remus Cobîrzan (foto) şi de fostul tenisman Marcel Moş, pe o chirie despre care se zvonea că abia depăşeşte 100 de dolari pe lună!

Chirie cu secrete

11-gheorghe-frent.jpgDespre dedesubturile afacerii, actualul şef al CS Crişul refuză să dea detalii. "Nu am avut bani de investiţii şi s-a încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială", zice Gheorghe Frenţ (foto) lapidar. Întrebat care este redevenţa plătită de chiriaşi, Frenţ s-a eschivat din nou. "Vorbim de raporturi contractuale, aşadar datele sunt confidenţiale".

Nici reprezentanţii Ten-Mar nu au fost mai "vorbăreţi". Ba chiar au refuzat orice discuţie. "Ce vă priveşte pe dumneavoastră contractul? E treaba mea, a clubului Crişul şi a Ministerului. Vă rog să mă lăsaţi în pace!", a expediat Marcel Moş reporterul.

Misterul a fost dezlegat abia după demersurile BIHOREANULUI pe lângă Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret de la Bucureşti. Potrivit ANST, contractul a fost încheiat în septembrie 1998 pentru închirierea, pe 5 ani cu posibilitate de prelungire, a două terenuri de tenis şi a unuia de handbal, cu o chirie ridicolă, de doar 1.300 de dolari anual!Încă două decenii

În septembrie 2006, contractul a fost prelungit pe încă 20 de ani, singurele condiţii fiind ca "nivelul chiriei să fie stabilit în funcţie de preţul zonei stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local" şi ca Ten-Mar să investească 100.000 de euro în "acoperirea terenului de tenis (n.r. - estimată însă la doar 40.000 de euro!), mansardarea clădirii existente (25.000 de euro) şi schimbarea suprafeţei de joc pentru terenul de handbal (35.000 de euro)".

La întrebarea de ce a fost prelungit contractul, ANST a precizt că Ten-Mar investise deja 150.000 de euro în amenajarea terenurilor de tenis, acoperirea terenului de handbal cu material sintetic şi împrejmuirea acestuia, nocturnă, foraj şi instalaţie de încălzire şi apă, bunuri care vor rămâne în posesia clubului. Explicaţia continuă cu faptul că CS Crişul avea nevoie de realizarea unor venituri proprii, adică de banii din chirie.

Preţul acesteia a rămas însă unul derizoriu pentru zona în care se află terenul, Ten-Mar plătind, pentru anul 2010, numai 2.850 de euro, iar pentru 2011 a fost indexată cu 7,9%, la 3.075 de euro, adică 256 de euro lunar pentru mai mult de 5.000 mp în centru. Cam cât pentru un apartament cu trei camere...

Non-profit?

Ten-Mar este înregistrată ca asociaţie sportivă, non profit. Totuşi, surse din lumea sportului susţin că asociaţia ar avea prea puţini sportivi şi s-ar axa, de fapt, mai mult pe activităţi comerciale, precum închirierea terenurilor către cei care vin să joace tenis şi fotbal. "E plin de maşini aici şi după-amiaza şi seara, vin oamenii la terenuri", confirmă un vecin ceea ce poate vedea toată lumea, din stradă.

Bilanţul pe 2009, ultimul afişat pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată însă că Ten-Mar nu înregistrează deloc venituri din activităţi economice şi că singurele venituri ar proveni din activităţi fără scop patrimonial, adică non-profit. Concluzia logică e că veniturile reale din închirieri nici măcar nu sunt contabilizate. Altfel spus, patronii îşi bagă banii direct în buzunar.

Oricum ar arăta situaţia financiară a asociaţiei, cert e că a pus mâna pe un teren valoros în centrul oraşului, în timp ce sportivii CS Crişul se antrenează prin bunăvoinţa Clubului Sportiv Municipal Oradea la Sala Antonio Alexe şi la Bazinul Acoperit. Şi nici copiii de la Palatul Copiilor nu au unde să facă sport. "Am făcut cereri la Minister să recuperăm terenul, pentru că avem nevoie de el. Am 3.000 de copii care frecventează cercurile şi spaţiul nostru e mult prea mic", susţine directorul Peter.

Acum, chiar dacă Ministerul Educaţiei şi cel al Sportului sunt comasate, pare-se că problema rămâne tot nerezolvată. Terenul nu e nici la sportivi, nici la copii. Singurele foloase le trag nişte "băieţi deştepţi"...


FĂRĂ HOTAR
Terenul tuturor

Primăria susţine că ambele instituţii au drepturi pe acel teren, numai că nu au făcut nimic să determine cine cât posedă. "Terenul este în proprietatea publică a statului român, administrator este Ministerul Sportului prin CS Crişul şi Ministerul Educaţiei prin Palatul Copiilor. Problema este că nici una dintre unităţi nu şi-a operat grăniţuirea (n.r. -delimitarea, eventual pe cale judecătorească), nici faptic, nici pe schiţe cadastrale, aşa că de aici au pornit discuţiile", spune Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. Directorul Palatului Copiilor afirmă că a cerut Ministerului Educaţiei să soluţioneze această problemă, însă nu a primit niciun răspuns.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicicloantze
Zmarando, o sa te pupe sefii tai, ai mai gasit un elefant bun de muls :))) Fii sigura ca la ora aparitiei articolului ei negociau deja spaga cu elefantul de la Ten-Mar ;) Bravo, ai invatat foarte bine cum sta treaba, tu cauti fraierii si ei ii mulg :))))))
Postat 10 Martie 2011, 21:21 de Gogu d la manutantza
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON