URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2018, 16:23

Oradea în forţă: Oradea deschide topul oraşelor româneşti cu cele mai multe săli de fitness pe cap de locuitor

Oradea în forţă: Oradea deschide topul oraşelor româneşti cu cele mai multe săli de fitness pe cap de locuitor VOR GREUTĂŢI! Numărul sălilor de antrenament din Oradea a crescut treptat, odată cu cel al practicanţilor. "Dacă prin anii 2000 era cam o sală pe cartier, acum există una la 7-8 străzi. Trendul e în creştere, chiar dacă piaţa se apropie de saturaţie", spune fostul campion la culturism Ion Marin, preşedintele clubului Gym Mar Strong
Oradea în forţă: Oradea deschide topul oraşelor româneşti cu cele mai multe săli de fitness pe cap de locuitor DE SUTĂ. Datorită densităţii mari a sălilor de sport, în Oradea preţul unui abonament lunar a rămas accesibil, indiferent că este vorba de cluburile Gym Mar Strong (1), Fit4U (2) sau Hredeu Gold Gym (3). "Tarifele sunt mult mai mici decât în alte oraşe. În Cluj - care, cât este de mare, are doar patru săli bune - abonamentul ajunge şi la 260 lei pe lună. În Oradea, la aceleaşi dotări, costă cam 110 lei", spune Daniel Bolba, patronul Fit4U
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A apărut ca o pasiune, a crescut ca un stil de viaţă, iar astăzi este o industrie.

"Un studiu de piaţă arată că Oradea are peste 36 de săli de culturism şi fitness. Nu mi-a venit să cred. E cel mai mare număr pe cap de locuitor din România", spune fostul campion de culturism Romeo Balogh Wittman, distribuitor de aparatură pentru culturism şi fitness. Şi numărul sălilor de forţă este în continuă creştere...

"Orădenii iubesc mişcarea!"

fostul campion de culturism Romeo Balogh WittmanSlăbiciunea e o alegere! Numărul mare al sălilor de culturism şi fitness face ca orădenii să aibă mai multe posibilităţi de modelare a corpului decât oraşe cu care Oradea nu se poate compara la populaţie, salarii şi posibilităţi de recreere. "Singurul oraş care ne depăşeşte din punct de vedere al sălilor de sport pe cap de locuitor este Bucureştiul. Timişoara şi Clujul sunt după Oradea", spune fostul campion de culturism Romeo Balogh Wittman (foto).

Imobilizat într-un scaun cu rotile după un accident rutier, Romi s-a stabilit în Biharkeresztes unde, împreună cu soţia, şi-a înfiinţat propria firmă de distribuţie de aparate pentru culturism şi fitness. Mens Mentis a dotat săli din România, Ungaria şi ţările vecine, dar cea mai mare deschidere a găsit-o la Oradea. "Orădenii iubesc mişcarea. Mulţi dintre cei care la sfârşitul anilor ’90 intrau prima dată într-o sală au azi 40-50 de ani, dar se antrenează în continuare. De la ei s-au învăţat copiii lor, care au acum 20 de ani, şi tot aşa...", explică Romi.

Investiţie mare

Piaţa sălilor de sport a crescut treptat. "Tradiţia a pornit de la pasionaţi de culturism, care nu s-au gândit la bani. Apoi, când tot mai multă lume a început să se antreneze, a apărut oportunitatea unor afaceri", povesteşte bărbatul.

Dacă în vremurile "romantice" ale sălilor de beci, duhnind a transpiraţie şi a antiinflamatoare cu mentol, dotările unei săli se limitau la o bară, la bănci pentru împins, discuri şi câteva gantere, astăzi sportul cu greutăţi domneşte în săli mari, aerisite, cu scule cromate. "Investiţia într-o sală bună cum vedem în Oradea depăşeşte o jumătate de milion de euro numai pentru aparate. Aparatele se amortizează în 5-7 ani, dar rezistă mai mult. Proprietarul va trebui să mai cumpere însă aparatură cardio în funcţie de ce apare pe piaţă", spune Romi.

50 de ani de tradiţie

În Oradea, antrenamentul cu greutăţi este o tradiţie veche de peste jumătate de secol. Federaţia Română de Lupte şi Haltere înfiinţată la Oradea îndruma tineretul către "atletica grea" încă din 1930.

 Iosif Lucuş, GladiatorulNucleul culturistic s-a cristalizat în jurul sălii de haltere a clubului Rapid, înfiinţat în 1963, fiind dezvoltat de grecii refugiaţi în anii ’50 din calea războiului civil de acasă. "Grecii erau cazaţi în spaţiile Bisericii Romano-Catolice din Şirul Canonicilor. Acolo făceau şcoală şi erau antrenaţi pentru eventualitatea că reîncepe războiul. Aveau un fizic extraordinar", povesteşte decanul de vârstă al culturiştilor orădeni, profesorul Iosif Lucuş (foto), 75 ani, sufletul sălii Gladiatorul.

Momentul de cotitură a fost anul 1968, când Parnavelas Apostolis a adus la Oradea primul titlu de campion naţional la culturism, iar în beciul Farmaciei 3 din strada Republicii Lucuş a înfiinţat prima sală din România deschisă oricui între orele 7-22. "Era mare lucru pentru că sălilele de haltere erau deschise doar câteva ore pe zi. Abonamentul costa 15 lei pe lună, puţin mai mult decât un grătar cu cartofi la Lactobar, şi ne acoperea cheltuielile cu duşurile şi curentul", îşi aminteşte profesorul.

Treptat au apărut noi săli, iar în 1977 la Clubul Constructorul din strada Ady Endre a avut loc primul concurs internaţional din Oradea, cu sportivi din România şi Ungaria. Evenimentul a atras peste 2.000 de spectatori, iar pasul spre sportul de masă a fost făcut.

În premieră!

Ion Marin, Gym Mar StrongFostul campion de culturism Ion Marin (foto), preşedintele Clubului Gym Mar Strong, pune numărul mare de săli şi practicanţi tocmai pe seama tradiţiei. "Oradea a avut noroc cu grecii, care ne-au deschis ochii către acest sport, şi cu oameni precum profesorul Lucuş, care a organizat concursuri, popularizându-l".

Venind pe acest val, în 2004 Marin a înfiinţat în Decebal prima sală destinată exclusiv doamnelor, în 2010 a scos culturismul din beci deschizând în Cantemir prima sală la suprafaţă, iar în 2012 a înfiinţat în Tudor Vladimirescu prima sală cu program non-stop. Şirul premierelor a culminat anul trecut, când a renunţat la cele 10 spaţii închiriate pentru a inaugura în strada Lăpuşului cea mai mare sală din regiune, cu o suprafaţă de peste 2.500 metri pătraţi, dispusă pe trei niveluri.

"Având atât de multe săli, cheltuielile cu personalul, chiria şi utilităţile erau prea mari, iar activitatea prea greu de urmărit". Deşi în majoritatea locurilor din care s-a retras s-au deschis alte săli, Marin e sceptic. Declinul natalităţii, emigraţia masivă şi tentaţia televizorului erodează numărul potenţialilor abonaţi. "Nu te îmbogăţeşti din asta. Aparatele sunt scumpe şi cheltuielile mari. Unele săli vor da faliment", prevede campionul.

La bătaie cu concurenţa

fostul practicant de arte marţiale Daniel BolbaParadoxal, dar tocmai concurenţa acerbă l-a făcut pe fostul practicant de arte marţiale Daniel Bolba (foto) să parieze pe lanţul de săli Fit4U. "Îi datorăm mult lui Ion Marin. Numărul mare de săli pe care le-a deschis a ajutat conceptul de fitness să prindă". Este mult mai uşor să intri pe o piaţă aglomerată decât să creezi una. "Acum patru ani intenţionam să deschid o sală în Satu Mare. Un localnic încerca să mă convingă ce oportunitate e că există doar patru săli la atâta popor. Am analizat şi în final am investit tot în Oradea. E mult mai uşor să atragi la sală o populaţie deja obişnuită să facă sport, decât să o educi în sensul acesta", spune Daniel.

Antreprenorul e convins că, în ciuda concurenţei, piaţa orădeană are încă potenţial de creştere. "Dacă toţi cei care îşi propun să facă sport chiar ar face, sălile din Oradea s-ar dovedi prea puţine. În fiecare zi de luni a săptămânii, fără să mai vorbim de data de 1 a lunii sau de începutul lunii ianuarie, sălile sunt pline".

Având în spate tradiţia, orădenii îndrăgesc mişcarea mai mult decât alţii. Le mai lipseşte doar constanţa: puterea de-a trece peste o febră musculară, peste tentaţia unei ciocolate sau peste oboseala unei zile aglomerate. Cam ce defineşte un sportiv...


SPORT DE MASĂ
"Altă mentalitate!"

Campionul balcanic de culturism Remus HeredeuCampionul balcanic de culturism Remus Heredeu (foto), proprietarul sălii de culturism Heredeu Gold Gym, pune numărul mare al sălilor de sport din Oradea pe seama influenţei occidentale. "Am prieteni care au săli în ţară şi toţi îmi spun: «La voi e altă mentalitate. Lumea chiar face sport». Probabil aşa este, dar mai avem de crescut. Dacă ne uităm la popularitatea sportului de masă în Ungaria, vedem că suntem cu 20 de ani în urma lor".

Majoritatea practicanţilor orădeni au între 20 şi 50 de ani, cu o uşoară creştere a celor din urmă. "Cine s-a antrenat în tinereţe fie nu s-a lăsat, fie vrea să revină", spune Heredeu. Tot în creştere este şi numărul doamnelor care aleg antrenamentul cu greutăţi. "Dacă acum 8 ani raportul dintre femei şi bărbaţi din sală era de 25% la 75%, astăzi este de 40% - 60%. La cât de conştiincioase sunt doamnele, mă aştept ca în anii următori să vedem la antrenament mai multe femei decât bărbaţi", arată Daniel Bolba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunteti comunisti sau aveti alte probleme ?
De ce stergeti comentarii cu "stiri" care au aparut si in "ziarul" D-vs...?
Postat 26 Octombrie 2018, 19:08 de Kuler
RE: Sunteti comunisti sau aveti alte probleme ?
Pentru că alta este tema articolului de faţă.
Postat 26 Octombrie 2018, 23:38 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON