URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Haide, Neşu!

Haide, Neşu! ZÂMBETE, NU LACRIMI. La o săptămână de la teribilul accident petrecut în timpul unui antrenament la FC Utrecht, orădeanul Mihai Neşu a început să vorbească şi chiar le-a transmis tuturor suporterilor săi un mesaj: "Să nu plângă nimeni pentru mine! Toată lumea să fie optimistă!". El însuşi o fire veselă şi plină de umor, Mihăiţă este chiar mai curajos decât cei din jurul său, pe care îi îmbărbătează continuu
Haide, Neşu! VISUL CEL MARE. Anul trecut, de Crăciun, Mihai Neşu (foto) mărturisea că pentru 2011 nu-şi doreşte decât să fie sănătos, să poată juca şi să aibă un an mai bun decât precedentul, pe care l-a considerat drept cel mai fructuos din carieră. Din păcate, dorinţele nu i s-au împlinit, dar din fericire blondul cu păr creţ nu renunţă la luptă
Haide, Neşu! IUBITA DIN LICEU. Mihai Neşu şi-a cunoscut soţia, pe Maria, în liceu, fiind colegi de clasă, şi tot atunci a început şi iubirea dintre ei. Părinţii lui Mihai, Mircea (stânga) şi Monica (dreapta), împreună cu Maria, îl umplu de nădejde, fiind siguri că în curând familia lor va redeveni fericită, ca până acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, o veste tristă sosită din Olanda cutremura toată ţara: fotbalistul orădean Mihai Neşu, trecut de la Steaua la FC Utrecht, se accidentase în timpul unui antrenament. Diagnosticul, cumplit: vertebră ruptă la nivelul coloanei cervicale.

Neşu a trecut însă, cu bine, peste operaţie, iar evoluţia sa ulterioară dă semne că, în timp, îşi va putea reveni. În timp ce fanii îşi făceau griji pentru el, transmiţându-i continuu mesaje de însănătoşire, fotbalistul i-a surprins pe toţi, cerându-le optimism şi speranţă. Cu aceste "arme" s-au echipat şi rudele şi cunoştinţele lui Mihai din Oradea, care aşteaptă cu nerăbdare clipa în care va reveni acasă. Pe picioarele lui...

Scenarii fataliste

08 Alje Schut.jpgNenorocirea s-a petrecut pe 10 mai. În timpul antrenamentului, fundaşul în vârstă de 28 de ani s-a ciocnit cu un coleg de echipă, Alje Schut (foto), fiind transportat de urgenţă la spital. În timp ce pe net apăreau mesajele unor coechipieri ce mărturiseau că Mihai nu-şi simţea corpul de la bărbie în jos, medicii olandezi au depistat că Neşu avea o vertebră a coloanei cervicale ruptă, hotărând să-l opereze de urgenţă.

Intervenţia a fost una de succes, dar nici un doctor n-a vrut să vorbească despre viitorul pacientului, sub rezerva că numai evoluţia sa ulterioară va putea oferi informaţii lămuritoare. Recuperarea se poate întâmpla în săptămâni, luni, ani...

Între timp, presa şi opinia publică din România rezonează la durerea lui Mihăiţă, luând în calcul inclusiv fatidicul scenariu că sportivul ar putea rămâne paralizat pe viaţă. Informaţiile nu sunt, însă, oficiale, medicii olandezi ferindu-se de orice comentariu pe această temă.

Rază de speranţă

În amestecul de ştiri alarmiste şi reacţii deprimante, o singură voce se aude, clar şi răspicat, răspândind optimism şi speranţă. Este Monica Neşu, mama fotbalistului, care crede cel mai tare în revenirea lui. Pe undeva, nu e de mirare că e aşa. Ea însăşi a trecut, cu aceeaşi atitudine tonifiantă, peste diagnosticul crâncen al unui cancer ce-i putea fi fatal. Cunoscuţii îşi amintesc de ea cum spunea, pe vremea când urma tratamente dure, că nu ştia că îi stă atât de bine cu părul scurt, fiindcă s-ar fi tuns mai devreme.

Şi acum, de când nenorocirea cu Mihăiţă - chiar dacă până sâmbătă a fost departe de fiul ei, la Oradea - mama a rămas punctul de stabilitate al familiei. Tatăl sportivului, Mircea, doctor de meserie, nu şi-a putut ascunde în faţa presei tristeţea după ce şi-a văzut fiul, iar soţia sa Maria, care a împărţit zile în şir salonul cu el, preia, mai mult ca sigur, toate stările lui Mihăiţă. "Acum trebuie lăsat şi el mai independent, nu să stăm toţi pe capul lui. Toate merg spre bine. Marţi noapte (n.r. la o săptămână de la accident), după cum ştiţi, s-a mişcat. I-au făcut toate testele necesare - l-au pus să stea în fund şi nu amorţeşte - şi este în parametri. Deci, sunt încrezătoare", spune mama fotbalistului.

Speranţa i-a crescut şi mai mult în aceeaşi noapte, când nora a sunat-o spunându-i că trebuie să-i dea pe cineva la telefon. "Am auzit: "Ciao, mami!"", povesteşte Monica. A fost prima conversaţie cu fiul ei după accident şi a umplut de nădejde inimile tuturor.

Iubit de olandezi

Monica Neşu spune că întreaga familie este impresionată de gesturile de solidaritate făcute atât în ţară, cât şi de olandezi, despre care există percepţia că ar fi un popor rece şi distant. "Când Maria stătea la spital, Mircea înnopta la casa lui Mihăiţă de acolo. Când a ajuns, l-au apucat emoţiile: era ca la Lady Di. Toată casa fusese înconjurată cu flori, de către puştimea din cartier şi de către suporteri", povesteşte mama fotbalistului.

Mihăiţă a primit de la club o locuinţă într-o zonă rezidenţială liniştită, asemănătoare cumva cu cartierul Europa, unde stau părinţii lui în Oradea şi unde are şi el o casă. De la bun început s-a făcut plăcut vecinilor din Olanda. În apropiere sunt câteva terenuri de sport, unde mulţi copii bat mingea, iar orădeanul - popular şi modest - se juca adesea cu ei, destăinuindu-le "scheme" învăţate de la antrenori şi colegi. "Tare îl îndrăgesc... Se spune despre ei că 90% se declară atei, dar acum au umput bisericile şi au făcut slujbe pentru Mihăiţă", spune Monica despre olandezi.

Veşti bune

Doamna Neşu e convinsă că starea de spirit contează enorm în vindecarea fiului său. "E nevoie de mai mult decât tratamente medicale", zice femeia. Spre bucuria ei, fiul său e suprinzător de vesel şi de încrezător. "Este într-o stare oarecum normală, e aşa cum îl ştim. Şi-a păstrat umorul, face glume, ne încurajează el pe toţi", povesteşte Monica. Spusele îi sunt întărite, de altfel, de singurul mesaj pe care fotbalistul l-a transmis suporterilor săi, prin soţia sa: "Să nu plângă nimeni pentru mine! Toată lumea să fie optimistă!".

Pozitivismul l-a şi ajutat deja. Săptămâna trecută, Mihăiţă a început să mănânce, hrănit cu linguriţa, şi să bea lichide cu paiul. "Medicii spun că dacă starea sa îşi continuă evoluţia spre bine, poate îl transferă în această săptămână de la Terapie Intensivă la Recuperare", spune încrezătoare mama fotbalistului.

Iar previziunile ei s-au adeverit, orădeanul fiind mutat deja într-o rezervă normală. Fostul apărător stânga al Stelei nu mai are nevoie de masca de oxigen, putând respira în acest moment fără probleme.

Monica e mândră nu doar de fiu, ci şi de noră, care de la momentul accidentului e aproape nedespărţită de Mihai. "Sincer, nu ştiu cum rezistă, fiindcă ea a trecut prin toate: şocul accidentului, operaţia... Are o forţă extraordinară, e mai mult decât bărbată!", spune soacra Mariei.

În mod cert, iubirea pe care tânăra i-o poartă lui Mihai încă din liceu, de când s-au cunoscut, o întăreşte şi o face să ţină capul sus. În fond, povestea lor de dragoste a început acum un nou capitol. Dar se au unul pe celălalt, iar amândoi au mii de oameni, în Olanda şi în România, care se roagă pentru sănătatea lui Mihai. Şi aşteaptă cu nerăbdare clipa în care acesta va apărea din nou în public pe picioarele sale, şi poate chiar cu o minge de fotbal pe care s-o jongleze, la fel ca altădată...


AMINTIRI DIN LICEU
Cel mai artist dintre fotbalişti

08 Doina Tatar.jpgLa fel de optimişti precum membrii familiei Neşu sunt şi foştii colegi şi profesori ai lui Mihai de la Liceul de Artă din Oradea, unde fotbalistul a absolvit în 2001 cursurile secţiei de design industrial. "M-am înţeles foarte bine cu el. Era politicos, vesel, sociabil", povesteşte Doina Tătar (foto), fosta profesoară de studiul formelor şi desen. Dăscăliţa spune că, deşi pasiunea cea mai mare a "Bichonului" a fost dintotdeauna fotbalul, avea talent şi la desen, înclinaţie pe care şi-a cultivat-o şi în liceu, în măsura în care timpul i-a permis. "Lipsea din cauza antrenamentelor, dar se ţinea de şcoală, era responsabil. Cel mai greu i-a fost în clasa a XII-a, când a ajuns la Steaua înainte de Bac", spune Tătar.

Fosta colegă de clasă a lui Mihai, Adriana Ruge, îşi aminteşte că liceanul Neşu a fost olimpic la franceză şi cel mai bun la matematică. "Era preferatul profului de mate", povesteşte Adriana. Şi ea îl descrie la fel: vesel, optimist şi cu mult bun-simţ. În această vară, clasa lui Mihai ar trebui să aibă întâlnirea de 10 ani de la absolvire, iar toţi foştii colegi şi profesori îşi doresc ca blondul cu păr creţ să revină între ei, pe deplin sănătos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
HAIDE NESU !
SANATATE DEPLINA !
Postat 26 Mai 2011, 00:15 de FORZA STEAUA
Haide Mihai !
Asa te vrem. Puternic si increzator. Vei fi bine, dinou.
Postat 26 Mai 2011, 00:07 de campion
Lupta, Nesu !
O sa te faci bine !
Postat 25 Mai 2011, 19:48 de Tricolor
Haide Nesu!
Multa sanatate!
Postat 25 Mai 2011, 19:44 de click
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON