URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
11 Noiembrie 2010, 08:13

Fotbal şi politică

Fotbal şi politică UNIC. Înfiinţat în 1910, Clubul Atletic Oradea a reuşit o performanţă demnă de istoria fotbalului internaţional, fiind prima echipă care a cucerit două titluri naţionale în două ţări diferite, Ungaria (1944) şi România (1949)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii cu combinaţiile, alţii cu tradiţiile... Împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea primului club de fotbal local, care a cucerit campionatul în două ţări, a rămas fără ecou la conducerea FC Bihor şi a Asociaţiei Judeţene de Fotbal. De asta a profitat un grup de tineri maghiari care, sponsorizaţi de Ministerul Sportului din Ungaria, de OTP Bank şi societatea petrolieră Mol, au preluat iniţiativa, programând centenarul Clubul Atletic Oradea (CAO) pe 13 noiembrie, pe Stadionul Municipal Iuliu Bodola.

Cu această ocazie se va desfăşura un meci între foste glorii grupate sub titulaturile de Selecţionata Seniorilor din Ardeal şi Selecţionata Seniorilor din Ungaria, urmat de o partidă între FC Partium şi Academia de Fotbal Puşkaş Ferenc. Evenimentul a căpătat un vădit caracter politic prin plasarea lui - de către Laszlo Tokes şi fiul său, Mate - sub patronajul preşedintelui Ungariei, Schmitt Pall, dar şi prin implicarea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) într-o chestiune ce trebuia să rămână strict sportivă.

Politicieni-jucători

Acum două săptămâni, puţin după ce fusese acuzat că şi-a folosit funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European pentru a interveni la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor pentru rejucarea unui meci din liga a 5-a al FC Partium, condus de fiul său, Laszlo Tokes promova cu fast un meci de gală, caritabil, organizat "sub înaltul patronaj al preşedintelui Ungariei", pentru a sărbători centenarul CAO.

Alături de CSU Partium, în organizare s-a băgat şi preşedintele CNMT, Toro Tibor, care a dat detalii despre eveniment într-o conferinţă de presă, alături de Tokes jr. şi de fostul selecţioner al României Emeric Ienei.

Pe lângă nume precum Ladislau Boloni, Sătmăreanu I şi Sătmăreanu II (adică Szatmary Lajos şi Szatmary Sandor), Flavius Domide, Viorel Vancea şi Vaci Gyorgy, la Oradea vor sosi politicieni de seamă. "L-am invitat pe preşedintele Ungariei, secretarul de stat pentru sport Czene Attila, din partea maghiară, şi Doina Melinte, din partea română. În rest, oameni politici din Oradea, începând cu primarul Ilie Bolojan care ne-a promis sprijin", afirmă Mate.

Gală cu fanfară

Programul va fi încărcat. Organizatorii vor pune la dispoziţia doritorilor un aşa-numit Tren al Nostalgiei, cu sprijinul MAV (Căile Ferate Maghiare), pe ruta Oradea - Budapesta, călătorii putând să se întâlnească în tren cu membrii selecţionatei old-boys a Ungariei. La sosirea în Gara Oradea, pe 13 noiembrie, ora 13.30, oaspeţii vor fi întâmpinaţi de primar şi conduşi la stadion cu fanfară şi majorete. Acolo vor urma apoi discursurile oaspeţilor: preşedintele Ungariei (dacă va veni), cei doi secretari de stat, primarul Bolojan şi europarlamentarul Tokes, după care "meciul de gală" va consta de fapt în două înfruntări. Prima - între Selecţionata Echipei de aur a Ungariei din anii '50 şi Selecţionata Ardealului, iar a doua - între o echipă a Academiei de Fotbal Ferenc Puskas şi FC Partium.

Pentru a evoca anii când CAO era vedetă, organizatorii au comandat echipament retro: minge cu şiret, echipament în stilul anilor 40 şi chiar şepci pentru portari.

Ideea lui Tokes

14 Mate Tokes.jpgBIHOREANUL a aflat că ideea meciului a aparţinut fiului lui Tokes, după o discuţie cu fostul fotbalist de la Crişul Oradea Iosif Lukacs. "Am aflat de centenarul CAO şi m-am gândit că ar fi frumos să sărbătorim. E un gest de omagiu pentru jucătorii care au câştigat şi campionatul Ungariei, şi cel al României. Dacă am văzut că FC Bihor nu se gândeşte să facă ceva pentru a sărbători evenimentul, am făcut-o noi", a declarat Mate (foto) pentru BIHOREANUL.

Iniţiativa e lăudabilă, dar, întrebat de ce a politizat-o, Tokes jr. afirmă că "nu e vorba de politizare". Culmea, vrând să lămurească rolul liderului CNMT, Mate n-a făcut decât să se contrazică: "Prin el aveam acces mai uşor la oamenii politici pe care am vrut să îi chemăm".

Şefii FC Bihor, neştiutori

Dacă pe undeva e de înţeles ca tânărului Tokes să i se pară în regulă partea cu politica, de vreme ce şi-a rugat tatăl europarlamentar să intervină de câteva ori pentru el, mai tristă e nepăsarea oficialilor fotbalului local.

Lăsând la o parte că tocmai el trebuia să iniţieze marcarea evenimentului, FC Bihor fiind urmaşul CAO, preşedintele echipei fanion a judeţului, Ioan Lucian, consideră că organizarea galei de către o formaţiune politică nu afectează cu nimic imaginea clubului. "Noi nu putem decât să ne bucurăm. Orădenii vor putea astfel să revadă o parte din gloriile anilor 60-70 care au făcut carieră internaţională", zice Lucian, explicând nonşalant că FC Bihor nu s-a implicat întrucât "nu ne-a contactat nimeni".

În schimb, organizatorii au apelat la primarul Ilie Bolojan care a acceptat ca stadionul să fie folosit, gratuit, deoarece banii încasaţi pe biletele de intrare, care costă 7 lei, vor fi donaţi sinistraţilor din Ungaria afectaţi de catastrofa ecologică de luna trecută.

Ungaria vs. Ardeal

14 Emeric Ienei.jpgDeşi nominalizat să facă echipa seniorilor din Ardeal, Emeric Ienei (foto) susţine că nu ştia de aportul CNMT. "Am fost invitat să alcătuiesc un lot deoarece am antrenat un timp FC Bihor şi am fost şi preşedintele clubului. Nu m-am implicat în organizare decât prin faptul că am apelat la primar pentru stadion", a spus selecţionerul.

Nici măcar denumirea de "Selecţionata Ardealului" nu i-a dat de gândit tehnicianului. "De ce să deranjeze? Ce, Ardealul nu face parte din România? Nimeni nu vrea să aibă nicio atitudine prin această denumire a echipei. Ca dovadă am selecţionat şi jucători din Banat, care nu au nimic cu Ardealul", a declarat Emeric Ienei, opinând că fotbalul e apolitic atât timp cât se rezumă doar la ceea ce se întâmplă pe teren.

Şi posibila prezenţă a preşedintelui Ungariei i se pare firească. "Vine în primul rând ca om de sport. E fost campion mondial de scrimă, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Maghiar, şi ce n-am da să vină şi preşedintele României, Traian Băsescu? Dar nu vine! În schimb va veni Adalbert Kassai, secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal, care e orădean. Deci, nu cred că e politizare", a afirmat Ienei, plusând: fotbalul ar putea apropia cele două naţiuni, ale căror relaţii "au scârţâit uneori"...

Jucătorii pro şi contra

Nu de aceeaşi părere sunt o parte din jucătorii care vor evolua în Selecţionata Ardealului. "Nu ştiam de implicarea CNMT, dar dacă este aşa e clar: şi-a băgat politicul coada!", spune Viorel Vancea, fost jucător la FC Bihor care a jucat şi în campionatul Ungariei. Că evenimentul "poartă o tentă politică" o recunoaşte şi Ioan Zare.

La polul opus e Alexandru Sătmăreanu. "Fotbalul e un fenomen social ce aduce multă bucurie. În Germania nimeni nu-şi pune problema ce naţionalitate are organizatorul unui meci. Nu ştiu de ce deranjează că e sponsorizat din Ungaria. Cine dă banul trebuie să şi decidă". Iar realitatea dovedeşte câtă dreptate are...


PRELUAT DE TVS
Jucători cu nume

Meciul ce marchează centenarul CAO va fi transmis în direct de Duna TV, iar TVS Oradea va difuza un rezumat. Organizatorii vor edita un ziar cu articole despre CAO, la stadion va fi o expoziţie cu poze din activitatea echipei, iar jocul va fi comentat de Cristian Ţopescu şi Szepesi Gyorgy. Din Selecţionata Ardealului vor face parte Flavius Domide, Lajos Szatmari, Vigh Jozsef, Vaczi II Gyorgy, Bojtor Janos, Tibor Selymes, Szucs Arpad, Gergely Sandor, Popovits Pal, Lukacs Ioan, Ioan Zare, Szatmári Sandor, Kun Attila, Papp Laszlo, Jank Ferenc, Boloni Laszlo, Viorel Vancea, Emeric Dembrovschi, Adalbert Kassai, Sandor Kulcsar, antrenor Emeric Ienei. De cealaltă parte, selecţionata old-boys din Ungaria va fi formată din Albert, Ku, Varhidi, Fenyvesi, Meszoly, Telek, Brockhauser, Nagy, Sallai, Kardos, Kiss,Gyimesi, Lestar, Zambo, Monos, Lukacs, Toth, Jenenes, Wukovics, Boda, Weimper, antrenor Buzanszky Jeno.


CAO
Campioană în două ţări

CAO a fost înfiinţat în 1910, jucând în 1924 finala campionatului naţional, pierdută în faţa echipei Chinezul Timişoara cu 1-4. Între 1932-1940, CAO a fost prezentă de 6 ori în prima divizie şi de două ori în liga secundă. În al doilea război mondial, între 1942-1944, a activat în campionatul Ungariei sub denumirea de Nagyvaradi Atletikai Club, ocupând locul doi în ediţia 1942-1943, pentru ca după un an să devină campioană.

Din 1945, CAO a purtat numele Libertatea, în 1948 devenind ICO (Întreprinderea Comunală Oradea), titulatură sub care a câştigat campionatul României în ediţia 1948-1949. Redenumită Progresul în 1951, s-a calificat în finala Cupei României în 1955, iar în 1956 a câştigat trofeul învingând Energia Câmpia Turzii cu 2-0. În 1958 şi-a schimbat denumirea în CS Oradea, apoi în Crişana (1961), titulatură sub care a revenit în prima ligă în 1962. Echipa a devenit FC Bihor în 1972.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON