URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2014, 14:41

Campionii inimilor: Baschetbaliştii orădeni au fost la un pas de a deveni, în premieră, campionii României

Campionii inimilor: Baschetbaliştii orădeni au fost la un pas de a deveni, în premieră, campionii României BĂIEŢII DE ARGINT. Deşi jucătorii s-au declarat satisfăcuţi de sezonul care tocmai s-a încheiat - doar au reuşit cea mai bună performanţă din istoria baschetului orădean - la Ploieşti nu şi-au putut ascunde dezamăgirea de a fi cucerit doar medaliile de argint... (foto: OradeaBestPhoto)
Campionii inimilor: Baschetbaliştii orădeni au fost la un pas de a deveni, în premieră, campionii României CAMPIONI LA GALERIE. La câteva ore după întoarcerea de la Ploieşti, baschetbaliştii orădeni au fost ovaţionaţi de aproximativ 300 dintre suporterii cei mai înfocaţi. "Noi n-am reuşit să devenim campioni anul acesta, dar avem un public campion!", a constatat tehnicianul Cristian Achim
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă de la primii paşi făcuţi în sală, baschetbaliştii sunt acoperiţi de aplauze. Aplaudă, la rându-le, publicul care i-a încurajat în picioare la atâtea meciuri. "Pentru noi sunteţi campioni!", se aude o voce din tribună, urmată şi de ceilalţi 300 de fani care şi-au întâmpinat favoriţii, joia trecută, la întoarcerea de la Ploieşti.

CSM Oradea a luat "doar" argintul Ligii Naţionale, dar a trăit cel mai prolific sezon, reuşind să joace şi finala Cupei României, şi să se facă remarcată în competiţiile europene. Nu e rău deloc, ba din contră, pentru o echipă care în urmă cu câţiva ani băltea la coada clasamentului şi, mai trist, nu era urmărită decât de o mână de oameni.

Sponsori pentru performanţă

Echipa de baschet a devenit un adevărat fenomen local. Copii, părinţi, bunici, adolescente şi bărbaţi gălăgioşi, de obicei nu mai puţini de 2.000, merg cu regularitate la Arena Antonio Alexe pentru a încuraja lotul care a plasat Oradea între cele mai puternice cluburi din ţară. Înfiinţată în 2003, secţia de baschet a promovat în Liga Naţională doi ani mai târziu, iar apoi a stat câţiva ani sub mijlocul clasamenului. Asta până în 2009, când managerul secţiei, fostul baschetbalist Şerban Sere, l-a adus pe antrenorul Cristian Achim de la Râmnicu-Vâlcea, unde promovase în primul eşalon cu echipa locală.

În acelaşi an, CSM, al cărui preşedinte devenise tânărul Florin Birta, a reuşit să-l atragă drept sponsor principal pe Gheorghe Vajai, proprietarul firmei Gavella, şi el fost baschetbalist, care a avut ambiţia de a investi pentru performanţă. Şi, în mare parte datorită lui, acest lucru s-a şi întâmplat, deoarece, pe lege, municipalitatea nu poate plăti din bani publici salariile jucătorilor, ci doar să acopere cheltuielile de deplasare, echipamentele ş.a.

Schimbare de gardă

Parteneriatul între Primărie şi Gavella s-a dovedit a fi de succes. Evitând scandalurile şi cancaneriile, sponsorii, conducerea administrativă şi cea tehnică şi-au văzut de treabă, iar în ultimii patru ani CSM a progresat fără încetare, încheind campionatul pe locurile 9, 6, 5, şi 3 în sezonul 2012-2013 şi - mai ales - obţinând admiraţia a mii de suporteri. Clasarea pe podium le-a mai adus orădenilor o premieră: calificarea în FIBA EuroChallenge, a treia ligă valorică europeană.

Având sprijinul financiar al companiilor Gavella şi Digi, managerul Şerban Sere şi antrenorul Cristian Achim au făcut vara trecută nişte mutări pentru mulţi surprinzătoare: au renunţat la o bună parte dintre jucătorii care cuceriseră bronzul, inclusiv la cel mai longeviv stranier al echipei, căpitanul Nemanja Maric.

"Considerăm că am obţinut tot ce era mai bun posibil cu această generaţie de jucători", spunea atunci, cu diplomaţie, Sere. Într-adevăr, CSM se pregătea să arate că poate mai mult, ştiut fiind faptul că alte câteva echipe se întăresc cu jucători valoroşi în încercarea de a stopa supremaţia CSU Asesoft Ploieşti, care de un deceniu, cu o singură excepţie, ridica trofeul în fiecare an.

Oradea în Europa

Cu investiţii serioase - în sezonul 2013-2014 bugetul a fost de circa 700.000 euro - pe lângă americanul William Franklin, care a devenit noul căpitan, şi australianul Daniel Dillon, a fost readus acasă orădeanul Titus Nicoară, unul dintre cei mai buni jucători români ai campionatului. De asemenea, au venit la Oradea muntenegreanul Vujadin Subotic, campion în Cipru cu un an înainte, sârbul Radovan Markovic, fostul lider al echipei Vojvodina Novi Sad, şi canadianul Sean Denison, pivot al naţionalei Frunzei de Arţar.

Aşteptările publicului erau mari, dar ale sponsorilor şi mai şi: ai noştri trebuiau să arate că joacă mai bine, şi încă pe trei fronturi. Rezultatele s-au văzut: CSM a etalat un joc dinamic, cu faze spectaculoase, cum nu s-au mai văzut la Oradea niciodată. În EuroChallenge, echipa a obţinut câteva victorii, inclusiv contra redutabilei Royal Hali Gaziantep (Turcia), chiar la ea acasă, orădenii fiind declaraţi cei mai buni debutanţi ai competiţiei. Totodată, a ajuns în finala Cupei României, unde a fost învinsă de revelaţia întrecerii, Energia Rovinari, care eliminase în semifinale Asesoft Ploieşti.

Paradă în play-off

Cum la finalul sezonului regulat a avut câteva meciuri mai puţin reuşite, CSM a terminat pe locul al doilea, iar suporterii priveau cu mari emoţii începutul play-off-ului. S-a dovedit, însă, că n-au avut de ce să-şi facă griji. În prima rundă, orădenii au învins cu 3-0 SCM U Craiova şi la fel au făcut în semifinalele disputate cu BC Mureş, când au oferit şi spectacol, Daniel Dillon reuşind să marcheze un coş, pe ultimele fracţiuni de secundă, aproape din celălalt capăt al terenului, ridicând toată Arena Antonio Alexe în picioare.

"Putem să ne impunem în faţa oricărei echipe!", spunea antrenorul Achim înaintea meciurilor din finala cu Asesoft. O echipă cu un buget uriaş, cu jucători plătiţi cu peste 10.000 euro pe lună, şi cu o experienţă superioară, disputând ultimele 10 finale, din care 9 le-a şi câştigat. În plus, suporterii din toată ţara, ba uneori şi reprezentanţi ai altor cluburi, au reclamat, direct sau voalat, că ploieştenii au fost ajutaţi de arbitrii datorită influenţei proprietarului Sebastian Ghiţă, deputatul PSD cel mai apropiat de premierul Victor Ponta.

Dezavantajaţi

Conştienţi de atuurile adversarilor, orădenii s-au mobilizat încă de la primele două partide, jucate la Ploieşti, reducând la tăcere sala Olimpia în cea dintâi confruntare, când a condus cap-coadă, chiar şi cu 25 de puncte, şi câştigând cu 105-93.

Meciul al doilea a fost dominat şi câştigat de gazde, 95-76, dar arbitrajul din ambele confruntări a stârnit revolta şefilor CSM Oradea, care au reclamat la Federaţie avantajarea gazdelor. Decizia i-a înfuriat pe ploieşteni, managerul Asesoft, Alexandru Iacobescu, ajungând să "cobească": "Cine sapă groapa altuia cade în ea".
În final, în loc să răspundă direct la memoriul orădenilor, FRB a suspendat brigada de arbitri de la prima partidă, cea câştigată de CSM. Despre arbitrajul din meciul al doilea, nicio vorbă...

Agonie şi extaz

Pe 7 şi 8 iunie, orădenii au fost chemaţi să susţină echipa, cu mic, cu mare, la cele mai importante meciuri de acasă din toată existenţa sa. La scorul general de 1-1, ai noştri puteau să-şi adjudece aici trofeul, dar ploieştenii au dominat partida a treia, pe care au câştigat-o cu 80-88. Eşecul l-a mâhnit pe antrenorul Achim: "Nu am jucat un baschet decent pentru nivelul nostru", spunea acesta după meci.

La a patra confruntare, suporterii i-au purtat pe băieţi spre victorie: 87-81. Un ajutor important pentru echipă a fost Vujadin Subotic, care cu o seară înainte nu putuse juca din cauza unor crampe la ambele picioare. "L-am întrebat la prânz dacă va putea intra pe teren. Mi-a spus: Of, course, coach! It's the most important game of the season!", mărturisea Achim după meci. CSM împingea astfel finala în a cincea partidă, o premieră în ultimii 6 ani, care arăta încă o dată că Oradea e decisă să lupte pentru titlu.

"Sunteţi campioni!"

Încleştarea decisivă, de la Ploieţti, a fost intensă din prima până în ultima clipă. Echipele s-au urmărit pe teren şi pe tabelă încă de la început, răsturnând scorul de mai multe ori prin faze extrem de spectaculoase. În ultimele minute, însă, CSM a greşit, trădându-şi experienţa mai redusă, iar ploieştenii au fost calculaţi în aruncări, adjudecându-şi cel de-al zecelea titlu cu scorul de 100-94. Cele 6 puncte diferenţă sunt puse de unii specialişti pe seama unor noi greşeli de arbitraj în favoarea gazdelor, dar clubul orădean nu le-a mai contestat public.

Cert e că CSM a devenit pentru prima oară vicecampioană a României după un sezon plin şi fructuos. "Pentru noi sunteţi campioni!", le-au strigat fanii care i-au sărbătorit pe baschetbalişti la întoarcerea din deplasare. "Sunt mulţumit. Obiectivul a fost atins. Mi-a plăcut cum s-a comportat echipa, mai ales în play-off, inclusiv în ultimul meci", a remarcat sponsorul Gheorghe Vajai.

Apetit pentru trofeu

Odată cu performanţele din teren, iar asta este poate şi mai important, echipa a reuşit să creeze o emulaţie nemaiîntâlnită în alte sporturi. Mulţi copii şi-au găsit idoli în jucători precum Franklin, Dillon şi Subotic, şi nu ratează şansa să se pozeze cu ei. Nu sunt singurii. Îmbrăcaţi în roşu sau purtând eşarfe cu însemnele clubului, orădeni de toate vârstele îşi plătesc conştiincios intrarea la meciuri, unii stând la coadă din timp pentru a-şi ocupa locurile preferate.

Deloc de neglijat e încă un detaliu: prin rezultatele obţinute, CSM a reuşit şi să promoveze oraşul la nivel naţional, toate meciurile fiindu-i difuzate pe DigiSport, dar şi în Europa, de când s-a remarcat în EuroChallenge. Experimentul început de Gheorghe Vajai, Şerban Sere, Cristian Achim şi Florin Birta în urmă cu 5 ani s-a dovedit a fi, prin seriozitatea acestora, unul reuşit aproape 100%.

"De-abia ni s-a deschis apetitul!", declara Achim "la cald" după finala cu Asesoft. O promisiune pentru inimoşii spectatori care aşteaptă trofeul la Oradea...


PRIMĂ DE LA PRIMĂRIE
Vremea negocierilor

Pentru că au reuşit cel mai bun sezon nu doar din istoria clubului, ci şi a baschetului orădean, Primăria urmează să premieze echipa cu 40.000 euro, suma urmând să fie împărţită staff-ului şi jucătorilor. Intraţi în vacanţă, sportivii urmează să-şi renegocieze contractele, având în vedere că de regulă acestea sunt încheiate pe un an. Tehnicianul Cristian Achim spunea că-şi doreşte să-şi păstreze nucleul de jucători, dar n-a dat din casă în privinţa ofertelor făcute. "Suntem deocamdată în negocieri, dar îmi place echipa şi mi-aş dori să rămân la Oradea", a mărturisit australianul Daniel Dillon, unul dintre jucătorii care, cu siguranţă, este curtat şi de alte cluburi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bravo baieti..
...felicitari!La anul poate iesim campioni!VM-mute!Hai Bihorul!Cu ,fara nea Ilie strigam HAI- F C B ihor!
Postat 17 Iunie 2014, 15:56 de io
CSM
Sa ne lase FC BIHOR-U ca ne-a plictisit... HAI CSM!!!!
Postat 17 Iunie 2014, 15:02 de CSM
WE LOVE CSM !!!
WE LOVE CSM ORADEA !!!
Postat 17 Iunie 2014, 14:58 de Aris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON