URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2010, 11:10

Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO)

Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) NU-I UŞOR. Tăiatul lemnelor ca sport nu e atât de banal pe cât ar crede unii. Nagy Botond (în imagine) spune că sportivii au nevoie, pe lângă forţă, de concentrare maximă, dinamism, dar şi de bani, pentru că lemnele nu sunt deloc ieftine...
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
Campion din topor: bihorean expert la... tăiat lemne (FOTO) Campion din topor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu câţiva zeci de ani, tăietorii de lemne din Noua Zeelandă şi Australia, după ce terminau munca, făceau pariuri încercând să afle care dintre ei e cel mai bun în meserie. Simpla tăiere a unui buştean cu motofierăstrăul era prea banală, căci la asta erau toţi pricepuţi. Aşa că au inventat probe care să "cearnă" aşii...

Din rămăşagul lor a pornit ceea ce oameni din lumea întreagă numesc azi sportul tăietorilor de lemne. Românii nu-l cunosc foarte bine şi prea puţini îl practică. Însă cel mai bun dintre ei e un bihorean!

De la Eurosport

13 nagy botond.jpgÎn urmă cu câţiva ani, Nagy Botond (foto), un tânăr din Săcuieni, a văzut pentru prima oară pe Eurosport o competiţie de tăiat lemne. I-au atras atenţia nu doar energia, dar şi pasiunea şi rigoarea cu care acest sport era practicat în SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.

Având un magazin cu motoutilaje Stihl, marcă celebră de motofierăstraie, a început şi el să îi întrebe pe clienţii care îi treceau pragul dacă la noi există un concurs de tăiat lemne. "Însă nimeni nu ştia să fie un astfel de campionat", povesteşte Botond, acum în vârstă de 34 de ani.

Promotor

În 2008, a primit un mail de la organizatorii concursurilor internaţionale de tăiat lemne, care îl anunţau că vor să includă şi români în competiţiile mondiale. Un an întreg Botond a exersat pentru asta. "Am tăiat un vagon de lemne, vreo 70 de metri cubi"...

A făcut cantonamente în străinătate, ceea ce l-a ajutat să avanseze mult mai mult decât alţi sportivi din ţară. S-a pregătit apoi, tot pe banii lui, şi în America, cu un multiplu campion mondial. Aşa a ajuns, anul trecut, să fie primul român care a participat la un campionat mondial de tăiat lemne. S-a clasat pe ultimul loc din cei 19 participanţi, dar bucuria a fost mare, căci a ajuns acolo unde nimeni n-a mai fost.

Cei mai buni

Ministerul Tineretului şi Sportului nu recunoaşte, încă, tăiatul lemnelor ca sport. "Am început acest demers, însă e greoi: trebuie dovezi că el există în lume, trebuie adunate semnături că sunt români interesaţi de acest sport...", explică bihoreanul.

Ca să convingă şi mai bine autorităţile că merită înfiinţată această ramură sportivă, în urmă cu două săptămâni a organizat primul campionat naţional de tăiat lemne, la Bucureşti. Din 13 concurenţi, cinci au fost selectaţi să reprezinte România la Campionatul Mondial, ce va avea loc între 3 şi 5 septembrie, în Austria. Botond e primul dintre ei. Totodată, tânărul din Săcueni e şi antrenorul tăietorilor români de lemne.

Proba supremă

Concursul n-a fost deloc uşor, deoarece a avut, la fel ca unul internaţional, şase probe: trei cu toporul, două cu motofierăstrăul şi una cu joagărul. Probele cu toporul sunt tăierea verticală, care simulează doborârea unui copac cu toporul, tăierea orizontală, în care sportivul se suie pe un trunchi şi trebuie să îl taie în două, şi tăierea la înălţime, aceasta fiind cea mai dificilă.

Sportivul are un buştean pus pe verticală, în care trebuie să cioplească nişte "buzunare" şi îşi fixează în ele o scândură, pe care apoi se urcă pentru a ciopli şi mai sus buşteanul. Totul, ca să ajungă în vârful lui, unde trebuie să taie în două un alt buştean. "E proba supremă", spune Botond despre acestă etapă, ce presupune, pe lângă forţă, maximă concentrare şi echilibristică.

Balaurul

Probele cu motofierăstrăul se diferenţiază prin utilajul folosit. Într-una se foloseşte un model standard, cu care sportivul face două tăieturi. În a doua se utilizează un utilaj tuningat, cu 62 de cai putere, ce cântăreşte 30 de kilograme şi a cărui viteză a lanţului atinge 240 de kilometri la oră! "E un balaur. Trebuie să te ţii bine pe picioare ca să poţi să îl manevrezi", explică Botond. Cu "balaurul", sportivii trebuie să facă trei tăieturi, încadrându-se în maxim 15 centimetri de buştean. Ultima probă, cea de tăiere cu joagărul, presupune debitarea a trei rondele de o anumită grosime din trunchiul de copac.

Pe toate, Botond le exersează cu regularitate. Ceea ce părea pentru el o pasiune s-a transformat, acum, într-un scop suprem al vieţii. "Nu mă las până nu ajung între primii cinci din lume!", garantează el. Şi nu e de glumă: pentru asta e decis să ia, în fiecare zi, toporul în mână!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON