URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2017, 09:20

"Box" în fotbal: Reputatul arbitru Octavian Şovre acuză politizarea fotbalului bihorean

'Box' în fotbal: Reputatul arbitru Octavian Şovre acuză politizarea fotbalului bihorean SUS FANIONUL! Foşti colegi de arbitraj, ambii membri în Asociaţia Cavalerii Fluierului, Octavian Şovre şi Radu Bitea au ajuns la cuţite, aruncându-şi o căruţă de acuze şi ameninţându-se reciproc cu procese

În România fotbalul şi scandalul merg mână-n mână, iar în Bihor nu se face excepţie. Schimbarea, după 12 ani, a şefului Asociaţiei Judeţene de Fotbal a provocat o "furtună" în interiorul forului.

Majoritatea arbitrilor care activează în ligile superioare - adică cei mai buni - au dezertat la asociaţia din judeţul Satu Mare, acuzând noua conducere, reprezentantă de Radu Bitea, fratele fostului subprefect Cristian Bitea, membru de vază al PSD, că îi şicanează, nu îi delegă la meciuri, ba chiar încalcă regulamentele pentru a-şi instala "gaşca" la putere în fotbalul bihorean...

Şefii fotbalului

Pentru profani, Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) e forul care organizează şi supraveghează fotbalul din judeţ - la nivelul ligilor IV şi V, respectiv campionatele de juniori - având în componenţă şi Comisia Judeţeană a Arbitrilor (CJA). În Bihor sunt înregistrate peste 80 de echipe, majoritatea celor de seniori (Liga IV, Liga V) fiind susţinute de primării, adică din bani publici. După 12 ani de "domnie", la finalul lunii februarie fostul preşedinte AJF Bihor Valer Vancea a fost înlocuit cu Radu Bitea, profesor de sport, arbitru în ligile inferioare şi frate al fostului subprefect Cristian Bitea, membru PSD.

În urma unei campanii vehemente, în care a mizat inclusiv pe activitatea sa în Asociaţia Cavalerii Fluierului, prolifică în sprijinirea cu training-uri şi materiale a arbitrilor bihoreni, Bitea a obţinut cu 28 la 18 voturi victoria faţă de contracandidatul său, veteranul Vancea. Nu cu mult înainte, Octavian Şovre - cel mai prestigios arbitru bihorean, tuşier la meciuri EURO 2016, Champions League şi chiar într-o semifinală Europa League - a demisionat, după un an şi două luni, de la conducerea Comisiei Judeţene a Arbitrilor, acuzând "manevre" în AJF Bihor. Mulţi au speculat, însă, că de fapt Şovre era mâhnit că dosarul său de candidatură la şefia AJF n-a fost validat, neîndeplinind condiţia de a fi fost preşedintele unui club.

Cavaleri şi nu prea

Circul a izbucnit în AJF după alegeri. Noul preşedinte Radu Bitea i-a acuzat în câteva conferinţe de presă pe Şovre şi pe arbitrii care l-au susţinut - de exemplu fraţii Laurenţiu şi Ciprian Danşa şi Marius Omuţ, toţi divizionari - că ar fi lăsat în urmă facturi "cu probleme" la Comisia Judeţeană a Arbitrilor şi că nu predau unele materiale. Ba mai mult, a sesizat Direcţia Regională Antifraudă Fiscală asupra unor facturi despre care spunea că ar fi fost "cu cântec".

De cealaltă parte, arbitrii arătaţi cu degetul au respins categoric acuzaţiile. Acum, motivând că nu îi e totuna cum rămâne arbitrajul bihorean în urma sa, Octavian Şovre face dezvăluiri tăioase. "Aproape toată organizarea AJF este nestatutară şi dominată de haos. Trăieşte în amărăciunea unui individ (n.r. – Radu Bitea) ajuns în funcţie prin falsuri şi minciuni", a scris Şovre într-o sesizare transmisă BIHOREANULUI, semnată şi de colegul său Marius Omuţ.

Preşedinte prin fals

Şovre susţine că din capul locului Bitea nu putea candida la şefia AJF deoarece nici el n-a fost preşedinte de club pe o perioadă de minimum patru ani - aşa cum cer reglementările judeţene şi cele naţionale - dar a depus la dosarul de candidatură o declaraţie falsă. "Am fost colegi ca arbitri, n-a fost niciodată preşedinte de club", zice Şovre.

Cum răspunde fratele fostului subprefect? Că mincinos ar fi chiar arbitrul de Champions League. "Am fost preşedintele Clubului Sportiv Atletic Oradea, de copii şi juniori. Există documente, procese verbale de la Adunarea Generală în care am fost învestit", susţine Bitea. Deşi se aştepta la aceste explicaţii, Şovre nu le dă crezare, aşa că a şi făcut o plângere la Poliţie împotriva lui, pentru "fals în declaraţii", în acest caz fiind deja deschis un dosar…

Elite pe fugă

Şovre şi o parte din colegii săi arată că au fost îndepărtaţi din Comisia Judeţeană a Arbitrilor, fiind denigraţi în public şi reţinuţi de la delegări pe nedrept. Drept urmare, "pentru a avea linişte şi a evita conflictele", 12 dintre cei 17 arbitri divizionari din Bihor, adică de ligile I-III, (între care Octavian Şovre, arbitru FIFA, Ciprian Danşa, arbitru asistent Liga I, Marius Omuţ, arbitru Liga II, Rareş Vidican, arbitru Liga II) s-au transferat vara aceasta la AJF Satu Mare. De altfel, în returul campionatului trecut, doar trei divizionari au mai fluierat acasă, fraţii Iulius şi Ovidiu Timar, respectiv Florin Marcu, deocamdată neutri în conflict.

Deşi Bitea o bagatelizează, situaţia e îngrijorătoare: nu e totuna dacă la meciurile echipelor bihorene arbitrează "fluieraşi" de elită, tineri fără experienţă ori arbitri rămaşi la nivelul Ligii a IV-a. "Sunt derby-uri serioase şi în judeţ, în care nu poţi arunca un arbitru tânăr. Multe echipe cer arbitri divizionari la astfel de partide", explică Şovre, fost şef al CJA Bihor. Odată cu "divizionarii", s-au retras din arbitrajul bihorean chiar şi arbitri tineri. "Conducerea nouă (n.r. – a Comisiei Judeţene a Arbitrilor) a fost neprofesionistă de la început, şedinţele noastre durau câte 15-20 minute, fără teorie, fără lecţii practice. Oameni ca Şovre, Danşa şi Omuţ ne-au învăţat arbitraj. Nu se poate compara ce se făcea pe vremea lor cu ce se face acum", se plânge un fost arbitru de Liga a IV-a, Raul Sturz. Înainte, prin Asociaţia Cavalerii Fluierului, Şovre organiza pentru tineri cursuri de perfecţionare, unde lectori erau arbitri de pe lista FIFA precum Sebastian Colţescu, Istvan Kovacs şi Alexandru Tudor.

"Şuste" politice?

Ioan Pirtea, director la Şcoala Ioan Bococi, membru PSDNoua conducere a AJF este suspectată însă şi de partizanate politice. Bitea l-a numit la şefia Comisiei Arbitrilor pe Ioan Pirtea, director la Şcoala Ioan Bococi şi PSD-ist cu state vechi, în condiţiile în care regulamentul interzice ca funcţia să fie deţinută de o persoană care "desfăşoară activităţi politice sau este membru al unui partid".

"Este ilegal şi imoral ca un membru politic să conducă activitatea arbitrilor care fluieră jocurile unor echipe susţinute de primării. La noi, 90% din echipe sunt susţinute de primării", arată Şovre, arătând că prin combinaţii politice ar putea fi influenţate rezultatele unor meciuri. Pe deasupra, lui Pirtea îi reproşează, şi nu doar Şovre, ci şi alţi colegi, că la vârsta de 63 de ani este depăşit, mai ales că n-a arbitrat de peste 20 de ani şi nu e la curent cu noile regulamente şi cu tehnicile de pregătire. Totodată, Şovre sugerează că Pirtea nu este "autonom", cum îi cere funcţia, ci un simplu interpus la şefia Comisiei Arbitrilor, cel care coordonează delegările la meciuri fiind de fapt Bitea.

Minciuni!

Noul şef AJF se declară scandalizat de acuzele ce-i sunt aduse. "Să le fie ruşine (n.r. - arbitrilor). Din cauza unui frustrat (n.r. - Şovre), suferă un judeţ întreg. Spune minciuni. Este un arbitru foarte bun, dar un om deplorabil", susţine Radu Bitea.

Potrivit acestuia, Şovre a pus la cale o răzmeriţă contra sa, dar înşişi "conspiratorii" s-ar fi declarat chiar ei indisponibili la meciuri şi tot din ranchiună s-au mutat la Satu Mare. Mai mult, Bitea susţine că Şovre însuşi ar fi făcut nereguli cât a condus Comisia Arbitrilor, însă deocamdată nu are rezultatul controlului Direcţiei Antifraudă pentru a-şi proba afirmaţia.

Şeful AJF se jură că nu se amestecă în treburile arbitrilor, iar despre Pirtea susţine că s-a retras din politică, deci e "curat". De altfel, şi noul şef al Comisiei afirmă că nu face direct delegările la meciuri şi nu ar favoriza nici măcar indirect anumite echipe, pentru că nu-i cunoaşte pe primarii care le finanţează. Ba, mai mult, PSD-istul retras, alături de şeful AJF Bihor, arată că tocmai fostul vicepreşedinte al Comisiei din mandatul lui Şovre, Laurenţiu Danşa, este implicat activ în politică, fiind membru PNL, şi chiar ar fi strâns semnături pentru partid la şedinţele arbitrilor.

Avalanşa de acuzaţii nu se va domoli curând, mai ales că Bitea şi Şovre îşi adună "dosare" pentru a se da reciproc în judecată. Până vreun for superior din fotbal sau vreo instanţă va împărţi dreptatea, în fotbalul bihorean se anunţă cod roşu de politizare…


PRIETEN OBSERVATOR
Acuze de imoralitate

Reputatul arbitru Octavian Şovre îl acuză pe actualul preşedinte AJF Bihor, Radu Bitea, şi de favoritisme comise prin încălcarea unor regulamente. "Cazul lui Dorin Mudura e halucinant. Acesta este preşedinte şi antrenor la clubul Viitorul Oradea, dar este şi delegat de domnul Bitea ca observator la meciuri. Practic, Dorin Mudura îi notează pe cei care îi arbitrează echipa. Este incompatibilitate şi lipsă totală de moralitate", argumentează Şovre, invocând Regulamentul AJF, ce interzice astfel de situaţii.

Într-adevăr, preşedintele clubului Viitorul Oradea apare din această primăvară pe lista de observatori AJF Bihor după o absenţă de trei sezoane. "Cred că aceste nereguli se întâmplă deoarece Dorin Mudura este membru al Comitetului Executiv al AJF Bihor, iar de votul său a depins validarea dosarului fraudulos cu care Radu Bitea a candidat la funcţia de preşedinte al AJF", spune Şovre.

UPDATE: După apariția acestui articol, președintele AJF, Radu Bitea, a ținut să aducă completări. Vezi punctul său de vedere în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON