URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
02 Februarie 2018, 08:03

Minifotbalul e mare! Un grec stabilit în Oradea a transformat minifotbalul într-un adevărat fenomen (FOTO)

Minifotbalul e mare! Un grec stabilit în Oradea a transformat minifotbalul într-un adevărat fenomen (FOTO) ARDOARE DE GREC. De 22 de ani, Spiridon Baltsavias (foto), Spiros pentru prieteni, locuieşte în Oradea, unde nu doar că a amenajat o bază sportivă cu terenuri de minifotbal, înfiinţându-şi totodată propria echipă, AEK, ci a şi declanşat un adevărat fenomen
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bad Boys, Pokemon, Arabii, Justiţia şi Las Fierbinţi... Ineditele denumiri aparţin unor echipe de minifotbal din Bihor ai căror membri dau dovadă de simţul umorului şi al competiţiei, întrecându-se în campionatul judeţean de profil.

Varianta în miniatură a fotbalului "mare", minifotbalul a adunat în Bihor nu mai puţin de 1.100 de sportivi legitimaţi, între cei mai mulţi din ţară, o parte a lor fiind echipierii unor loturi ce reprezintă atât companii private, cât şi instituţii publice. Fie că au fost fotbalişti de carieră, fie simpli amatori, jucătorii se dedică total întrecerilor care se desfăşoară la Baza Tineretului, fiind "dotaţi" cu echipamente personalizate, antrenori şi, cel mai important, suporteri...

Dispute nocturne

Aproape în fiecare seară, cu nocturna aprinsă, Baza Tineretului din spatele Liceului cu Program Sportiv Bihorul găzduieşte competiţii intense. Chiar şi pe frig, miercurea trecută s-a jucat un derby între FCS Beiuş, aflată provizoriu pe locul 1 în judeţ, şi campioana en titre, AEK Oradea, încheiat cu victoria acesteia. După câteva glume, rivalii au trecut la chestiuni serioase şi, timp de 50 de minute, s-au înfruntat în cadrul Ligii I a Campionatului Judeţean de Minifotbal, unul dintre cele mai populare din ţară.

În Bihor, promotorul minifotbalului este Spiridon Baltsavias, un grec stabilit de 22 de ani în Oradea. După ce a absolvit aici Facultatea de Fiziokinetoterapie, bărbatul originar din Atena a amenajat în Ioşia, împreună cu un asociat, primele terenuri sintetice pentru minifotbal. "Era prin 2002, pe atunci eram la începutul minifotbalului în România, când s-au şi făcut primele terenuri. Aveam noi, la Oradea, şi Hagi la Constanţa", spune Spiros, în tinereţe fost... baschetbalist.

Judeţul (mini)fotbaliştilor

Între timp, minifotbalul nu mai e un experiment. În 2016 a devenit o disciplină recunoscută de Ministerul Tineretului şi Sportului, iar la nivel naţional are şi o Federaţie proprie. În Bihor, de anul trecut, funcţionează o asociaţie de profil, condusă chiar de Spiros, care deja din 2008 construise terenuri sintetice la Baza Tineretului, printr-un contract cu LPS Bihorul, bază ajunsă astăzi la cinci terenuri în aer liber, cu nocturnă, şi unul acoperit.

După ora 18, când încep partidele, aproape toate sunt mai mereu ocupate. În urmă cu trei ani, Spiros, care are propria echipă, botezată din nostalgie AEK Oradea, după faimosul club atenian, a preluat organizarea întrecerilor din campionatul judeţean, pe atunci mult mai restrâns. Grecul s-a implicat în promovare şi l-a propulsat şi în topul naţional.

"Am început cu 8 echipe, acum avem 71, din care 32 de amatori, împărţite în două ligi - Liga I şi Liga II - şi 39 de echipe ale unor firme şi instituţii publice. În plus, mai există un campionat cu 12 echipe ale elevilor şi studenţilor", povesteşte Spiros. În total, Asociaţia Judeţeană de Minifotbal numără peste 1.100 de jucători legitimaţi şi are cel mai mare campionat al firmelor şi instituţiilor din ţară.

Cu Hagi în teren

Minifotbalul e atractiv din multe motive, spun practicanţii. Meciurile se joacă pe teren sintetic, reprizele au câte 25 de minute, iar echipele câte şase jucători pe teren. Efortul nu este excesiv, aceştia putând fi schimbaţi între ei de câte ori vrea antrenorul.

Întrecerea e destul de "safe", căci, potrivit regulamentului, după al cincilea fault făcut de o echipă într-o singură repriză, oricare fault în plus e sancţionat automat cu penalty de la 9 metri acordat echipei adverse. "Aşa s-au limitat durităţile. Nicio echipă nu e interesată să faulteze", explică Spiros.

fotbalistul Zeno Bundea, fost campion cu RapidLoturile sunt formate din amatori, de obicei legaţi prin vechi prietenii, dar şi din foşti jucători de fotbal la nivel judeţean sau naţional, inclusiv foşti campioni naţionali, cum e Zeno Bundea (foto), ex-campion cu Rapid, care joacă acum la AEK Oradea, şi Cristian Oros, fost laureat cu Astra, acum la Bad Boys. "Am ajuns şi eu la o vârstă înaintată pentru fotbal. Altfel, arăt bine, nu sunt bătrân", zice zâmbind Zeno Bundea, pe care colegii îl strigă "Hagi".

Amatorii sunt mânaţi de pasiunea pentru fotbal, dar şi de atmosfera meciului şi de cea de după. "Minifotbalul îţi dă posibilitatea să te recreezi, să-ţi faci prieteni... Noi vrem să ieşim împreună, să ne mişcăm. Suntem actori, avocaţi, economişti, doctori... Acum, că există şi o miză, jucând într-un campionat, e altceva. Ne-am făcut echipamente, am strâns jucători", spune actorul Andrian Locovei, echipier la Clima Art, promovată în Liga I în sezonul trecut, şi desemnat anterior cel mai bun jucător dintre 160 de competitori ai Ligii a II-a.

Şi la oraş, şi la ţară

Fiind antrenant şi practicabil aproape la orice vârstă (unul dintre jucători are 70 de ani!), minifotbalul a prins şi în afara Oradiei. Proprietar de firmă care amenajează terenuri sintetice, Spiros şi-a trimis angajaţii în toată ţara, realizând din 2004 până acum peste 500 de terenuri. În Bihor, sunt comune care au chiar şi 3-4, câte unul în fiecare sat.

"Minifotbalul este acum peste tot. Comunele Ineu de Criş şi Batăr au câte 4 terenuri, iar Hidişel, Gepiu, Lăzăreni şi Budureasa câte 3. Puţinii primari care încă nu au terenuri vor şi ei, au văzut ce emulaţie există, că ies şi copii, şi adulţi să joace", spune Spiros.

Claudiu Borza, fotbalist, FCS BeiușCa rezultat, în ultimele sezoane, s-au alăturat campionatului organizat la Oradea şi echipe din judeţ - Beiuş, Ciumeghiu, Ceişoara, Salonta etc. - ai căror componenţi se antrenează metodic. "O facem pentru sănătate şi pentru prietenie. Stăm apoi la o bere, la poveşti", zice Claudiu Borza (foto), de la FCS Beiuş.

În campionat, meciurile cu miză mare au comentator, arbitraj de cel mai înalt nivel şi, evident, suporteri - prietenii şi colegii jucătorilor, care le fac galerie. Un alt mare avantaj al minifotbalului este accesibilitatea. În afara echipamentelor, pe care sunt liberi să şi le aleagă, membrii unei echipe plătesc laolaltă doar 280 de lei pe lună pentru meciuri, teren, arbitraj şi eventualele premii.

Vine Poliţia!

Nu mai puţin disputate sunt meciurile din Campionatul firmelor şi instituţiilor din Bihor. Aici concurează, între altele, echipe ale unor companii ca Madrugada, Celestica, Plexus, Faist, Deme Macarale, Turism Felix, precum şi cele formate din angajaţi de la Termoficare, DSVSA, Direcţia Silvică, Poliţia Oradea ori Poliţia Rutieră.

Pentru firme, minifotbalul e varianta ideală pentru a suda relaţiile între angajaţi, prin team-building sportiv. De altfel, companiile suportă toate cheltuielile echipelor, inclusiv eventualele deplasări în ţară, la campionate naţionale. "Am firme care cer factura pentru participare direct pe un an întreg. Investiţia e mică, dar beneficiile pentru angajaţi sunt mari. Sunt şi competitive: unele au angajat oameni bazându-se şi pe abilităţile lor de fotbalişti", spune Spiros.

subcomisarul Alin Gherman, şeful Biroului Rutier Oradea.De cealaltă parte, la instituţii, fotbaliştii îşi asigură din propriile bugete costurile de participare, dar pun aceeaşi pasiune. Spre exemplu, echipa Poliţiei Rutiere ocupă acum locul 1 în Seria I a competiţiei. "Suntem toţi pasionaţi. Noi jucăm oricum la Baza Dinamo, dar ne place să ne întrecem şi în competiţia judeţeană", spune subcomisarul Alin Gherman (foto), şeful Biroului Rutier Oradea.

Atmofera de la Baza Tineretului i-a atras şi pe angajaţii Direcţiei Silvice. "Suntem nişte oameni care nu vor să se uite în buletin şi vor să facă sport. Ne motivează şi ideea de clasament, de competiţie", spune unul dintre aceştia, Mircea Faur. Cum ar veni, chiar dacă nu toţi pot fi nişte Messi, asta nu înseamnă că nu pot deveni campioni...


FOTBAL ÎN CENTRU
"Naţionalul" la Oradea

Administratorul Bazei Sportive Tineretului, Spiros Baltsavias, vrea să continue promovarea minifotbalului în Bihor aşa încât, în sezonul următor, în campionatele judeţene să se confrunte 100 de echipe. În acest caz, grecul va trebui să-şi extindă baza, căci terenurile sunt deja închiriate şi programate pe mult timp înainte.

În această vară, între 15 şi 17 iunie, Oradea va găzdui Campionatul Naţional al Firmelor şi Instituţiilor Publice, care va reuni 84 de echipe din toată ţara, la Baza Tineretului. E posibil, însă, ca faza finală a evenimentului, care va aduce în Oradea cel puţin 1.000 de competitori şi susţinători, să se ţină în inima oraşului. "Există discuţii avansate cu Primăria pentru ca meciurile mai importante, semifinalele, finalele, să se ţină în Piaţa Unirii, pe un teren mobil cu tribune. Ar fi o premieră naţională", spune Spiros.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mda...
E foarte frumos, jur, mi-au dat lacrimile. Faza e in felul urmator, voi ca si jurnalisti, nu faceti niste cercetari inainte de a preaslavi un "om de afaceri"? Mi-e si lene sa verific toate cele 30 (treizeci!!!) firme pe care le are "businessman"-ul nostru, m-am uitat de plictiseala la TIMOVLADIAN S.R.L. Sa nu mai vorbim nici despre dosarul penal pentru evaziune fiscala, dar vedeti, apare o datorie la stat de 2.6mil lei. Dzeu stie ce mai e pe celalalte firme, om sanatos nu isi face 30 de firme cu aceeasi denumire Timovladian. In fine, sa-mi dati va rog 2.6mil lei din bugetul de stat, promit sa fac niste terenuri sintetice si imi iau ecuson de "om de afaceri". Odata pentru totdeauna, voi jurnalistii, ar trebui sa invatati niste termeni, oamenii de afaceri platesc impozite, infractorii fac evaziuni fiscale.
Postat 02 Februarie 2018, 17:19 de seth
Ce advertorial
frumos domnule! Da' echipa lui Bihorel cînd joacă cu "Aragazul" Satu Mare ? Cred că s-ar găsi cineva să urce pe FB, "live", epocalul eveniment :)...
Postat 02 Februarie 2018, 10:43 de Vlaicu
"Angajati".
Da. Cu terenuri construite de "angajati" platiti la negru.
Postat 02 Februarie 2018, 10:33 de Citizen
politia rutiera
Ce articol frumos. Numai sa ne explice si noua subcomisarul de cand Adi Anca, Luput sau Zeno Bundea sunt angajati ai pEDolitiei rutiere. Ca despre arbitraje pro-politie nu mai vorbim.
Postat 02 Februarie 2018, 08:59 de utilizator
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON