URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2018, 18:39

Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)

Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO) CAMPIONUL DIN PRISACA. La cea mai recentă ediţie a Campionatului Naţional de Powerlifting, Florin Lupaş a stabilit un record naţional la proba de genuflexiuni, devenind totodată campion naţional absolut după ce a ridicat, în total, cu tot cu probele de împins la piept şi îndreptări, 1.010 kilograme
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unora le place rockul, altora jazzul ori muzica populară. Sunetele preferate de Florin Lupaş sunt, însă, cele ale fiarelor din sala de forţă, cu ajutorul cărora îşi depăşeşte mereu propriile limite.

Bihoreanul este multiplu campion naţional la powerlifting, după ce anul acesta a reuşit o performanţă uriaşă, făcând genuflexiuni cu greutăţi de 400 de kilograme pe umeri şi stabilind, astfel, recordul naţional. Acum se pregăteşte de Mondiale...

Descoperirea forţei

"De la 7 ani m-a chinuit ideea că voi fi campion. Nu ştiam la ce", povesteşte Florin Lupaş, care a crescut la ţară, în satul Prisaca din comuna Uileacu de Beiuş. În liceu a jucat fotbal şi a făcut karate, descoperindu-şi pasiunea pentru greutăţi abia mai târziu, la Oradea, când era student la Facultatea de Construcţii.

Vasile Lucuș, proprietar sală de sport"Am început să mă duc la sala Gladiatorul, ca orice abonat, şi acolo am văzut sportivi care practicau powerlifting. E sala profesorului Iosif Lucuş (foto), promotorul culturismului în România, unde mă antrenez şi acum", spune Florin.

Powerliftingul e considerat testul suprem de forţă, iar competiţiile au trei categorii: genuflexiuni - în cadrul căreia competitorii ridică pe umeri bara cu greutăţi, împins din culcat - probă la care sportivul stă întins pe o bancă şi împinge de la piept o greutate cât mai mare, şi îndreptări - care înseamnă ridicarea de pe podea a unei bare încărcată cu sute de kilograme.

Putere de Bihor

Pe Florin acest sport l-a prins imediat. "Mi-a plăcut fiindcă mereu ai în faţă o provocare. E şi un sport exact: cât ridici, atâta ai. Nu depinzi de părerile subiective ale unor arbitri", spune tânărul. De altfel, de la prima încercare la îndreptări a ridicat 180 de kilograme, spre mirarea celorlaţi pasionaţi din sala de forţă.

Drept e şi că Florin n-a fost niciodată firav. De mic a tras în gospodăria părinţilor, iar în liceu a lucrat part-time în construcţii. "Trebuie să te ajute şi bagajul genetic. Fotbal poate face toată lumea, nu şi powerlifting", zice el.

În 2010, bihoreanul a reuşit un debut de răsunet la Campionatul Naţional de Seniori ţinut la Alba Iulia, obţinând mai multe medalii: una de bronz la împins la piept, una de argint la genuflexiuni şi una chiar de aur la îndreptări. De atunci, a adunat o salbă de trofeee la numeroase concursuri din ţară, dar şi de peste hotare, a devenit campion balcanic şi a reuşit să termine, de câteva ori, al cincilea la Campionatul European.

Sus cu 400 de kilograme!

În această primăvară, Florin şi-a reconfirmat statutul de campion naţional absolut la Campionatul Naţional de Powerlifting, desfăşurat din nou la Alba Iulia. Printr-un efort fabulos, tânărul concurent la categoria plus 120 kilograme a împins din culcat 300 kilograme. Deşi aceasta e cea mai mare greutate reuşită vreodată de un român la proba de împins, sportivul a făcut senzaţie şi la proba de genuflexiuni, unde a ridicat nu mai puţin de 400 de kilograme, greutatea fiind un record naţional. Nici la îndreptări, n-a fost "moale", ridicând nu mai puţin de 310 kilograme.

În total, la cele trei probe Florin a ridicat mai mult de tonă, adică 1.010 kilograme. Nu degeaba e considerat cel mai puternic om din România. După competiţie, organizatorii i-au făcut testul antidoping, care a ieşit curat. Puterea lui "Hercule", s-a dovedit, aşadar, 100% naturală.

Muşchi şi creier

 antrenorul Ovidiu Pănăzan, preşedintele Federaţiei Române de PowerliftingDatorită performanţelor sale, Florin, pregătit din 2013 de antrenorul Ovidiu Pănăzan (foto), preşedintele Federaţiei Române de Powerlifting, s-a calificat anul acesta pentru a reprezenta România la Campionatul Mondial de Powerlifting programat în luna noiembrie în Suedia, care va reuni cei mai forţoşi oameni din lume.

La nivel înalt, spune bihoreanul, concentrarea poate bate forţa. "Un powerlifter poate fi superior unui adversar chiar dacă acesta are mai multe kilograme. În acele câteva secunde de competiţie trebuie să fii concentrat, să-ţi controlezi toţi muşchii şi să nu ai emoţii", explică Florin, care se antrenează intens alături de un coleg campion naţional la culturism, Dani Blaj.

Ca să ajungă să ridice peste 300 de kilograme, se pregăteşte de patru ori pe săptămână. Chiar şi când nu trage de fiare, sportivul trebuie să aibă tot timpul în cap următoarea ţintă. "Când m-am hotărât că vreau să stabilesc recordul de 400 de kilograme, am printat numărul ăsta şi l-am pus în toată casa, mi l-am băgat în cap", povesteşte Florin.

Fără limite!

fostul culturist bihorean Romeo Balogh WittmanTânărul lucrează ca agent de vânzări la firma Mens Mentis, deţinută de fostul culturist bihorean Romeo Balogh Wittman (foto), multiplu campion naţional, ţintuit într-un scaun cu rotile după un teribil accident de maşină. De altfel, firma care distribuie echipamente de culturism şi aparate de fitness este şi unul dintre sponsorii sportivului. De înţeles, căci, pentru a face performanţă, Florin e nevoit să investească în suplimente alimentare, petrece la antrenamente timp îndelungat şi face numeroase deplasări la competiţii.

Dincolo de gloria pe care i-a adus-o powerliftingul, Florin a mai câştigat ceva de pe urma lui. "Fanatismul meu pentru sport mă ajută în viaţă. Nu există să fiu pus într-o situaţie şi să nu pot să o rezolv. Sportul îţi dă încredere", zice campionul. Atunci când poţi ţine pe umeri 400 de kilograme, nu îţi mai este teamă de nimic...


LUPAŞ POWER
Campion-antrenor

Practicat în peste 100 de ţări, powerliftingul este prezentat ca fiind "the ultimate strength competition", adică întrecerea supremă de forţă. "Este un sport foarte complex. E cel mai bun pentru menţinerea şi dezvoltarea sistemului osos şi antrenează tot corpul", explică Florin Lupaş.

Stabilit în Oradea, Florin şi-a înfiinţat aici propriul club, Lupaş Power, unde pregăteşte şi alţi tineri în lupta cu kilogramele de pe bară. Deşi funcţionează de numai un an şi jumătate, clubul are deja performanţe. "La campionatul naţional de împins din culcat sportivii au reuşit să obţină locul al treilea din 28 de cluburi", se mândreşte fondatorul.

Campionul nu şi-a uitat însă nici meleagurile natale. Pentru a promoveze sportul preferat, din 2013 încoace organizează la Beiuş competiţia Power Cup, cu participare internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON