URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2017, 08:03

Regizoare de aur: La 26 de ani, orădeanca Cristina Haneş a impresionat juriul prestigiosului Festival de Film de la Locarno

Regizoare de aur: La 26 de ani, orădeanca Cristina Haneş a impresionat juriul prestigiosului Festival de Film de la Locarno DEBUT CU LAURI. Festivalul de la Locarno, Elveţia, are loc anual din 1946 încoace, fiind unul dintre cele mai renumite din Europa. Lesne de înţeles bucuria unei debutante cum este Cristina Haneş (foto) de a fi câştigat chiar premiul cel mare. "Pur şi simplu, am fost şocată", mărturiseşte tânăra orădeancă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că viaţa bate filmul, şi chiar aşa şi este. Cel puţin pentru orădeanca Cristina Haneş, o tânără cineastă pasionată de genul documentar, care străbate lumea în lung şi-n lat în căutarea poveştilor.

Deşi e abia la debutul carierei, Cristina a obţinut deja un succes la care mulţi regizori experimentaţi visează. Pelicula "António e Catarina", care prezintă chiar relaţia sa cu un septuagenar portughez, a convins juriul Festivalului de Film de la Locarno să-i confere marele trofeu pentru categoria scurtmetrajelor, Leopardul de aur. Tânăra n-a zăbovit prea mult ca să se bucure de reuşită, aflându-se deja în India, unde pregăteşte un nou film.

Doi străini

În urmă cu patru ani, când s-a înscris la cursurile unui masterat internaţional de regie, Cristina Haneş habar nu avea că începea un drum de mare succes. Absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, orădeanca se număra între cei 22 de tineri selectaţi în programul DocNomads, care a presupus doi ani de cursuri şi practică cinematografică  în Portugalia, Ungaria şi Belgia.

Unul dintre primii oameni pe care i-a cunoscut în Portugalia a devenit protagonistul filmului care i-a adus faima internaţională. "Aveam ca temă să realizez un portret. Eram de puţin timp la Lisabona, nu cunoşteam oraşul, nu vorbeam limba, abia îmi ştiam colegii", povesteşte Cristina, acum în vârstă de 26 de ani. Bătând la pas centrul vechi al Lisabonei, în căutarea "subiectului" perfect, a ajuns într-un apartament unde locuiau cu chirie, în patru camere, tot atâţia bărbaţi. "Deşi împărţeau aceeaşi locuinţă, abia se cunoşteau între ei. Erau toţi la finalul vieţii şi toţi păreau că fug de ceva", spune Cristina.

Augusto, un septuagenar morocănos, ca mulţi bătrâni, i-a atras atenţia, fără însă ca tânăra să poată explica de ce. Cert e că a acceptat să-l portretizeze, filmând toate întâlnirile care au urmat. "Nu am făcut interviuri, nu asta am dorit. Discutam despre orice, despre viaţă, amintiri, muzică, iubire, moarte...".

"O imensă surpriză"

Portretul lui Augusto, devenit în film António, redă, de fapt, felul în care doi străini, o tânără şi un bătrân, care aparent nu au nimic în comun, leagă o prietenie pur şi simplu povestind.

Casa de producţie portugheză cu care Cristina a lucrat a înscris pelicula la Festivalul de Film de la Locarno, iar la ediţia din august "António e Catarina" nu doar că a fost nominalizat la categoria Scurtmetraj, ci a şi câştigat premiul cel mare, Pardino D’Oro. "Nu mă aşteptam, nici nu-mi imaginam. A fost o imensă surpriză să ridic trofeul şi să trebuiască să vorbesc în faţa a 8.000 de oameni", povesteşte Cristina. Bucuria i-a fost umbrită, totuşi, de faptul că Augusto a murit înainte de montarea imaginilor.

După succesul de la Locarno, filmul a ajuns luna trecută şi la Bucureşti, fiind proiectat în cadrul unui festival iniţiat de Cristian Mungiu. În Oradea natală încă nu a ajuns...

Film în junglă

Reuşita i-a dat curaj Cristinei. Alături de două foste colege din DocNomads a aplicat pentru o finanţare la Asian Cinema Fund, o academie cinematografică din Coreea de Sud care promovează filmul documentar, obţinând fondurile necesare pentru a realiza o nouă producţie, în India. "Cel puţin deocamdată, asta îmi doresc să fac, documentare", mărturiseşte tânăra.

La începutul lunii noiembrie, orădeanca a plecat spre jungla indiană, unde filmează membrii unei mişcări de gherilă care luptă pentru drepturile tribale. "Pentru că guvernul indian, care încearcă să reprime această mişcare, îi recompensează cu bani, tot mai mulţi se predau", explică regizoarea. În plus, rebelii mai primesc ceva: le sunt şterse cazierele, astfel că în loc să fie încarceraţi, capătă şansa unei vieţi normale, în civilizaţie.

După ce-şi va termina treaba în India, Cristina va reveni acasă, la Oradea, unde îi sunt părinţii şi iubitul, şi unde - spune ea - vrea să-şi ajute concitadinii să descopere filmele care nu sunt rulate în mall-uri. De altfel, în vară a lucrat ca voluntară la organizarea Oradea Summer Film, selectând producţiile documentare difuzate în cadrul festivalului. "Se fac atât de multe filme bune în lume şi, din păcate, publicul larg nu are şansa să le vadă", îşi motivează ea alegerea. Aşa că, probabil, la următoarea ediţie orădenii ar putea să vadă şi un documentar făcut de una de-a lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CORECTIE
...Locarno...
Postat 01 Decembrie 2017, 23:11 de TDS
FELICITĂRI
Documentarul nu este genul de film pe placul oricui! Poate îl vom vedea la TV! Dar un lucru este cert! Locații nu e de colea! Deci BRAVOOOO!
Postat 01 Decembrie 2017, 23:09 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON