URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2018, 09:05

Poliţistul de pe Facebook: Cine este poliţistul care anunţă pe internet locul din care îi vânează pe vitezomani

Poliţistul de pe Facebook: Cine este poliţistul care anunţă pe internet locul din care îi vânează pe vitezomani "RĂUL" NECESAR. Sebastian Drimbe (foto) crede că şoferii ar trebui să înceteze să mai vadă "duşmani" în poliţiştii din trafic. "Nu există şofer care, tras pe dreapta de 10 ori, să nu fi scăpat de 5 ori de amenzi, primind doar avertismente. Acelea nu prezintă interes, fiindcă nu l-au ars la buzunar, dar pentru orice amendă se revoltă pe Facebook"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist din Oradea a devenit recent celebru în toată ţara, după ce a anunţat într-un mod inedit locul de unde pândeşte vitezomanii, postând pe grupul de Facebook Radare Oradea un selfie ce-l înfăţişa în maşina de serviciu, alături de un coleg, cu un text prin care anunţă "echipaj pe Şoseaua Borşului lângă Peugeot. Ora 13.05".

BIHOREANUL a descoperit că subofiţerul, Sebastian Drimbe, e o prezenţă obişnuită în grupurile destinate participanţilor la trafic, postând sfaturi, fotografii, ba chiar şi dojene la adresa şoferilor indisciplinaţi...

Nu suntem Bau-bau

La 34 de ani şi tată a doi copii, Sebastian Drimbe face de peste un deceniu meseria dorită încă din copilărie. "M-a atras uniforma şi ideea de a ajuta oamenii. Poate suna sforăitor, dar acestea sunt motivele". Agent de ordine publică cu atribuţii şi în trafic, a lucrat întâi la Poliţia Ştei, iar apoi câţiva ani buni la Postul din Cetariu, din 1 februarie 2018 fiind transferat mai aproape de Oradea, la Borş.

Cele mai multe probleme, spune el, le are cu şoferii de TIR. Ba pentru că virează peste linia dublă continuă, ba pentru că încearcă să evite coloana, ocolind prin satul Borş, deşi pe un panou scrie clar că limita maximă de greutate admisă pe respectivul drum este de 5 tone.

Desigur, toţi au justificare, invocând tot felul de motive pentru a scăpa de amenzi. "Unul mi-a spus că se grăbea pentru că i-a murit tatăl, altul că şi-a internat la spital fetiţa de 4 ani. Suntem oameni, avem copii, probleme, înţelegem. Dar erau invenţii, le-am demonstrat şi i-am sancţionat. Ar fi trebuit să fie cinstiţi, pentru că noi nu suntem Bau-Bau".

Hai să ne-nţelegem...

Sebastian recunoaşte că nu o dată şoferii au încercat să-l îmbuneze, oferindu-i şpagă. Într-un caz nu a putut trece cu vederea tentativa. În decembrie anul trecut, când lucra în Cetariu, a prins un orădean băut şi fără permis la volanul unui tractor neînmatriculat, care i-a oferit 1.000 lei să nu-i facă dosar penal. "Omul a încercat şi nu i-a mers, ca să zic pe scurt", spune poliţistul care şi-a anunţat colegii din Serviciul Anticorupţie, aşa încât orădeanul s-a ales cu dosar penal şi pentru dare de mită. Omul a semnat în final un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, scăpând cu o condamnare la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

"Oamenii încearcă. «Domnule, hai să ne-nţelegem!», asta e vorba lor. Eu le explic frumos că ne înţelegem, nu e nicio problemă: eu le scriu procesul-verbal, iar ei merg şi plătesc amenda. Pentru că asta e legea. Nu le rupe nimeni capul, acum au 15 zile ca să plătească jumătate din minimul amenzii".

Legea-i lege

Ideea de a conversa cu şoferii pe Facebook i-a venit anul acesta, în timp ce patrula în trafic. S-a înscris în toate grupurile de profil, unde postează recomandări, noutăţi legislative, teste rutiere, ba chiar şi poze de la accidente. "Trebuie să vadă urmările unor neglijenţe, să înţeleagă că legea-i lege, regulile sunt reguli şi trebuie respectate pentru că e mai bine pentru toată lumea", explică el.

"Jobul" virtual îi place la fel de mult precum cel pentru care este plătit, deşi s-a lămurit că "traficul" de pe Facebook poate fi la fel de dificil de strunit ca acela de pe şosele. "Sunt fel şi fel de întâmplări, de oameni, de aventuri", zice poliţistul, care răspunde la toate mesajele primite, şi la cele pozitive, şi la cele negative, toate atestând că oamenii îl urmăresc. "Un şofer de TIR m-a întrebat dacă mai lucrez în Borş, că dacă da, nu mai intră în sat, fiindcă ştie că va fi amendat. Într-un fel, a fost o recunoaştere a faptului că am reuşit să opresc un trend, a priceput că nu e bine să intre în sat cu camionul".

Amendă cu... selfie

O altă păţanie a fost în vară, când a postat o filmare în care două camioane virau peste linia dublă continuă, iar în comentarii s-a ales cu câteva înjurături la care a ales să răspundă doar cu un mesaj scurt: "Nu uitaţi că discutăm într-un spaţiu public".

Câteva săptămâni mai târziu, într-o dimineaţă la ora 4, s-a întâlnit faţă în faţă cu cel care îl jignise. Omul era în coloană, pe Calea Borşului, la volanul unui TIR căruia poliţistul îi reţinuse numărul de înmatriculare, pentru că bărbatul se pozase lângă maşină şi a postat fotografia pe Facebook. "M-am dus, l-am legitimat şi i-am zis cine sunt. S-a făcut alb la faţă. A încercat să se scuze, că «domnu’ şef, mă scuzaţi, n-am ştiut că sunteţi poliţist, n-am ştiut». Era speriat că-i dau amendă. Ce am făcut? Mi-am făcut fain frumos un selfie cu el. I-am zis «Hai, zâmbeşte aici!». Nu am postat fotografia, dar a fost nostimă întâmplarea. L-am rugat să fie mai atent pe viitor şi să nu mai înjure, că nu e civilizat".

Chiar dacă Sebastian e conştient că postările pe Facebook nu vor civiliza toţi şoferii, asta nu îl opreşte să încerce. Pentru cei care înţeleg, merită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!!!
@poiu: Zic că trebuia să spui din prima că îl cunoști! Asta e....mai cunoaștem pe unul altul...eu nu prea le am cu mașinile...ce să fac! Ghinion! Acuma aș zice că D-l Sebastian nu are un aspect deosebit dar este mult mai bine decat mine!
Postat 25 Noiembrie 2018, 09:23 de unom
Omule
Il cunosc,am avut de a face cu el personal. Nu scriu de dragu de a scrie. Si daca nu l-as sti personal iti poti da seama de inaltime inclusiv din poza articolului. Vezi ca umarul e mai sus decat plafonul masinii. Si da, asa trebuie sa arate un politist, nu militian cu burta atarnand, care stie o singura replica, si pe aia o mai greseste. Si ma bucur sa vad că sunt tot mai mulți ca Sebastian (pe care unu acu ceva vreme il facea gibon, chiar aici si caruia i-a raspuns foarte elegant) care sunt inainte de toate oameni. Bravo si la mai mare !
Postat 25 Noiembrie 2018, 08:58 de poiu
!!!
@poiu: îl cunoști/îl cunoașteți? Nu am văzut în articol ce înălțime/ greutate are....
Postat 24 Noiembrie 2018, 13:12 de unom
Băiat bun Drimbe ...
... familie normală și binevoitoare față de cei cu capul pe umeri.
Postat 23 Noiembrie 2018, 10:18 de CrisDumi
Felicitari Sebastian!
Iti urmaresc comentariile si tu, alaturi de cativa alti colegi ai tai, demonstrati ca politia nu mai e un instrument apropiat statului, ci mai apropiat oamenilor. Sunteti cativa in Politie care iti dau emotii prin felul cum se comporta, cum vorbesc, civilizatia de care dau dovada, emotii de alea placute, nu de frica sau nesiguranta. Ultimul coleg al tau cre m-a oprti a fost atat de amabil si de cumsecade incat am ramas uimit. Prezentabil, aspect fizic impunator (nu jignesc pe nimeni dar un politist de 1.60 si 60 de kg e doar o uniforma) vorbit normal, de la egal la egal, asta inseamna politie. Ai am umblat destul prin lumea asta si am avut de a face cu control in trafic, control in aeroport, etc si asta e atitudinea care castiga in fata arogantei, superioritatii si mai stiu eu ce. Mult succes si sanatate !
Postat 23 Noiembrie 2018, 09:31 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON