URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Părinţi cu 130 de copii: Emigraţi în America de peste 3 decenii, doi bihoreni au investit peste 1 milion de dolari într-un cămin pentru fetele ieşite din orfelinate

Părinţi cu 130 de copii: Emigraţi în America de peste 3 decenii, doi bihoreni au investit peste 1 milion de dolari într-un cămin pentru fetele ieşite din orfelinate ÎNGERII ÎNDURĂRII. Florica şi Gheorghe Budar se consideră împliniţi: au 4 copii şi 15 nepoţi, trăindu-şi bătrâneţile în Detroit, oraşul american care cu trei decenii în urmă le-a devenit casă. Sufletul le-a rămas, însă, la Oradea, unde au ajutat zeci de fete să nu ajungă din orfelinate pe stradă
Părinţi cu 130 de copii: Emigraţi în America de peste 3 decenii, doi bihoreni au investit peste 1 milion de dolari într-un cămin pentru fetele ieşite din orfelinate NU-I O VILĂ. Din afară, casa ridicată de soţii Budar pe un deal din Oradea pare vila unor bogătaşi. Doar numele îi trădează menirea: la Bet Hanan - Casa Îndurării, mai bine de 130 de tinere au avut în ultimii 14 ani un pat, hrană şi, nu în ultimul rând, o vorbă bună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din tot ce ai, a zecea parte să o dai celor mai săraci decât tine. Aşa spune rânduiala zeciuielii, transmisă din generaţie în generaţie în familiile de credincioşi. Aşa au învăţat de la părinţii şi bunicii lor şi soţii Florica şi Gheorghe Budar, doi bihoreni emigraţi în America în 1985. Ani la rând, aceştia au pus deoparte a zecea parte din banii câştigaţi, iar pentru că inima le-a zburat mereu spre meleagurile natale, au hotărât să-i ofere aici.

Soţii Budar au construit în Oradea o casă în care din 2002 încoace au găzduit tinere pe care soarta le-ar fi văduvit de speranţa la o viaţă decentă. Lor le-au dat nu doar casă şi masă, ci le-au fost mama şi tatăl pe care acestea nu credeau să-i aibă vreodată...

O viaţă nouă

Viaţa soţilor Budar s-a schimbat radical cu patru ani înainte să cadă comunismul. Locuiau în Marghita, unde Florica lucra la cooperativa de credit, iar Gheorghe era şofer de autobuz. Creştini convinşi, de confesiune penticostală, şi-au riscat libertatea de dragul credinţei.

"În România religia era tabu, dar îmi doream ca oamenii să nu-L uite pe Dumnezeu şi aduceam clandestin Biblii din Rusia", povesteşte Gheorghe (foto). Într-o zi, l-a prins Miliţia. A stat două săptămâni în arest, iar apoi i s-a cerut, pur şi simplu, să plece din ţară. "Eu n-am vrut, mă simţeam patriot. Dar soţia m-a convins că riscăm prea mult dacă rămânem".

Au aterizat la Detroit, unde totul le era străin, dar exista o comunitate puternică de români. "Nu ştiam deloc engleză, aşa că am lucrat pe unde am putut", îşi aminteşte Florica. Ea a făcut menaj prin casele americanilor, iar Gheorghe s-a angajat şofer de camion. După câţiva ani mai târziu a reuşit să-şi cumpere propriul TIR, apoi încă unul, şi încă unul, până la 24. "Ne-a ajutat Dumnezeu", e convins bărbatul.

Rânduială sfântă

De îndată ce s-au pus pe picioare, soţii Budar au început să-i ajute şi pe alţii: la firma lor de transport, 95% dintre angajaţi au fost mereu români fugiţi în America. "Am angajat ingineri, doctori, profesori, chiar şi preoţi, indiferent de religia lor", spune Gheorghe.

Când compania a devenit profitabilă, au început să aplice rânduiala zeciuielii, aşa că a zecea parte din bani au depus-o într-un cont bancar pe care chiar pentru asta l-au înfiinţat. "Atunci nu ştiam ce vom face cu banii, dar ştiam că trebuie să îi strângem", povesteşte Florica.

În 2001, când strânseseră în cont 300.000 dolari, soţii Budar au decis să-i aducă în România, construind un cămin pentru fetele orfane. "Ştiam că la 18 ani fetele trebuie să plece din orfelinate, dar că nu le ajută nimeni să se pună pe picioare", explică femeia.

Salvatori de suflete

Soţii Budar au cumpărat un teren pe dealurile Oradiei şi au plătit o firmă să le ridice o casă cu patru niveluri şi 12 camere cu 3 paturi fiecare, cu o bucătărie mare, o sufragerie cât o cantină şi alte acareturi.

Ca să facă adăpostul funcţional conform legii, soţii Budar au înfiinţat Fundaţia Bet Hanan, care în ebraică înseamnă Casa Îndurării, şi în 2002 au încheiat un contract cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, punându-şi la dispoziţie serviciile de cazare pe perioadă nelimitată şi trei mese pe zi pentru tinere care ies din centrele de plasament.

La schimb, le-au pretins acestora doar să fie cuminţi şi să-L iubească pe Dumnezeu. "Le-am cerut ca duminica să meargă la biserică. Nu contează dacă la penticostali, la ortodocşi sau la reformaţi, dar să se roage", spune Gheorghe.

Ajutaţi să ajute

De îndată ce au deschis adăpostul, soţii Budar s-au întors în America, lăsându-l pe fratele Floricăi, Dumitru Cozma, director al fundaţiei. Şi în continuare, lună de lună, a zecea parte din banii pe care îi câştigă îi trimit tot la Oradea...

În cei 14 ani trecuţi de la înfiinţare, Florica şi Gheorghe au asigurat toate cheltuielile casei, de la taxe şi utilităţi până la salariile angajaţilor. În medie, 6.000 dolari pe lună. "N-am avut cum să plătim noi chiar toată suma, aşa că am adunat şi sponsorizări de la cunoscuţi din America", explică Florica (foto). Calculele arată că, de când funcţionează, fundaţia a investit la Bet Hanan peste un milion de dolari!

Învăţate să trăiască

Până acum, casa a găzduit peste 130 de fete, cele mai multe ieşite din orfelinate, dar şi din familii sărace. "Nu am făcut nicio selecţie. Pur şi simplu, când auzeam de vreo fată care avea nevoie de ajutor, încercam să-i găsim un loc", spune Dumitru Cozma (foto).

Pe lângă liniştea că au un acoperiş şi pâinea cea de toate zilele asigurate, în Casa Îndurării fetele sunt ajutate şi să-şi facă un rost în viaţă. Toate urmează cursuri de calificare, ca să înveţe o meserie. "Fiecăreia îi căutăm loc de muncă şi o ţinem în casă până când vedem că se ţine de el", explică directorul fundaţiei.

Concomitent, tinerelor li se cere să-şi depună salariul la bancă şi să-i arate directorului, lunar, extrasul de cont. "Pot să-şi cheltuiască banii cum vor, dar le cerem să facă şi economii", spune Dumitru. Când o fată se ţine de muncă şi dovedeşte că nu-şi risipeşte banii, tot el îi caută chirie. "Fiecare fată s-a mutat în chirie cu bani economisiţi. În plus, tuturor le-am plătit chiria pe două luni în avans", povesteşte directorul.  

Casă de piatră

Fetele care au locuit în Bet Hanan povestesc că s-au simţit ca într-o mare familie. "Domnul Mitică mi-a fost ca un tată. Am putut vorbi cu el orice şi mereu a avut o vorbă bună", spune Beatrice Igna, care a fost adăpostită aici şase ani. A ajuns la adăpostul fundaţiei la 17 ani, când mama sa a plecat în străinătate, lăsând-o în grija unui tată pensionar, dar - zice ea - "părinţii n-au putut să-mi dea nimic".

Anul trecut, Beatrice şi-a găsit alesul inimii şi a decis să se mărite. Cum n-avea o casă de unde viitorul mire s-o ceară, soţii Budar au împodobit de nuntă chiar Casa Îndurării. "Două nunţi am avut la casă până acum. Nu este bucurie mai mare!", povesteşte Florica, ca o mamă mândră.

Ana Căldărar şi Florica Ivanovici au locuit şi ele la Bet Hanan, iar acum împart chiria unui apartament din Oradea. Amândouă au crescut în orfelinat şi spun că adăpostul a fost şansa cea mare a vieţii lor. "Dacă nu era fundaţia, ajungeam în stradă", zice, pe şleau, Ana.

Se închid uşile...

Ca orice poveste, şi cea a Bet Hanan se apropie, însă, de final. "Afacerile nu mai merg. Am 71 de ani şi am fost nevoit să redevin şofer. Mi-au mai rămas doar trei camioane", spune Gheorghe. Detroit este metropola americană cea mai grav devastată de criza economică, iar o parte însemnată a locuitorilor au ajuns, pur şi simplu, sărăci.

Soţii Budar înşişi, pe lângă neputinţa de a mai câştiga la fel de mulţi bani, nici nu mai au cui să ceară sponsorizări, aşa că au donat adăpostul din Oradea Comunităţii Penticostale din oraş, care s-a obligat să mai ţină fetele timp de un an, tot pe cheltuiala Floricăi şi a lui Gheorghe, după care o va transforma în azil de bătrâni.

Decizia nu a fost uşoară pentru cei doi bihoreni din America, dar au conştiinţa liniştită că au făcut bine cât au putut. Cum s-ar spune în ţara care i-a adoptat: mission completed!


PÂINEA CEA DE TOATE ZILELE
Bunătatea aduce bunătate!

La funcţionarea Casei Îndurării au contribuit nu doar soţii Budar şi cunoscuţii lor din America, ci şi un alt bihorean. "Din prima zi de funcţionare, n-am cumpărat deloc pâine", povesteşte Florica Budar. Asta fiindcă un alt cunoscut de-al lor din biserică, rămas în ţară, Dumitru Crişan, patronul brutăriei Proxima din Aleşd, le-a donat în ultimii 14 ani, în fiecare zi, câte 12 pâini, pentru locatarele casei.

Din 2002, de lunea până duminica, o maşină a brutăriei a dus pâinile la Casa Îndurării, fără să lipsească nici măcar o singură zi. "Fără să calculăm combustibilul, cred că ne-a donat pâine în valoare de peste 30.000 dolari", spune Florica. În total, până acum Proxima a oferit orfanelor circa 52.560 de pâini, iar Dumitru Crişan le-a garantat soţilor Budar că va continua să le doneze pâine atât timp cât va funcţiona Casa Îndurării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Tara mea de dor.
Pe mine m-a impresionat patriotismul dlui Gheorghe ,cel mai mult. De fapt, cei mai multi emigranti au fost /sunt patrioti ,dar nu toti stiu sa demonstreze asta negru pe alb. Mai dati-ne si alte exemple ,ca sunt destule si e bine ca cei de "acasa " sa le cunoasca daca se poate pe toate. P.S. Sunt liber cugetataor.
Postat 05 Mai 2016, 00:30 de User anonimizat
Z O N A
Nu agreez aceste confesiuni ! Motivul : baptistii , penticostalii se cred buricul pamantului , se cred cei mai credinciosi , cei care detin adevarul absolut ! Pe cale de consecinta parca nu as crede 100 % ce se scrie in articol ! Sunt convins ca jurnalista semnatara este de buna credinta dar probabil unele chestiuni i-au fost impuse ! Din ce zona de influenta ? Nu stiu ! Stiu doar ca F. C. , D. P. , I. G. B . nu fac cinste zonei !
Postat 04 Mai 2016, 23:22 de TDS
Ii cunosc foarte bine pe Soții Gherghe&Fllorica Budar!
Stimați cititori! Eu, am locuit in Detroit michigan între anii 1994-2010. In 1995 am reînceput cariera mea de șofer pe tir. Am putut reîncepe datorită Fratelui George Budar. Vreau sa va spun ca, mulți romani,albanezi ,polonezi, si alte naționalități au mâncat pâine calda la Firma soților George& Florica Budar. Dânșii m-au ajutat foarte mult . Tatăl meu a zis clar : Budaru Tea ajutat mai mult decât tactu!::!Datorita fratelui Budaru azi mănânc o pâine calda . La dansul nu a contat religia. Când eu am început la dansul ,avea 7 camioane . Bine la toate plătea rate. Dar , cine a lucrat la Soții Budaru printre care si eu, a mâncat o pâine calda! God bless all! Ion HURDUC Loudon Tennesse USA!
Postat 04 Mai 2016, 19:46 de Ionhurduc
Se poate
Se poate sa ajunga la 24 tiruri prin munca, verisorul meu are atatea (+-, nu stiu exact numarul), e tot in Detroit, si nu e din 1985 acolo, e doar din 2001. La inceput a tuns gazon etc, si prin munca, foarte multa munca, se poate. Despre restul articolului, nu stiu si nici nu prea ma intereseaza.
Postat 04 Mai 2016, 18:26 de Mariusrzr
cu la fel de mult respect...
Nu,nu aveti cum sa ma convingeti... Si da ,imi mentin afirmatiile... Cand un om ajunge sa nu mai gandeasca cu capul lui, cand ajunge sa creada toate povestile spuse de popi (orice fel de popi), cand ajunge sa fie doar un membru al turmei ,cand evita intrebarile doar pentru ca ele ar releva adevaruri incommode, da, pot spune ca e indobitocit (indoctrinat -pentru dumneavoastra)... Despre teoriile "conspirationiste" stiti bine ca nu e doar teorie...Doar ca nu puteti recunoaste si va inteleg... "Crede si nu cerceta!" afirmatia asta nu ma va caracteriza niciodata!
Postat 04 Mai 2016, 18:02 de magicianul
zâmbete
Comentariul dv ,,magicianul,, m-a făcut să zâmbesc așa că nu îl voi comenta pas cu pas, oricum nu mă aștept să vă conving, presupunerile conspiraționiste ale dv au valoare de adevăr. Într-o lume a toleranței, cuvintele folosite de dv, ,,îndobitocire,, iar ,,Doar naivii, inadaptatii si imbecilii pot crede altceva,, - altceva decât dv (am copiat cu copy paste din comentariul dv), spun multe despre dv. Fabulați extraordinar domnule, de ce nu vă apucați de scris ? Cu mult respect.
Postat 04 Mai 2016, 17:26 de Samariteanul-anonim
adevaruri dureroase...
Stiu ca unele dintre afirmatiile mele au deranjat...mai ales pe cei saraci cu duhul... Inainte de toate vreau sa ii spun samariteanului ca am trait in acele vremuri...Mi-am facut studiile,inclusiv facultatea, pe vremea respectiva.De aceea imi este imposibil sa cred ca un om obisnuit a putut beneficia de acest tratament "preferential"... Cati oameni din Romania nu ar fi vrut sa emigreze in America in acele timpuri? Cati nu s-ar fi lasat batuti de securitate doar pentru a fi "pedepsiti" cu expulzarea? Asa ca ...va rog sa ma scutiti cu afirmatia cum ca un biet om,necunoscut si nesprijinit de nimeni , putea sa transporte Biblii...si ca mai apoi au fost facute presiuni Internationale ca sa fie eliberat... Daca a facut-o insemna ca nu era chiar oricine , ca era un "cap de pod" al unor interese aici... In alta ordine de idei stiu cum functioneaza "sistemul"... Principiul picaturii chinezesti... Imi spuneti ca din cele 20 de beneficiare ,8 sunt ortodoxe... INCA SUNT ORTODOXE! Puteti sa ne spuneti daca celelalte 12 au fost, de cand le-ati adus acolo ,"surori"? Sau ele au fost "botezate" in schimbul acestui ajutor? E greu de crezut ca prin centrele de plasament se gasesc copii care frecventeaza biserica... S-a profitat de nenorocul acelor copii batuti de soarta pentru a spori numarul de enoriasi... Si de ce fete? Si mai ales tinere? Simplu: oricine stie ca religia le va indoctrina pana la indobitocire, profitand si de educatia lor precara,apoi se vor marita cu niste "frati" de aceeasi conditie ca si ele si vor face o gramada de copii care vor fi prizonieri intr-o lume din care cu greu vor mai putea evada... Si uite-asa peste cativa ani din cateva fete vor fi de 4,5 ori mai multi "enoriasi"... Religia si modul in care manipuleaza ea mintile slabe a facut mult rau omenirii in decursul istoriei. Oricine are un pic de cultura generala stie acest lucru. In cazul "fratilor" , ca si a altor secte, totul se rezuma la bani ,interese,si la putere... Doar naivii,inadaptatii si imbecilii pot crede altceva... In privinta felului in care a facut avere acest domn ma abtin sa comentez afirmatiile facute de "samariteanul" anonim... Nu de altceva dar sunt pur si simplu ridicole si le pot crede doar cei care cred ca tot ce zboara se mananca...
Postat 04 Mai 2016, 16:21 de magicianul
Stimați neinformați
Este un gest total lipsit de seriozitate (și de bun simț) să faci afirmații despre lucruri care le știi ,,din avion,, din auzite sau de la colțul srăzii. Pentru domnul Jisk : într-adevăr a fost o greșeală în articol, terenul de nouăzeci de ari a fost vândut la prețul pieței (mult sub suma enunțată de dv), dar clădirea evaluată la peste 250 de mii de dolari A FOST DONATĂ ! Pentru ,,magicianul,, - sunteți un maestru în defăimării și presupunerii, care nu au nimic de a face cu realitatea; Tinerele care au venit la Fundație nu au fost nici ,,racolate,, și nici ,,cumpărate,, ci și-au depus personal cerere ca să fie acceptate în urma unei anchete sociale; domnul Budaru pe vremea lui Ceaușescu a fost arestat la Botoșani pentru transport de biblii dar prin presiuni externe, inclusiv prin radio Europa Liberă a fost eliberat după cateva zile de teroare și bătăi (dar dv cred că nu ați trăit acele vremuri de aceea vorbiți așa);cât despre ascensiunea economică a d-lui Budaru de la munca de jos până la 24 de tiruri sunt zeci de orădeni în Detroit care pot confirma - dar dv nu veți cerceta asta, e mai ușor să arunci cu noroi; și-apoi ca răspuns la ultima minciună care ați enunțat-o cu privire la aparteneța religioasă a beneficiarilor, veniți vă rog să verificați și veți vedea că și în prezent din cei 20 de beneficiari, 8 sunt de religie ortodoxă. Și încă ceva, dacă în lumea dumneavoastră nu sunt oameni care să facă un bine fără a aștepta ceva în schimb, în lumea reală există ! Să fiți sănătoși !
Postat 04 Mai 2016, 14:44 de Samariteanul-anonim
Donatie?? Buna gluma
Defapt a vandut Comunitatii Penticostale atat casa cat si terenul din jur,cu ceva peste 300 de mii de $ :)
Postat 04 Mai 2016, 12:07 de Jisk
Oastea domnului...
La prima vedere, un astfel de gest ,merita toata aprecierea ... La prima vedere pentru ca , pe fond, nu e decat o "investitie" ...Niste fete sarmane sunt "cumparate" si "racolate" pentru a spori Oastea Domnului... Doar un naiv poate sa creada ca "un patriot" a fost obligat sa plece din tara, pe vremea lui Ceausescu... Sa fim seriosi... O asemenea minciuna nu am mai auzit... Si apoi un sofer si o femeie care face ordine in case reusesc sa-si cumpere, pe propriile forte, nu unul ci 24 de tir-uri ...Si nu doar ca le cumpara ci mai si pune bani de-o parte iar cu banii, ce sa vezi, absolut fara nici un interes decat cel de a face bine , ii investesc pentru a aduce "oile ratacite" pe calea cea dreapta... Se spune ca singura conditie care li se pune e sa-L iubeasca pe Dumnezeu...Ca pot merge la orice biserica... Cine cunoaste aceasta secta stie ca e imposibil ca sa accepte printer ei ,un orthodox, sau un catholic , sau altceva... Ori "frate" ...ori deloc... Sa ajuti un suflet ratacit cu scopul de a-l "converti" mi se pare cea mai mare ticalosenie posibila... PS: de paine au nevoie si altii... Dar nefiind "frati" ei pot suferi de foame...
Postat 04 Mai 2016, 09:05 de magicianul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON