URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2010, 10:10

Made in Oradea: Coreenii de la Shinheung vor angaja circa 1.000 de şomeri

Made in Oradea: Coreenii de la Shinheung vor angaja circa 1.000 de şomeri LOVITURA FULGERĂTOARE. Producător de echipamente electronice Shinheung Electronics România a ridicat o fabrică în parcul industrial Eurobusiness (fundal) în mai puţin de jumătate de an. "Până la sfârşitul anului vrem să atingem capacitatea maximă de producţie", spune Jai U Lee (medalion), preşedintele Shinheung Electronics România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape o mie de şomeri orădeni şi-ar putea găsi de lucru înainte chiar de sfârşitul anului. Vestea bună vine din parcul industrial Eurobusiness, până de curând un loc viran din Şoseaua Borşului, vânat doar de speculanţii imobiliari...

Firma sud-coreană Shinheung Electronics România, prima care şi-a ridicat o fabrică în parc, a făcut deja 200 de angajări şi vrea să îşi extindă producţia. BIHOREANUL vă prezintă primele semne încurajatoare pentru economia oraşului după prăbuşirea dramatică din ultimul an.

Contra-cronometru

12 Jai U Lee 1.jpgConstrucţia fabricii a început prin luna martie şi a durat mai puţin de jumătate de an. La începutul lui iulie, coreenii de la Shinheung Electronics aveau deja 140 de angajaţi care lucrau fie la birouri, fie la prima din cele 16 linii de ansamblare a produselor electronice pe care vor să le pună în funcţiune. "Avem în plan să ajungem la 800-1.000 de salariaţi încă din acest an, în funcţie de volumul producţiei. Angajările se vor face în valuri, pe măsură ce vom dezvolta afacerea", a declarat în exclusivitate BIHOREANULUI Jay U Lee (foto), preşedintele Shinheung Electronics România.

În fabrica din Şoseaua Borşului se asamblează deja de două săptămâni DVD-uri Blue-ray "Made in Oradea" care vor fi livrate firmei Samsung. Coreenii sunt mulţumiţi de angajaţi. "Românii au câteva puncte foarte bune. Comunicăm foarte bine, pentru că ştiu limbi străine, şi sunt foarte prietenoşi", zice Bruce Lee, directorul de marketing pe România al companiei. Punctele slabe nu le spune. Se vor corecta din mers...

Fabricat în România

Investiţia în fabrica de la Oradea, cu teren, avize, fabrică, utilaje şi tot, se ridică la 30 milioane de euro, aşa că investitorii nu au timp de pierdut. Vor să ajungă cât mai rapid la capacitatea maximă de producţie. "Până în august vom da drumul la secţia de injecţie mase plastice, cel târziu în septembrie la cea de presare piese metalice, după care în octombrie vom face inaugurarea oficială", spune preşedintele Jay U Lee.

Shinheung va produce la Oradea DVD-uri Blue-Ray, instalaţii home-cinema şi receivere de satelit. Toate vor fi livrate gigatului Samsung cu marca Made in Romania. "Anul viitor vom înfiinţa inclusiv un atelier de design al echipamentelor", completează Jay U Lee.

La o asemenea capacitate de producţie, firma are nevoie de angajaţi pe măsură. "Căutăm specialişti în special în electronică. Avem nevoie de personal calificat şi, dacă se poate, cu experienţă în domeniu", spune preşedintele. Dacă la asamblat piese, producătorul poate folosi angajaţi cu studii medii, pe care îi "califică" la locul de muncă, la injecţii mase plastice şi presă are nevoie de specialişti. Pe care nu prea are de unde îi scoate, deocamdată...

Specializăm!

Viitoarele generaţii de meseriaşi vor creşte odată cu parcul industrial. "Am obţinut 1,2 milioane de euro finanţare europeană pentru dotarea cu echipamente a atelierelor Grupului Şcolar Andrei Şaguna. Aici vor învăţa elevii meserii ca electrician, sudor, matriţer şi altele care vor avea căutare odată cu dezvoltarea zonei industriale", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie.

12 Cornel Antal.jpgLa fel, rectorul Cornel Antal (foto), spune că Universitatea Oradea va adapta specializările după cererile pieţei. "Suntem deschişi oricărui parteneriat. Aşa cum fac practică la Celestica, studenţii noşti vor putea face practică la orice altă firmă". Antal a discutat cu reprezentanţii Federaţiei Patronilor aşteptările pe care investitorii le au de la absolvenţi.

"Le-am cerut să îmi spună tot ce nu le place la studenţii noştri, ca să ştim ce schimbări să facem în programă şi să ne indice specializările care ar avea mai mare căutare". Întâlnirea nu a avut efectul scontat pentru simplul fapt că, pe fondul crizei economice, nici măcar antreprenorii nu mai ştiu ce domenii vor supravieţui recesiunii, dar a întărit convingerea că piaţa muncii caută mai curând tehnicieni cu înclinaţii practice decât teoreticieni absolvenţi de ştiinţe umaniste.

Parcul Babel

12 Delia Ungur.jpgDelia Ungur (foto), administratorul Eurobusiness Park, spune că primele 18 firme, de toate naţionalităţile, care şi-au concesionat teren în parcul industrial vor avea nevoie de circa 1.500 de angajaţi. Aceştia vor lucra în domenii ca producţia de electronice pentru coreenii de la Shinheung, de piese auto la firmele spaniole Decoletaje şi Auxim, de aparatură de telecomunicaţii pentru italienii de la Microrom sau de echipamente de înaltă tehnologie pentru americanii de la Plexus, care vor şi ei să concesioneze o parcelă în parc.

Furnizori pentru Bosch, spaniolii au început de două săptămâni construcţia halelor şi vor să îşi lanseze producţia cel târziu în martie 2011. Iar ritmul dezvotării parcului se va accelera. "În prezent avem ocupată cam 20% din suprafaţa totală, dar sunt convinsă că în 3-5 ani toate parcelele vor fi deja concesionate", spune Delia Ungur. Afirmaţia se bazează pe faptul că municipalitatea e pe cale să semneze contractul de finanţare pentru un proiect în valoare de 20 milioane de euro privind introducerea reţelelor de apă, gaz, canalizare, energie electrică şi termică în parcul industrial. Lucrările vor începe în 2011 şi vor dura circa doi ani.

Odată pusă la punct infrastructura, se speră ca dezvoltarea zonei industriale să aducă relansarea oraşului. Pentru că în prezent, în lipsa industriei, orădenii câştigă cu 25% mai puţin decât locuitorii marilor oraşe din judeţele vecine. Şi cu siguranţă ar merita mai mult...


"Pentru noi criza economică constituie un avantaj fiindcă încurajează firmele puternice să vină la Oradea. Pentru companiile mari acum e momentul ideal să investească, căci pot construi ieftin  şi pot angaja rapid oameni competenţi rămaşi pe drumuri"

Delia Ungur


BANI PENTRU BUGET
400.000
lei au plătit coreenii Primăriei numai taxa pentru autorizaţia de construire a fabricii


ADEVĂRURI MINCINOASE
Scade şomajul!

12 Doru Draghici.jpgSpecialiştii spun că dezvoltarea parcului industrial este vitală pentru Oradea care, la o populaţie de 206.000 de locuitori, are nu mai puţin de 16.000 de şomeri. "Orice loc de muncă creat trebuie sprijinit prin toate mijloacele", spune Doru Drăghici (foto), directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Oficial, rata şomajului în Bihor este undeva la 6%, în scădere de la 6,5%, ceea ce aparent ar arăta o revenire a economiei locale. Dar nu e aşa! "Şomajul nu scade datorită relansării economiei, ci pentru că bihorenii disponibilizaţi anul trecut de firmele private ies din plată şi sunt şterşi din evidenţe", spune Drăghici.

În acest context, angajările anunţate de coreenii de la Shinheung Electronics sunt privite ca o mană cerească. "Să fie 800 de oameni angajaţi, nu 1.000, şi tot e vorba de o scădere a ratei şomajului cu o jumătate de procent, iar asta în mod real, nu pe hârtie ca până acum", precizează Drăghici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
oltenas
Bugle este un oltenas mai prost dar cu o parere foarte buna despre el insusi. Si la firma unde a lucrat inainte mai mult a creat probleme celorlalti. Prin maniera sa de a se comporta este un parsiv, lingau si pervers.
Postat 07 Octombrie 2012, 17:00 de rasputin
saaa
VAI DE MAMA LOR EI DAU SALA LA OAMENI 530 RON IN MANA SUNT FOAMEA IN VACANTA SI II MAI LAUDATI SUNTETI PRAF
Postat 04 Ianuarie 2012, 10:37 de io
*
CENZURAT
Postat 12 Noiembrie 2011, 18:33 de m.p.
Uff ce jena!
Made in ORADEA BY COREEA! Asta i motoul! Traim in Correeaaaa!
Postat 27 Ianuarie 2011, 15:18 de CHIU LIU
Go back to Coreea
coreenii!! mergeti inapoi de unde ati venit! Bateti din romani joc!voi cautati aici numai sclavi,ci nu oameni care traiesc in democratie. N -o sa murim fara SAMSUNG,SHINHEUNG FARA COREENIIIIII!
Postat 26 Ianuarie 2011, 09:54 de Jing Jung
copii rataciti
poate a sosit timpul ca cei plecati in 85 sai dam tari cit mai mult carbune sa ne restabilim cu familiile si sa muncim la SHG sau ori ce firma blestemati sint bani de somaj sapoi nemultumitului darul ise ia iar decit un intretinut mai bine un sclav fericit
Postat 09 Noiembrie 2010, 21:04 de vasi gheorghe marin
Yung
NU O SA MURIM DE FOAME FARA SHINHEUNG ELECTRONICS ........ACASA LA MAMA LOR DE MAIMUTE
Postat 05 Noiembrie 2010, 23:45 de Ping
Yung
Primarul din Oradea ar fc bine sa ii trimita inapoi pe SHINHEUNG ELECTRONICS in tara lor de comunisti si de disperatii pt ca asfel is bate joc de Oradea si de oameni din Romania. ACASA SA MEARGA LA EI IN TARSA SA INVESTEASCA .......MA MIR CA ARE APROBARE DE FUNCTIUNE FIRMA PT CA NIMICA NU E IN REGULA ACOLO IN FIRMA ....DE EX ....SE POATE CURENTA TOT TIMPUL CINEVA ACOLO PT CA AU PUS PRIZE COREIENE LA DITAMAI TENSIUNEA CARE E PE O LINIE,SE TOPESC SI PRIZELE PT CA E DE PROASTA CALITATE .......VAISAMAR....MEARGA LA EI ACASA CU TOT CE A ADUS DE ACOLO PT CA TOTUL E DE PROASTA CALITATE.
Postat 05 Noiembrie 2010, 23:44 de Ping
Acasa cu SHINHEUNG ELECTRONICS ROMANIA
SHINHEUNG ELECTRONICS ROMANIA- E o firma de toata jena.....au venit in Romania pt femei .Daca nu se lasa le da afara si angajeaza altele.VAISAMAR......Sa mearga acasa din tara noastra.......MEARGA ACASA COMUNISTII .
Postat 04 Noiembrie 2010, 19:04 de Bala Adrian
M_Acasa
SHINHEUNG ELECTRONICS ROMANIA- Vaisamar de ea si firma si tot ce e acolo.
Postat 04 Noiembrie 2010, 18:50 de Bala Adrian
sunt curioasa
poate vreti sa vina coreeni sau chinezii in containere...faceti tam-tam ca cu asta ramaneti..e f usor sa obtina permis de munca si drept de sedere in BIHOR...li se da un teren si si fac containere,asta este muncesc nu vorbesc...ATENTIE! eu personal am vrut sa aduc 400 de chinezi ff usor ii pot aduce..comentati mult ca ramaneti cu buzele umflate...ca romanul lenes nicaieri.CINE ARE BANI COMANDA restul tace si munceste sau fura..e ff simplu nu e loc de negociere.
Postat 07 August 2010, 21:55 de wow
mici si rai
Baieti asteptati sa inceapa spaniolii si americanii si apoi sa-l vedeti pe Bruci'lica stand cu dejtu' precum la ocazie in Nufaru sa-i roage pe romanini sa intre in fabrica lui si sa lucreze pe salarii adevarate. Taceti ca tot ii bine ca au construit ca de ramas tot aici raman chiar de-o fi sa vina altii in locul lor. Spor la treaba ...!
Postat 26 Iulie 2010, 23:20 de Burebista
ura re
Astora de tot comentati de locurile de munca de la firma asta, va doresc sa mereti sa lucrati in locurile de munca create de porcul ala din Slobozia.
Postat 26 Iulie 2010, 23:04 de erotic
biznismenii care suntem
da-i dracului de coreeni......adica au de investit 30 mil euro in parcul industrial, si sa-mi fie mila de ei ca nu au din ce sa dea salarii la oameni?!?! bai, leepul@ oi fi avand si tu o afacere cu 5 angajati si crezi ca toti au noroc si bataie de cap ca tine....maturizeaza-te! idiotii astia care lucreaza pentru samsung sigur n-au grija zilei de maine, cata vreme isi gasesc fraieri la noi care sa dea cu plugul! de ce crezi ca au fost dati afara de la unguri?.... pt ca nu respectau cond de munca si prietenii-vecini le-or zis sa-si mute satra pana nu le dau foc la tot biznisul lor de cocalari obsedati cu puta mica!
Postat 26 Iulie 2010, 15:14 de bunul samaritean
oftic la PDL
ce mare oftic e pe capul PDLeilor hahaha - le-a picat mai bine acestora sa nu permita nimanui sa intre cu afaceri in Oradea, ci le-au redirectionat ei unde le-a convenit mai mult (la mitici) - referitor la salarii,care din voi patronii platiti un angajat fara experienta salariul mediu pe economie?asa ca ciocul mic PDLeilor ca si salariul minim il plateati cu intarzieri sau cu taieri de 30% etc. - pina la urma nu e meritul PNL ci a Echipei care a reusit aceasta performanta si recomand sa bata palma toti impreuna la inaugurarea acestiu parc , in folosul oradenilor - ofticatilor care castiga bani multi de-a moaca si critica deja salariile mici ale coreenilor (cu toate ca nici nu le-au vazut cit sunt in realitate), oricum stim noi ca aceste functii ce le detineti nu sunt compatibile cu cei 16.000 de someri , care se multumesc cu un loc de munca stabil, tratat omeneste, iar daca baniii sunt putini, romanul se stie descurca si cu putin, mai bine decit nica :)) sau cu promisiuni de bani muuuuuuuulti si pina la urma ciuciu, ca pe promisiuni s-a dus tara asta de ripa
Postat 26 Iulie 2010, 15:09 de niel
@doctor
prietene, asta e economia de piata! daca nu isi vor gasi fraieri, atunci vor fi obligati sa mareasca salariile! doar nu vor pleca din oradea dupa ce au bagat milioane de euro?! bine ca s-a facut parcul industrial. daca va exista concurenta, sigur vor fi obligati sa mareasca salariile. in rest, e jenant ca se baga tot felul de pedelei lobotomati sa dea lectii cum se conduce un oras (nu ma refer la tine). gata, v-am lasat in pace
Postat 26 Iulie 2010, 14:39 de bruce fi leep
pe salarii de nimiKK
coreeeeeeenii dau salariu de nimic, asa cit sa nu zici ca nu primesti ceva... Pentru ei trebuie sa fii "mindru" ca lucrezi pentru ei ! de parca "mindria" iti tine de foame!!!
Postat 26 Iulie 2010, 13:24 de doctor
@simona: ia jet
mai du-te si la dracu. creeaza tu o firma si plateste-ti oamenii cu 1000 de euro pe luna daca vrei. nu te obliga nimeni sa lucrezi la coreeni! legat de partea pe care si-a luat-o bolojan...cine naiba da spaga sa ocupe o parcela intr-un parc industrial deocamdata gol? intreaba-ti stapanii cum vroiau ei sa le dea moca la alti coreeni (hanil) 34 de hectare
Postat 26 Iulie 2010, 12:38 de bruce fi leep
Deliu
Frumoasa Delia Ungur.....:)
Postat 26 Iulie 2010, 11:47 de Deliu
investitori de doi bani cautam sclavi disperati!
Coreenii nu angajeaza, coreenii cauta sclavi.....asa sa scrieti titlul articolului! Pentru un salar de 560 ron/luna in hala de productie, doar nu se asteapta sa isi gaseasca fraierii! Auzi, mari investitori...rahati cu ochi oblici, asa se cheama........dar vorba aia, ei produc pentru samsung....bine ca si-a primit bolojan si biro partea, sunt sigura de asta, ca in rest...hai sa fim bataia lor de joc.....s-apoi sa mai zica "pe mandatul meu s-au facut investitii si angajari in bihor"......ne lasati.......
Postat 26 Iulie 2010, 10:43 de Simona
dihoreanu' de kkt
la scoala, bai analfabetilor! coreenii VOR angaja.....
Postat 26 Iulie 2010, 10:15 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON