URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2018, 13:20

Lecţia de bunătate: Un ONG din Oradea a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer (FOTO)

Lecţia de bunătate: Un ONG din Oradea a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer (FOTO) ŞI TEME, ŞI TERAPIE. În centrul Consiliaris, copiii nu doar îşi vor face temele şi se vor juca, ci vor participa şi la şedinţe de terapie. "Vrem să-i ajutăm să facă faţă problemelor. De multe ori copilul caută nişte răspunsuri, iar părintele nu poate sau nu ştie cum să i le ofere", spune psihologul Lorena Ţirtea (foto). Din păcate, Delia Cormos (medalion, stânga) nu a mai apucat să își vadă visul împlinit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drama trăită de un bolnav de cancer se răsfrânge, întotdeauna, şi asupra familiei şi cunoscuţilor. Iar când cel care luptă cu nemilosul diagnostic este şi părinte, tragedia capătă proporţii şi mai mari.

Pentru a-i ajuta pe părinţii bolnavi de cancer, dar mai ales pe copiii lor, asociaţia orădeană Consiliaris, înfiinţată de psihologii Lorena Ţirtea şi Delia Cormoş, a deschis un centru after-school, unde aceşti copii vor putea merge zilnic, după şcoală. Supravegheaţi de specialişti, de profesori şi de studenţi voluntari, vor lua masa, vor face teme şi se vor juca. Uitând, măcar câteva ceasuri, de supărarea de acasă...

Victime colaterale

În urmă cu patru ani, pe lângă munca în cabinetele de psihologie, Lorena Ţirtea şi Delia Cormoş au fondat Asociaţia Consiliaris, din dorinţa de a ajuta copii din grupuri defavorizate. De pildă, în 2015, de Paşte, au organizat o masă festivă la Penitenciar, pentru copiii deţinuţilor, iar un an mai târziu au amenajat o aşa numită cameră senzorială, pentru copiii cu diverse deficienţe, la Marghita.

Delia Cormoş, psihologAnul trecut, celor două orădence le-a venit ideea înfiinţării unui centru after-school pentru copiii bolnavilor de cancer, după ce şi-au dat seama câtă nevoie este de un asemenea loc. "O cunoştinţă care avea doi băieţi, unul de 8 ani şi altul de 11, era bolnavă de cancer şi familia era disperată, nu ştiau ce să facă cu copiii. M-am interesat de un centru de zi, unde să-i putem duce după şcoală, şi am constatat că nu există. Atunci am decis că trebuie să facem unul", povesteşte Delia (foto).

De cele mai multe ori, atenţia şi banii unei familii în care există un bolnav de cancer se duc exclusiv pe tratamentele oncologice şi, inevitabil, copiii ajung în plan secund. "Este foarte greu de gestionat o situaţie de acest gen în familie. Nu mai e cine să se ocupe de copii, care au nevoie de mult sprijin", spune şi Lorena.

Program complet

Ca să obţină banii necesari înfiinţării centrului Consiliaris, Delia şi Lorena au aplicat la Bursa Talentelor, un program de finanţare derulat de Fundaţia Comunitară Oradea, câştigând astfel 14.800 lei. Au închiriat de la Primărie un mic apartament într-o curte din strada Dunării nr. 18, iar cu sprijinul firmei Selina l-au renovat din temelii. "Am încercat să cheltuim cât mai puţin din bani, ca să ne ajungă şi pentru funcţionare", spune Lorena. Pentru toţi copiii, participarea la activităţile din centru va fi gratuită.

Vinerea trecută, centrul şi-a deschis porţile. "În fiecare zi, 20 de copii vor putea veni aici după şcoală. Le vom da o masă caldă, iar apoi vom face cu ei teme şi ne vom juca. Pe părinţi nu îi va costa niciun leu, programul e gratuit", explică Lorena. Graţie unui parteneriat cu Fulger Taxi, centrul va asigura şi transportul copiilor de la şcoală spre centru. Odată ajunşi la centru, copiii vor fi ajutaţi şi de profesori şi studenţi voluntari, care, în plus, dacă va fi nevoie, vor participa şi la şedinţele cu părinţii.

Specializată în psihodramă, o metodă terapeutică ce foloseşte jocul de rol pentru a scoate la iveală gândurile şi emoţiile pacientului, Lorena îi va ajuta pe copii şi să-şi exprime sentimentele, astfel încât să depăşească cât mai uşor traumele trăite.

Ajutor nesperat

Centrul Consiliaris are deja 13 copii înscrişi, găsiţi de Lorena şi Delia cu ajutorul unui alt ONG, OncoPlus, care sprijină bolnavii de cancer. "Cei de la OncoPlus sunt în contact cu aceste familii şi au ştiut pe cine să ne recomande, cine are mai multă nevoie", explică Delia.

Loredana Popovici, mămică din OradeaPrintre ei se numără şi Ianis, un băieţel de 9 ani crescut de o mamă singură, care acum face diverse analize şi speră să nu primească crâncenul diagnostic oncologic. "Eu lucrez într-un mediu destul de stresant şi îmi este greu să mai fac faţă seara la teme şi lecţii. M-am bucurat enorm când am aflat de acest centru", mărturiseşte mama copilului, Loredana Popovici (foto). Extrem de sociabil, micuţul s-a bucurat că, în loc să stea cu bunicii acasă, după ore va petrece cu alţi copii. "Şi eu sunt mai liniştită. Nu e la televizor, ci face activităţi utile", spune Loredana.

Pentru că spaţiul în care funcţionează centrul este destul de mic, de doar 30 metri pătraţi, la Consiliaris mai sunt disponibile doar 7 locuri, înscrierile făcându-se telefonic, la 0732-403.464 sau 0742-023.047. "Am anunţat Primăria că, dacă se eliberează un spaţiu din vecinătatea noastră, dorim să-l închiriem, fiindcă vrem să ne extindem", spune Delia. Pentru că, din nefericire, copii şi părinţi care să aibă nevoie de ajutor mai sunt şi vor mai fi...


* Declaraţiile Deliei Cormoş din cuprinsul acestui articol au fost făcute reporterului BIHOREANULUI pe data de 23 noiembrie, înainte de tragicul accident rutier în care psihologul şi-a pierdut viaţa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON