URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2017, 15:00

Făuritorul din Dubai: Un absolvent al Universităţii orădene este inginerul anului în Dubai

Făuritorul din Dubai: Un absolvent al Universităţii orădene este inginerul anului în Dubai FÂNTÂNA OPEREI. Revista de specialitate MEP Middle East l-a desemnat pe Alin Epure (foto) "mechanical engineer of the year" pentru amenajarea fântânii Allegro în faţa Operei din Dubai (sus). Unică în lume, "the dancing fountain" are 600 de jeturi care ridică 5.000 de litri de apă pe secundă la o înălţime de 6 metri, coregrafia fiind completată cu 1.200 de lumini multicolore. Proiectul este unul mai amplu, căci, prin amenajarea unei alte fântâni (Tide), ce are inclusiv cascade, clădirea Operei, ridicată în forma unui "dhow", ambarcaţiune specifică arabă, va trebui în final să lase impresia că trece prin valuri (jos)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faceţi cunoştinţă cu Alin Epure! Nu crede în imposibil, ci în orele lungi de muncă. "Aşa se obţine celebritatea", râde el, referindu-se la faptul că recent a fost desemnat inginerul anului în unul dintre cele mai bogate oraşe din lume.

Dezamăgit de cutumele româneşti, orădeanul în vârstă de 42 de ani a acceptat acum doi ani un job în Dubai, la o multinaţională pentru care lucrează la proiecte complexe şi impresionante, precum decorarea clădirii Operei cu o fântână de mare spectaculozitate şi exinderea celui mai celebru mall construit în lumea arabă.

Pus pe treabă

Deşi s-a născut la Haţeg, în judeţul Hunedoara, Alin Epure se consideră orădean get-beget, mutându-se în oraşul de pe Crişul Repede la începutul studenţiei. Înscris iniţial la Facultatea de Administraţie Publică, Alin a renunţat ulterior la ea pentru Ingineria Mediului.

"Partea asta cu administraţia suna bine, dar apoi mi-am dat seama că n-aş fi bun de funcţionar. Eram rebel, aveam şi plete", îşi aminteşte el. În schimb, ingineria i s-a potrivit la fix. "Voiam să-mi deschid propria firmă de proiectare, le spuneam şi profesorilor în facultate", adaugă Alin, care după absolvire a făcut un masterat în inginerie mecanică la Cluj-Napoca.

Orădeanul a lucrat iniţial cu mai multe companii din ţară, iar în 2007 şi-a deschis propria firmă de proiectare şi consultanţă în instalaţii, HVAC Sistem SRL. "M-am axat în principal pe partea de ventilaţii, unde la vremea aceea era un mare gol în Oradea", spune el.

Prin firma sa, Alin a lucrat la terminalul Aeroportului Internaţional din Oradea, unde nu s-a ocupat doar de instalaţii, ci şi de partea de design. A conceput, de asemenea, lucrările de instalaţii la ferma de sturioni a companiei Gavella din Borş şi a gândit sistemul de ventilaţie din Aquapark-ul Nymphaea construit de municipalitate.

Spre Orient

În 2014, Alin a decis să părăsească România, luându-şi o slujbă în Emiratele Arabe Unite, în Dubai. "Cred că meseria de inginer este deosebit de importantă. Mi-a fost lehamite de lupta dintre firmele de proiectare de aici, care se concurau în preţuri cât mai mici, în loc să impună un standard de calitate cât mai mare", explică el.

Având nevoie de ingineri experimentaţi, multinaţionala Balfour Beatty, fondată în Marea Britanie, l-a ofertat, iar el n-a stat pe gânduri. Deşi recunoaşte că nu i-a fost tocmai uşor să se adapteze, acum, când este project manager peste divizia de instalaţii a companiei BK Gulf, Alin nu regretă deloc decizia. "În Dubai e cu totul diferit faţă de munca în România. E multă birocraţie, dar şi standardele sunt înalte", zice orădeanul, care, între timp, şi-a mutat în Dubai inclusiv soţia şi fiica.

Spectacolul apei

În decembrie, publicaţia MEP (Mechanical Electrical Plumbing) Middle East, parte a unei reţele internaţionale de reviste profesionale, l-a premiat pe Alin Epure cu distincţia "inginerul mecanic al anului 2016". Iar meritele nu-i sunt puţine.

Recent, sub coordonarea lui Alin a fost finalizată prima dintre cele două fântâni arteziene proiectate în faţa Operei din Dubai. Fântâna Allegro este unică în lume, cu 600 de jeturi care în fiecare secundă ridică la o înălţime de 6 metri nu mai puţin de 5.000 litri de apă, coregrafia fiind completată cu 1.200 de lumini-led multicolore. "Am lucrat 10 luni doar la documentaţie, desene şi soluţii tehnice", explică Alin.

Între timp, orădeanul a primit sub supraveghere întregul proiect al fântânilor din jurul Operei, care include şi amenajarea uneia care să lase impresia că edificiul, conceput în formă de barcă, pluteşte. Şi nu face concesii. "O fântână arteziană trebuie să fie o lucrare de artă, nu ce vedem noi în Oradea şi în ţară", zice el. Nu poate să spună cât costă toată "distracţia", ci doar că e vorba de sume mari: "Cu investiţia de aici s-ar fi putut rezolva reţelele de canalizare în 10-15 sate din Bihor". Altfel spus, multe milioane de euro...

Mai bine-n Emirate…

Întrucât s-a descurcat exemplar într-un proiect complex, şefii companiei BK Gulf i-au rezervat lui Alin funcţia de specialist în fântâni arteziene. "Ceea ce se vede de afară e doar o parte, cea frumoasă. Dedesubt şi în subsolul Operei sunt kilometri de cabluri, sute de metri de ţevi, 16 pompe, două bazine de apă. E ca şi cum ţi-ai deschide I-Phone-ul şi ai vedea circuitele din spate", povesteşte inginerul.

În curând, Alin se va întoarce la un proiect cu care a făcut cunoştinţă în 2014, şi anume extinderea celui mai mare mall din lume, Dubai Mall, întins pe 100.000 mp. "Până voi avea de lucru aici nu am de gând să mă întorc în ţară. În România aveam de lucru 3-4 luni pe an şi umblam tot atâta să-mi recuperez banii", explică el motivul.

Aşa că, de ce n-ar rămâne acolo unde munca şi talentul îi sunt apreciate şi bine plătite? Fie şi la 5.000 de kilometri depărtare de casă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
...bravo inginere, rusine Romanie
...bravo inginere, fii tare si nu te uita inapoi, mergi inainte. Rusine Romanie ca nu ai stiut sa-ti tii copiii, indiferent unde au terminat scoala, sub poala ta ca sa te faca pe tine unica in lume. Dar stati, Romania nu poate ca, e o poza frumoasa pe harta, o tara condusa de oameni. A acum am priceput de ce omul nu a putut performa in Romania ca, a fost mai destept decat toti prostii care ne-au condus pana acum, a inteles ca astia nu vor sa faca Romania frumoasa ci, vor sa o distruga, sa o faca urata. Inginere puteai sa ne spui si noua ce prosti ne conduc. Pana cand oare, pana cand.
Postat 05 Ianuarie 2017, 20:58 de FLORIN64
O *
UO se ataca singura prin impostura dusa la perfectiune, grigore tata. N-o ataca nime, stai tu linistit in privinta asta...
Postat 03 Ianuarie 2017, 18:06 de Iness
Bravo....
Felicitari domnului inginer!Cind te gindesti ca e absolvent de UO,pe care Bihoreanul o ataca non stop,dupa PSD... Ce sa vezi?PSD a cistigat alegerile,ing Epure e recunoscut in Emirate,Bodoc e ministru...sa fie intr-un ceas bun...
Postat 03 Ianuarie 2017, 16:25 de grigore
Bagsbanii
Nu inteleg ce tot aveti cu Scooby Doo , cine-i ala/aia ?!
Postat 02 Ianuarie 2017, 09:18 de Iness
@TDS, @Iness, @Citizen: Textura nobilului Scooby Doo
Daca Birtinul are vreo vina ca din pepiniera sa un specimen nu corespunde fisei postului pe care il ocupa, atunci toti cei care s-au nascut in Oradea sunt mai prosti decat maimutele nascute la gradina zoologica din Oxford.
Postat 02 Ianuarie 2017, 08:31 de User anonimizat
*
Texte.
Postat 01 Ianuarie 2017, 16:39 de Iness
Nobel ?
Nu cumva este inginerul mileniului/galaxiei ?
Postat 01 Ianuarie 2017, 15:13 de Citizen
DU BI DOO DUBAI
Daca de la ingineria mediului UO a ajuns inginerul anului in Dubai este clar doar meritul lui ! Inteligentei lui ! Ca daca UO are vreun merit in asta, atunci lumea chiar s-a intors cu fundu-n sus !
Postat 01 Ianuarie 2017, 15:06 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON