URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Dragoste de turturea

Dragoste de turturea PRIETENI PE VIAŢĂ. Gavril Ilieş şi porumbelul lui sunt nedespărţiţi. Netulburată de prezenţa reporterului BIHOREANULUI, pasărea a stat aşezată pe braţul bărbatului până la terminarea discuţiei. Nu l-a speriat nici şedinţa foto, ba chiar a gângurit ca şi cum ar fi luat parte la conversaţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

L-a găsit toamna trecută, agăţat într-o tufă de trandafiri. Pielea îi atârna pe piept ca o zdreanţă îmbibată cu sânge, dezvelindu-i la vedere carnea albă de dedesubt.

Când l-a scos dintre spini, porumbelul abia sufla. Era un ghemotoc inert şi fără vlagă. "O fi căzut şi n-a mai putut ieşi, săracul. Nu m-a lăsat sufletul să-l abandonez"", îşi aminteşte Gavril Ileş, bărbatul care l-a salvat.

De la acea întâmplare, în numai câteva luni, între el şi pasăre s-a creat o prietenie pe cât de neobişnuită, pe atât de frumoasă. Acum, amândoi refuză să se mai despartă...

Porumbel la cutie

Gavril Ileş a găsit porumbelul lângă casă. "Căzuse într-o tufă de trandafiri, între spini. Am auzit un zgomot ca un foşnet şi m-am dus să văd ce e. Atunci l-am văzut", povesteşte bărbatul. Abia când a ajuns cu pasărea în casă a văzut cât de grav era rănită. "Palmele mi s-au umplut de sânge. Bietul porumbel avea pielea crăpată pe tot pieptul. S-a zbătut să iasă dintre spini şi s-a tăiat peste tot. L-am curăţat şi l-am dat cu Rivanol, iar apoi i-am făcut culcuş într-o cutie de carton".

A durat câteva săptămâni bune până s-a vindecat complet, după care i-a dat drumul să zboare. Atâta doar că pasărea nu mai voia chip să plece! "A rămas pe lângă casă şi i-am făcut cuib pe casa scării".

De atunci, de câte ori iese din casă, porumbelul i se aşează pe umăr şi-l însoţeşte peste tot. Dar numai până la poartă, căci mai departe parcă nu vrea, pur şi simplu, să se aventureze, ca şi cum s-ar fi săturat de lumea exterioară! "De multe ori nici nu pot lucra pe lângă casă de el. Vine de pe unde este, mi se pune pe umăr, pe cap sau pe mână, şi îmi vorbeşte pe limba lui", povesteşte Gavril.

Cu pereche

Văzând că porumbelul nu mai pleacă, omul s-a gândit că ar trebui să-i găsească o pereche, să nu rămână singur. Drept urmare, în martie, i-a cumpărat o porumbiţă din piaţa de păsări. "Eu n-am mai avut porumbei şi n-am ştiut cum se vor obişnui. Când i-am dat drumul porumbiţei, a şi zburat. Trei zile n-am văzut-o. Am crezut că s-a întors la cel de la care am cumpărat-o şi care m-a avertizat asupra acestui lucru. Apoi am văzut-o întoarsă lângă porumbelul meu", spune bărbatul zâmbind.

În scurt timp, în cutiuţa porumbeilor a apărut un ou pe care cei doi l-au clocit cu rândul. "Când mergeam la lucru, îl găseam pe porumbel. Seara, stătea porumbiţa". Totul a durat câteva săptămâni, iar zilele trecute a văzut că în culcuş a apărut un puiuţ. "Acum m-am apucat să fac un porumbar mic în curte, unde să le pot muta familia", explică Gavril.

Prietenul animalelor

Familia de porumbei nu e singura preocupare a lui Gavril Ileş. În gospodăria sa de pe Dealul Viilor şi-au găsit cămin cinci pisici şi doi câini culeşi de pe stradă. "Care de pe unde... Un pui de mâţă l-am găsit plin de noroi, aproape de casă. Fusese aruncat probabil de un vecin, care o fi avut prea mulţi. Un câine l-am luat de lângă un gard, în apropierea Gării. A trebuit operat, că nu putea umbla. Am plătit 500 de lei la veterinar pentru operaţie. I-a pus o tijă şi de atunci se descurcă", povesteşte omul.

Bărbatul nu a scăpat nici de certuri cu vecinii din cauza animalelor. "Am avut mici baiuri. Unul din căţei a mai vânat din puii de găină din vecini, a ieşit cu ceartă, dar ce să fac, asta e... A trecut, am legat câinele, iar lucrurile s-au liniştit, slavă Domnului".

Milos

Acum, pe lângă căţei, pisici şi porumbei, Gavril şi-a făcut şi o crescătorie de iepuri. Are deja 50. Însă, deşi ideea iniţială era ca, pe lângă vânzare, să mai şi gătească din ei, omul spune că, atunci când vine vorba să-i sacrifice, i se înmoaie inima. "Mi-i milă de ei. Pur şi simplu nu pot, nici să-i tai, nici să-i mănânc"...

Pentru el, necuvântătoarele care îl înconjoară au ajuns prea importante. Sunt prietenii lui. Aşa că se ghidează după învăţătura unui scriitor celebru, George Bernanrd Shaw: "Animalele sunt prietenii mei, iar eu nu-mi mănânc prietenii".


MENIU
Pe categorii

Hrana celor aproape 60 de animăluţe din gospodăria lui Gavril Ileş îl costă aproximativ 200 de lei lunar. Fiecare specie cu specialităţile ei. Porumbeii primesc diverse grăunţe, iepurii amestecuri de ierburi, fân, dar şi legume şi fructe, iar pisicile şi câinii hrană uscată şi salamuri speciale. "Avem un adevărat depozit. Dar m-am obişnuit. Cred că nici n-aş mai putea trăi fără animale pe lângă mine", se destăinuie bărbatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON