URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2019, 19:26

Pictoriţă de „Oscar”: Orădeanca Alina Ciuciu este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura.

Pictând adesea cu cuţitul sau cu degetele, în doi ani, Alina a vândut mai bine de 700 de tablouri. Pe lângă faptul că este căutată de iubitorii de artă, orădeanca e lăudată de specialişti, având deja un palmares bogat. A primit inclusiv "Oscarul" în pictură.

Talent moştenit

De când era elevă în clasele primare, Alina s-a remarcat cu talentul la desen, dar şi cu uşurinţa cu care crea poveşti. "Cred că am moştenit talentul de la tatăl meu, care a fost sculptor", povesteşte orădeanca, acum în vârstă de 49 de ani.

În 2002, s-a mutat cu soţul şi cu cei doi copii în Moniga del Garda, o localitate din provincia italiană Brescia, unde a devenit expert în turism şi a fost nevoită să înveţe cinci limbi: engleză, franceză, maghiară, germană şi, bineînţeles, italiană. Nu s-a plâns, ci din contră, simţea că are o viaţă perfectă.

Totul s-a schimbat când a născut al treilea copil, pe Agata, în 2015. "Parcă am renăscut şi eu. Şi înainte pictam şi scriam poezii, dar de atunci am avut atât de multă inspiraţie şi rapiditate, încât simţeam că nu mai vreau să mă opresc", spune Alina. Concomitent cu "setea" artistică care a cuprins-o, a început să se simtă tot mai plafonată la muncă. Trei ani mai târziu, şi-a dat demisia, hotărâtă să se dedice picturii.

Cuţit... viteză

Şi-a făcut un site, artedialina.com, unde şi-a prezentat tablourile, iar pentru a se face cunoscută a expus în Italia şi s-a promovat pe reţelele de socializare. "Am ales să pun accent doar pe contul pe LinkedIn, pentru că acolo profilul e mai nişat. Şi în acest moment, mai mult de jumătate din vânzările mele vin prin acel profil", spune Alina.

Orădeanca pictează nuduri, peisaje marine, flori, animale, instrumente muzicale şi cărţi. "Când pictez, parcă aş intra într-o transă, sunt doar eu şi pânza. Cred că de aceea sunt şi foarte rapidă". Cel mai recent tablou (foto) l-a realizat în doar 30 de minute, zilele trecute, după ce s-a întors acasă, în Bihor, în vacanţă. Şi tehnica sa este una aparte: foloseşte doar cuţite de pictură şi uneori degetele, pentru a simţi mai bine formele pe care le creează.

Fani în toată lumea

Picturile sunt pe placul iubitorilor de artă, dovadă că în doar doi ani a vândut peste 700 de lucrări. "Mulţi artişti se plâng că mor de foame. Eu nu am avut această problemă. Am văzut că oamenilor le place stilul meu, mergeam la expoziţii şi vedeam cum tablourile mele se vând, iar ale altora stau pe loc. La început nu-mi puteam explica, dar între timp mi-am dat seama că eu pictez doar lucruri vesele, ceea ce place", spune pictoriţa.

Cei mai mari fani sunt americanii, care cumpără aproape în fiecare săptămână o pictură semnată de ea. Alina a trimis tablouri însă şi în Noua Zeelandă, Rwanda, Canada, Australia şi în aproape toată Europa.

Un tablou al orădencei se vinde cu preţuri între 750 şi 3.500 euro. De anul viitor, Alina estimează că va câştiga chiar şi 8.000 euro pe o creaţie, deoarece între timp nu doar că s-a remarcat la expoziţii din Milano, Paris, Budapesta sau Londra, ci a câştigat şi numeroase premii la expoziţii sau concursuri importante.

Eforturi răsplătite

Cea mai mare bucurie a orădencei este că anul acesta, pe 14 septembrie, a primit trofeul "Oscarul creativităţii" la Premiile Monte Carlo pentru artă. "Cu acest premiu, am primit mai multă încredere în mine şi în ceea ce pot să fac. M-am simţit minunat pentru că am fost răsplătită pentru munca mea de până acum", mărturiseşte ea.

În plus, în februarie, Alina va primi un alt premiu important, "David di Donatello" în Italia, iar la vară premiul internaţional pentru artă la New York, în galeria "White Space Chelsea". De asemenea, se mândreşte că anul viitor va expune şi în Tokyo, pentru întâia oară.

Între timp, orădeanca se străduieşte să ajungă şi în casele oamenilor care nu caută tablouri, începând să decoreze cu picturile sale şi alte obiecte, precum căni, lenjerii de pat (foto) ori prosoape.

"Multe case noi au pereţi din sticlă, pe care nu ai cum să pui tablouri, dar mereu va exista dorinţa de înfrumuseţare a casei prin artă", explică Alina.

Iar ea, care s-a lăsat purtată de valul pasiunii, fără să-i fie frică să rişte, are talentul necesar ca să răspundă acestei dorinţe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON