URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2017, 10:58

Violator în libertate! Poliţia din Bihor e în alertă, după ce un violator în serie a fost poftit afară din puşcărie de judecători şi procurori (FOTO / VIDEO)

Violator în libertate! Poliţia din Bihor e în alertă, după ce un violator în serie a fost poftit afară din puşcărie de judecători şi procurori (FOTO / VIDEO) BIG BROTHER. Degeaba a investit Primăria milioane de lei în tehnică şi tot degeaba se străduiesc poliţiştii să ţină Bihorul între cele mai sigure judeţe, dacă un violator în serie, multirecidivist, nu poate fi izolat de societate. În 2014, în noaptea de Înviere, camerele de supraveghere ale oraşului au surprins atacul pe care Petru Hera Cristea (foto) l-a comis pe Podul Intelectualilor, astfel că, ghidaţi de tehnică, poliţiştii l-au prins în mai puţin de o oră. Judecătorii l-au iertat, însă, înainte de a-şi ispăşi pedepsele...
Violator în libertate! Poliţia din Bihor e în alertă, după ce un violator în serie a fost poftit afară din puşcărie de judecători şi procurori (FOTO / VIDEO) PRINS PE CAMERE. În 2014, camerele de supraveghere ale oraşului au jucat un rol esenţial în dovedirea lui Petru Hera Cristea, surprinzând atacul brutal pe care l-a comis în noaptea de Înviere în apropierea localului Bridge. Violatorul a fost prins în mai puţin de o oră, după ce ofiţerii de serviciu din Dispeceratul Poliţiei Municipiului au vizionat înregistrările din zona centrală şi l-au reperat îndreptându-se spre Parcul Brătianu. Încă de atunci, televiziunile naţionale au criticat îngăduinţa Justiţiei, titrând: "Eliberat pentru a teroriza din nou"

A fost eliberat condiţionat în trei rânduri şi, de fiecare dată, la scurt timp după ce a părăsit închisoarea, a comis-o din nou. Este vorba despre un bărbat din Şoimi, Petru Hera Cristea, condamnat până acum pentru trei violuri şi trei tentative, ultima comisă în centrul Oradiei în 2014, când a atacat cu bestialitate o tânără pe Podul Intelectualilor.

Trimis după gratii, ar fi trebuit să rămână în închisoare până anul viitor, dar a beneficiat de clemenţa unor judecători care, fără să ţină cont de cazierul stufos, i-au dat drumul înainte de termen, pe motiv că a fost un deţinut... exemplar.

Bestia de pe pod

Petru Cristea Hera, violator OradeaDespre Petru Cristea Hera (foto), fratele unui poliţist din Tărcaia, BIHOREANUL a scris prima oară în septembrie 2010, când a încercat să violeze o orădeancă de 22 de ani pe podul CFR dintre cartierul Dragoş Vodă şi strada Făcliei. Desfăcut la prohab, a prins-o de gât, a trântit-o la pâmânt şi s-a urcat pe ea, încercând s-o dezbrace. Spre norocul tinerei, întâmplarea a fost surprinsă de doi adolescenţi, Adrian Ungur, atunci în vârstă de 14 ani, elev la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, şi Ionuţ Pârcălab, de 15 ani, elev la Colegiul Traian Vuia, care au salvat-o şi l-au şi prins pe obsedat, predându-l Poliţiei.

Hera era la al doilea atac în câteva luni. În ianuarie, încercase să siluiască o femeie în vârstă din Rieni, mamă a unui poliţist orădean. Victima s-a apărat, l-a zgâriat şi lovit, aşa că maniacul a renunţat la ideea violului, încercând s-o oblige la sex oral. N-a reuşit nici asta: femeia l-a muşcat şi apoi a fugit.

Culmea era, după cum a aflat atunci BIHOREANUL, că bărbatul a comis ambele tentative în perioadă de probă, după ce fusese eliberat condiţionat în octombrie 2009, cu un rest de pedeapsă de 1.310 zile - adică aproape 4 ani din cei 10 ani de detenţie la care fusese condamnat în 2004, tot pentru viol. Detaliile acelei fapte nu sunt cunoscute, dar cert este că victima a fost nu doar siluită de individ, ci şi tâlhărită.

Din nou pe pod!

În urma celor două tentative din 2010, Hera a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Nu i-a ispăşit integral, fiind eliberat condiţionat din nou pe 8 octombrie 2013, la recomandarea unei comisii (pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate) din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, cu un rest de pedeapsă de 520 de zile.

În primăvara anului următor era, însă, din nou după gratii! Pe 17 mai 2014, în duminica Paştelui, la 5 dimineaţa, Hera a urmărit o tânără orădeancă de 24 ani pe Podul Intelectualilor şi, profitând că în zonă nu era nimeni, a încercat s-o violeze. Femeia a reuşit să scape doar pentru că în zonă a apărut un trecător, iar agresorul a fugit, fiind prins după două ore cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din centrul oraşului.

Înregistrările au fost probele principale în ancheta care a urmat, captând felul în care bărbatul şi-a lovit victima cu cruzime, în plină figură, şi s-a urcat pe ea, chiar pe pod, dar şi cum aceasta s-a ridicat şi s-a opus, ţinându-se cu îndârjire de balustradă, chiar dacă era trasă de păr, către capătul podului, spre Aleea Emanuil Gojdu. După mai multe îmbrânceli, în final, individul i-a dat drumul şi a fugit, pentru că se apropia un necunoscut.

Cu blândeţe

Arestat preventiv, Hera a rămas în spatele gratiilor pe tot parcursul anchetei şi în timpul procesului, finalizat pe 11 noiembrie 2014 printr-o nouă condamnare. În ciuda gravităţii faptelor, pedeapsa a fost, însă, blândă.

Având în vedere că bărbatul era recidivist şi că a comis fapta în perioadă de probă, judecătorii puteau, conform Codului Penal, să-i adauge la pedeapsa stabilită şi un spor de până la 5 ani. Totuşi, Curtea de Apel Oradea l-a lăsat doar cu pedeapsa dictată de Judecătoria Oradea, de 3 ani de închisoare, plus o rămăşiţă din condamnarea anterioară, de 520 de zile, adică 1 an şi 5 luni.

Greu de crezut, Hera nu şi-a ispăşit întreaga pedeapsă nici de această dată. Deşi în mod normal perioada de detenţie i s-ar fi încheiat anul viitor, la cererea comisiei de la penitenciarul din Satu Mare, Judecătoria din acest oraş i-a dat violatorului drumul de pe acum...

E cu progres

Potrivit Codului Penal, liberarea condiţionată este un beneficiu acordat condamnaţilor care şi-au ispăşit două treimi din pedeapsă (pentru condamnări sub 10 ani) sau trei pătrimi (pentru condamnări până la 20 ani) şi despre care instanţa are convingerea că s-au îndreptat şi se pot reintegra în societate. O altă condiţie e ca persoana condamnată să achite obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, "în afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească".

În cazul lui Hera, judecătorul a constatat că individul a fost recidivist şi "a beneficiat de instituţia eliberării condiţionate de trei ori, instituţie care nu şi-a atins scopul", dar consemnează acest aspect în trecere, ca unul fără importanţă. În sentinţă s-au înşirat, în schimb, o serie de activităţi şi programe educative la care deţinutul a participat în penitenciar, "reuşind să dovedească un progres real în propria conduită de reintegrare socială". Pe româneşte, a fost un puşcăriaş model!

Care i-au fost meritele? Hera a frecventat biserica şi a acceptat discuţii cu un psiholog, s-a întâlnit şi cu un asistent social, a participat la concursuri tematice, la un program de pregătire pentru liberare şi la unul de prevenire primară a violenţei domestice. Totodată, "a manifestat un comportament corespunzător faţă de personalul administraţiei penitenciarului şi faţă de celelalte persoane". Probabil, pentru că în puşcărie n-a mai violat pe nimeni...

Din nou pe străzi

Curios e că, deşi potrivit Codului de procedură penală, la asemenea procese participă şi un procuror care poate solicita instanţei amânarea liberării condiţionate ori poate contesta sentinţa, dacă este de părere că persoana condamnată nu s-a îndreptat, în cazul lui Hera acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare a cerut "admiterea sesizării, întrucât condamnatul întruneşte cumulativ condiţiile, şi anume a executat fracţia obligatorie şi a dat dovadă de îndreptare".

BIHOREANUL a cerut conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare să-şi argumenteze poziţia, dar deocamdată n-a primit un răspuns. Nici purtătorul de cuvânt al Parchetului superior, de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marius Iancu, n-a fost în măsură să ofere o explicaţie. "Există situaţii când procurorii se opun liberării, când o contestă, depinde de faptele condamnatului, dacă a dat dovezi de îndreptare. Dar de regulă se contestă...", a explicat acesta, la modul general, practica instituţiei.

De ce nu s-a întâmplat şi în acest caz nu e, deci, deloc limpede. Rămâne cert doar faptul că Petru Hera Cristea a ieşit din închisoare şi, după câteva zile petrecute în satul natal, s-a făcut din nou nevăzut. Motiv pentru care, după cum a aflat BIHOREANUL, poliţiştii au intrat în alertă şi l-au dat în consemn în judeţ. Nu de alta, dar nu e exclus să fie în căutarea unei noi victime...


CAZIER DE VIOLATOR
Abonat la închisoare

La 46 de ani, Petru Cristea Hera a stat mai mult după gratii decât în libertate. Prima oară a fost condamnat în 1992, la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru furt calificat, apoi a primit 6 ani de închisoare în 1994 pentru tâlhărie, distrugere, violare de domiciliu şi viol, iar în 1996 alţi 6 ani pentru furt calificat. În 1998, bărbatul a mai fost condamnat la 9 ani pentru tâlhărie şi viol, în 2000 la 3 ani şi 6 luni pentru furt calificat, iar în 2004 a primit 10 ani pentru tâlhărie şi viol, iar în alt dosar 3 ani şi 6 luni, pentru furt. În 2010, Hera a încasat 5 ani de închisoare pentru tentativa de viol din Dragoş Vodă, iar în 2014 3 ani şi 520 de zile de închisoare pentru cea comisă lângă localul Bridge din Oradea. Bărbatul n-a executat până la capăt nici una dintre pedepse. Unele i-au fost contopite, pentru a executa una singură, iar în patru cazuri a fost eliberat condiţionat... pentru bună purtare, deşi de fiecare dată a luat-o de la capăt cu infracţiunile.

Vezi mai jos atât scena atacului din 2014, descrisă de știrile Pro TV și Antena 1 la acea vreme, cât și mărturia victimei tentativei de viol din 2010 a lui Hera! Atenție, imagini cu impact emoțional!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Incompetenti
Ar fi interesant sa le violeze mamele sau sotiile procurorilor si judecatorilor astora
Postat 17 Octombrie 2017, 18:53 de User anonimizat
Judecătorii sunt părtași la crime
Cei care arată blândețe cu cine nu trebuie se fac părtași la crimele lui.
Postat 17 Octombrie 2017, 12:32 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON