URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2019, 08:01

S-a scos... la pensie: Cum a scăpat de răspundere un poliţist care sărise în apărarea unui infractor urmărit de colegi (VIDEO)

S-a scos... la pensie: Cum a scăpat de răspundere un poliţist care sărise în apărarea unui infractor urmărit de colegi (VIDEO) RĂFUIALĂ PE CENTURĂ. Cristian Matei (stânga) l-a interceptat în trafic pe paznicul de vânătoare Claudiu Pantea pentru o răfuială. Acesta a respins provocarea şi a apelat la poliţişti, care au ajuns la atacator, însă au fost împiedicaţi să-şi facă meseria de subcomisarul Marius Mărcuş (dreapta). Singura "pedeapsă" încasată de ofiţer a fost pensionarea, cu aproximativ 1.000 euro pe lună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai flagrante situaţii în care un poliţist bihorean şi-a batjocorit uniforma, acţionând de partea "băieţilor răi" şi umilind trei colegi care voiau să-şi facă datoria corect, s-a finalizat româneşte. Lamentabil, adică.

Ofiţer judiciar la Poliţia Oradea, subcomisarul Marius Mărcuş, care a împiedicat un echipaj al Poliţiei Rutiere să-i cerceteze un nepot pentru agresarea în trafic a unui paznic de vânătoare, conducerea unei maşini radiate şi deţinerea de arme albe, a scăpat de trimiterea în judecată pentru favorizarea făptuitorului mulţumită unor martori "prietenoşi", dar şi de concedierea din Poliţie, cerându-se, pur şi simplu, la pensie, iar solicitarea fiindu-i aprobată fără probleme, la pachet cu o pensie generoasă...

Urmărire pe centură

Vara trecută, pe 19 iunie, în jurul orei 15, pe şoseaua de centură a Oradiei s-a petrecut o scenă decupată parcă din sudul sălbatic al ţării: un bărbat aflat la volanul unui Jeep cu numere de Italia a tăiat calea unui alt autoturism, blocându-l în apropierea giraţiei de la ieşirea spre Aeroport. Şoferul Jeep-ului, un burtos cu şort roşu şi maiou de culoare incertă, a ţâşnit spre maşina oprită, având în mână un baston din metal căruia borfaşii îi zic "viperă". Cu ea a lovit maşina blocată şi, agitând-o întruna, l-a ameninţat, înjurat şi scuipat pe şoferul acesteia.

Protagoniştii conflictului erau cunoştinţe vechi. Şoferul Jeep-ului, Cristian Matei, a fost prins de paznicii pădurilor din Miersig şi Nojorid, ajutaţi uneori de poliţiştii din această comună, acţionând de mai multe ori noaptea, cu alţi complici. Niciodată nu s-au găsit arme asupra sa, pentru că braconierii au propria "diviziune a muncii": unii orbesc animalele cu proiectoare, alţii ţin "de şase" ca să vadă dacă apar paznici sau poliţişti, alţii doboară vânatul, alţii îl "culeg".

Aşa a fost prins, de mai multe ori, unul dintre cei mai activi braconieri din judeţ, orădeanul Ştefan Dudaş, condamnat în decembrie la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Din 2015, când fusese trimis în judecată, paznicii de la Asociaţia Pro Hunting au fost periodic ameninţaţi de tovarăşii lui Dudaş, între care şi Cristian Matei, şoferul Jeep-ului.

Urmăritor urmărit

Claudiu Pantea, inginer silvic Bihor"A venit la mine, a strigat că-mi rupe picioarele, că ne arată el nouă (n.r. - paznicilor), că ne schilodeşte, a înjurat şi mi-a lovit maşina cu vipera", povestea astă-vară Claudiu Pantea (foto) BIHOREANULUI. Tânărul inginer silvic a filmat o parte din scenă şi a sunat la Poliţie, moment în care agresorul a urcat în Jeep ca să se facă nevăzut, aşa că a pornit după el, până în dreptul unei case din Sântandrei. "Am sunat din nou la 112, să spun unde era", spunea tânărul, care a chemat şi doi colegi paznici de vânătoare, să-i fie martori la nevoie.

Din Jeep a coborât Matei şi încă doi inşi. În câteva minute, la faţa locului a ajuns echipajul de la Rutieră, care întâi l-a legitimat pe el, apoi pe Matei şi pe amicii acestuia. Surpriză, însă: în scurt timp a apărut şi un subcomisar de Poliţie, în uniformă, cu maşina personală, un Ford. "Ulterior am aflat că este subcomisarul Marius Mărcuş, unchi de-al lui Matei, ai cărui părinţi locuiesc în Sântandrei. A devenit poliţist fără şcoală de Poliţie, cu ajutorul colonelului de Miliţie Matei, tatăl lui Cristian Matei", explica secretarul Asociaţiei Pro Hunting.

Azil pentru infractori

De la colegii din Dispecerat, cei trei rutierişti au aflat că Jeep-ul era de fapt radiat din circulaţie. I-au cerut lui Matei să-l deschidă, mai ales că în interior au observat o bâtă de baseball, "vipera", un box metalic şi trei cuţite mari de vânătoare. "Matei a zis că a lăsat cheile în casă, iar subcomisarul Mărcuş le-a zis să intre toţi trei în casă, unde au stat închişi peste o oră. În acest timp, poliţiştii au chemat un trailer să ridice Jeep-ul", relata Pantea.

După un ceas şi jumătate, primul a ieşit din casă subcomisarul, pe care rutieriştii au încercat să-l legitimeze, dar fără succes. S-a urcat în Ford şi dus a fost! Motiv pentru care Pantea a depus plângere atât împotriva lui Matei cât şi a subcomisarului Mărcuş. "A protejat o persoană care are deja destule probleme cu legea", spunea el, oferind anchetatorilor şi filmările făcute cu telefonul mobil.

Astă-vară, Poliţia confirma BIHOREANULUI deschiderea unui dosar penal lui Cristian Matei pentru punerea în circulaţie şi conducerea unui vehicul neînmatriculat, ameninţare, distrugere şi deţinere fără drept de obiecte periculoase. În ce priveşte implicarea subcomisarului Marius Mărcuş în protejarea acestuia, instituţia arăta că a început o cercetare disciplinară internă, deoarece regulamentele nu îi permiteau ofiţerului, judiciarist la Poliţia Oradea, să se amestece în ancheta colegilor de la Rutieră.

Îngropat cu "celeritate"

Atât doar că dosarul penal împotriva ofiţerului a fost "îngropat" în mai puţin de trei luni. La 17 octombrie 2018, procurorul Vlad Benţan, de la Parchetul Oradea, l-a clasat pe motiv că "nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de favorizare a făptuitorului".

Pentru această concluzie, procurorul a interpretat declaraţiile martorilor în favoarea ofiţerului. Deşi cei doi colegi ai lui Pantea au declarat că imediat ce a ajuns în Sântandrei Mărcuş le-a spus agenţilor de la Rutieră să nu se "bage" între Matei şi Pantea, ba chiar să plece de acolo, dar şi că i-a introdus pe Matei şi pe cei doi tovarăşi ai acestuia în casă, magistratul a contrabalansat aceste declaraţii cu cele ale amicilor agresorului.

Aceştia, Pal Lehel şi Sebastian Beca, au susţinut că, de fapt, Matei ar fi fost urmărit de Pantea, iar subcomisarul nu i-a adăpostit ca să-i scape de poliţiştii de la Rutieră, ci ca să vizioneze împreună... "un meci de la cupa mondială de fotbal", fără a-i auzi pe agenţii care le cereau să iasă pentru a le arăta actele şi maşina.

Anchetatorul a redat şi declaraţiile celor trei agenţi rutieri. Astfel, Chira Sergiu a afirmat că Mărcuş "i-a luat la rost", iar după ce Marian Mircea i-a cerut "să nu se mai interpună în activitatea desfăşurată de poliţişti la faţa locului, numitul Mărcuş i-a răspuns că «îl doare în p..., întrucât iese la pensie»". Al treilea, Raţiu Petre, a arătat că "numitul Mărcuş i-a agitat pe cei prezenţi, dar nu poate spune că le-a îngreunat efectiv activitatea de cercetare".

Cuvânt contra cuvânt

Procurorul s-a "rătăcit" printre declaraţiile contradictorii: "Unii martori declară că au auzit când numitul Mărcuş i-ar fi spus numitului Matei să intre în casă, alţii doar că au văzut când i-a făcut semn să intre în curte, iar alţii că nu au văzut sau auzit ca Mărcuş să-l fi îndemnat pe Matei să intre în locuinţă şi să nu mai iasă de acolo... Totuşi, chiar dacă i-ar fi zis, nu se poate susţine în mod cert că acest aspect reprezintă un veritabil ajutor dat făptuitorului, în sensul legii penale. Numitul Matei nu era la acel moment reţinut sau arestat, şi astfel avea libertatea de a se deplasa oriunde", a conchis procurorul, adăugând că "un astfel de comportament tot nu ar putea constitui un ajutor dat făptuitorului, numitul Matei Cristian fiind o persoană majoră, care acţionează în conformitate cu propria conştiinţă".

Concluzia? "Fapta nu este tipică, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de favorizare a făptuitorului prevăzută de art. 269 Cod penal, urmând a se dispune clasarea cauzei".

Pensionat la cerere

Culmea este că, datorită cercetării penale, subcomisarul Mărcuş a scăpat şi de orice sancţiune disciplinară, ce putea merge până la "concedierea" sa din Poliţie. Conform informaţiilor furnizate de IPJ Bihor, împotriva sa a fost declanşată în iunie 2018 o cercetare prealabilă, care însă "a fost suspendată în cursul lunii iulie, conform prevederilor Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, ca urmare a cercetărilor declanşate în cadrul dosarului penal deschis la Parchetul Oradea". Ulterior, "în cursul lunii octombrie 2018, în urma încetării raporturilor de serviciu prin pensionare, cercetarea prealabilă a fost clasată".

Altfel spus, ofiţerul pus în serviciul nepotului braconier a ieşit la odihnă, cu pensia aferentă gradului şi funcţiei, de aproape 5.000 lei pe lună. Pe care, culmea, o achită şi victima agresiunii celui pe care l-a protejat...


SPRE "ALBIRE"
Radiat şi apoi înmatriculat

În timp ce anchetele împotriva subcomisarului Marius Mărcuş au fost închise, dosarul lui Cristian Matei trenează şi se subţiază. "Anul trecut, la câteva luni după ce Poliţia Rutieră i-a indisponibilizat Jeep-ul cu numere de Italia, dar radiat din circulaţie, Matei a reuşit să-l recupereze şi chiar să-l înmatriculeze. Acum chiar colindă pădurile cu el", spune secretarul Asociaţiei Pro Hunting, Claudiu Pantea.

Până în prezent, Matei nu a fost trimis în judecată nici pentru celelalte fapte, precum ameninţările ori deţinerea de arme albe. Totuşi, el este protagonistul unui alt proces, în care Judecătoria Oradea l-a condamnat la o amendă penală de 4.500 lei, corespunzătoare a 150 zile-amendă, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, sentinţa nefiind încă definitivă. Într-un alt proces, Direcţia Silvică Bihor a renunţat la acuzaţiile împotriva lui.

Vezi mai jos cum s-a derulat întreaga scenă!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tocmai pt asta
Avem nevoie de legi puternice.
Postat 17 Ianuarie 2019, 17:52 de Sandu1206
Valea Alceu
Mai exista un echipaj care executa ordine primite prin telefoanele private de la un infractor care se da rotund ca ii are la degetul mic pe toți șefii de instituții. Demian știe de ce! PS: nu ne este frica de intimidare echipajului și plângerile penale făcute. Răbdare, adevărul va ieși la suprafață
Postat 17 Ianuarie 2019, 08:21 de MDM
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON