URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2020, 08:01

Protest criminal: Trei orădeni au iscat un incendiu în penitenciar, omorându-și trei colegi de celulă (VIDEO)

Protest criminal: Trei orădeni au iscat un incendiu în penitenciar, omorându-și trei colegi de celulă (VIDEO)  EVACUAŢI. Gardienii Penitenciarului Satu Mare au evacuat întreaga secţie în care erau închişi orădenii, din cauza fumului generat de incendiul din celula lor. Mai multe echipaje de pompieri şi ale Ambulanţei au intervenit ca să stingă focul şi să acorde ajutor persoanelor intoxicate

Trei orădeni încarceraţi la Penitenciarul Satu Mare sunt cercetaţi pentru omor calificat după ce şi-au convins colegii de celulă, şi ei orădeni, să se baricadeze în încăpere, iar apoi să dea foc saltelelor.

Revolta, generată de măsurile restrictive dispuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pe fondul pandemiei de coronavirus, s-a încheiat tragic. În urma incendiului, trei deţinuţi au murit şi alţi doi au ajuns în stare gravă la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon...

Alertă la Penitenciar

Incidentul s-a produs în seara zilei de 19 martie, puţin după ora 20, imediat după apelul de seară. Cei zece deţinuţi au blocat cu paturile uşa celulei situate la etajul lV al clădirii, au adunat saltelele în mijlocul încăperii şi le-au dat foc, înghesuindu-se apoi cu toţii în baie, unde aveau şi un mic geam, pentru aerisire.

Fumul gros degajat de saltelele care ardeau mocnit a pătruns, însă, rapid, şi în încăperea în care deţinuţii stăteau claie peste grămadă, căţărându-se unii peste alţii, cu schimbul, ca să poată respira. Trei dintre ei au murit în scurt timp, iar doi au fost găsiţi inconştienţi de pompierii care au spart uşa celulei ca să stingă focul şi să-i evacueze.

"Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfăşurându-se demersuri în vederea sesizării unităţii de parchet responsabile", se preciza într-un comunicat transmis de ANP imediat după lichidarea incendiului.

Băieţii răi

Cercetările au fost declanşate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care, în urma audierilor, au stabilit că protestul a fost iniţiat de deţinuţii Lakatos Peter Karoly, Flavius Hendre şi Octavian Mermeje.

Primul, după cum a aflat BIHOREANUL, fusese condamnat în 2018 la 4 ani de detenţie pentru proxenetism, după ce a fost prins că, împreună cu alţi doi indivizi, şi ei condamnaţi la închisoare, exploatau sexual mai multe tinere, pe care le scoteau la produs pe Calea Borşului. Hendre încasase 2 ani şi 3 luni anul trecut, pentru tâlhărie calificată, după ce, în septembrie 2018, a atacat un bărbat în zona gării din Oradea, luându-i un portofel cu 1.700 euro, lănţişorul de aur de la gât şi telefoanele mobile. Tot pentru tâlhărie era închis şi Mermeje. Bărbatul fusese condamnat în 2017, la 3 ani şi 11 luni de detenţie după ce a atacat-o pe vânzătoarea unui ABC din Oradea, smulgându-i lănţişorul de aur de la gât.

Cei trei, încarceraţi iniţial la Oradea, au fost transferaţi ulterior la Satu Mare şi îşi ispăşeau pedepsele în regim semideschis, care le conferă deţinuţilor posibilitatea de a se deplasa neînsoţiţi prin Penitenciar, pe trasee prestabilite, şi chiar de a-şi organiza timpul liber, sub supraveghere, cu respectarea programului fixat de administraţie.

Din nou în anchetă

Odată cu instituirea stării de urgenţă, pe 16 martie, pentru a preveni propagarea infecţiilor cu noul coronavirus în penitenciare, conducerea ANP a decis să limiteze libertatea de mişcare a deţinuţilor, oprind printre altele toate activităţile din exterior, pe o perioadă nedefinită, dar şi vizitele intime ori pachetele de la apropiaţi. Interdicţiile, spun procurorii, i-au supărat pe cei trei deţinuţi, care au decis să declanşeze o revoltă, convingându-şi şi colegii de celulă să li se alăture.

Pentru că răzmeriţa s-a soldat cu moartea a trei persoane, acum Lakatos, Hendre şi Mermeje au fost inculpaţi pentru omor calificat, infracţiune pedepsită cu detenţie între 15 şi 25 ani sau chiar pe viaţă.

Măsuri îndulcite

Pentru că cei trei şi-au ispăşit o mare parte din pedepsele anterioare şi, ca atare, puteau ajunge în libertate înainte ca instanţele să pronunţe un verdict în noul dosar deschis pe numele lor, anchetatorii au cerut să fie arestaţi preventiv, măsură care a şi fost dispusă, pe 2 aprilie, de Tribunalul Satu Mare, fiind confirmată, joia trecută, şi de Curtea de Apel, deocamdată pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, însă, pentru a evita alte revolte, conducerea Penitenciarului Satu Mare a decis să-i transfere pe "protestatari" la Penitenciarul Oradea, unde au fost cazaţi pe secţia de Maximă Siguranţă.

Incidentul de la Penitenciarul Satu Mare nu a rămas, totuşi, fără ecou. Pentru a evita alte probleme similare, ANP a decis să "îndulcească" perioada de izolare totală a deţinuţilor, prelungind cu două ore programul de difuzare a semnalului TV, precum şi timpul acordat pentru convorbiri telefonice, iar hrana celor închişi a fost suplimentată. Poate aşa le mai trece supărarea...

Vezi mai jos imagini din noaptea incendiului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON