URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2018, 08:01

Magie în doi: O tânără orădeancă şi soţul ei au devenit vicecampioni mondiali la... magie (FOTO/VIDEO)

Magie în doi: O tânără orădeancă şi soţul ei au devenit vicecampioni mondiali la... magie (FOTO/VIDEO) PRINŢESA ILUZIILOR. În duo-ul magic Anca şi Lucca Lucian, femeia e vedeta, iar bărbatul asistent. Fascinată de mentalism, tânăra a renunţat la o carieră în lumea afacerilor, iar acum culege aplauze pe scenele lumii pentru numere de senzaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legată la ochi, îmbrăcată într-o spectaculoasă rochie roşie şi intens concentrată, captează cu uşurinţă atenţia publicului. Ceea ce urmează să facă Anca Lucian este unul dintre cele mai bune numere de magie mentală, prin care poate să descrie oameni aleşi de juriu la întâmplare, să ghicească numerele scrise de aceştia, să le spună ce ascund prin buzunare şi chiar să le spună, din nimic, numele primei iubiri.

Sosită în vizită acasă la Oradea, la câteva zile după ce alături de soţul ei, Lucca, a obţinut al doilea titlu de vicecampioni mondiali la magie mentală, tânăra povesteşte cum a trecut din lumea business-ului în cea a iluzionismului...

Business woman

Fiica preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, Anca s-a pregătit pentru un parcurs în lumea afacerilor şi a drepturilor omului. Absolventă de Gojdu, la 18 ani a obţinut o bursă la Universitatea Americană din Viena, unde a absolvit două specializări, Relaţii Internaţionale şi Administrarea Afacerilor.

A făcut apoi şi masteratul în relaţii internaţionale la Cambridge, în Anglia. De la 20 de ani, a învăţat să-şi câştige singură banii angajându-se la diverse companii austriece ca analist financiar, consultant şi chiar manager de dezvoltare la o firmă de IT. "A fost primul job în care am putut să-mi folosesc atât cunoştinţele din lumea afacerilor, cât şi pe cele de relaţii internaţionale. Am studiat pieţe internaţionale în care compania putea să se dezvolte", spune Anca, acum în vârstă de 33 de ani.

Familia magică

În 2011, l-a cunoscut pe Lucca, un austriac ce aparţinea unei lumi complet diferite, cea a magiei. La 19 ani, tânărul intrase din curiozitate într-un magazin din Viena, oraş cu tradiţie veche în magie, şi şi-a cumpărat un truc. Fascinat de reacţia prietenilor la numărul pe care l-a învăţat, Lucca şi-a investit toţi banii pentru achiziţionarea de cărţi şi trucuri de magie. "Asta e varianta oficială. De fapt, sunt magician din anii 1400", glumeşte austriacul. Doi ani mai târziu, reuşea să ia examenul de intrare la Magischer Cercle Wien, unul dintre cele mai vechi cluburi de profil din lume.

Orădeanca şi austriacul, acum în vârstă de 41 de ani, s-au îndrăgostit, iar în vara lui 2013 s-au căsătorit la Oradea. De atunci au făcut două "magii", pe Eneas, acum ajuns la 3 ani şi jumătate, şi pe Amias, de 11 luni. "Eneas e un nume grecesc vechi care îi place foarte mult lui Lucca. De altfel, de la prima întâlnire mi-a spus că dacă ne vom căsători pe copilul nostru îl va chema aşa. Amias este un nume ales chiar de Eneas, probabil a vrut să semene cu al lui", povesteşte Anca.

Spectacolul minţii

Deşi îi plăceau spectacolele soţului, Anca a vrut să intre şi ea în lumea magiei abia după ce a văzut show-ul a doi nemţi care practicau magia mentală. "Magia mentală se bazează pe iluzii în care dai senzaţia că citeşti gândurile oamenilor, că faci preziceri, că ştii să calculezi foarte rapid. M-a fascinat şi i-am spus lui Lucca că vreau s-o învăţ. M-a avertizat că e cea mai complicată ramură a magiei", îşi aminteşte orădeanca.

Anca spune că, în ciuda carierei pentru care optase, are "inimă de artist", în Oradea practicând vreme de 10 ani dansul sportiv de performanţă la Dans Club 80. Deşi încă lucra în business, cu ajutorul soţului a început să deprindă secretele mentalismului şi să pregătească iluzii spectaculoase. "Nu pot dezvălui prea multe, dar multe din abilităţile pe care le-am învăţat de-a lungul anilor îmi folosesc la magia mentală", spune orădeanca.

Pe scena lumii

După căsătorie, Lucca a luat numele de familie al Ancăi. "A zis că sună frumos pentru un artist", explică ea alegerea. Primele competiţii la care au participat au fost în Austria. "Ne clasam mereu ba pe locul unu, ba pe locul doi".

În 2015, cei doi au participat la Campionatul Mondial de Magie organizat la Rimini, în Italia, de FISM (Federaţia Internaţională a Societăţilor Magice). Atât iluziile, cât şi prezenţa lor scenică au impresionat juriul, care le-a acordat titlul de vicecampioni mondiali la magie mentală. "Pentru mine, a fost momentul hotărâtor. Mi-am dat seama că avem potenţial în această lume artistică, aşa că am renunţat la serviciu şi m-am dedicat magiei", povesteşte Anca.

Magie cu ochii-nchişi 

De atunci, cei doi şi-au câştigat un statut special în lumea imposibilului. În 2016, au devenit campioni naţionali ai Austriei, în 2017, la Blackpool (Marea Britanie), au câştigat titlul de campioni europeni, performanţă care i-a calificat automat pentru Campionatul Mondial de Magie desfăşurat anul acesta la Busan, al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud. Campionatul este deja tradiţional şi se desfăşoară o dată la 3 ani, aşadar premiile sunt cu atât mai importante. Evenimentul reuneşte 3.000 de magicieni, din care doar 150 se pot califica în competiţia împărţită pe mai multe categorii.

Cu un număr senzaţional de 10 minute, Anca şi Lucca au ocupat locul al doilea la categoria Magie Mentală, redevenind vicecampioni ai lumii. În show-ul prezentat, Anca are rolul principal al femeii care poate citi gândurile şi care, legată la ochi, află informaţii despre necunoscuţii din public. "Am avut în total 35 de efecte, cum le spunem noi. Legată la ochi, am putut vorbi despre persoanele trimise de juriu pe scenă: dacă este bărbat sau femeie, vârsta, felul cum arată, ce obiecte ţin în mână", zice iluzionista.

Iluzii record

În plus, în premieră pentru astfel de numere de magie, Anca a reuşit să spună ce are în buzunar unul dintre spectatori, precum şi să ghicească 11 din cele 12 cifre ale unui număr scris de oamenii din public. "Este un record mondial. Până acum, iluzioniştii puteau identifica 8 sau maximum 9 cifre", spune tânăra.

La finalul actului, a reuşit să imite în timp real un gest pe care-l făcea un spectator pe scenă şi, în plus, i-a spus cum se numea prima lui iubire. "E cel mai greu truc pe care îl facem. Trebuie ştiut că nu îi cunoşteam pe niciunul dintre acei oameni. Este interzis, de altfel, să ai orice înţelegere cu publicul. Tocmai de aceea, juriul este cel care-i alege pe oamenii care participă la momentul de magie", explică Anca.

Formule, nu puteri

În cadrul competiţiei, Anca şi Lucca au reprezentat România, nu Austria, ţara în care locuiesc. "La campionatul european din Anglia am cunoscut mulţi magicieni din România şi Lucca a fost impresionat de cât de uniţi sunt. El a venit cu ideea să reprezentăm România". Drept urmare, la Busan cuplul româno-austriac a câştigat prima medalie mondială pentru ţara natală a fetei.

Cum anume reuşesc să-şi facă toate iluziile, orădeanca, fireşte, nu spune. "Magicienii nu îşi dezvăluie secretele decât între ei", se scuză ea, zicând doar că există "formule" din magie care, dacă sunt corect puse în aplicare, funcţionează. Nu e nicidecum vorba, însă, de puteri supranaturale, ci de ştiinţă, muncă şi formule. "Cineva a spus că magicianul este un actor care joacă rolul unui magician", zice Anca, iar ea şi Lucca joacă, acum, roluri de Oscar!


MAGIA DRAGOSTEI
O revoluţie în doi

Anca şi Lucca Lucian şi-au conceput propriul spectacolul cu iluzii, numit "The mind reading revolution", adică "Revoluţia citirii gândurilor", pe care îl joacă pe scenele mai multor teatre din Austria. "Ne prezintă povestea de dragoste şi este presărat cu momente interactive şi cu iluzii", îl descrie orădeanca.

Cei doi au prezentat şi show-uri în Italia şi Spania, au avut apariţii TV atât la televiziunea naţională din Austria, cât şi în România, iar anul trecut au ajuns în semifinalele emisiunii-concurs "Românii au talent", impresionând publicul şi juriul deopotrivă cu abilităţile lor în mentalism. Unul dintre foştii câştigători ai competiţiei, Cristian Gog, le recomanda atunci telespectatorilor să-i urmărească şi să-i voteze pe Anca şi Lucca deoarece sunt singurii oameni din lume care reuşesc astfel de numere complicate de magie mentală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
magicieni inventatori
si tata-sau e inventator - inventeaza motive ca sa nu lucreze! deci e pe linia buna )))
Postat 27 Iulie 2018, 08:45 de roger
!!!
Nepoată de preot! Magia...lii!
Postat 26 Iulie 2018, 17:16 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON