URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2020, 13:37

Castelul cărților: Universul magic al tărâmului Narnia se află într-un „șifonier” din Oradea (FOTO / VIDEO)

Castelul cărților: Universul magic al tărâmului Narnia se află într-un „șifonier” din Oradea (FOTO / VIDEO) LECȚIA DE PRIETENIE. Pe 19 februarie, copiii din grupa mare C a Grădiniței cu program prelungit nr. 28 din Oradea au ascultat povestea Crizantemei spusă de Claudia Guiu, despre o fetiță șicanată de colegi din pricina numelui. Micuții au învățat, astfel, cât de important este să își prețuiască prietenii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru mulţi copii din ziua de azi, citirea unei cărţi e doar o obligaţie, o corvoadă pe care trebuie s-o îndeplinească pentru o notă mare la Română. Două orădence, Laura Clintoc şi Daniela Lunga, s-au gândit să deschidă o librărie unde micuţii să "se conecteze" cu cărţile - un loc plin cu simboluri din poveşti, între care un castel şi chiar şi o hartă a unor ţinuturi imaginare din cărţi, realizată de un ilustrator american.

Povestea castelului

Ideea de a amenaja o librărie dedicată celor mici datează din urmă cu 4 ani, când Daniela, stabilită de mult timp în Canada, a revenit în Oradea natală pentru a-şi vizita familia şi prietenii. "Când am constatat cât de săracă este piaţa cărţilor pentru copii, dar şi că micuţii citesc tot mai puţin, ne-am gândit să facem noi o schimbare, să creăm un spaţiu în care copiii să descopere magia cărţilor", îşi aminteşte una dintre prietene, Laura Clintoc (foto), fostă profesoară de română.

După multe pregătiri, în decembrie 2018, cele două au deschis Cair Paravel în Piaţa 1 Decembrie nr. 3 (în vecinătatea intersecţiei cu Vasile Alecsandri). Numele localului a fost ales după cel al castelului din "Cronicile din Narnia", de Clive Staples Lewis, o poveste în care patru copii intră într-un şifonier vechi şi descoperă un tărâm în care trăiesc animale fantastice şi unde trec prin numeroase aventuri. "Când am deschis, eram singura librărie pentru copii din ţară", spune Laura.

De la vânzare la socializare

Cochetul local îmbie curioşii încă de la intrare cu mirosul cărţilor noi, multe dintre ele fiind aşezate pe mobilier având forma unui castel. Cei care îi trec pragul pot să cumpere atât cărţi dedicate copiilor, cât şi romane din literatura universală sau volume de istorie.

Pentru pofticioşi, în Cair Paravel este amenajat şi un bar cu cafea, ceai, suc de fructe şi gustări dulci, decorat cu o hartă imensă pe care sunt marcate ţinuturi imaginare celebre din cărţi precum Wonderland, Oz, Mordor sau Dinotopia. Creaţia îi aparţine lui Dan Meth, un cunoscut ilustrator de cărţi pentru copii din SUA. "Noi am vrut să cumpărăm harta, dar după ce i-am dat detalii despre proiect ne-a oferit-o cadou", explică Laura.

În librărie tinerii au şi ei un loc special amenajat, unde pot învăţa ori citi pe ritmul muzicii jazz difuzate în surdină.

Dar Cair Paravel nu este un loc doar pentru cei mici şi adolescenţi. "Noi dorim să fie un spaţiu de comunicare între copii şi părinţi, dar şi între familii", spune Laura. Prin urmare, librăria oferă posibilitatea ca părinţii să îşi lase copiii la joacă, o oră în "şifonier" costând 15 lei. Aici, micuţii au parte de o casă mare, un tobogan şi multe jucării din lemn, majoritatea concepute în scop nu doar recreativ, ci şi educativ.

Serile magice

Un alt punct forte al "castelului" sunt serile de sâmbătă, când vreme de un ceas, de la 18 la 19, copiii şi părinţii vin să asculte poveşti spuse de Laura sau de Claudia Guiu, o angajată a librăriei, de profesie traducătoare.

Seara cea mai aşteptată este însă ultima sâmbătă din lună, la "Poveşti în jurul lumii", când un invitat special, vorbitor nativ al unei limbi străine, spune o poveste, iar Claudia o traduce pentru cei mici, accesul la aceste evenimente fiind gratuit.

Asemenea seri au început să prindă la public, aşa că vestea a ajuns şi la urechile profesorilor. "În primăvara anului trecut ne-a sunat o învăţătoare şi ne-a spus că vrea să îşi aducă elevii la librărie", spune Claudia. De atunci, sute de elevi din Bihor, Arad, Timişoara, Satu Mare şi Cluj i-au trecut pragul, şi fiecare întâlnire se desfăşoară după "o reţetă". "Întrebăm profesorii care este punctul slab al clasei. Aleg o temă: cunoaşterea, prietenia, altruismul, încrederea în sine, curajul, iar noi căutăm o poveste potrivită, dar şi jocuri din care să reiasă morala poveştii". Preţul unei astfel de întâlniri este de 10 lei pe persoană.

Secretele şifonierului

La fel precum "Cronicile din Narnia", librăria mai are şi trei încăperi ascunse după o uşă de şifonier, unde zilnic au loc ateliere de limbi străine (engleză şi germană) pentru copii între 4 şi 9 ani, unde se citesc şi se traduc poveşti, iar Claudia încearcă să-i înveţe să şi gândească în limba străină. Tot pentru această categorie de vârstă există şi atelierul Ş.T.I.M (Ştiinţă, Tehnică, Invenţii, Mari descoperiri), participarea variind între 25 şi 35 lei pe zi. Un alt atelier ce se desfăşoară în "şifonier" este "La-la-Baby", de dezvoltare senzorială, pentru copii de la 1 la 3 ani ţinut de psihopedagogul Anca Tamaş.

La Cair Paravel pot fi organizate şi petreceri aniversare, unde se spun poveşti, iar decorul este inspirat din cele mai îndrăgite basme. Tema preferată de părinţii fetiţelor este "Alice în Ţara Minunilor", pentru care invitaţilor li se pregăteşte o masă cu cele mai frumoase ceşti de ceai, iar preţul este de 200 lei pentru 2 ore sau 300 lei pentru 4 ore.

Tot aici se mai organizează şi un club de lectură pentru copii, iar pe timpul verii aceştia se pot bucura de Summer School, cu vizite în aer liber. Totul pentru ca micuţii orădeni să afle cât mai multe, folosindu-se de fascinanta lume a poveştilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON