URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2017, 11:27

Motociclist "terorist": Locuitorii din Salonta sunt terorizaţi de un motociclist zgomotos (FOTO/VIDEO)

Motociclist 'terorist': Locuitorii din Salonta sunt terorizaţi de un motociclist zgomotos (FOTO/VIDEO) "ÎN LIMITE LEGALE". Acuzat de concitadini că goneşte prin oraş şi le tulbură liniştea, Adrian Lazăr (foto) susţine că aceştia exagerează. "Eu conduc în limitele legale", susţine tânărul de 25 de ani. Pe Facebook, însă, se laudă cu contrariul, afişând ca deviză convingerea că "Dacă totul este sub control înseamnă că nu mergi destul de repede"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teribilism, inconştienţă, nepăsare? Sau toate la un loc? Asta se întreabă salontanii de fiecare dată când îl aud pe concitadinul lor Adrian Lazăr cum îşi turează motorul, gonind în viteză pe străzile oraşului.

Proprietar al unei Yamaha cu motor puternic, tânărul de 25 de ani le scoate peri albi locuitorilor de pe principalele artere ale Salontei, unde zi şi noapte rulează cu mult peste 100 km/h. Pe lângă faptul că îşi pune în pericol propria viaţă, dar şi pe ale altora, Lazăr face şi o gălăgie insuportabilă. Pentru că nici vorba bună, nici amenzile nu l-au potolit, 63 de persoane au ajuns să semneze o petiţie către Poliţia Salonta, cerând ca agenţii să găsească o modalitate de a-l tempera pe bikerul care îi terorizează.

Vitezomanul

Cu nici 20.000 de locuitori, Salonta are aerul unei urbe liniştite, unde nu se întâmplă prea multe lucruri şi zilele se scurg monoton una după alta. Nu la fel pot spune, însă, cei care locuiesc pe străzile principale, care de astă-primăvară trebuie să-şi ţină geamurile închise ca să nu fie asurziţi de zgomotul unei motociclete turate nebuneşte. "De prin luna mai, acest individ inconştient face raliuri prin oraş aproape în fiecare zi", s-a plâns BIHOREANULUI salontanul Feri Lukacs.

Strada Oradiei, unde locuieşte bărbatul, este preferata motociclistului, deoarece este lungă şi dreaptă, deci are unde să prindă viteză. De cele mai multe ori, însă, tânărul motociclist este auzit şi pe străzile din jurul Gării ori pe Batthany Lajos, o altă arteră lungă şi fără curbe.

"Goneşte cu peste 150 de kilometri la oră, fără să-i pese că ar putea lovi pe cineva", spune Lukacs. Iar vecinii confirmă. "Aproape nu trece o zi fără să nu-l auzim", se plânge şi Ioana Ungur.

"Viaţa mea, amenzile mele"

Deşi se gândesc şi la posibilitatea ca motociclistul să provoace într-o zi un accident fatal, salontanii sunt deranjaţi mai ales de gălăgia asurzitoare pe care o produce teribilistul pe două roţi. Motorul său, un Yamaha R6, are o tobă fără amortizor, aşa că vacarmul se aude la câteva străzi depărtare.

Localnicii n-au de ales decât să suporte. "Dacă ar face chestia asta o dată pe zi, treacă-meargă, n-am avea treabă cu el. Dar de fiecare dată când iese la plimbare, zi sau noapte, dă mai multe ture, pur şi simplu ne înnebuneşte", spune Ungur. "Îi înţeleg şi nevoia de adrenalină, şi nebunia tinereţii, dar nici chiar aşa...".

Salontanii ştiu bine cine este "teroristul", pentru că l-au văzut adesea fără cască: Adrian Lazăr, un tânăr de 25 de ani, fiul unui ambulanţier din localitate, muncitor la o firmă. Concitadinii au încercat să discute cu el, scriindu-i mesaje pe Facebook prin care îi cereau s-o lase mai moale, dar fără folos. "Domnilor, sunteţi mai rău ca nişte copii. Nu mai staţi şi postaţi pe Facebook, că nu o să-mi fac eu motorul cum vreţi voi şi n-o să merg cum vreţi voi. Îmi asum ce fac: viaţa mea, amenzile mele", i-a persiflat Lazăr.

Şmecher

Nu de puţine ori, treziţi noaptea din somn sau deranjaţi în toiul zilei, salontanii l-au filmat cu telefoanele mobile. Urmarea? Tânărul a revenit pe strada lor, i-a înjurat, le-a făcut semne obscene, iar noaptea chiar s-a oprit în faţa caselor lor, anume pentru a-şi tura motorul. "Este de o nesimţire incredibilă!", reclamă Lukacs.

Bărbatul a făcut numeroase reclamaţii, fie direct poliţiştilor din Salonta, fie sunând la 112. Degeaba, însă, căci Lazăr se dovedeşte prea şmecher. Înainte de a rula cu viteză prin oraş, motociclistul dă o tură cu viteza legală, ca să vadă dacă sunt sau nu echipaje de Poliţie pe străzi. Dacă nu vede nimic suspect, îşi turează motorul cât poate. De asemenea, nu face mai multe ture consecutiv, ci cu pauze între ele, astfel încât, dacă cineva sună la 112, agenţii să nu-l mai găsească pe străzi.

Nepot de şef 

Sătui să se tot certe cu el, dar şi să vadă că poliţiştii nu reuşesc să-i vină de hac, 63 de localnici au înaintat săptămâna trecută o petiţie către şeful Poliţiei Salonta, explicând cum îi terorizează Lazăr, arătând că se tem pentru vieţile lor şi plângându-se că pur şi simplu nu mai suportă gălăgia. "Sperăm că cererea noastră, a celor care suntem nemulţumiţi, va fi rezolvată", au scris salontanii.

Oamenii au bănuiala însă că poliţiştii sunt intenţionat îngăduitori cu motociclistul, tânărul având rude sus puse, fiind nepotul comisarului Alexandru Sălăjan, fost şef al Poliţiei din oraş. "De-asta crede el că poate să facă orice în Salonta", e convins Lukacs.

Poliţiştii afirmă, însă, că tânărul nu are parte de tratament preferenţial, ci pur şi simplu nu reuşesc să-i vină de hac. Până acum, l-au amendat de două ori, o dată pentru că circula fără cască, iar cel mai recent pe 21 august, când poliţiştii au constatat că toba motocicletei sale nu este omologată, neavând amortizor fonic.

"A fost sancţionat cu amendă în valoare de 580 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus reţinerea certificatului de înmatriculare", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu (foto). Pentru că are, totuşi, o dovadă cu care poate circula timp de 15 zile, Lazăr a continuat să-şi terorizeze concitadinii.

"Exagerări"

Contactat de BIHOREANUL, tânărul pretinde că plângerile împotriva sa sunt exagerate. "Nu am pus în pericol viaţa nimănui, deoarece nu am condus în localitate peste limitele legale. Zgomotul amplifică senzaţia de viteză, de aici percepţia oamenilor că aş avea viteză excesivă", se apără Lazăr.

În schimb, tânărul recunoaşte că îşi poluează fonic concitadinii, dar zice că nu acesta e scopul. "Doresc să-i asigur pe acei locuitori ai Salontei care s-au arătat deranjaţi de zgomot că nu am avut această intenţie. Dar este exagerată afirmaţia că îi deranjez zi şi noapte, eu ies cu motocicleta de aproximativ două ori pe săptămână, maxim o oră", spune Lazăr, cu amabilitate.

El respinge vehement şi suspiciunea că ar fi protejat de poliţişti pentru că este nepotul lui Sălăjan, apărându-se tocmai cu amenda recent încasată. În schimb, nu-şi ia niciun angajament despre felul în care va proceda de-acum înainte, dacă va continua să-şi enerveze vecinii ori o va lăsa mai moale. Dacă se va potoli, ar putea s-o facă întâi de toate pentru propria lui siguranţă...


PROIECT DE LEGE
Faci gălăgie, rămâi pieton!

Problema gălăgiei pe care o fac motocicliştii în localităţi este dezbătută deja şi la nivel naţional. Deputatul PMP Valeriu Steriu a propus o modificare a Codului Rutier, cerând să le fie suspendat permisul pentru cel puţin o lună motocicliştilor care poluează fonic.

În prezent, legea din România nu prevede o limită maximă de zgomot pe care îl poate genera o motocicletă sau un autoturism. De aceea, Steriu vrea ca poliţiştii rutieri să fie dotaţi cu dispozitive pentru măsurarea poluării fonice, iar orice motociclist sau şofer care turează motorul autovehiculului şi produce un zgomot peste nivelul maxim prevăzut de legislaţia europeană, de 90 de decibeli, să fie sancţionat cu suspendarea permisului de conducere între 30 şi 90 de zile. Iniţiativa urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
va dau un pont
trageti un fir de sarma peste drum si datii respect in trafic.
Postat 28 August 2017, 17:31 de gicacontra
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON