URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
24 Decembrie 2019, 10:30

Crăciuniţa de 10! BIHOREANUL vă dăruiește povestea adolescentei Ilinca Lianu, care, la doar 16 ani, a fost deja admisă cu nota maximă, la UBB! (FOTO / VIDEO)

Crăciuniţa de 10! BIHOREANUL vă dăruiește povestea adolescentei Ilinca Lianu, care, la doar 16 ani, a fost deja admisă cu nota maximă, la UBB! (FOTO / VIDEO) COPILA ŞI URSULEŢUL. „Eu încă mă consider copil”, mărturiseşte Ilinca, bucuroasă că recuzita pentru pictorialul de sărbători al BIHOREANULUI a cuprins şi brazi împodobiţi, ursuleţi, moşuleţi şi daruri. Sesiunea foto a fost realizată la magazinul Mobexpert din ERA Park Oradea
Crăciuniţa de 10! BIHOREANUL vă dăruiește povestea adolescentei Ilinca Lianu, care, la doar 16 ani, a fost deja admisă cu nota maximă, la UBB! (FOTO / VIDEO) CRĂCIUNIŢĂ CU RITM. Ilinca Lianu a acceptat să devină Crăciuniţa BIHOREANULUI, preferând să pozeze într-unul dintre costumele pe care le îmbracă la repetiţiile de dans. Până la urmă, aceasta este pasiunea ei încă de la vârsta de 3 trei ani, de când dansa cu o păpuşă, imitând copiii mai mari. Acum e campioană!
Crăciuniţa de 10! BIHOREANUL vă dăruiește povestea adolescentei Ilinca Lianu, care, la doar 16 ani, a fost deja admisă cu nota maximă, la UBB! (FOTO / VIDEO) CAMPIOANĂ. La 3 ani dansa cu păpuşa Dana în uşa unei săli de repetiţii, admirându-i pe dansatorii mai mari, iar acum e dublă campioană naţională la latino. Cel mai recent titlu naţional l-a obţinut în octombrie la Bucureşti, alături de partenerul său, Raul Pintea

”Îmi doresc, când o să mă fac mare, să fiu bucătar, astrolog şi pictoriţă". Aşa spunea, hotărâtă, într-un reportaj pentru TVR2, o fetiţă de 6 anişori, cu păr bălai, privire inocentă şi ochelari pe nas. Încă de atunci, Ilinca Lianu s-a remarcat ca o micuţă talentată la dans şi plină de ambiţie.

Ani mai târziu, liceana nu doar că a devenit dublă campioană naţională la dansuri latino, ci excelează şi la şcoală. Şi nu în orice domeniu, ci la fizică, nu cea mai "cool" materie pentru adolescenţii de azi, dar care pe ea o pasionează atât de mult încât învaţă chiar şi în vacanţe. Deşi e doar în clasa a XI-a, tânăra şi-a asigurat de pe acum un loc cu bursă la facultate. Ilinca Lianu e Crăciuniţa BIHOREANULUI în acest an. Descoperiţi-i povestea...

Liceană de 10

Elevă la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (profilul matematică-informatică bilingv), Ilinca a ajuns recent în atenţia concitadinilor ei datorită unei performanţe de excepţie. La doar 16 ani, este deja admisă la Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi nu oricum, ci cu nota 10! Asta deoarece a câştigat, cu punctaj maxim, un prestigios concurs naţional de fizică dedicat liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a, numit "Augustin Maior".

Ilinca şi-a ales dinadins concursul ştiind că elevii care obţin între 90 şi 100 de puncte câştigă şi un loc la facultate. Altfel, nu se dă în vânt să participe la concursuri şi olimpiade şcolare. "N-am mai fost la un concurs de fizică din clasa a VII-a. Am zis să ţintesc sus, să nu-mi pierd energia", explică ea.

Asta nu înseamnă, însă, că nu e pasionată de fizică. Din contră: pe lângă cele 3 ore de curs făcute săptămânal la şcoală, studiază mult acasă, mai ales în vacanţe. "De mică mi-a plăcut fizica. Mă atrăgeau mecanica, planurile înclinate, corpurile... Ţin minte că în clasa a 7-a, la cercul de fizică, am început 30 de colegi şi am terminat 3. S-au lăsat toţi când au văzut că 80% e matematică".

Împotriva curentului

La concursul care s-a desfăşurat la Cluj pe 23 noiembrie, Ilinca n-a avut emoţii. A răspuns cerinţelor teoretice şi a rezolvat două probleme de mecanică şi de electricitate, cu o sumedenie de subpuncte. "La mecanică a fost despre ciocniri. Am şi făcut pariu cu mama că ne va veni subiectul ăsta. La electricitate a fost Puntea Wheatstone (n.r. - un circuit electric special, prin care se măsoară o rezistenţă). Preferata mea! Am avut la dispoziţie o oră şi jumătate, dar am terminat în jumătate de oră. Mi s-a părut accesibil", povesteşte Ilinca.

Mama, care o aştepta plină de emoţii, a fost convinsă că fata a uitat să rezolve vreo problemă. N-a fost aşa, iar Ilinca a fost declarată câştigătoarea concursului, obţinând 100 de puncte din tot atâtea posibile. Drept urmare, după ce îşi va da Bacalaureatul, are un loc asigurat la Fizică în Cluj, o bursă şi cazare în căminul facultăţii. "Am aflat online despre concurs şi m-am dus tocmai ca să fiu sigură că voi avea un loc la facultate. Vreau să studiez la Cluj, Oradea mi se pare că nu-mi oferă multe oportunităţi profesionale", explică tânăra.

Crăciuniţa spune că va alege un domeniu legat de fizică, chiar dacă nu e tocmai la modă. "Toată lumea merge la informatică. Sunt sigură că în 20 de ani se va suprasatura piaţa". În schimb, dacă va învăţa şi va munci la fel ca până acum, e convinsă că îşi va putea clădi o carieră solidă. "La fizică sunt foarte, foarte multe oportunităţi. De la profesor până la munca de cercetare, cum e la Laserul de la Măgurele. O altă variantă este fizica medicală", spune fata, care, evident, şi-a făcut temele în ceea ce priveşte viitorul.

Dans cu tijă

La cât de serioasă este în privinţa şcolii, nu mulţi ar bănui că Ilinca excelează şi la altele. Dar Crăciuniţa BIHOREANULUI dansează de la 3 ani şi a adunat un palmares impresionant!

Mama sa, Lavinia, povesteşte cum a început să danseze de la o vârstă atât de fragedă: "am mers la teatrul de păpuşi şi întâmplător a văzut, într-o sală, o repetiţie de dans. S-a oprit în uşă, fascinată, şi n-a mai vrut să plece". La început, cum nu erau grupe de iniţiere pentru copii aşa mici, Ilinca şi mama ei mergeau la repetiţii ca spectatoare. "Stătea în uşă, se uita şi imita mişcările. Şi-a dus o păpuşă mare şi dansa cu ea", povesteşte Lavinia Lianu.

Curând, antrenorii au luat-o sub aripa lor, iar Ilinca nu s-a mai îndepărtat de lumea dansului. În 2012, în urma unui accident rutier, a fost nevoită să ia o pauză, din cauza unei fracturi de femur. "N-am aşteptat prea mult, am dansat şi cu tijă în picior", îşi aminteşte tânăra. După ani de muncă şi dedicare, Ilinca are două titluri de campioană naţională la dansuri latino, două de vicecampioană şi numeroase alte participări de succes la competiţii naţionale şi internaţionale.

În paşi de rumba

Talentată şi înaltă bine, Crăciuniţa concurează la categoria adulţi încă de la 11 ani, alături de partenerul său, Raul Pintea, cei doi antrenându-se la clubul "Stelele dansului" sub coordonarea lui Stelian Ghiţă. Cel mai recent, în octombrie, au cucerit titlul la Campionatul Naţional de Clase de la Bucureşti, la cea mai înaltă categorie valorică, A latino, grupa de vârstă 19-35 ani.

Ilinca a ales stilul latino căci, se destăinuie ea, aceste dansuri - rumba, samba, cha cha, paso doble şi jive - îi permit să-şi exprime personalitatea şi să-şi contureze un stil propriu. "Îmi place să redau trăiri prin dans. Stilurile latino sunt foarte personale, poţi să recunoşti un dansator sau  altul după mişcări. Ca în artă, dacă vezi două lucrări poţi să spui că una e Klimt şi alta e Dali".

Dintre toate, cel mai aproape de inimă îi este rumba, un dans pasional originar din Cuba. "Oamenii spun greşit că e un dans al dragostei. Este şi despre suferinţă, despre suişuri şi coborâşuri", spune Ilinca. Fiecare mişcare, explică ea, are o însemnătate ascunsă: despărţire, împăcare, durere, pasiune...

Pe ringul de dans, adolescenta se transformă dintr-o domnişoară cu chip angelic într-o dansatoare senzuală, urmând un ritual laborios, cu machiaj al feţei şi al corpului, coafură şi îmbrăcarea unei rochii spectaculoase, dar şi grele. "Unele rochii au chiar şi 5 kilograme. Sunt şi încărcate cu pietricele", dezvăluie ea detalii din culise.

Cadoul perfect? Un căluţ 

În ciuda programului încărcat, Ilinca e plină de energie şi, mărturiseşte chiar ea, cam încăpăţânată. De mică a vrut să le încerce pe toate, iar părinţii au încurajat-o să-şi găsească pasiunile. Fetiţa lor a făcut alpinism, ski, cercetăşie, călărie, a desenat şi pictat. "Peretele din spatele patului meu este pictat de sus până jos, la fel şi coridorul. Mama m-a lăsat să pictez pereţii, m-a lăsat să mă dezvolt", povesteşte Crăciuniţa.

Pe deasupra, Ilinca concepe designul rochiilor pe care le poartă în competiţii, dând desenele croitorilor, să le execute. Şi, chiar dacă vrea să urmeze Facultatea de Fizică, nu exclude şi o posibilă carieră în lumea modei. Timp mai are destul să se decidă. Perioada de acum a sărbătorilor este cel mai bun prilej de a petrece timp în familie. În plus, abia aşteaptă să... doarmă. "Mi-a spus că asta îşi doreşte cel mai mult", povesteşte mama campioanei.

Cât despre cadouri, Crăciuniţa spune că-i place mai mult să le ofere decât să le primească. Totuşi, chiar dacă această dorinţă nu i-a spus-o Moşului, ci părinţilor, Ilinca şi-ar dori, pe când va împlini 18 ani, să primească un cal, nu o maşină. "Caii sunt animalele mele preferate. Aş vrea să primesc o combinaţie între pur sânge arab şi un cal sportiv. Îmi place să călăresc prin pădure, îmi aduce o mare bucurie", spune tânăra, care a învăţat echitaţie tot de mică. Părinţii încă îi mai cântăresc dorinţa, dar cel mai probabil Moş Crăciun ar fi de acord că merită să i se împlinească...

În acest an, pictorialul de sezon care însoţeşte povestea Crăciuniţei a fost realizat în magazinul Mobexpert din ERA Park Oradea, gătit de sărbătoare şi plin cu decoraţiuni colorate.


PIANISTĂ ACASĂ
Îndrumată de "prinţesa naiului"

Între ore, repetiţii şi concursuri, Ilinca şi-a făcut timp şi pentru o altă pasiune. În vara acestui an, a absolvit cursurile Şcolii de Arte Francisc Hubic la secţia pian clasic, pe care le-a urmat timp de mai bine de 5 ani. Tatăl ei e inginer, iar mama avocat, înclinaţia spre muzică moştenind-o de la mătuşa din partea paternă, cunoscuta Oana Lianu, "Prinţesa naiului". "Ea mi-a pus prima oară o orgă în mână. Acum am pian în cameră, dar nu şi timp să studiez. Or, la orice instrument e nevoie de multe ore de studiu", spune tânăra.

De Crăciun, însă, promite că le va cânta părinţilor la pian. Ilinca nu are doar o mătuşă faimoasă, ci şi un unchi cunoscut, din partea mamei: Dacian Palladi, fostul city manager al Oradiei. La fel ca părinţii, şi celelalte rude sunt mândre că, la doar 16 ani, fata are astfel de performanţe.


CRĂCIUNIŢELE
Poveşti cadou

Încă de la înfiinţare, la fiecare final de an, BIHOREANUL le-a făcut cadou cititorilor povestea unei Crăciuniţe, însoţită de un pictorial de sărbătoare.

Prima Crăciuniţă a BIHOREANULUI a fost, în 2000, Alina Sabău, pe atunci Miss Oradea, urmată de doctoriţa Valeria Filip, soţia primarului Petru Filip (2001), prezentatoarea TV Crina Abrudan (2002), şeful Direcţiei Vamale, Călin Vesa (2003), gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), jurnalista Raluca Creţu (2005), prezentatoarele TV Mirela Vaşadi (2006) şi Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), poliţista Dana Lezeu (2010), vedeta Irina Nicolae (2011), actriţa Dania Ţinca (2012), cântăreaţa Denisa Moşincat (2013), majoreta Ioana Sas Adăscăliţii (2014), prezentatoarea Digi 24 Yvette Mîrza (2015), Cristina Butaci, pe atunci şefa Departamentului de Vânzări a BIHOREANULUI (2016), multipla campioană la scrimă Bianca Benea (2017).

În 2018, în Anul Centenarului, Crăciuniţă a fost Mihaela Furculiţă (foto), o tânără din Republica Moldova care studiază Jurnalismul în Oradea.

Vezi mai jos videoreportaj cu Ilinca! 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravofato
Nota 10 si pt hoeing! Bravo!
Postat 25 Decembrie 2019, 23:55 de Mathias
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON