URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2018, 09:25

O nouă premieră la Teatrul Regina Maria: Avalanşa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avalanşa de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău, este cea mai nouă producţie a Trupei Iosif Vulcan. Primele două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc în 21 şi 22 noiembrie, în sala mare a Teatrului Regina Maria.

Piesa dramaturgului turc are un subiect inspirat din realitate: într-o comunitate izolată din munţii Anatoliei, localnicilor le este interzis să facă zgomot, ca să nu provoace o avalanşă nimicitoare. Pornind de la această particularitate neobişnuită, autorul construieşte o parabolă copleşitoare despre frică, despre reguli respectate sute de ani, despre lupta dintre vechi şi nou, dintre stagnare şi schimbare.

Cele trei generaţii ale familiei din Avalanşa sunt legate de tradiţie, de sângele comun şi de apartenenţa lor la comunitate. Ele simbolizează însă şi conflictul "ideologic" latent care va duce la punctul culminant al intrigii.

Bunicii sunt nu numai nişte oameni care respectă tradiţia, ci sunt prizonierii ei, bântuiţi de fantasmele unui trecut cumplit prin cruzime, în care cine ameninţa destinul comunităţii era îngropat de viu. Generaţia care urmează trăieşte cutumiar, adică respectă strict, orbeşte, regulile, tot în virtutea tradiţiei. Abia nepoţii sunt cei care pun întrebări, care încearcă să schimbe lucrurile, care se opun acestei tradiţii ucigaşe.

Aparent, ar fi vorba de un conflict între generaţii, dar de fapt Avalanşa e o parabolă cu bătaie mai lungă. Ea ne vorbeşte despre o existenţă încremenită în timp, ca în rama fixă a unui tablou vechi, de "adaptarea la frică" şi vieţuirea supusă, chinuită, care presupune mereu un sacrificiu personal sau familial. Iar o altă dimensiune a parabolei reverberează chiar spre morala zilei de azi: ai dreptul să ucizi un om ca să supravieţuiască mai mulţi?

Din această istorie şoptită, regizorul Petru Vutcărău a construit un spectacol care să-i cuprindă toate semnificaţiile: interacţiunea domestică a membrilor familiei, cu micile înţepături, tandreţea, ca şi subita inflexibilitate când vine vorba de tradiţie - totul ţintind spre lărgirea parabolei. Avalanşa e un spectacol despre Frică, dincolo de orizontul poveştii propriu-zise.

Din distribuţia spectacolului fac parte Petre Ghimbăşan, Corina Cernea, Consuela Egyed, Ciprian Ciuciu, Şerban Borda, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Andrian Locovei, Anca Sigmirean, Georgia Căprărin, Alin Stanciu, Ion Ruscuţ, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu.

Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele de Amalia Buie.

Autorul textului - Tuncer Cücenoğlu - este un dramaturg turc contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor Turci și profesor de dramaturgie la MSM (Müjdat Gezen Art Center) din Istanbul. Este câștigătorul a peste 25 de premii, iar textele sale sunt traduse în numeroase limbi și fac parte din repertoriile unor companii de teatru prestigioase din întreaga lume. Textul „Avalanșa” este cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Tuncer Cücenoğlu.

Premiera se joacă cu casa închisă, însă orădenii sunt aşteptaţi la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă.

***

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi cumpăra bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON