URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2018, 11:47

La mulți ani, Emil Sauciuc!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​S-a mutat dintr-un colț în altul al țării din dragoste pentru teatru și pentru Ardeal. E familiar cu tot ce înseamnă cultură și are planuri de viitor. De ziua lui, actorul Emil Sauciuc ne-a povestit despre pasiunile sale.

- Te-ai născut în Bucovina și ai ajuns tocmai la Oradea. Cum s-a întâmplat lucrul acesta?

- M-am născut la Dorohoi, în 1956, și am ajuns la Oradea prin repartiție guvernamentală, cum se proceda când am terminat eu facultatea. Am avut trei posturi la alegere și am ales Oradea. Celelalte două erau la Baia Mare și Botoșani...

- Botoșani era lângă casă...

- Mie mi-a plăcut Ardealul dintotdeauna și chiar Oradea, încă din timpul liceului, când am făcut o excursie aici și m-am îndrăgostit de oraș.

- N-ai avut nostalgia locurilor natale?

- Oarecum da, dar călătoream acasă de câte ori aveam ocazia (de altfel de curând am fost la Dorohoi), și-mi astâmpăram dorul de energia locului.

- De ce ai ales să faci teatru? Ai cântat folk, ai făcut film, scrii...

- M-am hotărât să dau la teatru încă din clasa a noua. Patru ani de liceu am avut în minte numai asta. În vremea aceea se intra extrem de greu la facultatea de teatru; când am dat eu examen a fost un singur loc pe toată România. Dacă voiai să devii președinte sau să te faci actor era la fel de greu.

- Ai stat vreo zece ani în Italia, unde ai făcut teatru și film. Cum a fost experiența italiană, pe care ai trăit-o chiar după 1989?

- În Italia, cel puțin în perioada în care am stat eu acolo, actorul, muzicianul sau pictorul era complet abandonat de societate. Se descurca fiecare cum putea. În asemenea condiții, mintea ți-e preocupată de cum să faci rost de bani ca să trăiești, nu de proiecte și gânduri artistice. Și eu m-am descurcat destul de greu. Eu m-am dus acolo ca să cunosc, să asimilez o altă cultură, o altă limbă, aveam curiozitatea omului ținut izolat zeci de ani.

- De ce te-ai întors, după un deceniu în care se presupune că te-ai acomodat?

- M-am întors „de tot”, și mă bucur că m-am întors, pentru că aici am regăsit energia, după care am tânjit zece ani, și o anume liniște. Mi-am regăsit prietenii... În străinătate, orice ai face, tot străin rămâi.

- Ce-ți dorești pe mai departe?

- S-o iau de la început (râde). Să-mi continui activitatea culturală pe mai multe planuri și, cât o să am sănătate și energie, să lucrez.

Pe Emil Sauciuc îl puteți vedea pe scena Teatrului „Regina Maria” în spectacolul Leonce și Lena din 10 decembrie, ora 19.

***

Biletele pentru spectacolele Teatrului Regina Maria pot fi achiziționate la Agenția Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12-18, iar în weekend între orele 10 şi 13. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.

(Claudiu Groza)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON